Οσον αφορα στις φωτο που ποσταρα πριν και στον τομεα του φωτισμου,
οι 2 πρωτες τις βαπτισης εχουν 1 softbox με αυτοκεφαλη γεννητρια.
Η πρωτη του γαμου εχει 2 κοντρα φλαςακια και χρηση του περιββαλοντος φωτισμου σε υψηλα asa.
Oι 2 επομενες τις βαπτισης στο χορτο, ειναι με αλλη γεννητρια με απλο ανταυγαστηρα, η μια κεφαλη κοντρα πισω ( η διαγωνια ) και η αλλη εμπρος κ πλαγια απο το θεμα, αναλογως του που κοιταει και τις βασικης πηγης φωτος που ειναι φυσικα ο ηλιο και η κατευθυνση του.
Αυτη της βαπτισης στη θαλασσα ειναι με μια γεννητρια σε φουλ δυναμη και HSS για να μπορω να εχω μικρη διαφραγμα να φλουταρω πισω απ το θεμα οπως και να "σβησω" τον ηλιο και το background.
Οι εξωτερικες της βαπτισης ειναι παλι με γεννητρια και μια κεφαλη.
Η μια εσωτερικη ειναι με χρηση σταθερου φωτισμου και κοντρα φως ηλιου και η αλλη στην κολυμβηθρα ειναι με 3 στουντιο φλας, τα 2 με ομπρελες και το ενα με ανταυγαστηρα κοντρα, και επισης με δυο μικρα speedlights φλασακια παλι κοντρα για τα περιγραμματα.
Οσον αφορα τον εξοπλισμο , που κ παλι πιστευω πως δεν ειναι και τοσο σημαντικο οσο πολλα αλλα πραγματα ειναι :
Nikon D4, Νikon D810 ως 2 κυριες μηχανες, Phase One ψηφιακη πλατη,
φακοι Νikon 24-70/2.8 , 70-200 / 2.8 , 50 / 1.4 zeiss manual, 135/2 , 105 / 2.8 macro , 14-24 / 2.8 , 85 / 1.4 και αλλοι που σιγουρα θα ξεχναω.
Το σημαντικοτερο 3πτυχο κατα τη γνωμη μου παντα ειναι τα εξης: Φως - στιγμη/στησιμο - καδρο.
Και δυο υποεννοτητες κατωτερες παντα, εμπειρια και συμπεριφορα.
Η γνωση του αντικειμενου πιστευω εξυπακουεται.
Δηλαδη τα παντα ειναι φως στη φωτογραφια, εξαλλου γραφεις το φως.
Αν δεν εχεις φως το πλαθεις.
Του αλλαζεις γωνια, υψος, περιστροφη.
Η φωτιζεις τεχνητα.
Εκμεταλλευεσαι το φως, την κατευθυνση του για να το πλασεις οπως θελεις εσυ και να το χειριστεις κατα το μεγιστο δυνατο οφελος σου.
Επισης , το στησιμο στο χωρο, πως θα στησεις κατι, στην προκειμενη περιπτωση ανθρωπους σε μια φωτογραφιση, οσο μπορεις βεβαια για να μη παρεμβαινεις μεχρι ενα σημειο , απο που κ πως θα τους χτυπαει το φως, απο ποιο υψος , σε τι αποσταση και σε ποια γωνια θα τους φωτογραφιζεις ειναι παραγοντες που κρινουν ως επι το πλειστον το τελικκο αποτελεσμα.
Και βεβαια το καδραρισμα, σημαντικοτατο.
Τι θα κρυψεις, τι θα αναδειξεις, τι θα συμπεριλαβεις και τι και που θα δωσεις αερα η σφιχτο καδρο ειναι παραγοντες που ασυναισθητα επηρεαζουν το τελικο αποτελεσμα και την εικονα μας και περαιτερω την κριση η την απορριψη η τον εντυπωσιασμο του θεατη.
Δεν πιστευω πως τα καλα μηχανηματα κανουν εναν καλο φωτογραφο, παρα ολα τα υπολοιπα, παντα κατα τη γνωμη μου.
