Front ηχεία THX certified, τα surround όχι, τι επιλέγω;

predatorGR

Established Member
20 June 2011
292
στηνω νεο συστημα home theater και τα μπροστινα , sub και center ειναι THX certified (crystal t2-se, crystal ct και crystal 12 sub) ενω τα περιφερειακα δεν ειναι thx (jbl control one).
δυστυχως ο ενισχυτης (pioneer lx-56) δινει μονο δυνατοτητα για επιλογη thx η οχι (crossover 80 η οχι αντιστοιχα) για ολα τα ηχεια και οχι για καθε ηχειο ξεχωριστα.
τι επιλεγουμε σε αυτη τη περιπτωση?

Re: front THX back οχι, τι επιλεγω?

Την αποκοπή για κάθε ηχείο ανεξάρτητα μπορείς να την ρυθμίσεις από το menu χωρίς υποχρεωτικά να έχεις επιλέξει THX.

Την αποκοπή για κάθε ηχείο ανεξάρτητα μπορείς να την ρυθμίσεις από το menu χωρίς υποχρεωτικά να έχεις επιλέξει THX.

που ειναι αυτη η ρυθμιση δε τη βρισκω.

Θα γράφει setup speakers ή κάτι τέτοιο. Θα σου έχει ρύθμιση για κάθε ένα ηχείο ξεχωριστά. Όταν θα βάζεις την επιλογή small, θα σου εμφανίζει να επιλέξεις και την αποκοπή.

Βασικά ξεχνάς τα Jbl και ψάχνεις τα περιφερικά που πάνε πακέτο.
Τα Jbl είναι και ο λόγος που δεν έχεις ένα αν όχι καλύτερο, εντυπωσιακότερο αποτέλεσμα με μπροστινά περιφερικά σε Dolby Pro Logic IIz.

Θα γράφει setup speakers ή κάτι τέτοιο. Θα σου έχει ρύθμιση για κάθε ένα ηχείο ξεχωριστά. Όταν θα βάζεις την επιλογή small, θα σου εμφανίζει να επιλέξεις και την αποκοπή.

δυχτυχως δεν υπαρχει αυτη η δυνατοτητα στον ενισχυτη μου, εχει απλα ενα κατεβατο με ολα τα ηχεια που επιλεγεις small η large και στο κατω μερος για ολα επιλεγεις το crossover, οχι για καθε ηχειο χωριστα. τεσπα δε νομιζω να εχει καμια τρελλη διαφορα απλα επειδη δεν ειναι thx σκεφτηκα μπας και ειναι καλυτερα να παιξουν με μεγαλυτερο crossover.

Βασικά ξεχνάς τα Jbl και ψάχνεις τα περιφερικά που πάνε πακέτο.
Τα Jbl είναι και ο λόγος που δεν έχεις ένα αν όχι καλύτερο, εντυπωσιακότερο αποτέλεσμα με μπροστινά περιφερικά σε Dolby Pro Logic IIz.

ναι και εγω το υποψιαστηκα αυτο αλλα ποια ηχεια προτεινεις να πανε "πακετο" με τα crystal t2-se? τα bundle της crystal ειναι 5.1 και 7.1 και τα περιφερειακα μαλιστα διπολα που δεν κανουν για height/wide.
σαν surround μια χαρα πανε τα jbl one.

Last edited:

τι να σου πω λορδε, δεν τη βρισκω, διαβασα και το manual αλλα τζιφος. αν καποιος ξερει ακριβως που ειναι ας μου πει! :)

Σε thx mode δεν υπάρχει δυνατότητα για αλλαγή της συχνότητας αποκοπής, είναι πάντα προρυθμιζόμενη και σταθερή στα 80hz.
Για αρχή ξεκίνα με αυτά που προτείνει ο κατασκευαστής σαν πεντάδα η επτάδα ανάλογα με το τις setup θέλεις, και πειραματίσου και με τα jbl σαν μπροστινά περιφερικά. Αλλά έχω την εντύπωση ότι και μπροστά περιφερικά μια χαρά θα ταιριάξουν τα δίπολα.

