Φωτογραφίες από panasonic FX01

2o set

1η f5,6 1/250
2η f5,6 1/320 με φλας
3η f5,6 1/400
4η f5,6 1/200

Attachments

• ΓŽβ€’ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 053a.jpg
    ΓŽβ€’ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 053a.jpg
    83.9 KB · Views: 7
  • ΓŽβ€’ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 081a.jpg
    ΓŽβ€’ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 081a.jpg
    71.2 KB · Views: 9
  • ΓŽβ€’ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 082a.jpg
    ΓŽβ€’ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 082a.jpg
    75.9 KB · Views: 9
  • ΓŽβ€’ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 052a.jpg
    ΓŽβ€’ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 052a.jpg
    87.6 KB · Views: 10
Απάντηση: Re: Φωτογραφίες από panasonic FX01

Δύσκολο πράγμα η φωτογραφία... μου κάηκαν όλες, σχεδόν.....

Όλες με αυτόματατο iso βγηκαν στο 80, απογευματακι με ηλιφανεια, δοκιμαζα αλλαγες μονο στο compensation κατα + - 1/3, 2/3

1η f5,6 1/250
2η f5,6 1/125
3η f5,6 1/320
4η f2,8 1/500

.....δεν μπορω να πω οτι μου αρεσουν ...
κατι παιζεται με την ισοροπια του Λευκου ;;;;
δεν μπορω να καταλαβω τι φταιει αλλα ειναι εντονο το καψιμο των λευκων ..

ισως φταιει το μικρο σε αριθμο μεγιστο κλεισιμο του διαφραγματος ;;;;;

οι πρωτες φωτος σε εσωτερικο χωρο μου αρεσαν καλυτερα !

Last edited:
και μερικές τουριστικές..... όλες με auto iso στα 80

1η f2,8 1/320
2η f4,5 1/320
3η f5,6 1/800 φλας
4η f5,6 1/160 φλας

Attachments

• ΓŽβ€’ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 112a.jpg
    ΓŽβ€’ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 112a.jpg
    122.2 KB · Views: 8
  • ΓŽβ€’ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 067a.jpg
    ΓŽβ€’ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 067a.jpg
    70.8 KB · Views: 6
  • ΓŽβ€’ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 032a.jpg
    ΓŽβ€’ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 032a.jpg
    68.7 KB · Views: 6
  • ΓŽβ€’ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 016a.jpg
    ΓŽβ€’ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 016a.jpg
    103.7 KB · Views: 10
Re: Απάντηση: Re: Φωτογραφίες από panasonic FX01

.....δεν μπορω να πω οτι μου αρεσουν ...
κατι παιζεται με την ισοροπια του Λευκου ;;;;
δεν μπορω να καταλαβω τι φταιει αλλα ειναι εντονο το καψιμο των λευκων ..

ισως φταιει το μικρο σε αριθμο μεγιστο κλεισιμο του διαφραγματος ;;;;;

οι πρωτες φωτος σε εσωτερικο χωρο μου αρεσαν καλυτερα !

Κι εγώ αυτό διαπίστωσα... τι να φταίει άραγε? Αν σε σχετική ηλιοφάνεια με σχεδόν αυτόματες ρυθμίσεις βγάζει έτσι ... κάτι δεν παει καλά νομίζω.... το θέμα είναι φταίει η μηχανή ή εγώ?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φωτογραφίες από panasonic FX01

Κι εγώ αυτό διαπίστωσα... τι να φταίει άραγε? Αν σε σχετική ηλιοφάνεια με σχεδόν αυτόματες ρυθμίσεις βγάζει έτσι ... κάτι δεν παει καλά νομίζω.... το θέμα είναι φταίει η μηχανή ή εγώ?

Ηλια !

πρεπει να πω οτι το βραδυ που τις ξαναβλεπω φαινονται καλυτερες ...

το θεμα ειναι οτι καιει τα λευκα λιγακι ...... ...

μηπως εχει καποια ρυθμιση για το κοντραστ και το εχεις βαλει στο φουλ ;;;;;

δεν ξερω και τι περιεχει το μενου της ...

Last edited:
Τι λίγο βρε Ευάγγελε...τα έχει καψαλίσει για τα καλά... και αυτές που ανέβασα είναι οι καλύτερες να φανταστείς... που να έβλεπες τις άλλες... βέβαια κι εγώ το παράκανα μάλλον με το ΕV compensation.

