Φωτογράφηση Ορκομωσίας Αποφοίτων της Νομικής Αθηνών

Greg61

Senior Member
Ανοίγω αυτό το θέμα, εξειδικεύοντας κατ' αρχήν στο "της Νομικής Αθηνών", καθότι η τρίτη κόρη πέρασε όλα τα μαθήματα και πρόκειται να ορκισθεί στην επόμενη ορκομωσία, όποτε αυτή ορισθεί απ' το Πανεπιστήμιό της, ίσως κι εντός του τρέχοντος έτους.

Τί μ' απασχολεί / Λόγος ύπαρξης του νέου Θρέντ:

- Στην οροκομωσία της δεύτερης κόρης πρίν κάποια χρόνια στο αυτό Πανεπιστήμιο, επηρεασμένος απο "επαγγελματίες" φωτογράφους που "είχαν γνώση του χώρου" (για το Αμφιθέατρο της Νομικής Αθηνών ο λόγος) , πήγα με τη Nikon F4s και τον Nikkor 80-200/2.8.
Το αποτέλεσμα... Πολύ καλές λήψεις με γεμάτα απο πρόσωπο κάδρα. Παρέες όμως... δέν μπόρεσα να βγάλω. Γενικά πλάνα... αφήστε το! Απλά δέν υπάρχουν!

-Ερχόμενος στα τωρινά μελλούμενα, προβληματίζομαι ως προς τον υπο χρήση εξοπλισμό μου, δεδομένου πλέον οτι, κι οι δυό ψηφιακές DSLR που έχω είναι DX crop: Nikon D300 & D80. Οι δέ διαθέσιμοι φακοί είναι οι Nikkors 80-200/2.8, 24-70/2.8, 18-200/3.5-5.6 & Sigma 18-200 HSM/3.5-6.3.

-Μιά σκέψη είναι να βρίσκεται ένας γαμπρός μου πάνω στα θεωρεία με τη D80+80-200/2.8 ρυθμισμένο στο f/4 ώστε να υπάρχει σίγουρο background, κι εγώ να βγάλω απ' οπουδήποτε αλλού ό,τι βγεί με D300+24-70/2.8, κροπάροντας στην ανάγκη τις σκηνές που μου αρέσουν.

-Μιά δεύτερη σκέψη είναι, ο γαμπρός στα θεωρεία να κρατά τη D80 μ' έναν 18-200 κι εγώ νά'χω κουμπωμένο στη D300 τον 80-200 και τον 24-70 στη θήκη του στη ζώνη μου, άμεσα διαθέσιμο σε πρώτη ζήτηση.
Με τον "μακρύ" 2.8 φακό σιγουρεύω οτι θα βγάλω την κόρη μου έστω κι απο μακρυά, όσο κι άν μπούν μπροστά μου οι εργολάβοι "φωτογράφοι". Έτσι άλλωστε έγινε και την προηγούμενη φορά. Και με τον "κοντό" 2.8 να τραβήξω κοντινά, εφόσον μπορέσω να πλησιάσω χωρίς να "σκοτωθώ" με τους εργολάβους.

-Μιά τρίτη (και τελευταία) σκέψη είναι, να χρησιμοποιηθεί ο 80-200 με τη D80 στα θεωρεία, κι εγώ να έχω έναν 18-200 μονίμως κουμπωμένο στη D300, συνοδευόμενη (η σκέψη αυτή) μ' όλα τα δυσάρεστα που πιθανόν να προκύψουν λόγω έλλειψης επαρκούς φωτισμού και με δεδομένη τη μή φωτεινότητα (ταχύτητα) των 18-200. To SB800 θα υπάρχει μαζί αλλά... δέν ξέρω κατά πόσον θα επιτραπεί εκ του Πανεπιστημίου να χρησιμοποιηθεί.

... Μπερδεύτηκα...
Ποιά είναι η γνώμη σας;

Και κατ' αρχήν, έχει κανείς άποψη / εμπειρία περί φωτογράφησης ορκομωσίας στο συγκεκριμένο χώρο;

Πρίν 5 χρόνια το φλάς το χρησιμοποίησα αρκετά, μέχρι που κάποιος Καθηγητής μας παρακάλεσε απο μικροφώνου να σταματήσουμε τη χρήση φλάς διότι οι φλασιές αλλοίωναν την εικόνα του βίντεο που τραβούσε η Σχολή για το Αρχείο της.

Βλάση... μου έδωσες ιδέα!
Κι οι δυό μηχανές πάνω μου και... πράγματι καθάρισα!

Re: Απάντηση: Φωτογράφηση Ορκομωσίας Αποφοίτων της Νομικής Αθηνών

Πρίν 5 χρόνια το φλάς το χρησιμοποίησα αρκετά, μέχρι που κάποιος Καθηγητής μας παρακάλεσε απο μικροφώνου να σταματήσουμε τη χρήση φλάς διότι οι φλασιές αλλοίωναν την εικόνα του βίντεο που τραβούσε η Σχολή για το Αρχείο της.

Βλάση... μου έδωσες ιδέα!
Κι οι δυό μηχανές πάνω μου και... πράγματι καθάρισα!

