Φτάχνω ή αγοράζω ??? ιδού το δίλλημα...

Ηλίας Σ. said:
Κι αν ντυθεί όλο το ηχείο με τσόχα? ;)

Αν και φοβάμαι ότι το επόμενο στάδιο θα είναι να ντυθεί με ύφασμα ίδιο με τα καλύματα του σαλονιού... :damnyou:

αληθεια εχω και εγω την απορια γιατι δεν μπαινη πια τσοχα ουτε χρησιμοποιηται ασυμετρη τοποθετηση του τουιτερ.

θυσιαστηκαν χαρην της εμφανισεις;

Απάντηση: Re: Φτάχνω ή αγοράζω ??? ιδού το δίλλημα...

backousis said:
αληθεια εχω και εγω την απορια γιατι δεν μπαινη πια τσοχα ουτε χρησιμοποιηται ασυμετρη τοποθετηση του τουιτερ.

θυσιαστηκαν χαρην της εμφανισεις;

γιατί πλέον όλα τα μεγάφωνα (και κυρίως τα τουίτερ...)
"πατουρώνονται" και επιπλέον τα άκρα της μπάφλας επεξεργάζονται καλύτερα και δεν επεμβαίνουν τόσο "άγρια" στην απόκριση του τουίτερ...άσε που πλέον το όλο design της ξυλοκατασκευής γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με αισθητικά κριτήρια...

Επί τη ευκαιρία....
Δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι θα κάνω με τα ηχεία, το σίγουρο όμως είναι ότι μόλις τελειώσω με χτισίματα, σοβατίσματα κλπ προχωράω σε ανακατασκευή του subwoofer....
Όπως καταλαβαίνετε τέρατα των 125 net λίτρων δεν είναι αποδεκτά στην νέα μορφή του σαλονιού... :slapface:

Φυσικά για λόγους κόστους θα κρατήσω το υπάρχον 15"ίντσο μεγάφωνο και τον ενισχυτή και θα επανασχεδιάσω όλο το ηχείο προσπαθώντας για τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό με διαφορετική φόρτιση καμπίνας.... Ήδη φλερτάρω με κάποιες ιδέες που φαίνονται ενδιαφέρουσες στα μισά σχεδόν λίτρα ...
Ταυτόχρονα με την κατασκευή θα γίνεται και βήμα προς βήμα η παρουσίαση, οπότε...stay tuned... -bye-

Last edited:
δεν ξερω τι θα κερδισεις αν βαλεις τσοχα, το μονο που ειναι σιγουρο ομως εινια οτι θα τρελαθεις στην ηλεκτρικη σκουπα για τη σκονη...

Re: Απάντηση: Re: Φτάχνω ή αγοράζω ??? ιδού το δίλλημα...

ΘΕΟΘΑΝ said:
Επί τη ευκαιρία....
Δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι θα κάνω με τα ηχεία, το σίγουρο όμως είναι ότι μόλις τελειώσω με χτισίματα, σοβατίσματα κλπ προχωράω σε ανακατασκευή του subwoofer....
Όπως καταλαβαίνετε τέρατα των 125 net λίτρων δεν είναι αποδεκτά στην νέα μορφή του σαλονιού...

Μήπως με την ευκαιρία των χτισιμάτων -σοβατισμάτων να εντοιχιζόταν και το ηχείο?
Ναι, σαν την γυναίκα του πρωτομάστορα στης Άρτας το γεφύρι ένα πράμα... ;)

Παίζει τίποτε καλό αλήθεια σε εντοιχισμένες σχεδιάσεις, ή απλά design και μόνο?

Μ.Τζωρτζάκης - MTZ audio said:
Aμα το τουϊτερ και το φίλτρο και οι ακμές είναι ΟΚ τότε η τσόχα δέν έχει να προσφέρει τίποτα .....απολύτως

Κι αν σκεφτούμε ανάποδα, ότι σε αρκετές ιδιοκατασκευές το τουίτερ, το φίλτρο και οι ακμές ΔΕΝ είναι ΟΚ, τότε το ντύσιμο με ύφασμα μάλλον θα βοηθάει αρκετά!
Αν κατάλαβα καλά... ;)

Αυτή την παχιά τσόχα σαν μοκέτα που βλέπουμε σε κάτι επαγγελματικά ηχεία, που την βρίσκουν άραγε και πώς την εφαρμόζουν γύρω στο ηχείο?