Έχω όμως την εντύπωση ότι τα σκιερά μέρη στις φωτογραφίες βγαίνουν καλά... άρα με λιγότερο compensation εκείνα θα βγουν μαύρα και χωρίς λεπτομέρειες ενώ τα λευκά θα έρθουν πιο καλά...

Τέλος πάντων, οι δοκιμές θα συνεχιστούν..

Εγω, στην Olympus που έχω, για να αποφύγω αυτά τα καψίματα, ρύθμισα το contrast στο -5 δηλ στην χαμηλότερη τιμή. Έτσι βγαίνουν αξιοπρεπέστερες πλέον. Μήπως να δοκίμαζες το ίδιο;

Δεν γίνεται να τα έχεις όλα. Πρωί με ηλιοφάνεια και το κύριο θέμα στις σκιές είναι πολύ δύσκολο θέμα για μία ψηφιακή, και όχι μόνο κόμπακτ, της οποίας ο αισθητήρας δεν έχει ικανό δυναμικό εύρος ώστε να ανταπαξέλθει. Μη νομίζετε δηλαδή ότι και μία dslr θα μπορούσε να βγάλει και τον ουρανό γαλάζιο και το κυρίως θέμα φωτεινό. Αυτό γίνεται με τον απογευματινό ήλιο, όπου το θέμα δέχεται πλαγίως και απευθείας το φως.
Και στο φιλμ ακόμη, που έχει πολύ μεγαλύτερο δυναμικό εύρος, χρησιμοποιούνται φίλτρα, πχ ντεγκραντέ ή nd για τέτοιες δουλειές.

Θα πρότεινα το εξής:

Να φέρεις τις ρυθμίσεις στο default. Τράβα μια σειρά φωτογραφιών. Μετά βάλε -1/3 στη φωτομέτρηση. Τράβα μια σειρά φωτογραφιών (όλα αυτά στο iso 80/100 δεν χρειάζεται παραπάνω).

Και φωτομετράς (δηλ. βάζεις στο κέντρο του κάδρου) φωτεινό και όχι σκοτεινό σημείο. Αν κάνεις το αντίθετο, είναι φυσιολογικό να παίρνεις καμένους ουρανούς.

Νομίζω αυτό που λέει ο Βλασίδης είναι το πιο σωστό μέχρι να μάθω από μόνος μου τι τιμές χρειάζεται σε κάθε περίσταση. Ίσως χρησιμοποιήσω το auto bracket την επόμενη φορά.

Πάντως send επειδή δύσκολα βγάζουμε φωτογραφίες την ώρα που πρέπει αλλά κυρίως την ώρα που μπορούμε, γι αυτό είχα ρωτήσει και σε άλλο θέμα σχετικά με φωτεινό φόντο και σκοτεινό θέμα. Βέβαια εκεί μιλούσα για κλειστό χώρο και η λύση ήταν το φλας όπως μου είπατε... σε ανοιχτό χώρο τώρα... θα δούμε.

Αν στο white balance βάζω τη θερμή απόχρωση θα έχω καλύτερο αποτέλεσμα μήπως? Επειδή θα το κιτρινίζει?

Όσο για το κοντραστ που αναφέρει ο φίλος xrvpaul δεν έχει τετοια ρύθμιση η μηχανή μου.... μόνο επιλογή natural, vivid, normal που πουσάρει αναλόγως τα χρώματα... ίσως είναι κι αυτό μια επιλογή.

Κατά τα άλλα πως σας φάνηκαν? Κανένα ιδιαίτερο σημείο που πρέπει να προσέξω? Σε χρώματα κλπ. δηλαδή? Νομίζω εκείνη με το σπίτι στο μήνυμα 20 είναι η πιο καλή.

Last edited:
Και φωτομετράς (δηλ. βάζεις στο κέντρο του κάδρου) φωτεινό και όχι σκοτεινό σημείο. Αν κάνεις το αντίθετο, είναι φυσιολογικό να παίρνεις καμένους ουρανούς.

Δεν έχει φωτομετρικό σποτ η μηχανή. Μήπως μαζί με το φοκους κάνει και φωτομέτρηση?

Πάντως είχα δοκιμάσω να κάνω φόκους σε σκοτεινό σημείο και μετα να γυρισω σε φωτεινό με το φοκους κρατημενο και η φωτογραφία καηκε ενω όταν έκανα φοκους σε φωτεινό και γυρνούσα σε σκοτεινό τότε δεν έπερνε καθόλου φως. Λές να κάνει έτσι φωτομέτρηση? Μαζί με το φοκους?