αν φορέσεις και γιλέκο φωτογραφικό, καθάρισες... δεν θα σου κουνηθεί κανείς.

δεν ειναι ασχημη ιδεα να δωσεις και μια μηχανη σε καποιον αλλον... να εχεις και κατι απο αλλη οπτικη γωνια...

Τα τελευταία δύο χρόνια είδα γύρω στις 5-6 ορκωμοσίες και σε αρκετές εκτελούσα και χρέη φωτογράφου μιας και απο την παρέα ήμουν ο μόνος που ασχολιούταν.
Στην επόμενη δεν θα πάρω ούτε κινητό με κάμερα...

Η συμβουλή μου Γρηγόρη είναι πάς και απλά να καμαρώσεις την κόρη σου που ορκίστηκε (συγχαρητήρια παρεπιπτώντως) απο το να ταλαιπωρηθείς για να βγάλεις μερικές φωτογραφίες. Έτσι κιαλλιως γίνεται χαμός απο τους επαγγελματίες (σκέψου φάση κοκκινο χαλί στα Όσκαρ με φλάς να σκάνε συνεχώς) και δύσκολα θα πάρεις καλή θέση ώστε να βγάλεις κανένα καλό κάδρο. Προσπάθησα πολλες φορές αλλά σε καμία περπιπτωση δεν μπόρεσα να πάρω εξίσου καλες, κυρίως λόγω της θέσης. Εϊναι καπαρωμένες απο πρίν γιατί είναι γιαυτούς μεγάλο εισόδημα.
Πάρε μηχανή μαζί σου, αλλα αν θες καλές τις επίσημες (τις χειραψίες με τον πρόεδρο κλπ) καλύτερα πάρτες απο αυτούς. Μπορείς να βγάλεις μετά εσυ candid όσες θες και χωρίς άγχος, και να απολάυσεις την διαδικασία.

Αν παρόλα αυτά το κάνεις να προσέξεις τα εξής. Πήγαινε και πιάσε θέση νωρίς πίσω και πάνω, η πλάγια απο την επιτροπή, ώστε όταν έρθει η κόρη σου να την έχεις φάτσα. Δοκίμαζε το κάδρο σου στα άτομα που περνάν πριν γιατί όταν θα έρθει η στιγμή είναι πολύ σύντομη και δεν έχεις χρόνο για ψάξιμο. Αν τραβάς και σε ριπή ακόμα καλύτερα. Μη σου πώ να έχεις εστιάσει νωρίτερα και να lockαρεις εκεί. Χωρίς φλάς δύσκολα θα τα καταφέρεις. Μια φορά δοκίμασα με 3200iso φιλμ, και f/4 και έπερνα ταχύτητες γύρω στα 1/30-1/40. Μόνο με D700 παλέυεις στον θόρυβο εκεί.

Θα κοιτάξω να βρώ κανένα παράδειγμα να ανεβάσω να δείς.

Φωτογράφηση Ορκομωσίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο χώρος Ορκομωσίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι αυτός:

DSC_6212.JPG

DSC_6216.JPG

DSC_6213.JPG

Χρησιμοποίησα τη D300 με το SB800 κι αρχικά κουμπωμένο τον Nikkor 24-70/2.8, με τον οποίο έχω και τα καλύτερα αρχεία.
Τους άλλους 2 φακούς, 80-200/2.8 και 18-200/3.5-5.6 τους είχα πάνω μου, μέσα σ' ένα μικρό φωτογραφικό σακκίδιο.
Ο 80-200 (γωνία θέασης αντίστοιχη με 120-300 στη D300) αποδείχθηκε δύσχρηστος και χρησιμοποιήθηκε δοκιμαστικά σέ μόλις 2 λήψεις.
Κάπου όμως έλειπε το πιό ευρυγώνιο, κάτω απ' τα χιλιοστά του 24-70 (γωνία θέασης αντίστοιχη με 36-105 στη D300) οπότε αναγκαστικά κούμπωσα πλέον μόνιμα τον 18-200 μέχρι το τέλος της τελετής.

Ο ιδανικός φακός για τη θέση που βρισκόμουν, κοντά και δεξιά του γραφείου της Πρυτανείας μαζί με τους άλλους φωτογράφους, θεωρώ οτι θα ήταν ο Nikkor 17-55/2.8 τον οποίο δέν έχω.
Θεωρώ επίσης οτι, προκειμένου για λήψεις πάνω απο τα θεωρεία, ο 18-200 παρέα μ' ένα δυνατό εξωτερικό φλάς είναι σχεδόν μονόδρομος, καθότι χρειάζεται καί το ευρυγώνιο για γενικές λήψεις, καί το τελε άκρο προκειμένου κάποιος να φωτογραφήσει τον δικό του άνθρωπο απο αρκετή πλέον απόσταση. Εκτός κι άν κάποιος αποφασίσει οτι θ' αλλάζει φακούς, προκειμένου να χρησιμοποιήσει φωτεινότερα διαφράγματα.

