Φθηνός βιντεοπροβολέας

netagra

AVClub Enthusiast
Καλησπέρα,

θέλω έναν βιντεοπροβολέα για

α. να βλέπω DVD από το απλό μου player
β. να βλέπω τηλεόραση
γ. να συνδέω τον δορυφορικό μου δέκτη
δ. να μπορώ να το συνδέσω στο HTPC μου που έχει και αυτό όλες τις παραπάνω δυνατότητες.

Πιστεύω ότι οι 720p και 1080p βιντεοπροβολείς θα αργήσουν να αξιοποιηθούν και όταν εγώ ασχοληθώ - προσέξτε έχω απλό DVD και δεν θα αγοράσω νέο - ο βιντεοπροβολέας που ήδη θα έχω θα θέλει νέα λάμπα.

Τί να πάρω;

Να πάρω έναν βιντεοπροβολέα 800χ600 που υπάρχουν σε καλή τιμή πολλοί αξιόλογοι με μεγάλη φωτινότητα και αντίθεση DLP ή LCD ή όχι;

Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά κατά τη γνώμη σας;

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Αν έχεις την οικονομική άνεση, θα σου πρότεινα τον Epson TW700, γύρω στα 1100 ευρώ που είναι 720 p.

Οι 800x600 σε LCD παρουσιάζουν έντονο το φαινόμενο του συρματοπλέγματος. Δηλαδή βλέπεις τετραγωνάκια. Κάτι που είναι σχεδόν αόρατο στο 720 p κυρίως λόγω του μεγέθους των pixel αλλά και της εξέλιξης των πάνελ με συνέπεια να μικρύνει η απόσταση μεταξύ των Pixel (o κενός χώρος).

Σε DLP πάλι οι 800x600 επειδή είναι τα φθηνά μοντέλα, έχουν χρωματικό τροχό λίγων περιοχών με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν έντονο φαινόμενο rainbow (δεν το βλέπουν όλοι, αλλά είναι πολύ ενοχλητικό σε όποιον το βλέπει).

Αν συνδέσεις HTPC ή DVD που κάνει upscaling (υπάρχουν πολλά και φθηνά) τα 720p θα σου δώσουν πολύ καλύτερη εικόνα από 800χ600. Άσε που τουχρόνου θα παίρνεις HD-DVD για το PC σου με κάτω από 100 ευρώ (λογικά αφού τώρα παίρνεις με 180 το HD-DVD του 360).

Η γνώμη μου είναι ότι αν πάρεις προβολέα 800x600 σήμερα, θα κλαίς τα λεφτά σου. Εκτός αν μέχρι εκεί σε βγάζει ο προΥπολογισμός σου. Άσε που αμφιβάλω τα μοντέλα 800x600 να έχουν είσοδο HDMI

720p βρίσκεις πλέον καινούριους κάτω από 1000άρικο. Και DLP (optoma 70) και LCD (Epson TW700). Αν μάλιστα είσαι διατεθειμένος να πας σε μεταχειρισμένο οι τιμές είναι τελείως ξεφτίλα.
Το 800*600 δεν έχει κανένα νόημα, δεν είναι πιο φτηνό απλά πιο λάθος.
Και οι 720ρ και οι 1080 μια χαρά αξιοποιούνται σήμερα, ακόμα και για θέαση απλού dvd. Και μιας και έχεις και HTPC ήδη, η αξιοποίησή τους σήμερα ακόμα και από HD αρχεία που έχει γεμίσει ο τόπος είναι δεδομένη.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας !

Το DVD player μου είναι πολύ απλό, με Scart το έχω συνδεδεμένο στην τηλεόραση και δεν έχει HDMI.
Το HTPC θέλω να το συνδέσω με απλό VGA καλώδιο - υπάρχει τρόπος να περάσω 15m καλώδιο χωρίς να φαίνεται.
α. Για την TV σκέφτομαι ένα εξωτερικό tuner από PC shop. Το φορμά του είναι 4:3, πως θα δείχνει στον βιντεοπροβολέα;
β. Το DVD player μου θα δείχνει καλά στους προβολείς που μου προτείνετε;
Όντως έχω βρει και εγώ τον Epson 700 στα 1000 ευρώ και σε 12 άτοκες.
γ.Τόσο πολύ καλύτεροι είναι αυτοί οι βιντεοπροβολείς;
δ. Αν το HTPC θέλω να το συνδέσω με μικρότερη ανάλυση πως θα δείχνει ο προβολέας;
ε.Που μπορώ θα δω προβολείς να παίζουν ώστε να πειστώ;

Θέσε όριο τιμής για βιντεοπροβολέα. (Δηλ. στα 1000 ευρώ είσαι ΟΚ; - βάσει του β.)

α.Βίντεο έχεις; Αν ναί χρησιμοποίησε το tuner του. Σε κάθε περίπτωση δεν θα δέιχνει σαν DVD (φυσικά), ενώ ανάλογα το σήμα μπορεί και να προτιμήσεις-επιστρέψεις την τηλεόραση (crt) μιά και θα μεγαλώνει τις ατέλειες.
β. Ναί
γ. Ναί (από τους 800χ600)
δ. Θα το βρείς με πειραματισμό (συνήθως το ιδανικό είναι στα 720) και εξαρτάται από αν θα βλέπεις έργο (και πιό softwαre player χρησιμοποιείς - δές thread αντίστοιχο) ή παιχνίδια (ανάλυση)
ε. Από όσο ξέρω ψάχνοντας σε αντίστοιχα καταστήματα (δυστηχώς) ή σε φίλους.

