Φωτογραφίζοντας σε σκάφος. Προτάσεις?

AlexTheodin

Supreme Member
25 December 2007
5,912
Athens, Thessaloniki, Köln
Την κυριακή είναι ο ετήσιος "αγώνας" της σχολής Ιστιοπλοϊας στην οποία έβγαλα το δίπλωμα που σηματοδοτεί την λήξη της σεζόν.

Εκτός απροόπτου θα συμμετέσχω και εγώ μιας έχω να ανέβω σε σκάφος απο πέρσι τέτοιο καιρό και μου έλειψε πολύ.
Σκοπευω επίσης να πάρω και πολλές φωτογραφίες.... χεχε

Μάλλον θα πάρω μόνο την Nikon μαζί για να τραβήξω φίλμ. Την θεωρώ πολύ πιο "σκληρή" έτσι κιαλλίως... Σε όλα τα δύσκολα (βλ πρόσφατα γεγονότα :violent-smiley-030:) αυτήν παίρνω!
Και μιας και μόλις τέλειωσε και το slide που είχα μέσα (το ένα απο τα 4 kodachrome, προχωράμε σιγα σιγά...) θέτω το ερώτημα. Τί φιλμ να πάρω μαζί?

Θέλω σίγουρα χρώμα. Οπότε αφήνουμε τα ασπρόμαυρα.
Απο χρώμα θέλω έντονο κόντραστ. Κατί σαν αυτό.
Θα σκεφτόμουν το νέο της kodak αλλα δεν ξέρω αν ήρθε ακόμα εδώ...

Θα χρειαστώ σχετική ταχύτητα. Θα αν φυσάει και λίγο θα έχουμε αρκετή δράση και θέλω να την πιάσω. Και ο 28-70 που θα έχω μαζί δεν είναι και ότι πιό γρήγορο... Δεν νομίζω να έχει και πολύ ήλιο επίσης, αλλα ποτέ δεν ξέρεις.
Να πάω σε αρνητικό και πάρω ένα 400αρη ή να ρισκάρω με ένα 100αρη slide? Δέχομαι προτάσεις...

ΥΓ. και προτάσεις για προστασία απο το νερό/αλάτι. Δεν σκοπέυω να την βουτήξω στο νερό, αλλα σταγονίδια δεν τα γλιτώνεις. Να έχω ένα πανάκι και να σκουπίζω ή να την κάνω καμια αυτοσχέδια θήκη απο ναύλον...
Επρεπε να την χτυπήσω εκείνη την Nikonos τελικά το καλοκαίρι γμτ:slapface::slapface::slapface:

καλα τι να το κανεις το 400αρι ?

Και συννεφια ναχετε το 100αρι ειναι υπεραρκετο.

Εγω στη θεση σου θα δοκιμαζα ενα κορεσμενο slide της Kodak στα 100 ASA.

Λες και με 100αρι να είμαι εντάξει ε? Απλά σκέφτομαι οτι θέλω ταχύτητες στα 1/500 +/- 1 κλίκ και με 3.5-5.6 τον 28-70 και 4-5.6 τον 70-210 αν δεν έχουμε ήλιο αλλα συννεφιά μήπως είμαι χλωμος. Λες να είμαι εντάξει και με 64iso και να ξεμπερδέυω μαυτά?
Κάτι σαν το 100VS ας πούμε λες?

Επρεπε να την χτυπήσω εκείνη την Nikonos τελικά το καλοκαίρι
γμτ:slapface::slapface::slapface:

Έχουν περάσει πολλές Nikonos από τα χέρια μου.
Η ποιο αξιόπιστη ήταν η ΙΙΙ.
Οι χειρότερες ήταν η ΙV και η V οι οποίες έπαιρναν νερά.

Λες και με 100αρι να είμαι εντάξει ε? Απλά σκέφτομαι οτι θέλω ταχύτητες στα 1/500 +/- 1 κλίκ και με 3.5-5.6 τον 28-70 και 4-5.6 τον 70-210 αν δεν έχουμε ήλιο αλλα συννεφιά μήπως είμαι χλωμος. Λες να είμαι εντάξει και με 64iso και να ξεμπερδέυω μαυτά?
Κάτι σαν το 100VS ας πούμε λες?

και kodak elitechrome

Το 100VS έχει έντονο κορεσμό. Είναι το πείραμα της Kodak να πιάσει το Provia. Πολυ καλό φίλμ πάντως,ζωηρό, το χρησιμοποίησα αρκετά ως tester πρίν πάρω την S2.
Θέλει προσοχή στην εμφάνιση Αλεξ, να επιλέξεις επαγγελματικό εργαστήριο (κατα προτίμηση ένα με πιστοποίηση Q-lab).

Re: Απάντηση: Φωτογραφίζοντας σε σκάφος. Προτάσεις?

Έχουν περάσει πολλές Nikonos από τα χέρια μου.
Η ποιο αξιόπιστη ήταν η ΙΙΙ.
Οι χειρότερες ήταν η ΙV και η V οι οποίες έπαιρναν νερά.

