Φωτογραφικές ιστορίες...

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Κάποιες φορές η φωτογράφηση τοπίου μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.

Χθες το απόγευμα φθανοντας στην Καστοριά για δουλειά, παρατήρησα ότι το φως ήταν πολύ καλό, υπήρχαν σύννεφα στον ουρανό που έτειναν να διαλυθούν, ενώ είχα μπροστά μου τουλάχιστον μια ώρα ελεύθερη μέχρι το πρώτο ραντεβού.

Έτσι αποφάσισα να ανεβώ με το αυτοκίνητο μέχρι το Δαχτυλίδι, την κορυφή του βουνού από όπου έχει κανείς τέλεια θέα προς την Καστοριά, με όλη τη λίμνη, τόσο για magic light όσο και για το μούχρωμα του σούρουπου (κάτι σαν την best ever Ioannina του send). Μια άποψη από την κορυφή μπορείτε να δείτε στο http://www.holiday.gr/galleryimages/geniki653.jpg

Έφθασα με μεγάλη δυσκολία με το αυτοκίνητο σε μικρή απόσταση απότ ην κορυφή (δεν έχω 4Χ4) και πήρα την τσάντα και το τρίποδο για να ανεβώ μέχρι την κορυφή. Παρασυρμένος από την θέα και το λαχάνιασμα δεν είχα προσέξει ότι δεν ήμουν μόνος. Φθάνοντας πάνω και καθώς άρχισα να στήνω το τρίποδο είδα ότι με είχαν ακολουθήσει 7 άγρια σκυλιά, ή λυκόσκυλα (διασταύρωσης;; ) . Περιττό να πω ότι τα χρειάστηκα, καθώς η απόσταση από το αυτοκίνητο ήταν περίπου 5 λεπτά, ενώ έπρεπε να περάσω κι ανάμεσά τους. Έμεινα ήσυχος κι ακίνητος, αλλά τα σκυλιά πλησίαζαν κι 2-3 έδειχναν επιθετική διάθεση. Τελικά, μην τα πολυλογώ, δυο μου όρμηξαν (όχι και τα δυο μαζί) με στόχο μάλλον το λαιμό μου, κι αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω το τρίποδο ως αποτρεπτικό μέσο, χωρίς να σκεφθώ παραπάνω (είχα εκτείνει τα πόδια εντελώς). Ο πρώτος σκύλος με το χτύπημα του τριποδιού έπεσε στη χαράδρα τραυματισμένος (κατρακύλισε) και ο δεύτερος απέκτησε τραύμα ή σπάσιμο στο πόδι. Με τη δεύτερη επίθεση κατόρθωσα να τον χτυπήσω στο κεφάλι. Ένα δυο άλλα σκυλιά που προσπάθησαν να επιτεθούν (χαμηλά) διώχθηκαν πιο εύκολα. Έφθασα τρέχοντας στο αυτοκίνητο παίρνοντας και όλο τον εξοπλισμό μου και ελαφρώς σοκαρισμένος.

Φωτο δεν πρόλαβα να τραβήξω και μάλλον όταν θα το επιχειρήσω εκ νέου θα έχω κι άλλο άτομο μαζί μου. Πάντως τρίποδο (μεταλλικό) rulez!!!

Αλήθεια, εσείς είχατε απρόοπτα στη φύση;

Re: Landscape Photography

να προσεχεις με αυτα, μερικες φορες εχουν και λισσα.
Αμα ειναι 1-2 μπορεις να κανεις οτι σηκώνεις κατι απο το εδαφος, και φοβουνται, να πεταξεις και καμια πετρα. Αλλα αμα ειναι πολλα καλυτερα να τα αποφύγεις!:)
Με το δικο μου τριποδο παντως θα με ειχαν φαει τωρα, οποτε οτι πληρωνεις περνεις τελικα!¨)
Εγω ειχα πεσει σε ποταμη την ανοιξη ενω ειχα πιαστει απο ενα σαπιο κλαδί, και βούτηξα ολόκληρος μαζι με την τσαντα με την μηχανη και φακους.Πετάχτηκα εξω να στεγνώσω, εβγαλα τα ρουχα τους φακους και την μηχανη, και μετα απο 5 λεπτα αρχισε να βρεχει!:)Τελικα εφτασα στο αμαξι μετα απο κανα μισαωρο , εναψα την θέρμανση τα αφησα ολα να στεγνώσουν, και ολα δουλευουν ακομα:)

Μου έχει τύχει το ίδιο περίπου σκηνικό με τρία τσοπανόσκυλα.
Ταξίδευα με εντούρο μοτοσικλέτα σε εντελώς απομονωμένους χωματόδρομους στα ορεινά της Πίνδου (από Αχελώο προς Τζουμέρκα).
Έκανα λάθος στο δρόμο και μπήκα στα όρια μιας στάνης. Άραξα τη μηχανή και χάζευα τη θέα βγάζοντας φωτογραφίες. Άκουσα τα γαβγίσματα και μου κόπηκαν τα πόδια. ΕΥτύχώς πρόλαβα τελικά στο τσακ να ανέβω ξανά και να βάλω μπρος και να φύγα, μιλάμε για 4-5 μέτρα τη γλύτωσα!