Κοίτα για μεταχειρισμένους, νομίζω παίζουν κάποιοι τελευταίας γενιάς (TW600, papasonic AE900) σε αυτά τα χρήματα ή ελάχιστα περισσότερα.
Για το scart είσαι τυχερός γιατί τα 2 μοντέλα που σου προτείνουμε (optoma 70, panasonic) αν δεν κάνω λάθος είναι από τα απειροελάχιστα την αγορά που φέρουν είσοδο scart.
Για την ανάλυση του HTPC, θα κλειδώσει μόνο του στα 720ρ και δεν έχεις κανένα λόγο να την ρίξεις πιο κάτω. Αν φυσικά το θέλεις μπορείς, αλλά γιατί να βάλεις τα χεράκια σου να βγάλεις τα ματάκια σου?

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας !

Το DVD player μου είναι πολύ απλό, με Scart το έχω συνδεδεμένο στην τηλεόραση και δεν έχει HDMI.
Το HTPC θέλω να το συνδέσω με απλό VGA καλώδιο - υπάρχει τρόπος να περάσω 15m καλώδιο χωρίς να φαίνεται.
α. Για την TV σκέφτομαι ένα εξωτερικό tuner από PC shop. Το φορμά του είναι 4:3, πως θα δείχνει στον βιντεοπροβολέα;
β. Το DVD player μου θα δείχνει καλά στους προβολείς που μου προτείνετε;
Όντως έχω βρει και εγώ τον Epson 700 στα 1000 ευρώ και σε 12 άτοκες.
γ.Τόσο πολύ καλύτεροι είναι αυτοί οι βιντεοπροβολείς;
δ. Αν το HTPC θέλω να το συνδέσω με μικρότερη ανάλυση πως θα δείχνει ο προβολέας;
ε.Που μπορώ θα δω προβολείς να παίζουν ώστε να πειστώ;

Φίλε μου έλεος. Μην εγκληματίσεις. Όχι DVD με Scart σε προβολικό. Απαραίτητα HDMI, άντε στη χειρότερη περίπτωση component. Πάρε τον Epson και ένα DVD με HDMI. Σίγουρα βρίσκεις τέτοιο DVD κοντά στο 100άρικο. Πίστεψε με ένας βιντεοπροβολέας χιλιάδων ευρώ με scart δείχνει χειρότερα από ένα 1000 με HDMI.

α) Το φορμά όλων σχεδόν των τηλεοπτικών καναλιών στην Ελλάδα είναι 4:3, άρα λογικά έχεις τις εξής επιλογές σε 16X9 προβολέα: Μαύρες μπάρες δεξιά αριστερά ή ξεχείλωμα τις εικόνας στον οριζόντιο άξονα για να γεμίσει η οθόνη με συνέπεια παραμόρφωση.

β) Το DVD σου δε θα δείχνει καλά με κανένα βιντεοπροβολέα κατά τη γνώμη μου. Το κόστος καινούριου με HDMI είναι μηδαμινό.

γ) δε μπορείς να φανταστείς πόσο. Seing is beleiving.

δ) Δεν έχει νόημα. Γιατί να θες να το κάνεις αυτό;

ε) Πήγαινε σε εξειδικευμένο μαγαζί που έχει προβολείς να δεις τη διαφορά με τα μάτια σου. Μακρυά από Κωτσ..... και λοιπές αλυσίδες. Είναι άσχετοι και θα σχηματίσεις λάθος άποψη. Αν πάρεις ένα από τα περιοδικά του χώρου (ήχος - hi tech) θα βρεις μέσα διαφημίσεις από τέτοια μαγαζιά.

Όσο μικρότερο το μήκος του καλωδίου τόσο λιγότερες οι απώλειες του σήματος. Δε γνωρίζω το όριο της VGA σύνδεσης. Ψάξε τρόπο να έχεις τα μηχανήματα όσο το δυνατόν κοντύτερα στον προβολέα. Και μακριά η τροφοδοσία του προβολέα από τα καλώδια της εικόνας όσο γίνεται. Για να κρύψεις τα καλώδια η καλύτερη λύση είναι ψευδοροφή, αλλοιός πλαστικό καναλάκι στον τοίχο που το βάφεις στο χρώμα του τοίχου.

Last edited:
dvd με HDMI βρίσκεις πλέον στα 79 - Media Markt, ένα Thomson
Αλλά και ένα pioneer με καλή component και άριστα DACs θα σε καλύψει σε αυτή την φάση (αν βρεις κανά παλιό 585 μεταχειρισμένο)

Σας ευχαριστώ πολύ όλους. Με πείσατε για έναν 720p. Απλά θα μπει σε μερικές δόσεις παραπάνω... και τελείωσε το θέμα !

Ο μόνος προβληματισμός μου είναι με το μήκος του HDMI καλωδίου !

Καλησπέρα!Επειδη γενικοτερα ψαχνομαι αυτο το καιρο θα θελα τη συμβουλη σας οσον αφορα προβολεα.
1)Το θελω για να βλεπω ταινιες
2)Να βλεπω τηλεοραση(χρειαζεται εξτρα εξαρτηματα και με τι κοστος??)
3)Να παιζω xbox360
4)Αν βλεπω ταινιες μεσω του xbox360 πιστευετε θα τον απολαμβανω οπως πρεπει?Εχω και το καλωδιο HD του xbox360.
Επειδη ειμαι γενικοτερα μπερδεμενος θα θελα να μου προτεινετε 1-2 μοντελα γυρω στα 1000 ευρω που να πληρουν τα παραπανω.
Ευχαριστω πολύ