Ρυθμίσεις που χρησιμοποίησα στη D300:
Flash SB800 στα -0,7ev και ISO 800, προκειμένου να γράψει το background.
Φωτομέτρηση centerweighted.
Aperture Priority.
Διάφραγμα, το μέγιστο εκάστοτε διαθέσιμο.
Ταχύτητα 1/60. Αυτήν έδινε η μηχανή με χρήση φλάς στις περισσότερες περιπτώσεις.
Η μηχανή ήταν στο Neutral με sharpening +6, ISO sensivity auto control OFF & High ISO NR normal.
Το WB στο Auto.

Τέλος, το μικρότερο Καμάρι μου, η τέταρτη γυναίκα της ζωής μου:

DSC_6292.JPG

Last edited:
Έτσι ορκίζονται σήμερα? :bigcry: Σε εμάς, προ χμ... 14ετίας, ήταν του "ελάτε όπως είστε"

Συγχαρητήρια στη θυγατέρα! Εύγε και στον πατέρα που τη μεγάλωσε!

Έτσι ορκίζονται σήμερα? :bigcry: Σε εμάς, προ χμ... 14ετίας, ήταν του "ελάτε όπως είστε"

Εγω εχω πει πως κατσε να παρω το πτυχιο,και παω και με το σορτσ!:D

Συγχαρητηρια και για την Κορη Greg

Καλά όλοι έτσι λέγαμε.

Όταν ήρθε η ώρα όμως πήγε το κοστουμάκι σύννεφο.

Καλή σταδιοδρομία.

Jim Δεν υπαρχει περιπτωση μια στο εκατομμυριο να παω με κουστουμι!:flipout:

Αντε ενα τζινακι,ενα πουκαμισακι και ειμαι jet!

Ασε που μπορει να μην παω και στην ορκομωσια καθολου!Θα το κανω μονο για τους γονεις μου εν τελει,εγω και να μην παω καν δε με ενδιαφερει.Βεβαια για εμενα η σχολη που μπηκα ηταν ενα λαθος,μου ηταν αγγαρεια ολα αυτα τα χρονια,οποτε αλλαζει το πραμα στην περιπτωση μου,δε μου αρεσε ποτε ιδιαιτερα αυτη η σχολη(Πολ.Δομ.Εργων)

Συγχαργτηρια και απο εμένα.
Να τις χαίρεσαι όλες, με ή χωρίς πτυχία.

Απο προσωπική εμπειρία πριν απο 3 χρόνια, οι φωτογραφίες απο τους "επαγγελματίες" δεν είναι και οι καλύτερες.

Η δική σου που έβαλες έδώ είναι παρα πολύ καλή.

Οι "επαγγελματίες" τη γνωση του χώρου που έχουν, τη χρησιμοποιούν μονο για να κινούνται στο χώρο και όχι για να τον μελετήσουν/αξιοποιήσουν ωστε να βγάλουν καλύτερες φωτογραφίες.

Μετά απο συνομιλιες μαζί τους, όταν έψαχνα τις δικές μου φωτογραφίες, θεωρούν τεράστιο εργο τους, όσοι από αυτούς εβαλαν στα μαγαζιά τους μερικά pc ωστε να πανε οι πελάτες να βλέπουν και να διαλέγουν απ το pc τις φωτογραφίες που επιθυμεί ο καθένας....

Θυμάμαι χαρακτηριστικά τη φράση ενός:
"τι μου λες τωρα οτι δεν ξεχωρίζει το backround απο τα μαλιά σου?
αφού δεν έχεις και πολλά...
Τι φλας με trigger μου λες και τέτοια....
Δεν ξέρω εγω αυτά τα πράγματα, είναι καινούργια...
Εδώ τα pc έβαλα και πολύ μου είναι..."

Οι φωτογραφιες της ορκομωσιας της κοπελιας μου,απο καποιον επαγγελματια στο στυλ που λες,ηταν πολυ μετριες.

Κιτρινοπρασινες,με θορυβο καπως,ενα πραμα οχι πολυ καλο.

Με την f31fd που πηγα εγω την εβγαλα καλητερες,χωρις πλακα,αλλα εχασα τη στιγμη που παραλαμβανε το πτυχιο λογω του αργου autofocus.

Παντως σε αλλες περιπτωσεις(γαμοι,βαφτισεις κτλ)η δουλεια απο τα φωτογραφεια ειναι πολυ καλη,τι γινεται με τις ορκομωσιες,ελα ντε...?Φανταζομαι βεβαια πως ισως πεσαμε στην περιπτωση!

Μηπως αυτοι που βγαζουν στις ορκομωσιες κτλ δεν ειναι παντα η καθολου απο φωτογραφεια κτλ,και δεν ειναι εμπειροι πολυ,το κανουν στο ετσι.

Last edited:
παιδια οι φωτογραφοι που πηγαινουν σε ορκομωσιες δε θα λεγα πως ειναι κ πολυ επαγγελματιες...φασον κανουν , για το μεροκαματο πηγαινουν...αν ηταν οντως επαγγελματιες η θα μπορουσαν να κανουν κατι καλυτερο θα πηγαιναν εκει για 30-50 ευρω?..οποτε..μη σας φαινεται παραξενο...