Φωτογραφιση Αεροσκαφών: Τι tele φακό προτείνετε;

PREDATOR335

Banned
19 April 2013
11
Καλησπέρα σας. Θα ήθελα τα φώτα σας σχετικά με το ερώτημά μου. Έχω μια D610 και χρησιμοποιώ έναν ''παλιό'' Nikkor 70-300 1.4 - 5.6 ED. Τα αποτελέσματα πολλές φορές δεν είναι αναμενόμενα των προσδοκιών μου. Νιώθω ότι η μηχανή ''θέλει'' κάποιον καλύτερο φακό... Ταπεινή μου άποψη πάντα. Έχοντας ακούσει πολύ καλά σχόλια για τους ανθρώπους της ομάδος αυτής από μέλος (tiniakos) που μου πρότεινε να γραφτώ, θα ήθελα τις απόψεις σας σχετικά. Σκεφτόμουν μήπως φύγω από τα 300mm και πάω σε κάποιον 500άρη ή 600άρη..

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Πόσα χρήματα σκέφτεσαι να διαθέσεις; Έχω ακούσει πολύ καλές κριτικές για τον Tamron 150-600 f/5-6,3. Αγγίζει το χιλιάρικο μεν, αλλά για αυτά που προσφέρει χτυπάει άνετα πολύ ακριβότερους φακούς. Μεταχειρισμενο θα τον βρεις γύρω στα 750-800.

Ο 70-300 που νομίζεις ότι υστερεί εκτός από τον περιορισμό των 300mm; Να ξέρεις πάντως ότι για τη φωτογράφηση αεροσκαφών θα χρειαστείς κάτι ελαφρύ και ευκινητο αν δεν χρησιμοποιείς τρίποδο. Ειδικά σε επιδείξεις οποιοσδήποτε prime 500+ ή πχ ο tamron 150-600 που ζυγίζουν 1,5-2 κιλά θα σε παιδέψει αρκετά αν δεν είσαι συνηθισμένος.

Πόσα χρήματα σκέφτεσαι να διαθέσεις; Έχω ακούσει πολύ καλές κριτικές για τον Tamron 150-600 f/5-6,3. Αγγίζει το χιλιάρικο μεν, αλλά για αυτά που προσφέρει χτυπάει άνετα πολύ ακριβότερους φακούς. Μεταχειρισμενο θα τον βρεις γύρω στα 750-800.

Ο 70-300 που νομίζεις ότι υστερεί εκτός από τον περιορισμό των 300mm; Να ξέρεις πάντως ότι για τη φωτογράφηση αεροσκαφών θα χρειαστείς κάτι ελαφρύ και ευκινητο αν δεν χρησιμοποιείς τρίποδο. Ειδικά σε επιδείξεις οποιοσδήποτε prime 500+ ή πχ ο tamron 150-600 που ζυγίζουν 1,5-2 κιλά θα σε παιδέψει αρκετά αν δεν είσαι συνηθισμένος.

Ο συγκεκριμένος Tamron που αναφέρεις είναι στα υπόψην μου!!! Πιστευω πως 700-800 είναι αρκετά για εμένα...
Θεωρώ -όσον αφορά τον 300άρη- ότι λόγω ηλικίας δεν ακολουθεί τις προσδοκίες-δυνατότητες της 610. Εκτός πια και αν πρέπει να κάνω εντατικά μαθήματα για να τον αξιοποιήσω πλήρως χεχε
Το βάρος δεν με ενοχλεί μιας και κάνω χειρονακτική εργασία, οπότε είμαι συνηθισμένος.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Καλώς όρισες στο φόρουμ!
Ρίξε πρώτα μια ματιά εδώ, πιθανόν να βρείς τις απαντήσεις που ζητάς http://avclub.gr/forum/showthread.php/87538-HAF-%28Hellenic-Air-Force%29

Δεν βρήκα κάτι, αν θέλετε μπορώ να μεταφέρω εκεί το ερώτημά μου.

Μικροτερο εστιακο μηκος απο 300mm ειναι πρακτικα δωρο αδωρο.

Εξαρταται απο την φωτογραφια που θες να βγαλεις ομως.

Αν θες κοντινα καδρα να σου γεμιζουν με το αεροσκαφος θες πανω απο 300.

Μην υποτιμας ομως καθολου τους πιο ανοιχτους φακους γιατι μπορεις να βγαλεις εξισου καλα αποτελεσματα. Αναλογα το show που θα παρακολουθησεις θα ελεγα....

Δες και αυτο το θεμα.

Εμενα ή γνώμη μου είναι να δώσεις την d610 μαζί με τον 24-70 που έχεις και με τα χρήματα να πάρεις μια d7000 + tamron 17-50 + nikon 70-300 και με τα υπόλοιπα παίρνεις και φλας.

Εμενα ή γνώμη μου είναι να δώσεις την d610 μαζί με τον 24-70 που έχεις και με τα χρήματα να πάρεις μια d7000 + tamron 17-50 + nikon 70-300 και με τα υπόλοιπα παίρνεις και φλας.

