Four Letter Thursday Afternoon - Ακρόαση στου Ηλία.

Δημήτρης Δ.

Supreme Member
21 June 2006
5,455
Λέγαμε να το κάνουμε εδώ και καιρό, αλλά συνεχώς το αναβάλαμε.
Τα καταφέραμε πάντως να συναντηθούμε και μετά από μια μπύρα σ ένα ύποπτο στέκι ων Εξαρχείων, βρεθήκαμε στο φιλόξενο σπίτι του Ηλία.
Παρέα μας έκαναν εξαιρετικά νησιώτικα αποστάγματα (Zivania, φοβερό Κυπριακό ποτό, να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε :grinning-smiley-043).

R-1453656-1220950348.jpeg

Αρχικά κάναμε έναν περίπατο στον ψυχεδελικό κήπο των Vocokesh , μια μπάντα που πρέπει να έχει μελετήσει προσεκτικά τη Γερμανική Πρωτοπορία της δεκαετίας του εβδομήντα. Το Electric Indian Blues είναι ένας δίσκος όπου ενυπάρχουν το Kraut και το progressive σε μεγάλα, χορταστικά και περιπετειώδη τρακς.
Στον πολύχρωμο μουσικό καμβά τους βρίσκονται διάσπαρτες ανατολίτικες πινελιές, τα σιτάρ και τα καμπανάκια. Πολύ όμορφο επίσης το "οικολογικό " εξώφυλλο του δίσκου. Θέλω πολύ να το ξανακούσω ..

Και ακριβώς μετά τα έντονα ηχοχρώματα των Vokocesh o βινυλιολάτρης Μπάιρα έβαλε στο Λουξμαν την πρώτη πλευρά του Α Sufi and α killer.

gonjasufi-warpcd172_01.jpg

Ο τύπος τελικά είναι πάνκης. Δυναμιτιστής. Πετάει μια μπόμπα και τινάζει τα πάντα στον αέρα. Ανακατεύει ότι βρεί μπροστά του. Κόβει, ράβει, δανείζεται, κλέβει, τα μπουρδουκλώνει όλα μαζί, τσοντάρει και την εκρηκτική ιδιοσυγκρασία του και μας σερβίρει το Α Sufi and a killer.
Στα αυλάκια των τεσσάρων πλευρών του δίσκου του, σουλατσάρουν διάφοροι υποχθόνιοι τύποι, από τον Τρικυ ως τον Λύντον. Ο τύπος είναι ανατροπέας. Και διασαλευτής. Την καϋμένη τη Σούζη τη βιάζει βάναυσα ο αλήτης. Αν και εδώ που τα λέμε, δεν πρέπει να της κακόπεσε, τα έχει τα χρονάκια της η κυρία.

f.jpg

Μετά τον παλαβιάρη ιερόσυλο, ανέβηκε στο πλατώ η τέταρτη, η «μεγάλη» πλευρά του Four Letter Monay Afternoon, των Out of Focus. Η καλύτερη στιγμή της ακρόασης. Ιεροτελεστία πραγματική, ταξίδι σ ένα χαοτικό ψυχεδελικό κόσμο. Τα 70s, τα πραγματικά 70s , σε μια από τις παραγωγικότερες περιόδους. Προς το τέλος της βραδιάς ο Ηλίας δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να βάλει να ακούσουμε και μερικά κομμάτια το ομώνυμο δεύτερο καταπληκτικό άλμπουμ τους. Για τους OoF βέβαια ότι και γράψω θα είναι λίγο, θα επανέλθω όμως μελλοντικά...

Crime+And+Dissonance+-+Front.jpg

Αργότερα, το αλκοολ έκανε τη δουλειά του. Θυμάμαι (αχνά :grinning-smiley-043) να διερωτώμεθα εαν όλα τα ECM είναι όλα ίδια όπως έλεγε και ένας φίλος απ τα παλιά, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί Tibbets μου έφερε στο μυαλό κάτι από το Legend of the seven dreams (κάνουν άραγε οι ρακές περίεργους συνειρμούς ? :grinning-smiley-043).
Ακόμα, το Initiate να έχει μια κρυμμένη ομορφιά και ν αφήνει μια στιφή γεύση, ωστόσο η επιθυμία να ακούσω και τα υπόλοιπα μένει για την ώρα ανεκπλήρωτη.
Θυμάμαι ακόμα ότι είδαμε κάτι περίεργες σκηνές από ταινίες , ντυμένες με ήχους του Morricone. Crime and Dissonance, η διπλή συλλογή από τη σκοτεινή, την άγνωστη πλευρά του γερο- Ennio. Σα να βρίσκεσαι στο αλλόκοτο περιβάλλον κάποιας ταινίας του Argento . Ένα must. Περισσότερα θα πεί ο Γιώργης που το έχει ξεψαχνίσει.
Πάντως εγώ έμεινα άφωνος …

Παίδες, ήταν απίστευτο το meeting.
Μαζεύω από σήμερα κιόλας υλικό και οργανώνω ακρόαση.
Σας αγαπάω τρελά…

Περάσαμε πολύ καλά, ευχαριστώ για την παρέα παίδες.
Και το Γιώργο για τους δίσκους που έφερε.

Ο Gonjasufi έκλεψε τη βραδιά για μένα. Τα γραψε πιο πάνω ο Δημήτρης, τα χει πει και ο Γιώργος στην παρουσίαση. Περίπτωση ο τύπος. Αρχικά φαίνεται ο δίσκος του να έχει μια ασυνέχεια. Σκόρπιοι ήχοι που πηγαίνουν και έρχονται χωρίς προφανή λόγο. Επιρροές από χιπ χοπ των 90ς, φανκυ ελεκτροπόπ των 80ς, 70ς με άνεση και τα ανακατεύει με ένα περίργο τρόπο για να βγάλει τελικά ένα εθιστικό αποτέλεσμα.

Ωραία η συνακρόαση, να το ξανακάνουμε -bye-

rom.jpg
000bd18f_medium.jpeg
41AMv6cii6L._SL500_AA300_.jpg
out2.jpg

Όσον αφορά τον Gonjasufi, για μια ακόμα φορά επιβεβαίωσα την ικανότητα που έχει ο τύπος από το “τίποτα” να δημιουργεί παράξενους συνειρμούς στον ακροατή. Όπως και το ότι δημιουργεί ένα υποχθόνιο σκηνικό που σε παροτρύνει να ξανακούσεις κάτι που πιθανότατα να μην πρόσεξες. Έτσι την πατάς και ακούς τον δίσκο τρεις φορές για πλάκα χωρίς να το έχεις καταλάβει. Εκείνο το 80ς electro funk βρήκα τελικά τι μου θύμιζε τόσο καιρό. Heaven 17!

Η χαρά μου ήταν πολύ μεγάλη με το Exploded View. Το είχα κατεβάσει σε mp3 αμέσως μετά την παρουσίαση του Σπύρου, και τυχερός συνήθως όπως είμαι, το βρήκα την επομένη σε βινύλιο. Το συνόδευσα και με μια ατάκα “βόμβα” του στυλ “Να ένας δίσκος Ecm που μοιάζει να βγήκε από την Tzadik” αλλά δεν έπιασε!

Ο Ennio καταφέρνει πάντα να "παγώσει" την ατμόσφαιρα. Την συγκεκριμένη συλλογή έχουν επιμεληθεί ο Patton και ο Zorn οπότε περίπου καταλαβαίνετε πάνω σε πια λογική χτίστηκε. Βρήκα δε, την ευκαιρία πάνω στον Ennio να αναφέρω τον John Williams και κάποιους από τους λόγους που δεν τον συμπάθησα ποτέ ιδιαίτερα.

Το Initiate είχε κάτι που με τράβηξε από την αρχή! Ως εκ τούτου "εκλάπη" με συνοπτικές διαδικασίες από τον Ηλία. Θέλει πολλές ακροάσεις. Η πρώτη αίσθηση είναι ότι μιλάμε για έναν σύγχρονο rock δίσκο στον οποίο όμως μπορείς να βρεις ακόμα και στοιχεία από Fellini jazz.

Αν θυμάμαι καλά (το πρωί της Παρασκευής διαπίστωσα ότι είχα κάθε λόγο να μην θυμάμαι τα πάντα από το προηγούμενο βράδυ), είπα για κάποιον δίσκο, “ότι αν και αισθητικά ήταν oτι καλύτερο είχαμε ακούσει εκείνο το βράδυ, είναι τελείως έξω από την δική μου λογική” !Πρέπει (θα μας το επιβεβαιώσει και ο Ηλίας αυτό ) να ήταν ο “Πατέρας και η κόρη”…

Η βραδιά έκλεισε με “Ρωμαϊκή αγορά” και τον Βασίλη Λέκκα. Αυτός ο αντιπαθητικός τύπος(για μένα), που στο “παιδί από την Κρήτη” έδωσε τα ρέστα του.

Ήταν πραγματικά μια πολύ όμορφη συνάντηση. Να ευχαριστήσω τον Ηλία για την φιλοξενία του, και να ζητήσω και συγνώμη από τα παιδιά που σχεδόν καταχράστηκα όλο τον χρόνο τους με δικές μου μουσικές.

Ο πραγματικός νικητής της συνάντησης για μένα είναι η μουσική και οι παρέες . Όσο υπάρχουν αυτά, ο μεγάλος χαμένος θα είναι πάντα η “κρίση”

Το κομμάτι που ακούσαμε απο Out of focus οχι απο το Four Letter Thursday Afternoon ήταν το "Blue sunday morning"
http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1422045&postcount=23

Last edited:
Αν θυμάμαι καλά (το πρωί της Παρασκευής διαπίστωσα ότι είχα κάθε λόγο να μην θυμάμαι τα πάντα από το προηγούμενο βράδυ), είπα για κάποιον δίσκο, “ότι αν και αισθητικά ήταν oτι καλύτερο είχαμε ακούσει εκείνο το βράδυ, είναι τελείως έξω από την δική μου λογική” !Πρέπει (θα μας το επιβεβαιώσει και ο Ηλίας αυτό ) να ήταν ο “Πατέρας και η κόρη”…

Αυτό εδώ ήταν Γιώργο

517.jpg

Μου αρέσει πολύ αυτό ο δίσκος, ειδικά το 8o κομμάτι (bird) είναι σκέτος παγανισμός, ο δίσκος θα άξιζε και μόνο για αυτό,
κρίμα που δεν υπάρχει στο youtube να το βάλω.

Re: Απάντηση: Four Letter Thursday Afternoon - Ακρόαση στου Ηλία.

Αφού είναι Ντιούης ο Τζιμάκος ρέ..:grandpa:
Δέν μάς θέλει εμάς τούς Χαϊεντάδες...:rofl::rofl::rofl::rofl:

Αρχηγέ, ο Τζιμάκος έχει ένα μεγαφωνάκι σε δυό τάβλες για να ακούει μουσική. Εσείς είσαστε οι κυριλέ, με τα Proac, τα Magnepan, Quad, Elac κλπ.

ΥΓ. Ετοιμάσου να κατέβεις Ν Σμύρνη ...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Four Letter Thursday Afternoon - Ακρόαση στου Ηλία.

Αρχηγέ, ο Τζιμάκος έχει ένα μεγαφωνάκι σε δυό τάβλες για να ακούει μουσική. Εσείς είσαστε οι κυριλέ, με τα Proac, τα Magnepan, Quad, Elac κλπ.

Μού άρεσε τό ''εσείς''.:flipout::flipout:

Θάρθω μέ χαρά.-bye-

άλλαξες σεταπ βρε?:flipout::fahne90:

άλλαξες σεταπ βρε?:flipout::fahne90:

Δημήτρη, πολλές φορές απο τότε που άκουσες.
Και θ αλλάξω αρκετές ακόμα μάλλον, μέχρι να ξανάρθετε.