Φωτογραφικό χαρτί

Atreas

Established Member
24 November 2008
144
Πάτρα
Σήμερα πήγα και εκτύπωσα στο φωτογραφείο μερικές φώτο, μου τις τύπωσαν σε χαρτί Konica Minolta, Είναι κάπως ματ θα έλεγα η υφή του... σε διαστάσεις 15χ10. Βασικά δεν τρελάθηκα με μερικές φωτογραφείες και σκέφτομαι μήπως επηρεάζει το χαρτί.. Στο Pc δείχνουν πιο καλές! Τι συμβαίνει;A! Πισω γράφει Long Life 100.

Eίναι το κλασσικό χαρτί της Κonica. Τώρα για το ότι οι φωτογραφίες δείχνουν διαφορετικές απ ότι περίμενες πάίζουν διάφοροι λόγοι.
Μπορεί να είναι αρύθμιστα τα μηχανήματα του εργαστηρίου, πολύ συνηθισμένο φαινόμενο.

Δεν ανέφερες τι είναι αυτό που δεν σου αρέσει στις εκτυπώσεις! Υπ όψιν πώς οι φωτογραφίες φαίνονται πιο ζωηρές, πιό έντονες στο μόνιτορ του υπολογιστή απ ότι στο χαρτί. Κι αυτό γιατί η οθόνη λειτουργεί ώς "διαφάνεια" δηλαδή το φώς έρχεται απο πισω απο την φωτογραφία, ενώ το χαρτί επηρεάζεται απο τον περιβάλλοντα φωτισμό.
Διαφορετικά φαίνεται υπο το φως λαμπτήρων φθορισμού, διαφορετικά υπο το φως λαμτήρων πυρακτώσεως και διαφορετικά στο φως της ημέρας.

Xρόνια Πολλά, Βασικά σκεφτόμουν μήπως σε glossy χαρτί έχω καλύτερη ποιότητα (σύμφωνα πάντα με την δική μου φωτογραφική μηχανή). Βλέπω διαφορά στα υψηλά Ιso, 200 και πάνω, είναι σαφώς πιο θολές απ´οτι στο PC! Πάντως θα δοκιμάσω και άλλο φωτογραφείο, έτσι απο περιέργεια... Ευχαριστώ.

στο χαρτι ειναι παντα ενα κλικ κατωτερες αμα ο φωτογραφος που τις τυπωνει δεν εχει προσεξει το μηχανημα του.....

εγω πηγα να μεγαλωσω καποιες φωτος απο αρνητικο λογω ελειψης σκανερ και τις μικρες μου τις βγαλανε νορμαλ τις μεγαλες πιο κοκινες........

φυσικα δεν τις πηρα καν απλα παραπονεθηκα και μου τις ξανακανανε αυτη τη φορα ο κορεσμος ηταν πιο κατω απο τις νορμαλ........

Τελικά εκτύπωσα κάτι φωτογραφίες σε Glossy χαρτί (δεν ξέρω μάρκα) το αποτέλεσμα ήταν μακράν καλύτερο! τώρα πιθανόν να είναι και τα μηχανήματα που να έκαναν την διαφορά. Ρώτησα τον υπάλληλο διαφορά μεταξύ γυαλιστερού χαρτιού και ματ, μου είπε ότι το ματ είναι μόνο για πολύ φωτεινές φωτογραφίες και επίσης ότι δεν μένουν δακτυλιές σε περίπτωση που θέλω η φωτογραφία να είναι έξω από αλμπουμ κ.τ.λ.

Σε ματ χαρτι για να βγαλεις αποτελεσματα τετοια που θες εσυ πρεπει να κανεις και τα αρεστα profiles διαφορετικα δεν γινεται να εχεις αρεστα αποτελεσματα και τα χρωματα θα ειναι μουντα πολυ.

Αυτο που σου ειπε οτι τα χαρτια ματ ειναι για φωτεινες φωτογραφιες ειναι λιγο αστειο αλλα για γενικη χρηση καπου στεκει.