μανωλη ενα λουκι μισο ποντο πριν την ακμη που εχει το ηχειο μου βοηθαη
η ειναι μονο διακοσμηση;

κατι σαν να ειχα διαβαση στο mylo αλλα δεν θυμαμαι ακριβως.

Ηλίας Σ. said:
Μήπως με την ευκαιρία των χτισιμάτων -σοβατισμάτων να εντοιχιζόταν και το ηχείο?
Ναι, σαν την γυναίκα του πρωτομάστορα στης Άρτας το γεφύρι ένα πράμα... ;)

Παίζει τίποτε καλό αλήθεια σε εντοιχισμένες σχεδιάσεις, ή απλά design και μόνο?

εχω και εγω την ιδια απορια αλλα πολυ φοβαμαι οτι δεν...

backousis said:
μανωλη ενα λουκι μισο ποντο πριν την ακμη που εχει το ηχειο μου βοηθαη
η ειναι μονο διακοσμηση;

κατι σαν να ειχα διαβαση στο mylo αλλα δεν θυμαμαι ακριβως.

Βοηθάει , αρκεί να είναι μετρημένο το τι και πώς ..παίζει ρόλο παγίδας κλπ κλπ
Οι διαστάσεις του και το πάχος (βάθος) καθώς και η απόσταση είναι που κάνουν τήν διαφορά .

Ηλίας Σ. said:
Κι αν σκεφτούμε ανάποδα, ότι σε αρκετές ιδιοκατασκευές το τουίτερ, το φίλτρο και οι ακμές ΔΕΝ είναι ΟΚ, τότε το ντύσιμο με ύφασμα μάλλον θα βοηθάει αρκετά!
Αν κατάλαβα καλά... ;)

Αυτή την παχιά τσόχα σαν μοκέτα που βλέπουμε σε κάτι επαγγελματικά ηχεία, που την βρίσκουν άραγε και πώς την εφαρμόζουν γύρω στο ηχείο?

Νομίζω οτι τα ορια απόδοσης τα θέτει ο εκάστοτε ερασιτέχνης ανάλογα με τήν εμπειρία του και τίς απαιτήσεις του
Υπ αυτό το πρίσμα σαφώς και μπορεί να δοκιμάσει οτι θέλει ....
Στα επαγγελματικά ηχεία η τσόχα είναι για άλλους λόγους , αν και στα σημερινά επαγγελματικά δέν υπάρχει πιά

backousis said:
εχω και εγω την ιδια απορια αλλα πολυ φοβαμαι οτι δεν...

Σαφώς και μπορεί να γίνει υπέροχη δουλειά , αρκεί τόσο το φίλτρο , οσο και ΕΙΔΙΚΑ η επιλογή τών μονάδων ΚΑΙ της θεσεως που θα εντοιχιστεί να γινουν προσεκτικά και με κάποια κριτήρια που εμπλέκονται τόσο μεταξύ τους όσο και με τήν επιλογή τών μονάδων
Φυσικά αυτό το εγχείρημα ανευ μετρήσεων/προσεκτικών υπολογισμών είναι ζαριά ...όπως καταλαβαίνετε .
...πάντα με γνώμονα τήν απόδοση ενός σοβαρού ηχείου

Μ.Τζωρτζάκης - MTZ audio said:
Νομίζω οτι τα ορια απόδοσης τα θέτει ο εκάστοτε ερασιτέχνης ανάλογα με τήν εμπειρία του και τίς απαιτήσεις του
Υπ αυτό το πρίσμα σαφώς και μπορεί να δοκιμάσει οτι θέλει ....

Συμφωνώ! Απλά βλέποντας τριγύρω θεωρώ χαμηλά τον μέσο όρο των ορίων απόδοσης για διάφορους λόγους. Ελάχιστοι είναι σε θέση να φτιάξουν την καμπίνα με ικανοποιητική ακουστική αδράνεια για να μην τραγουδάει, ακόμα λιγότεροι μπορούν να στρογγυλέψουν τις ακμές του ηχείου. Και από υπολογισμούς? Τα λίτρα της καμπίνας και το κροσόβερ στο περίπου και πάλι καλά... Αφού τα ξέρεις...
Τώρα θα μου πείς και θα κάνει το ντύσιμο του ηχείου διαφορά σε τέτοια ηχεία? Μάλλον όχι τελικά, αλλά τα γλυτώνει απ' το βάψιμο! ;)