αυτο και αν ειναι ανεκδοτο.......

ειχα και εχω ακομα την V η οποια ποτε δεν εβαλε την παραμικρη σταγονα.

Μαλιστα ηταν σημειο αναφορας για τους επαγγελματιες της υποβρυχιας φωτογραφιας παροτι δυσχρηστη.....

και οταν η AF εκδοση που εβγαλαν απετυχε, ολη η αγορα αναγκαστικα στραφηκε ξανα πισω στο πιο αξιοπιστο μοντελο που εβγαλε ποτε της η Νikon.

Την Νikonos V.

To αν πηρε καποιου νερα δεν το αποκλειω. Πρεπει να εισαι εξαιρετικα προσεκτικος και ψειρας στον καθαρισμο ,λιπανση και επανατοποθετηση των O-rings για να μην εχεις προβληματα. Αλλα ειχε και μια μαγεια αυτη η διαδικασια.

Το δίλημμά μου ψιλολύθηκε το πρωί οταν βρήκα στο γραματοκιβώτιο την πιό πρόσφατη αγορά μου. 5 ρολάκια Velvia 100F ,ληγμένα το 2005 αλλα αποθηκευμένα σε ψυγείο. Το είχα ξεχάσει οτι τα πήρα ένα βράδυ που χάζευα στο ebay. Κόστισαν 12Ε με αποστολή αν θυμάμαι καλα...
Αν έχετε καταλάβει έχω αρχίσει και στοκάρω φιλμ... χεχε.

Οπότε λέω να πάω με αυτό. Απο ότι διαβάζω έχει έντονο κόντραστ (αν το τραβηξεις στα 160 λένε ακόμα καλύτερα αλλα δεν είμαι σίγουρος αν θα το δοκιμάσω στο πρώτο ρολάκι) έντονο κορεσμό, και ταχύτητα 100.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φωτογραφίζοντας σε σκάφος. Προτάσεις?

αυτο και αν ειναι ανεκδοτο.......

ειχα και εχω ακομα την V η οποια ποτε δεν εβαλε την παραμικρη σταγονα.

Μαλιστα ηταν σημειο αναφορας για τους επαγγελματιες της υποβρυχιας φωτογραφιας παροτι δυσχρηστη.....

.

Δεν είναι καθόλου ανέκδοτο γιατί είμαι επαγγελματίας στο συγκεκριμένο θέμα.
Η μηχανές σε απόδοση ήταν πολύ καλές αλλά δεν υπήρχε και άλλη επιλογή.
Εγώ μιλάω για αξιοπιστία και νομίζω ότι καλύτερη ήταν η ΙΙΙ μετά η V και τελευταία η IV η οποία ήταν η χειρότερη.
Επίσης εκείνη την εποχή (1985) όλοι είχαμε Nikonos με 15mm f/2.8 φακό o οποίος έβγαζε καταπληκτικές φωτογραφίες.
Υπήρχε τότε συνάδελφος με Calypso μηχανή και με λαμπάκια μιας χρήσης στο φλας.

(Η Calypso ήταν μια Γαλλική εταιρεία που έβγαζε υποβρύχιες μηχανές και φλας και την αγόρασε η Nikon και άρχισε να φτιάχνει της Nikonos).

Πριν πολλά χρόνια είχα πάρει από επισκευή μια V (στο service ήταν ο Κρίτων) η οποία είχε πάρει νερά για δεύτερη φορά (όχι από "o"ring, έπαιρνε νερά από τον μηχανισμό που όπλιζε το φιλμ γιατί πάθαινε διάβρωση το αλουμίνιο με αποτέλεσμα να μην οπλίζει) και όταν μετά από μερικές ημέρες την χρειάστηκα δεν όπλιζε. Την πηγαίνω πάλι πίσω και μου μου λέει ο Κρίτων ότι την βούτηξα πολύ βαθιά και πήρε νερά. Άντε να απόδειξης ότι δεν είσαι ελέφαντας.
Η επισκευές ήταν πολύ ακριβές τότε στην Nikon.
Μετά της πήγαινα στον Πάλμο ο οποίος ήταν πολύ φτηνότερος.

Τώρα χρησιμοποιώ μόνο ψηφιακές μηχανές και αν πάρουν νερά της αλλάζω.

οταν μιλαμε για μηχανημα που το βουτας σε συνθηκες πιεσης χωρις σκαφανδρο στατιστικα θα υπαρξουν φθορες και αστοχιες υλικου.

Οσοι ηξερα να εχουν επισης την V ,σε οσους ειχαν προβληματα ...τους ειχε βαλει νερο απο κακη χρηση. Την βλαβη που αναφερεις δεν την ξερω.
Παντως μιλαμε για μακραν το πιο ανθεκτικο σωμα μηχανης με φιλμ που βγηκε ποτε.Και ειδικα με τους φακους ξηρας(35mm και 80mm τους οποιους και εχω ευτυχως) που ειχε η γκαμα της ηταν σκυλια σε αντιξοες συνθηκες εκτος βυθου.

Παντως παντα ηθελα να βρω μια Καλυψω αλλα δυσκολα εβρισκα σε καλη κατασταση γι' αυτο και στραφηκα τοτε στην αγορα μιας καινουργιας V.

Απάντηση: Re: Φωτογραφίζοντας σε σκάφος. Προτάσεις?

Παντως παντα ηθελα να βρω μια Καλυψω αλλα δυσκολα εβρισκα σε καλη κατασταση γι' αυτο και στραφηκα τοτε στην αγορα μιας καινουργιας V.

Ο συνάδελφος πρέπει να την έχει ακόμα είναι πολύ σπάνιο κομμάτι.

Πήρα τα slide σήμερα εμφανισμένα. Δοκίμασα άλλο εργαστήριο απο αυτό που πήγαινα ώς τώρα και ζήτησα υψηλής ανάλυσης σκανάρισμα. Ακριβούτσικο ήταν αλλά καμία σχέση με το επιπέδου thumbnail που έπαιρνα ώς τώρα.

Το φίλμ αποδείχθηκε οριακά γρήγορο, καθώς ευκαιρία για φωτογραφίες είχα μόνο στην επιστροφή με το σκάφος απο την πλατεία Αριστοτέλους, στην μαρίνα στην Κρήνη. Και μιας και φύγαμε κατα τις 5 το απόγευμα, μέχρι να φτάσουμε είχε νυχτώσει...

Τα σκάφη είχαν δέσει μπροστά στην Αριστοτέλους, όσοι περάσατε απο εκεί την κυριακή θα τα είδατε σίγουρα.
3120819497_5b17287b68_b.jpg

Πολλά σκάφη απο πλήρως αγωνιστικά μέχρι καταμαράν.

Κατα τις 5 λοιπόν επιβιβάστηκα στο Βόρρας (φετινό νικητή της Aegean Reggata) και φύγαμε, αφήνοντας την Αριστοτέλους πίσω μας.

3121625696_defdb74b1a_b.jpg

Ένα κονβόι απο σκάφη το ένα δίπλα στο άλλο πλέουν αργά με τις μηχανές λόγω της άπνοιας. Εδώ φαίνεται η Μπουκαδούρα, το σκάφος με το οποίο εκπαιδεύτηκα εγώ πέρσι.
3120786729_a35167ec25_b.jpg

Επάνω στα σκάφη όλοι είναι ευδιάθετοι και με τα απαραίτητα συνοδευτικά απολαμβάνουμε την βόλτα στον θερμαϊκό. Κάνει ψύχρα οπότε τα μπουφάν είναι απαραίτητα, όσο και οι μπυρίτσες για την εύθυμη διάθεση.
3120768829_b36bde630b_b.jpg

3120780569_252667084e_b.jpg

Ο θερμαικός είναι "λάδι" και το σκάφος κυλάει πολύ ήρεμα όπως πεφτει το σκοτάδι και η αδυνατώ πλέον να φωτογραφήσω. Παίρνω μια τελευταία απο το πλάι του σκάφους και βάζω το καπάκι στον φακό.

3121588470_1b86c9d96d_b.jpg

Last edited:
Μagenta tint έχουν τα slides Αλέξη.
Τα σκαναρίσματα φταίνε ή τα φίλμ; Άν τα κοιτάξεις σε φως ημέρας αυτή η ματζέντα παραμένει;
Εάν ναί τότε δύο τινά: ληγμένο/κακοδιατηρημένο φίλμ ή κακή εμφάνιση(πιθανότερο)

Ειναι ληγμένα τα φίλμ Βασίλη. Τα πήρα 5 (velvia 100F) για 10Ε με αποστολή, λήξαν το 2005 και φυλάσονταν σε ψυγείο. Τα slide τα ίδια δεν έχουν τόσο έντονη απόχρωση όσο τα αρχεία (τα οποία παρεπιπτόντως τα διόρθωσα λίγο κιόλας) αλλα σίγουρα έχουν λίγη. Επίσης βλέπω μεγάλη διαφορά σε αυτά που τράβηξα στην ιστιοπλοία και αυτά που τράβηξα στο πάρκο. Της ιστιοπλοίας έχουν μπλέ απόχρωση πολύ έντονη ενώ τα άλλα μόνο μία ελαφρά magenta. Σε αυτήν απο το πάρκο που ανέβασα στο σχετικό νήμα δεν έχω κάνει καμία σχεδόν επεξεργασία και εκεί φαίνεται η διαφορά. Πιθανόν να είναι και θέμα white balance.
Για εμφάνιση το έδωσα στον Κογχυλάκη, πρωτη φόρα εμφανίζω εκεί δεν γνωρίζω την ποιότητα των εμφανιστηρίων του. Βέβαια τα slide (περασμένα σε frames) είναι λίγο βρώμικα μερικά σαν απο σταγόνες αλλα πρέπει να είναι επιφανειακά.