Γενικα για να παρεις αποτελεσματα καλα σε εκτυπωση ειναι πολυ δυσκολο πραγμα και θελει πολυ τεχνη και ειναι πιο δυσκολο απο το να τραβηξεις μια τελιοτατη φωτογραφια.

Αν θες να εισε ευχαριστημενος παρε δικο σου καλο εκτυπωτη αγορασε και ενα μπουκαλι ασπιρινες και τιποτα βαλιουμ και σε μερικους μηνες προσπαθειας θα γινεις αψογος και θα εχεις αποτελεσματα θαυμασια.

Καλη Εκτυπωση = μεγαλη φασαρια

Αν θες να εισε ευχαριστημενος παρε δικο σου καλο εκτυπωτη αγορασε και ενα μπουκαλι ασπιρινες και τιποτα βαλιουμ και σε μερικους μηνες προσπαθειας θα γινεις αψογος και θα εχεις αποτελεσματα θαυμασια.
Καλη Εκτυπωση = μεγαλη φασαρια

Μια inkjet εκτύπωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα χημικά. Άσε που θα τραβάει κάποιος τα μαλλιά του στα έξοδα των μελανιών.

Στη χειρότερη ένας σοβαρός θερμικός 10Χ15 ίσως ικανοποιήσει λιγάκι.......

Μια inkjet εκτύπωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα χημικά. Άσε που θα τραβάει κάποιος τα μαλλιά του στα έξοδα των μελανιών.

Στη χειρότερη ένας σοβαρός θερμικός 10Χ15 ίσως ικανοποιήσει λιγάκι.......

Για πες μου ποιος θερμικος εκτυπωτης ειναι καλυτερος απο μερικους επαγγελματικους της ΕΠΣΟΝ να ξερω και πες μου λιγα λογια απο την εμπιρεια σου να δουμε τι γινεται.

Σε μυριαδες εκθεσεις απο πολυ σοβαρους και διασημους φωτογραφους που εχω παει και απο οτι γνωριζω ολοι αυτοι κανενας δεν εχει θερμικο εκτυπωτη.

Πριν λιγο καιρο ενας φιλος μου μου εκανε εκτυπωση μερικα CD σε θερμικο εκτυπωτη και δεν μου αρεσε μιας που ο θερμικος εκτυπωτης δεν τυπωνει ουτε καν βλεπει τις χροιες ενος χρωματος .

Για τα μελανια που ανεφερες δεν εχω δει να ειναι ακριβα αντιθετως σε ενα χαρτι 13Χ24 μου κοστιζει ουτε στο ενα δολλαριο καιμε χαρτι αριστο αλλα και σουπερ αριστο χαρτι να κανω χρηση παλι δεν μου βγενει πανω απο εναμησι δολλαριο.
Αν κανεις εκτυπωση το ιδιο μεγεθος εξω θα σου κοστισει 35 φορες πιο πολυ επομενως συμφερει .

Οταν λεω εξω αναφερομαι να κανουνε εκτυπωση με τον ιδιο εκτυπωτη που κανω εγω σπιτι και αριστο χαρτι οχι με αυτα τα παμφθηνα χαρτια που κανουνε αυτη χρηση και μελανια της πλακας .

Σε θεμα εκτυπωσης υπαρχουνε εκτυπωτες αυτη τι στιγμη που κανουνε παπαδες και απο ποιοτητα αριστη και σε προσιτη τιμη 500 & 800 ευρο αλλα εξαρτατε ποσες εκτυπωσεις κανεις και τι αναγκες εχεις διοτι το να αναφερουμε τι ειναι ακριβο και τι οχι θελει μεγαλη κουβεντα ολα ειναι αναλογα.

Για πες μου ποιος θερμικος εκτυπωτης ειναι καλυτερος απο μερικους επαγγελματικους της ΕΠΣΟΝ να ξερω και πες μου λιγα λογια απο την εμπιρεια σου να δουμε τι γινεται.

Σε μυριαδες εκθεσεις απο πολυ σοβαρους και διασημους φωτογραφους που εχω παει και απο οτι γνωριζω ολοι αυτοι κανενας δεν εχει θερμικο εκτυπωτη.

Πριν λιγο καιρο ενας φιλος μου μου εκανε εκτυπωση μερικα CD σε θερμικο εκτυπωτη και δεν μου αρεσε μιας που ο θερμικος εκτυπωτης δεν τυπωνει ουτε καν βλεπει τις χροιες ενος χρωματος .

Για τα μελανια που ανεφερες δεν εχω δει να ειναι ακριβα αντιθετως σε ενα χαρτι 13Χ24 μου κοστιζει ουτε στο ενα δολλαριο καιμε χαρτι αριστο αλλα και σουπερ αριστο χαρτι να κανω χρηση παλι δεν μου βγενει πανω απο εναμησι δολλαριο.
Αν κανεις εκτυπωση το ιδιο μεγεθος εξω θα σου κοστισει 35 φορες πιο πολυ επομενως συμφερει .

Οταν λεω εξω αναφερομαι να κανουνε εκτυπωση με τον ιδιο εκτυπωτη που κανω εγω σπιτι και αριστο χαρτι οχι με αυτα τα παμφθηνα χαρτια που κανουνε αυτη χρηση και μελανια της πλακας .

Σε θεμα εκτυπωσης υπαρχουνε εκτυπωτες αυτη τι στιγμη που κανουνε παπαδες και απο ποιοτητα αριστη και σε προσιτη τιμη 500 & 800 ευρο αλλα εξαρτατε ποσες εκτυπωσεις κανεις και τι αναγκες εχεις διοτι το να αναφερουμε τι ειναι ακριβο και τι οχι θελει μεγαλη κουβεντα ολα ειναι αναλογα.

Πες από την αρχή στον φίλο που ρώτησε ότι του μιλάς για κόστος 500 & 800 ευρώ. Αν μιλάει για οικιακή χρήση όλα τα παραπάνω τα γράφεις, μόνο για να τα γράψεις. Μια άλλη λύση είναι να πάρει ένα studio.

Μιλάω για νορμάλ καταστάσεις και σε σχέση με ένα οικιακό εκτυπωτή..........

Θα το ψάξω για θερμικό εκτυπωτή μάλλον... ναι για οικιακή χρήση θέλω. Πάντως βρήκα ένα φωτογραφείο και είμαι ικανοποιημένος. Ευχαριστώ -bye-

Ιδανικά, πρέπει να έχεις daylight λάμπες φθορισμού, ειδικες για γραφικές τέχνες (πολύ σωστές χρωματικά) πάνω και λίγο πίσω από το μόνιτόρ σου, σκίαστρο στο - καλιμπραρισμένο μόνιτορ, ουδέτερα χρώματα στο δωμάτιο που διορθώνεις τις φωτογραφίες και όχι μεικτό φωτισμό από άλλες λάμπες, ήλιο που μπαίνει από το παράθυρο κλπ...
Φτιάχνεις έτσι, με κατάλληλο πρόγραμμα το προφίλ του μόνιτορ, του εκτυπωτή σου - διαφορετικό για κάθε τύπο χαρτιού inkjet - και , φυσικά με τα μελάνια που έχουν σχεδιαστεί για τον εκτυπωτή κι όχι με αναγομωμένα με ...χρωματιστό νερό...-bye-
Αν θέλεις και μπορεί το εργαστήριο που θα σου τυπώνει τις φωτό, μπορεί να σου δώσει το προφίλ που χρησιμοποιεί εκείνος (εφόσον βέβαια...χρησιμοποιεί κι ελέγχει τη δουλειά του με κάποιον ειδικευμένο άνθρωπο, ή ξέρει ο ίδιος )
και πριν πας με τις φωτογραφίες που επέλεξες να τυπώσεις , τις έχεις μετατρέψει στο προφίλ του μηχανήματος που θα τις τυπώσει...
Αυτά όλα προυποθέτουν διάβασμα, εξάσκηση κα ικάποιο χαρτί - μελάνι πεταμένο, μιας και για να φτιάξεις προφίλ για το μηχάνημά σου απαιτεί , όπως κάθε δουλεια, μεράκι, χρόνο και χρήμα.
Φίλος μου, κάνει ως αποκλειστικό επάγγελμα το color profiling, σκέψου πόσο εξειδίκευση απαιτεί η σωστή εκτύπωση...
Πάντως μια καλοτυπωμένη φωτό είναι όπως μια καλή ακρόαση ενός μουσικού κομματιού, σε ιδανικές συνθήκες, με άριστο ήχο...
Σε αποζημιώνει τα μάλα!

Re: Απάντηση: Φωτογραφικό χαρτί

Ιδανικά, πρέπει να έχεις daylight λάμπες φθορισμού, ειδικες για γραφικές τέχνες (πολύ σωστές χρωματικά) πάνω και λίγο πίσω από το μόνιτόρ σου, σκίαστρο στο - καλιμπραρισμένο μόνιτορ, ουδέτερα χρώματα στο δωμάτιο που διορθώνεις τις φωτογραφίες και όχι μεικτό φωτισμό από άλλες λάμπες, ήλιο που μπαίνει από το παράθυρο κλπ...
Φτιάχνεις έτσι, με κατάλληλο πρόγραμμα το προφίλ του μόνιτορ, του εκτυπωτή σου - διαφορετικό για κάθε τύπο χαρτιού inkjet - και , φυσικά με τα μελάνια που έχουν σχεδιαστεί για τον εκτυπωτή κι όχι με αναγομωμένα με ...χρωματιστό νερό...-bye-
Αν θέλεις και μπορεί το εργαστήριο που θα σου τυπώνει τις φωτό, μπορεί να σου δώσει το προφίλ που χρησιμοποιεί εκείνος (εφόσον βέβαια...χρησιμοποιεί κι ελέγχει τη δουλειά του με κάποιον ειδικευμένο άνθρωπο, ή ξέρει ο ίδιος )
και πριν πας με τις φωτογραφίες που επέλεξες να τυπώσεις , τις έχεις μετατρέψει στο προφίλ του μηχανήματος που θα τις τυπώσει...
Αυτά όλα προυποθέτουν διάβασμα, εξάσκηση κα ικάποιο χαρτί - μελάνι πεταμένο, μιας και για να φτιάξεις προφίλ για το μηχάνημά σου απαιτεί , όπως κάθε δουλεια, μεράκι, χρόνο και χρήμα.
Φίλος μου, κάνει ως αποκλειστικό επάγγελμα το color profiling, σκέψου πόσο εξειδίκευση απαιτεί η σωστή εκτύπωση...
Πάντως μια καλοτυπωμένη φωτό είναι όπως μια καλή ακρόαση ενός μουσικού κομματιού, σε ιδανικές συνθήκες, με άριστο ήχο...
Σε αποζημιώνει τα μάλα!

Αν κάποιος θέλει να φτιάξει καλό στούντιο επεξεργασίας εικόνας ας δει τη δουλειά του Καστανάκης Βασίλης (Nimrod7) στο http://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=12663.0 . Όταν το πρωτοείδα, μου κρέμασε το σαγόνι και γα περίπου 10 μέρες δεν άνοιξα καν το Photoshop.

Σωστο στουντιο εκτος απο μπογια και 2 φωτιστικα που ειναι παμφθηνα χρειαζονται και αλλα πολλα και κυριως ετσι για αρχη καμμια 50 χιλλιαδες ηλεκρονικα εργαλεια οπως υπολογιστες οθονες δισκους και αλλα πολλα.
Και το κυριοτερο εκτος απο στουντιο χρειαζεται να εχουμε και ικανοτητα να κανουμε το ΚΛΙΚ στην μηχανη διοτι ναι μεν καλα τα ρασα αλλα και ο πατηρ ναχει βρε παιδακι μου και λιγο καλη φωνη .

Re: Απάντηση: Φωτογραφικό χαρτί

Σε αποζημιώνει τα μάλα!

Ακριβως ετσι ειναι φιλε οπως τα λες πολυ καλο το παραδειγμα σου . Ξεχασες να προσθεσεις και της ασπιρινες εκτος απο μελανια εγω καθε φορα που αγοραζω καινουργιο εκτυπωτη για να τον προσαρμοσο αναλογα με τα γουστα μου φευγουνε και τα μαλλια . Αλλα οπως ειπες σε αποζημιωνει .