Aν κροπαρεις τα 24Mp της D610 στα 16Mp της D7000 μια χαρα ισοφαριζεις τα mm που ισως σου λειπουν :ernaehrung004:
Ο 70-300 που εχεις, ειναι ο VR ;

Τον απλό έχει.
Εγώ το έγραψα πιο πολύ από θέμα κόστους των φακών.
Ή d7000 έχει και αυτή πολύ καλό αισθητήρα οπότε δε θα χάσει και παρά πολλά από τη μετάβαση σε crop.

Τον απλό έχει.
Εγώ το έγραψα πιο πολύ από θέμα κόστους των φακών.
Ή d7000 έχει και αυτή πολύ καλό αισθητήρα οπότε δε θα χάσει και παρά πολλά από τη μετάβαση σε crop.

Πισωγυρισμα...
Εκτος κι αν χρειαζεται ΜΟΝΙΜΑ το x1.5 crop factor

Το AFW 2015 το παρακολούθησα φυσικά και εφέτος. Θα ανεβάσω κι εγώ φωτογραφίες λιαν συντόμως για να μου πείτε γνώμες....!

@tiniakos δεν την δίνω την 610, ούτε τον 24-70. Με έφαγες να πάω να τον πάρω λέγοντας τα καλύτερα (που όντως ισχύουν) και τώρα να τον δώσω; χεχε

Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα κάτι ποιο extreme, πάνω από τα 300mm

Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα κάτι ποιο extreme, πάνω από τα 300mm

Είναι μάλλον μονόδρομος το χιλιάρικο, με αρκετές επιλογές: Tamron 150-600, Sigma 150-600 Contemporary και Nikkor 200-500. Όλοι τους αξιοπρεπέστατοι (έως πολύ καλοί). Ας με διορθώσουν οι παλιότεροι, αλλά νομίζω ότι ποτέ δεν ήταν τόσο προσιτό το "σπορ" των super telephoto φακών.

Δεν ξέρω αν εστιάζει ικανοποιητικά η D610 με f/6.3 .. το σύνηθες είναι να δουλεύει το AF καλά μέχρι το f/5.6 οπότε μάλλον καλύτερη λύση είναι ο Νικον 200-500/f5.6. Είναι και σε καλή τιμή (στα 1500 νομίζω και 1300 στο purnima) με ενα κουσούρι το μεγάλο βάρος (2,3kg).

Πάντως κακά τα ψεματα, το συγκεκριμένο θέμα θέλει μεγάλο εύρος .. θα έλεγα 150-1000mm FF δεν είναι υπερβολή

- ταιριάζει καλύτερα με APS-C 24mp + 80/100-400/f4,5-5,6 (1.5Kg) δηλ. ισοδύναμο με FF 150-600 και με 1,33Χ κροπάρισμα που δίνει π.χ η D7200 (ή το κάνεις στο pc με άλλα μοντέλα) πάς σε ισοδύναμο 800mm με 14mp ..

(οι 24mp FF γίνονται 10Mp σε 1,5Χ κροπ που είναι λίγο περιοριστικό με την εννοια οτι δεν πολυαντέχει επιπλέον κροπάρισμα π.χ. σε 500mm + 2X crop (=1000mm) μένουν 6mp)

If you've used the 39-point system in an earlier Nikon DSLR, you can expect pretty much the same performance in the D610. Actual focusing seems ever so slightly better in the D610 than it was in the D7000, all else equal (I suspect some additional smarts in the metering/focus sensor integration), plus the system will focus at the center point with f/8 lenses (and a subset between f/5.6 and f/8). So there have been some gains.

http://www.dslrbodies.com/cameras/current-nikon-dslr-reviews/nikon-d600-review.html

άρα εστιάζει και με f8.0. Φυσικά όσο πιο ανοιχτό το μέγιστο διάφραγμα τόσο καλύτερα.

σωστά, αλλά μόνο όταν ο φακός είναι πιο σκοτεινός από 5.6 στη συγκεκριμένη εστιακή απόσταση. ήδη είναι όνειρο να έχεις af με τόσο σκοτεινό φακό στα 400+

καλησπερα στην παρεα και απο μενα

εχοντας απο τις αρχες του χρονου αναβαθμιστει στη d5500 και χρησιμοποιοντας τον παλιο αλλα πιστο sigma 70-200 f2,8 πηρα την αποφαση οτι ειναι καιρος να παω σε νεο και με μεγαλυτερο εστιακο μηκος φακο. Ειμαι μεταξυ Sigma 150-600 Contemporary και Nikkor 200-500. Ποια ειναι η γνωμης σας για αυτους τους 2 φακους. Η χρηση ειναι κυριως η φωτογραφιση αεροσκαφων ειτε σε airshows ειτε σε επισκεψεις σε διαφορα αεροδρομια( στα κλεφτα....). Να σημειωσω οτι συνηθως ο παλιος φακος χρησιμοποιητε με tele-converter x2, οποτε λειτουργει σαν 140-400 f5,6.

καθε γνωμη καλοδεχουμενη.

Last edited:
Απάντηση: Re: Φωτογραφιση Αεροσκαφών: Τι tele φακό προτείνετε;

Επειδή το θέμα αφορά καθαρά επιλογή εξοπλισμού μεταφέρθηκε στην κατηγορία του εξοπλισμού απο την κατηγορία της φωτογραφίας.