Στα επαγγελματικά ηχεία η τσόχα είναι για άλλους λόγους , αν και στα σημερινά επαγγελματικά δέν υπάρχει πιά

Θα ακριβήνανε τα μάλινα και τα κασμήρια λόγω του πρόσφατου πολέμου στο Κασμίρ μάλλον! :flipout:

Ηλίας Σ. said:
Συμφωνώ! Απλά βλέποντας τριγύρω θεωρώ χαμηλά τον μέσο όρο των ορίων απόδοσης για διάφορους λόγους. Ελάχιστοι είναι σε θέση να φτιάξουν την καμπίνα με ικανοποιητική ακουστική αδράνεια για να μην τραγουδάει, ακόμα λιγότεροι μπορούν να στρογγυλέψουν τις ακμές του ηχείου. Και από υπολογισμούς? Τα λίτρα της καμπίνας και το κροσόβερ στο περίπου και πάλι καλά... Αφού τα ξέρεις...
Τώρα θα μου πείς και θα κάνει το ντύσιμο του ηχείου διαφορά σε τέτοια ηχεία? Μάλλον όχι τελικά, αλλά τα γλυτώνει απ' το βάψιμο! ;)

Οντως

Θα ακριβήνανε τα μάλινα και τα κασμήρια λόγω του πρόσφατου πολέμου στο Κασμίρ μάλλον! :flipout:

Ναι μάλλον :flipout:
....

Στα πρίμα είμαι πολύ ευαίσθητος.
Γενικά τα ψειρίζω πολύ.
Έπαιξα με τέτοια (τσόχες, δέρμα, αφρώδη, φελλό) υλικά γύρω από τα τουήτερ.
Ανακάλυψα πως πάιζει ρόλο και το υλικό και η τοποθέτηση και η ποσότητα.
Επίσης κάθε φορά υπήρχε εξάρτηση από το εκάστοτε μηχανάκι που οδηγούσε το τουήτερ...
Τελευταία έχω κατασταλάξει στο "κολπάκι" της φωτό.
Έκατσε καλύτερα με τον χαφλεράκο που οδηγεί τώρα τα τουήτεράκια μου.

Attachments

• Dsc00725.jpg
    Dsc00725.jpg
    60.5 KB · Views: 73
Re: Απάντηση: Φτάχνω ή αγοράζω ??? ιδού το δίλλημα...

Ακριβόπουλος Γιάννης said:
Στα πρίμα είμαι πολύ ευαίσθητος.
Γενικά τα ψειρίζω πολύ.
Έπαιξα με τέτοια (τσόχες, δέρμα, αφρώδη, φελλό) υλικά γύρω από τα τουήτερ.
Ανακάλυψα πως πάιζει ρόλο και το υλικό και η τοποθέτηση και η ποσότητα.
Επίσης κάθε φορά υπήρχε εξάρτηση από το εκάστοτε μηχανάκι που οδηγούσε το τουήτερ...
Τελευταία έχω κατασταλάξει στο "κολπάκι" της φωτό.
Έκατσε καλύτερα με τον χαφλεράκο που οδηγεί τώρα τα τουήτεράκια μου.

Τι υλικό είναι αυτό? Φελλός?
Κολήθηκε απλά? Μπήκε σε πατούρα στο ξύλο? Το tweeter μοιάζει να μπήκε πάνω σ' αυτό...
Υπολογισμοί διαστάσεων σε σχέση με συχνότητες ή με την μπροστινή επιφάνεια ίσως?

Αρέσει στον hafler το συγκεκριμένο υλικό?
Με άλλο ενισχυτή είχες άλλα αποτελέσματα ε?
Σαν όλο και περισσότερο να μπερδεύεται η κατάσταση... ;)

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Φτάχνω ή αγοράζω ??? ιδού το δίλλημα...

Ηλίας Σ. said:
Τι υλικό είναι αυτό? Φελλός?
Κολήθηκε απλά? Μπήκε σε πατούρα στο ξύλο? Το tweeter μοιάζει να μπήκε πάνω σ' αυτό...
Υπολογισμοί διαστάσεων σε σχέση με συχνότητες ή με την μπροστινή επιφάνεια ίσως?