δε νομιζω να εχει καμια τρομερη διαφορα το να βαλω τα διπολα που προτεινει η crystal σαν περιφερειακα. ουτως η αλλως υπαρχουν αντικρουωμενες αποψεις σε οτι αφορα αν πρεπει να ειναι διπολα η μονοπολα. εμενα παντα μου αρεσαν μονοπολα.
με αυτη τη λογικη αγορασα τα jbl. βεβαια δεν εχω ακουσει τα διπολα της crystal αλλα οπως και να εχει δυσκολο να αξιζουν τα τριπλασια λεφτα. γενικα τα jbl μεχρι στιγμης για τα λεφτα τους με εχουν κερδισει.
σαν front height/wide ενδεχομενως να κανουν δουλεια τα διπολα, αν και παλι δε νομιζω να εχουν καμια τρομερη διαφορα συγκριτικα με τα jbl, αν και θα γουσταρα να πειραματιστω αλλα μιλαμε και για 300 ευρω οποτε οπως καταλαβαινεις θα ειναι λιγο λαλακια να τα δωσω και να μην ακουσω παλι καποια διαφορα.

Βασικά πρέπει πρώτα να αποφασίσεις αν θα προτιμήσεις να ακούς thx η με συμβατά ηχεία.
Στην περίπτωση του thx δεν χωρούν πειραματισμοί, παίζεις με thx mode και απαραίτητα όλα τα ηχεία πρέπει να είναι πιστοποιημένα για σωστό αποτέλεσμα. Σε αυτή την περίπτωση ξεχνάς τα μπροστά περιφερικά.
Η παίζεις με συμβατικά ηχεία και τα διάφορα dsp. Σε αυτή την περίπτωση όμως πάλι για σωστό αποτέλεσμα διαλέγεις να είναι όλα τα ηχεία τις ίδιας οικογένειας όπως τα προτείνει ο κατασκευαστής.
Με τον υπάρχοντα εξοπλισμό ηχείων σε βλέπω να είσαι πιο κοντά σε thx. Αν θέλεις να ανακατέψεις τα ηχεία δύσκολα θα πάρεις σωστό αποτέλεσμα.

συμφωνω εν μερη με αυτα που λες αλλα για μενα η οικογενεια των ηχειων χωριζεται σε ομαδες. δηλαδη μπροστινα και περιφερειακα. μπροστα ολα ειναι της ιδιας οικογενειας και πισω ολα της ιδιας οικογενειας. δεν ειναι αναγκη να εχουν ολα πιστοποιηση thx και να ειναι ολα του ιδιου κατασκευαστη.
αλλωστε δεν χρησιμοποιω τα thx modes του ενισχυτη μου, τον βαζω σε auto surround και μου δινει το dts-hd master η truehd αντιστοιχα.
για αυτο το λογο ισως να παιξω και με crossover πανω απο 80, χωρις ρυθμιση thx, αλλωστε το sub εχει και ρυθμιση variable. λογικα δε θα εχουν τα μπροστινα ηχεια προβλημα να μην ειναι σε thx mode και ας εχουν την πιστοποιηση. το μεγαλο ερωτημα ειναι αν θα εχω καποια αισθητη διαφορα στο ηχητικο αποτελεσμα. δεν εχω παρα να πειραμαριστω! :)

Εγω στον LX83 (δεν τον εχω τώρα και δεν θυμάμαι) , με ρυθμιση THX τα εβαζε σε δικό του xssover, αλλα μπορούσες στις manual ρυθμίσεις να το αλλάξεις (εσβηνε το λαμπακι του macc αλλα στα @@ μας γιατι τις άλλες ρυθμίσεις τις κρατούσε).

Δεν μπορεί να θυμάμαι τόσο λάθος.Αποτην αλλή, μεγάλωσα και λιγουλάκι και με ενα μυαλό καθε χρόνο δύσκολα τα βγαζω πλέον πέρα :p

Στον δικό μου (Yamaha Z7) ο οποίος δεν έχει πρόγραμμα THX, κάθε φορά που δηλώνω ένα ηχείο small, αυτόματα μου βγάζει και ρύθμιση για το που θέλω να γίνεται η αποκοπή. Έτσι μπορώ για παράδειγμα να ρυθμίσω το κεντρικό να κόβει στα 80 Hz, τα main να κόβουν στα 100 Hz και τα περιφερειακά στα 120 Hz.