Ενας εμπειρος φωτογραφος ομως, που μπορει να εκμεταλλευτει προς οφελος του ολες τις δυνατοτητες μια εξαιρετικης μηχανης , να την ξεζουμισει οσο παιρνει και να παρει ολα τα στοιχεια που αυτη η ο καλυτερος φακος προσφερει, μπορει να κανει τις εικονες του ακομα καλυτερες και να ανεβει ενα επιπεδο παραπανω.
Εξαλλου αν καποιος παρει τα καλυτερα τηγανια η τον καλυτερο φουρνο δεν γινεται και ο καλυτερος σεφ, ουτε αν μπει στο κοκπιτ μιας F1 θα γραψει καλους χρονους στην πιστα.
Τα παντα ειναι στο χειρισμο και πανω απ ολα στη ΜΑΤΙΑ, την ΑΠΟΨΗ και την αισθητικη
Πραγματα αμφιλεγομενα και παρεξηγισιμα στην "τεχνη", αλλα τελικα απολυτα κατανοητα απο τους περισσοτερους.
Εχω δοκιμασει ολους τους τροπους φωτισμου, φωτογραφισης και χειρισμου πελατων τα τελευταια 20 χρονια που φωτογραφιζω, χωρις βεβαια να σημαινει κατι.
Εχω φωτογραφισει τελειως αφλασα, με χρηση σταθερου φωτισμου, με χρηση μικρων φλας , με χρηση κινηματογραφικου φωτισμου HMI / ARRI κλπ , χρηση φλας γεννητριων, χρηση αυτοκεφαλων κεφαλων σε διαφορες χρωματικες θερμοκρασιες, χρηση φωτιστικων με λαμπες φθοριου σε 4000 η 5000 κελβιν και πολλα ακομα που σιγουρα ξεχναω να αναφερω.
Πλεον κανω χρηση μικτου φωτισμου, του υπαρχοντος δηλαδη ηλιου η σταθερου φωτισμου σε συνδυασμο με φλας διαφορων τυπων και θερμοκρασιων , αναλογως συνθηκων.
Ολα αυτα τα χρονια οι συνηθειες αλλαζουν , οι γνωσεις επισης οπως ομως και οι νορμες και τασεις στη φωτογραφιση του γαμου και το ποσο επηρεαζονται ο κοσμος και οι πελατες απο ολα αυτα.
Δεν υπαρχει μυστικη συνταγη και ουτε θα υπαρξει ποτε.
Πλεον οι συνθηκες εχουν ζοριζει πολυ, ο παραγοντας χρονος που ειναι κ το νουμερο 1 στον ελληνικο γαμο εχει μειωθει πολυ οπως επισης και η συμπεριφορα μας τα τελευταια χρονια λογω των συνθηκων στη ζωη που μας επηρεαζουν και εχουν παρει τον κατηφορο, και αυτο "βγαινει" και φαινεται στις εικονες και στα προσωπα μας.
Στο εξωτερικο τα πραγματα ειναι πολυ διαφορετικα, αλλα απ τη στιγμη που ειμαι εδω, θα πρεπει να προσαρμοστω η οσο μπορω να επηρεασω προκειμενου να κανω τη δουλεια μου καλυτερη , αποτελεσματικοτερη κ προπαντων πιο κερδοφορα.
Γιατι μη ξεχνατε πως οσο ρομαντικο η διαφορετικο φαινεται για τους περισσοτερους η οχι ολους , αυτη ειναι η δουλεια μου , αυτη με ταιζει και απ αυτο ζω.
Εκανα πολλα χρονια και με πολυ κοπο και αγωνα και και και ...για να μπορω να κανω καποιες ομορφες εικονες, σε περιοδους που η γνωση δεν μοιραζοταν, οι επαγγελματιες οι καλοι ελαχιστοι, το ιντερνετ ανυπαρκτο και τα παντα ακριβοτερα..
Ευχαριστω που διαβασατε το κειμενο μου, ελπιζω να μπορεσουμε εστω κ λιγο να τσιμπησουμε κ να κερδισουμε κατι απ ολα αυτα.