Αρέσει στον hafler το συγκεκριμένο υλικό?
Με άλλο ενισχυτή είχες άλλα αποτελέσματα ε?
Σαν όλο και περισσότερο να μπερδεύεται η κατάσταση... ;)

Ηλία το υλικό είναι διακοσμητικός φελλός.
Κόβεται/μοντάρεται πανεύκολα σε σχέση με το δέρμα π.χ.
Τα μεγάγωνα αυτού του ηχείου δεν είναι "πατουριασμένα"
Φταίνε γι' αυτό τα γουφεράκια που δεν "χωνεύονται".
Έτσι πήρε η μπάλλα και το τουήτερ.:chinscratch:

Οι δοκιμές γινόντουσαν πάντα με την βοήθεια ταινίας διπλής όψης.
Παλιά με έναν τελικό RCF δεν χρειαζόταν τίποτα γιατί τα πρίμα "σκοτείνιαζαν".
Με τους μπέρρυδες υπήρχε παρόμοια κατάσταση.
Όταν μπήκε ο Audiolab οδηγός του τουήτερ, καθώς ήτο λιγουλάκι λαμπρός στο άνω φάσμα, έβαλα τον παραπάνω φελλό, απ' άκρη σ' άκρη γύρω από το τουήτερ με παρόμοια κατάληξη στο γούφερ.
Τα πρίμα ήρθαν καλύτερα. Κυρίως έγιναν ευκρινέστερα και διακριτά.
Όταν μπήκε ο χαφλεράκος η κατάσταση άλλαξε πάλι και τα πρίμα έχασαν λίγη από την διαύγειά τους.
Έτσι μειώθηκε η ποσότητα του φελλού.
Καταστάλαξα μετά από πειραματισμούς στην τοπολογία της φωτό.
Και επειδή δεν σκοπεύω να αλλάξω τον χαφλεράκο ο φελλός πλέον κολλήθηκε με ένα πολύ λεπτό στρώμα Atlacol.

Πάντως γενικά τα αφρώδη και η τσόχα δεν μου έκατσαν ποτέ τόσο καλά.
Στο δε δέρμα παίζει ρόλο η υφή του (γυαλιστερό, ματ, σαγρέ, πόροι, σκληρότητα κ.τ.λ)
Θέλει με λίγα λόγια αρκετή δουλειά σε δοκιμές...
Γενικά προσπάθησα να "χωνέψω" το τουήτερ και να εξαφανίσω το σκαλοπάτι που έκανε με το γούφερ.
Βέβαια μετρήσεις αδυνατώ να κάνω.
Η όλη ιστορία μοιάζει σα να αλλάζεις λάμπες ή καλώδια...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Φτάχνω ή αγοράζω ??? ιδού το δίλλημα...

Ακριβόπουλος Γιάννης said:
Ηλία το υλικό είναι διακοσμητικός φελλός.
Κόβεται/μοντάρεται πανεύκολα σε σχέση με το δέρμα π.χ.
Τα μεγάγωνα αυτού του ηχείου δεν είναι "πατουριασμένα"
Φταίνε γι' αυτό τα γουφεράκια που δεν "χωνεύονται".
Έτσι πήρε η μπάλλα και το τουήτερ.:chinscratch:

Αν βρισκόταν κατάλληλο πάχος φελλού και κοβόταν ακριβώς περιμετρικά στο tweeter αλλά και στο woofer αυτόματα θα δημιουργούταν η ποθητή πατούρα. Ίσως μπορεί να μπεί σε 2 επίπεδα και νa κoπεί λοξά "φάλτσο" στις άκρες...

Οι δοκιμές γινόντουσαν πάντα με την βοήθεια ταινίας διπλής όψης.
Παλιά με έναν τελικό RCF δεν χρειαζόταν τίποτα γιατί τα πρίμα "σκοτείνιαζαν".
Με τους μπέρρυδες υπήρχε παρόμοια κατάσταση.
Όταν μπήκε ο Audiolab οδηγός του τουήτερ, καθώς ήτο λιγουλάκι λαμπρός στο άνω φάσμα, έβαλα τον παραπάνω φελλό, απ' άκρη σ' άκρη γύρω από το τουήτερ με παρόμοια κατάληξη στο γούφερ.
Τα πρίμα ήρθαν καλύτερα. Κυρίως έγιναν ευκρινέστερα και διακριτά.
Όταν μπήκε ο χαφλεράκος η κατάσταση άλλαξε πάλι και τα πρίμα έχασαν λίγη από την διαύγειά τους.
Έτσι μειώθηκε η ποσότητα του φελλού.

