FUJI F20
Δυστυχώς φίλοι μου θα αργήσω να σας έχω αναλυτικές εντυπώσεις από τη μηχανή, καθώς μου τη βούτηξε ο πατέρας μου για να τη χρησιμοποιήσει για τις επόμενες 20 μέρες που θα βρίσκεται στην Αθήνα.
Εντελώς πρόχειρα θα σας πω ότι δίνει αξιοποιήσιμο αρχείο μέχρι τα 800 iso και όταν εννοώ αξιοποιήσιμο, μιλώ για συγκρίσιμο με της NIKON D200. Η μηχανή έχει πολλές ρυθμίσεις, όμως τα μενού της θέλουν αρκετό ψάξιμο, καθώς έχουν διαφορετική λογική από αυθτά των canon/nikon και επίσης έχουν και τα κλειδώματα των κόμπακτ. Π.χ. στα έτοιμα προγράμματα δεν έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε το Iso, το οποίο κλειδώνει και η μηχανή το ανεβάσει όπως νομίζει. Υπάρχει όμως και πρόγραμμα Μ, που δίνει πλήρεις ρυθμίσεις, ακόμη και υπερ/υποφώτιση σε βήματα 1/3 του στοπ.
Διαθέτει ρύθμιση χρώματος Normal και Chrome που δίνει ζωντανά χρώματα για τη φύση, αλλά και B&W, που αυτομάτως δείχνει ασπρόμαυρο και στην οθόνη.
Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι η μηχανή ρυθμίζει σχεδόν άριστα το WB σε εσωτερικούς χώρους στη ρύθμιση Auto, σχετικά καλύτερα από τη NIKON D200 και πολύ καλύτερα από την CANON 350D που είχα.
Το AF είναι αρκετά ικανοποιητικό, αλλά χρειάζεται προσπάθεια για όσους είναι συνηθισμένοι στις DSLR. Λίγο πιο αργό από της SONY R1. Σε λίγο φως δυσκολεύεται να εστιάσει. Επίσης δυσκολεύεται πολύ να εστιάσει σε συνθήκες μάκρο και τελικά δεν τα κατάφερε.
Το φλας δουλεύει όπως όλα τα φλας στις κόμπακτ, δηλαδή χωρίς έλεγχο της απόστασης και της φωτεινότητας του θέματος. Και είναι αρκετά ισχυρό, επομένως καλύτερα να έχετε μια απόσταση 3 μέτρων από το πρόσωπο το άλλου, γιατί αλλιώς θα το κάψει. Βέβαια έχει τη δυνατότητα να μειώσει την ένταση του φλας μέσα από το μενού, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να το κάνει εύκολα ο οποιοσδήποτε, έτσι δεν είναι;
Το κράτημά της είναι ικανοποιητικό κάτω από κανονικές συνθήκες, σαφώς πιο δύσκολο όμως από της SONY L1 όταν προσπαθείς να φωτογραφήσεις κρυφά. Το χέρι δεν μπορεί να χουφτώσει ταυτόχρονα και να κρύβει τη μηχανή, την ώρα της λήψης. Η μοναδική μηχανή που αριστεύει σε αυτό ήταν η CANON IXUS I5.