Αύριο Σάββατο φαίνεται να έχει καλή διαφάνεια η ατμόσφαιρα. Κάνε ένα σετ λήψεων με natural και μετά το ίδιο με vivid. Λογικά στο vivid και με -1/3 θα σου δώσει κορεσμένα (βλ. όμορφα) χρώματα.

Η 1η σε Natural (συστήνεται απο το manual)
H 2η σε standard
Η 3η σε vivid

όλες με autο WB και ISO έβγαλαν f5,6 1/500 80iso

Η 4η με το μπλε του ουρανού για να μου πείτε αν έχει τίποτε εμφανή προβλήματα (πίξελς, βινιέτα κτλ) f5,6 1/320 80iso

Attachments

• 001.jpg
    001.jpg
    54.7 KB · Views: 7
  • 002.jpg
    002.jpg
    57.7 KB · Views: 7
  • 003.jpg
    003.jpg
    60.3 KB · Views: 8
  • 014.jpg
    014.jpg
    17 KB · Views: 7
Επίσης στο τεστ του dp review στα μειον αναφέρει

Occasional exposure problems and blown highlights when shooting in very bright light

άρα όντως υπάρχει κάποιο προβλημα...

Αν θέλεις, την Παρασκευή ή το ΣΚ μπορούμε να βρεθούμε, ίσως κι ο send αν το επιθυμεί και μπορεί, να τη δούμε από κοντά και να τραβήξουμε κι εμείς μερικές λήψεις.

Αν θέλεις, την Παρασκευή ή το ΣΚ μπορούμε να βρεθούμε, ίσως κι ο send αν το επιθυμεί και μπορεί, να τη δούμε από κοντά και να τραβήξουμε κι εμείς μερικές λήψεις.

Καλή ιδέα... αλλά όχι Παρασκευή και Σάββατο πρωί λόγω δουλειάς... πως θα συννενοηθούμε?

Παρακάτω έχω και δυο φωτογραφίες χθεσινές από το γήπεδο... Η πρώτη με τις κανονικές ρυθμίσεις f2,9 1/320 80iso καίει τον ουρανό ως συνήθως.

Η 2η με ζουμ άρα αλλάζει το διαφραγμα σε f8.00 1/200 80iso ο ουρανός βγαίνει γαλάζιος όπως πρέπει... νομίζω.

Άρα κάτι φταίει με το διάφραγμα μάλλον αλλά από τη στιγμή που δεν ρυθμίζεται χειροκίνητα με τι μπορώ να το...."αντικαταστήσω"?

Attachments

• 002.jpg
    002.jpg
    134.5 KB · Views: 7
  • 004.jpg
    004.jpg
    141.5 KB · Views: 8
Απάντηση: Re: Φωτογραφίες από panasonic FX01

... Παρακάτω έχω και δυο φωτογραφίες χθεσινές από το γήπεδο...

Μπράβο! Είσαι και Αρηανάρα !!!!!!!!!!!!!!!!!!, έχεις και Panasonic...
... άντε να σε παντρέψουμε να ησιχάσουμε :flipout:

Θέλαμε πολύ να πάμε αλλά ο γιός μου ήταν απογευματινός :AFADF0:

Καλούτσικος αγώνας... βοήθησε και ο Τέλης...

για το γάμο ευχαριστώ , δε θα ...πάρω ακόμα... μόλις όμως μεγαλώσει ο γιος (να τον χαίρεσαι) ευχαρίστως να βοηθήσω με τα προσκλητήρια.... :)

Χμ....
Το Σάββατο θα είμαι στους κουμπάρους στα Τρίκαλα... και πιθανότατα εκδρομή στα Μετέωρα.

@ilias

Στην πρώτη φωτο έχεις πολύ μικρό τμήμα του ουρανού στο πλάνο, το οποίο περιλαμβάνει αρκετά μέρη στη σκιά. Φυσικό είναι να επιλέξει η μηχανή σου πιο ανοικτό διάφραγμα ή/και πιο αργή ταχύτητα για να μην υποφωτίσει.
Στη δεύτερη βγήκε ο ουρανός γαλάζιος, α) γιατί η μηχανή υποφώτισε λιγάκι το πλάνο. Οι κερκίδες θα έπρεπε να είναι κάπως πιο φωτεινές και β) γιατί στο κυρίως θέμα (κερκίδες) είναι φανερό (από τις σκιές) ότι έπεφτε αμέσως απογευματινό φως.