Απάντηση: Landscape Photography

Ωχ! Αμάν βρε Βλάση!
Σκυλιά μου τήν έχουν πέσει κάμποσες φορές, αλλά καθότι τσομπάνος κατά τον ΓΔ :D αντιδρούσα ψύχραιμα, είτε σκύβοντας να πάρω πέτρα, είτε...χμμ άστο καλύτερα.
Πιο σημαντικό απρόοπτο είναι το πέσιμο, έχω χτυπήσει άσχημα το γόνατο πρίν 10 περίπου χρόνια και ακόμη με τις αλλαγές του καιρού μου το θυμίζει.
Άλλο επικίνδυνο απρόοπτο ήταν το 1997 όταν με τον αδερφό μου στην κυριολεξία χαθήκαμε στην ομίχλη στην κορυφή της Όχης. Χειμώνας, τρελλό κρύο, μάς έπιασε το βράδυ και τυχεροί πάνω στην ατυχία μας βρήκαμε ένα εγκαταλειμμένο καλύβι και την βγάλαμε ανάβοντας φωτιά για να ζεσταθούμε.

Το χειρότερο πάντως ήταν το καλοκαίρι του 2000 όταν φωτογραφίζοντας το κάστρο της Φυλάγρας σε μια δυσπρόσιτη περιοχή βόρεια του Καβοντόρου πέσαμε πάνω σε λαθρέμπορους διακινητές λαθρομεταναστών. Ενας Έλληνας και ένας Τούρκος ήταν και μόλις μας είδαν άρχισαν να έρχονται απειλητικά προς το μέρος μας. Ευτυχώς το αυτοκίνητο ήταν κοντά και φύγαμε γρήγορα. Απ ότι έμαθα αργότερα συνελήφθησαν απο το Λιμενικό πουλώντας αγριάδα στους άντρες της δίωξης κι έπεσε ξύλο ατελώνιστο.

Ωχ αμάν, από ότι βλέπω έχουμε πολλά να διηγηθούμε....

μήοπως είναι καλύτερο Βασίλη να τα κόψεις από το θέμα και να τα ανοίξεις ως καινούριο μήπως εμφανιστούν κι άλλοι ή να δουν οι νεότεροι τί πρέπει να αποφεύγουν;

Ο κανόνας (απο αυτούς που υπάρχουν για να εξαιρούνται) ειναι πως οταν πρόκειται για τσοπανόσκυλα, το πρώτο μέλημα τους είναι το κοπάδι και πως θα αποτρέψουν την οποιαδήποτε απειλή για αυτό.

Όλα τα αλλα (φωτογράφοι, περιπατητές κλπ) έρχονται σε δεύτερη μοίρα ΕΚΤΟΣ και αν πλησιάσουν προς το κοπάδι. Πολλές μα πάρα πολλές φορές έχει χρειαστεί να κάνω παρακάμψεις 1 & 2 χιλιομέτρων προκειμένου να αποφύγω - έστω και κοντινά - περάσματα απο στάνες & κοπάδια...

Δεν κρυβω οτι τρομαξα διαβαζοντας το ποστ.Παλι καλα που τη γλιτωσες Βλασση χωρις να παθεις κατι.Σε βοηθησε ο Θεος.

Επισης προβληματιζομαι και εγω διαβαζοντας τετοια πραματα γενικα,γιατι και εμενα το αγαπημενο μου ειδος φωτογραφησης ειναι η φυση,και θελω να συνεχισω με αυτο το ειδος φωτογραφησης και στο μελλον.

Ειναι γεγονος οτι υπαρχουν κινδυνοι στη φωτογραφηση φυσης(και οχι μονο βεβαια).

Μεχρι τωρα προσωπικα μου εχουν τυχει αρκετα περιστατικα,αλλα μονο με ανθρωπους που νομιζαν οτι κατι κανω.
Εχω και ενα look με μακρυ μαλλι και μουσι,και ειμαι και ψηλος και αδυνατος,και μπορει να δειχνω λιγο υποπτος μαλλον.

Μου εχουν φερει και την αστυνομια μια φορα,καποιος αγνωστος,επειδη ημουν στο παλατακι στο χαιδαρι και προσπαθουσα να βγαλω φωτογραφιες για ενα διαγωνισμο με θεμα καθημερινες ιστοριες στην πολη.Ηταν και ενα υπο κατασκευη Δημαρχειο,κατι τετοιο,εκει απεναντι,οποτε καταλαβαινω καπως τη φαση.
Η αστυνομια μου ζητησε ταυτοτητα και μου ειπε οτι καποιος καλεσε για υποπτες κινησεις καποιου με φωτογραφικη μηχανη.Αν και ισως φαινομαι υποπτος εμφανισιακα καποιες φορες,απαξ και μιλησω κανω μπαμ οτι δεν ειμαι...Ετσι πολυ ευκολα και εξηγωντας ευγενικα τι εκανα με αφησαν και εφυγα.

Μια φιλικη συμβουλη:Αν αντιμετωπισετε προβλημα με ανθρωπους οταν φωτογραφιζετε,να ειστε ευγενικοι.Βοηθαει πολυ(οπως και σε αλλους τομεις της ζωης βεβαια.

Για τους σκύλους είχα ακούσει ότι με μια ανοιχτή ομπρέλλα ως ασπίδα τρομάζουν τόσο πολύ (ίσως νομίζουν ότι τυφλώνονται) οπότε είναι καλό αμυντικό μέσο. Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά μια μικρή ομπρέλλα μαζί στην πεζοπορία ίσως να έχει πολλές χρήσεις...

Μια φορα στην αγορα της καλλιθεας εκει που επαιρνα το βραδυ μια φωτογραφια αρχικα με ακολουθουσε ενα σκυλι...οντας φιλοζωος και μαθημενος και μεγαλωμενος με μεγαλα και αγρια σκυλια , εδειχνα οτι δε με ενοιαζε και δε τρομαζα.Συνεχιζα και φωτογραφουσα.Ολο και πλησιαζε.και οσο σταματαγα , σταματαγε..Ετσι εισαι ρε λεω;θα σου πω εγω τωρα.. αφου με πλησιασε στα 1,5μετρο.Ξαφνικα κανω ενα αποτομο με το ποδι και αρχιζω και το κυνηγαω.
Περιττο να σας πω οτι τα κανε πανω του το σκυλι και εξαφανιστηκε σε 2seconds:p
Σαν ιστορια δεν εκρυβε κινδυνους ουτε συγκρινεται με αυτην του Βλαση , αλλα καλο ειναι να λεμε και τα ευχαριστα.

Αυτα τα πραματα ειναι και θεμα ψυχολογιας πολλες φορες βεβαια.

Δεν μου έχουν ριχτεί ποτέ ζώα, αλλά καλού κακού όταν πλησιάζω τπτ σκυλιά και είμαι με το τρίποδο, το κρατώ από ένα διπλωμένο πόδι του με την κεφαλή του μισού+ κιλού προς τα κάτω, δίκην ροπάλου σε ετοιμότητα. Τι ροπάλου δηλαδή, κανονικής μεταλλικής κορύνης, αφού είναι κοντά 2,5 κιλά. Send ο Κορυνήτης.

Ψάχνω εδώ και δυο μήνες το εξωτερικό φλας της μηχανής. Μανιωδώς!!! Δεν το βρήκα πουθενά, ούτε στο σπίτι, ούτε στα πράγματά μου, ούτε στις αποθήκες της πολυκατοικίας, ούτε στις πολυάριθμες θήκες του αυτοκινήτου. Έψαξα και στο γραφείο στη Φλώρινα, στους γνωστούς μου στην Καστοριά και στο Λέχοβο και στο Αμύνταιο, και σε όσους επισκέφθηκα κατά τη διάρκεια των εορτών. Δεν βρέθηκε πουθενά. Προγραμμάτιζα τη Δευτέρα αγορά ενός SB600 σε αντικατάσταση (κλαψ!!!) του -απωλεσθέντος- SB800.

Πριν από 10 λεπτά βγαίνοντας από το αυτοκίνητο μου λέει η γυναίκα μου να της δώσω τα γάντια που σταθερά έχω στη θήκη της πόρτας του οδηγού για τα κολήματα στη λάσπη και στα χιόνια. Και ω του θαύματος!!!!! από πίσω ξεπρόβαλε το φλας.

Συμπέρασμα;

Καλό είναι να βλέπουμε πρώτα κάτω από τη μύτη μας.

Ψάχνω εδώ και δυο μήνες το εξωτερικό φλας της μηχανής. Μανιωδώς!!! Δεν το βρήκα πουθενά, ούτε στο σπίτι, ούτε στα πράγματά μου, ούτε στις αποθήκες της πολυκατοικίας, ούτε στις πολυάριθμες θήκες του αυτοκινήτου. Έψαξα και στο γραφείο στη Φλώρινα, στους γνωστούς μου στην Καστοριά και στο Λέχοβο και στο Αμύνταιο, και σε όσους επισκέφθηκα κατά τη διάρκεια των εορτών. Δεν βρέθηκε πουθενά. Προγραμμάτιζα τη Δευτέρα αγορά ενός SB600 σε αντικατάσταση (κλαψ!!!) του -απωλεσθέντος- SB800.

Πριν από 10 λεπτά βγαίνοντας από το αυτοκίνητο μου λέει η γυναίκα μου να της δώσω τα γάντια που σταθερά έχω στη θήκη της πόρτας του οδηγού για τα κολήματα στη λάσπη και στα χιόνια. Και ω του θαύματος!!!!! από πίσω ξεπρόβαλε το φλας.

Συμπέρασμα;

Καλό είναι να βλέπουμε πρώτα κάτω από τη μύτη μας.

Ενα απο τα πραματα που παθαινω εκνευριστικα πολλες φορες ειναι αυτο.Και οταν λεω πολλες,εννοω ΠΟΛΛΕΣ.:mad: