Frame interpolation σε projector?

xlemp21

Senior Member
9 November 2006
684
Αγια παρασκευη
Καλημέρα στο φόρουμ,θα ήθελα σας παρακαλώ την βοήθεια σας...θα ήθελα να προχωρήσω σε μια αγορά βιντεπροβολεα με κόστος το πολύ 1000,ίσως. Και λίγο παρακάτω,αποκλειστική θέαση ταινιών mkv(720p_) απο το media player,θα μπει σε σαλόνι,αυτό που θέλω να ρωτήσω για αρχή είναι τι τεχνολογίας να προτίμησω(3lcd- dlp κ.α)ποια δηλαδή με απλά λόγια πλεονεκτήματα κ μειονεκτήματα καθώς κ ένα πολύ σοβαρό για μένα ερώτημα.:έχω μια 37αρα τιβι Philips cineos με το ψηφιακό καλουδι(που για άλλους είναι μειονέκτημα ) frame interpolation δεν ξέρω εάν το λέω σωστά που κάνει την κίνηση όταν το ενεργοποιης πιο smooth πιο θεατρικό θα έλεγα,σαν το παλιό pixel plus...λοιπόν υπάρχουν τέτοιοι projector καθώς είμαι στους fan.... Ευχαριστώ παρά πολύ...

Χωρις αρκετο ψαξιμο, ενας προβολεας με f.i. στο budget σου ειναι ο BenQ W703d.
Περαν του f.i. ομως, πρεπει να ξεκινησεις απο αλλα βασικα πραγματα για την επιλογη ενος προβολεα.
lens shift (μετατοπιση εικονας) μεγεθος οθονης και αποσταση οθονης/προβολεα, κλπ
Πρεπει πρωτα δηλαδη να βρεις το καταλληλο μηχανημα που να μπορει να προβαλλει συμφωνα με το χωρο σου και τις απαιτησεις σου.

Αν εξαιρεσουμε τις απαιτησεις εικονας (προς ωρας) Θελω ευκρινεια ή καλο μαυρο ή, ή... η βασικη διαφορα στους lcd και dlp πρωτα απο ολα ειναι να δεις εναν dlp για να καταλαβεις αν βλεπεις rainbow εξ'αιτιας του χρωματικου του τροχου. Αν βλεπεις, πας σε lcd. Οι lcd απο την αλλη, μπορει να σου δημιουργησουν αλλα προβληματα. (μειωμενη ευκρινεια, χρωματικη ανομοιομορφια πανελ κλπ )

Μαλλον καλο θα ειναι (για να ανοιξει η συζητηση) να αρχισεις δινοντας καποια στοιχεια ως προς το μεγεθος εικονας που θες, την αποσταση θεασης, την αποσταση οθονης/προβολεα, τοποθετηση προβολεα, υλικο θεασης κλπ
Στο τελος, θα βρεις καποιο μοντελο με f.i. (π.χ. το μοντελο που ανεφερα ειναι μεσα στο budget σου) που να πληρει ομως τα κριτηρια συμφωνα με τις αναγκες σου.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση....σιγά σιγά θα γράφω εδώ διάφορα στοιχεία για τον χώρο μου,ακόμα δεν έχω κάνει ρυθμίσεις...το μόνο σιγουρ είναι ότι θέλω να έχει το f.i ...το υλικό θα είναι από τον media player σε 720π η σε 1080 π(σπανιο) θα είναι 80 με 90% movies κ το άλλο ποσοστό xbox360... Πως βλέπω σε ένα προβολές ότι έχει το f.i ? πχ σε αυτόν που μου δείξατε πως θα ξέρω ότι το εχει? εάν θέλω κάποιον άλλο πως μπορώ να το δω,αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορείς να δεις τον προβολές να παίζει στα μαγαζιά.

Kοιτας στα χαρακτηριστικα των προβολεων (specs) να δεις αν αναγραφεται το frame interpolation (FI)
Υπαρχουν καποια καταστηματα (δυστυχως λιγα) που εχουν demo room και μπορεις να δεις εναν προβολεα σε λειτουργια.
Τοσο για το f.i. οσο και για το rainbow (αν προκειται για dlp)
Θα ελεγα οτι γενικοτερα θα πρεπει να δεις εναν προβολεα πως παιζει πριν την αγορα του. Οχι μονο για την κινηση.
Να δεις αν η εικονα του σε καλυπτει γενικως.

Ωπ ναι συγνωμη. Στους benq που κυκλοφορουν ο w1200 εχει αλλα ειναι εκτος budget σου (περιπου 250 ευρω παραπανω)
Κοιτα ομως πριν το fi, αναλογα με τις ιντσες που θα ανοιξεις, ποσο μακρια πρεπει να ειναι ο προβολεας (αναλογα το zoom) απο την οθονη.

Νέα στοιχεία κ μετρήσεις... Η απόσταση θέασης εκεί που θα βλέπω μέχρι το σταντ με το πανί είναι 5 μέτρα ακριβώς...οπότε ο προβολεας για κάποιους λόγους δεν μπορεί να μπει στο ταβάνι ούτε πίσω από εκεί που θα κάθομαι γιατί είναι ο τοίχος,οπότε λογικά θα μπει μπροστά μου σε κάποιο τραπεζάκι-επιπλακι...σε τι απόσταση από το πανί πρέπει να είναι;

Νέα στοιχεία κ μετρήσεις... Η απόσταση θέασης εκεί που θα βλέπω μέχρι το σταντ με το πανί είναι 5 μέτρα ακριβώς...οπότε ο προβολεας για κάποιους λόγους δεν μπορεί να μπει στο ταβάνι ούτε πίσω από εκεί που θα κάθομαι γιατί είναι ο τοίχος,οπότε λογικά θα μπει μπροστά μου σε κάποιο τραπεζάκι-επιπλακι...σε τι απόσταση από το πανί πρέπει να είναι;

1) Θα συμφωνήσω με την απορία του Γιάννη, γιατί δεν τον βάζεις πάνω σε ράφι σε τοίχο? Σε τραπέζι δεν ξέρω κατα πόσο θα σου είναι εύκολη η εγκατάσταση γενικά πέρα απο το θέμα της αισθητικής..

2) Απο την στιγμή που θα είσαι στα 5 μέτρα απόσταση να υπολογίζεις τουλάχιστον 120 ίντσες πανί αν θέλεις να νιώσεις την προβολική αίσθηση. Αν μπορείς διευκρίνισέ μου λίγο αυτό που είπες περί πανιού πάνω σε σταντ. Έχεις ήδη πανί?

Δεν κατάλαβα γιατί δεν μπορεί να μπει στον τοίχο πάνω από τη θέση θέασης...:nounder:

Διότι το μεγαλύτερο μέρος από πίσω ουσιαστικά δεν είναι τοίχος είναι παράθυρο...κ επίσης δεν μπορεί να μπει στο ταβάνι διότι δεν είναι δικό μου σπίτι κ δεν θέλω να κάνω παρεμβάσεις ...:2thumb22sup:

120 ιντσες είναι καλά σε απόσταση 5 μέτρων;
Οχι δεν έχω πανι αλλά ίσως να πάρω με σταντ κ όχι καρφωμένα πάνω στο ταβάνι...
Ο προβολεας σε τι απόσταση πρέπει να μπει από το πανί;

120 ιντσες σε σταντ (τριποδο) το βλεπω δυσκολο. Συνηθως αυτα τα πουλανε πακετο με οθονες 4:3 σε λιγες ιντσες και προτιμουνται για παρουσιασεις κλπ.
Το πανι σου, μπορει να ειναι επιτοιχιο, δεν χρειαζεται να μπει στο ταβανι. (αυτα ειναι τα οροφης)
Αν δεν υπαρχει καποιο προβλημα τοποθετησης (χωρου) δεν καταλαβαινω γιατι να επιλεξεις καποιο φορητο. (λογω αισθητικης ?)
Παρ ολα αυτα, υπαρχουν φορητες οθονες δαπεδου που ισως σε καλυψουν. π.χ. μια τετοια χρησιμοποιω και εγω για καποιους λογους.

Ο καθε προβολεας στα χαρακτηριστικα του αναφερει μεταξυ αλλων και ποσες ιντσες βγαζει απο ποια αποσταση αναλογως και του zoom που εχει.
Δεν βγαζουν ολοι οι προβολεις το ιδιο μεγεθος εικονας απο την ιδια αποσταση.
Ειναι ενα απο τα χαρακτηριστικα που θα σε απασχολησει (μεταξυ αλλων) κατα την επιλογη προβολεα.

Για να οδηγηθεις καπου ομως, πρεπει πρωτα να αποφασισεις το μεγεθος οθονης, το στησιμο του προβολεα, κλπ ωστε σιγα σιγα να αρχισουμε να βγαζουμε ακρη ως προς το ποιοι προβολεις καλυπτουν τις αναγκες σου.

120 ιντσες σε σταντ (τριποδο) το βλεπω δυσκολο. Συνηθως αυτα τα πουλανε πακετο με οθονες 4:3 σε λιγες ιντσες και προτιμουνται για παρουσιασεις κλπ.
Το πανι σου, μπορει να ειναι επιτοιχιο, δεν χρειαζεται να μπει στο ταβανι. (αυτα ειναι τα οροφης)
Αν δεν υπαρχει καποιο προβλημα τοποθετησης (χωρου) δεν καταλαβαινω γιατι να επιλεξεις καποιο φορητο. (λογω αισθητικης ?)
Παρ ολα αυτα, υπαρχουν φορητες οθονες δαπεδου που ισως σε καλυψουν. π.χ. μια τετοια χρησιμοποιω και εγω για καποιους λογους.

Ο καθε προβολεας στα χαρακτηριστικα του αναφερει μεταξυ αλλων και ποσες ιντσες βγαζει απο ποια αποσταση αναλογως και του zoom που εχει.
Δεν βγαζουν ολοι οι προβολεις το ιδιο μεγεθος εικονας απο την ιδια αποσταση.
Ειναι ενα απο τα χαρακτηριστικα που θα σε απασχολησει (μεταξυ αλλων) κατα την επιλογη προβολεα.

Για να οδηγηθεις καπου ομως, πρεπει πρωτα να αποφασισεις το μεγεθος οθονης, το στησιμο του προβολεα, κλπ ωστε σιγα σιγα να αρχισουμε να βγαζουμε ακρη ως προς το ποιοι προβολεις καλυπτουν τις αναγκες σου.

Λοιπόν προς το παρόν έχουμε κ λέμε καθότι αρχάριος με το άθλημα....απόσταση θέασης 5 μέτρα..υλικό από media player 720p..θέση προβολεα μπροστά σε κάποιο μικρό τραπεζάκι που δεξιά του έχει τοίχο με τα πρίζα..απόσταση θέσης προβολεα σε πανι:άγνωστο καθώς δεν το γνωρίζω...κ κατα πάσα πιθανότητα επιτοιχιο πανι
σίγουρα 16.9...τώρα σε όλα αυτά πιο είναι το επιθυμητό μέγεθος σε ιντσες κ πια η απόσταση προβολεα με πανι;ΑΑΑ κ σίγουρα με f.i

120 ιντσες είναι καλά σε απόσταση 5 μέτρων;
Οχι δεν έχω πανι αλλά ίσως να πάρω με σταντ κ όχι καρφωμένα πάνω στο ταβάνι...
Ο προβολεας σε τι απόσταση πρέπει να μπει από το πανί;

+1 σε αυτά που λέει ο φιλος warewolf. Ξεχνάς το πανί σε σταντ και πας για επιτοίχιο αποκλειστικά. Επίσης στη θέση σου θα πήγαινα τουλάχιστον 120'' σε αυτή την απόσταση. Στο δικό μου setup όταν το είχα πρωτοστήσει ήμουνα στα 4,5 μέτρα σε 106'' πανί και κάτι με χάλαγε... Με μία μίνι διαρύθμιση που έκανα είμαι πλέον στα 3,5 μέτρα και μπορώ να πω ότι ΤΩΡΑ έχω την αίσθηση του σινεμά.

Απάντηση: Re: Frame interpolation σε projector?

Να προσθέσω ότι ένα χρήσιμο εργαλείο για να υπολογίζεις κάδρα και αποστάσεις ειναι το κάτωθι:

http://www.projectorcentral.com/projection-calculator-pro.cfm

Επίσης παρόμοιες εφαρμογές θα βρείς και στις ιστοσελίδες των εταιριών.

Δυστυχώς είμαι με iPad κ θέλει flash player αυτή η εφαρμογή... :(

Για αυτές τις ιντσες που σύμφωνα με την απόσταση που θα έχω τα 5 μ τι διαστάσεις πανι πρέπει να πάρω; Δηλαδή εάν κατάλαβα καλά ιδανικές ιντσες για την απόσταση 5μ είναι 120';

Είναι λιγάκι υποκειμενικό αυτό το θέμα (εφόσον καλυφθούν οι αποστάσεις θέασης βάσει στάνταρντ κριτηρίων). Άλλοι θα προτιμήσουν και 140άρα οθόνη από αυτή την απόσταση. Προσωπικά, με καλύπτει από τα 5 μέτρα μια οθόνη 16:9 στις 125-130 ίντσες (στις ταινίες 2,35:1 θα χάνεις περίπου 7-8 ίντσες).