Πολύ ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις! Φαντάζομαι ότι οι καμπύλες απόκρισης των ενισχυτών δεν είχαν καμία μετρήσιμη διαφορά... Διαφορετικά θε περίμενα τον audiolab να "φωνάζει" ψηλά, πράγμα που δεν νομίζω να ισχύει.

Καταστάλαξα μετά από πειραματισμούς στην τοπολογία της φωτό.
Και επειδή δεν σκοπεύω να αλλάξω τον χαφλεράκο ο φελλός πλέον κολλήθηκε με ένα πολύ λεπτό στρώμα Atlacol.

Και δείχνει και όμορφο! ;)

Πάντως γενικά τα αφρώδη και η τσόχα δεν μου έκατσαν ποτέ τόσο καλά.
Στο δε δέρμα παίζει ρόλο η υφή του (γυαλιστερό, ματ, σαγρέ, πόροι, σκληρότητα κ.τ.λ)
Θέλει με λίγα λόγια αρκετή δουλειά σε δοκιμές...

Αρκετά τα πιθανά υλικά για διάφορες δοκιμές... Όρεξη να έχει κανείς!

Γενικά προσπάθησα να "χωνέψω" το τουήτερ και να εξαφανίσω το σκαλοπάτι που έκανε με το γούφερ.

Ίσως μπορεί να μπεί δεύτερο στρώμα φελλού, ή ακόμα και κάποιο χαρτί κατάλληλου πάχους κάτω απ' τον φελλό ώστε να τον σηκώσει ακριβώς στο ποθητό επίπεδο.

Βέβαια μετρήσεις αδυνατώ να κάνω.

Ναι, δεν είναι εύκολο. Θα δοκίμαζα να μετρήσω με παλμούς στις συχνότητες του tweeter την αντανάκλαση - απορόφηση πάνω στα διάφορα υλικά, αλλά τώρα πια δεν έχω όχι μόνο τα όργανα να το κάνω αλλά ούτε καν πολύμετρο πρόχειρο...

Η όλη ιστορία μοιάζει σα να αλλάζεις λάμπες ή καλώδια...

Ναι, ειδικά με τα καλώδια, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια! ;)

Last edited:
ισως επειδη δεν ειναι πατουριασμενα να χρειαζεται.

οι διαφορες πρεπη να ειναι πολυ μικρες τις ταξεις του 1db οποτε και να μπορουσες να μετρησεις με την επιδραση του χωρου δεν νομιζω να εβγαζες ακρη.

backousis said:
οι διαφορες πρεπη να ειναι πολυ μικρες τις ταξεις του 1db οποτε και να μπορουσες να μετρησεις με την επιδραση του χωρου δεν νομιζω να εβγαζες ακρη.

Οι διαφορές λογικά δεν έπρεπε να υπάρχουν μιας και το tweeter εκπέμπει μπροστά ιδιαίτερα κατευθυντικές συχνότητες, αλλά απ' ότι αποδυκνείεται είναι πιο υπαρκτές και πιο ακουστές απ' ότι θα μας βόλευε...

Η μπροστινή επιφάνεια του ηχείου μάλλον εκπέμπει ολόκληρη, και το ζήτημα είναι τι εκπέμπει... Το κόλπο με το στηθοσκόπιο δεν δουλεύει για τα πρίμα δυστυχώς. Ένα κατευθυντικό μικρόφωνο μέσα σε σωλήνα από ηχομονωτικό, ίσως μπορέσει να δώσει καλύτερες μετρήσεις στο συγκεκριμένο τομέα να ξέρουμε που και πόσο φελό (ή ότι άλλο προκύψει κατάλληλο) να βάλουμε...

Η επίδραση του χώρου φυσικά και αθροίζεται στην συνέχεια κάνοντας τα πράγματα πολύ πιο περίπλοκα, αλλά με σύντομες παλμοσειρές μπορούμε να πάρουμε μέτρηση μόνο του ηχείου.
Ή και μόνο σημείων του χώρου, των τοίχων, γωνιων κλπ. αν προτιμάς!

Απ' ότι καταλαβαίνεις ο σχετικός πειραματισμός θέλει πλήθος ωρών!

Last edited: