Φθηνός φακός πορτρέτου για ΝΙΚΟΝ?

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Με τρώει η τσέπη μου. Αυτός είναι ο λόγος που ανοίγω αυτό το θέμα. Θέλω ένα φθηνό φακό για σύστημα ΝΙΚΟΝ με εστιακή απόσταση από 85 έως 180 (όχι ζουμ) και με μεγάλο διάφραγμα. Ήδη έχω τον AFD 50 1.8 που όμως αποφεύγω να τον χρησιμοποιώ κάτω από το 2.8 γιατί κάτι δεν μου αρέσει στο φόντο του. Και το 2.8 για 50άρη φακό δεν αρκεί για να θολώσει το φόντο αρκετά.

Έτσι βλέπω σε μεγαλύτερες εστιακές αποστάσεις. Είδα πρώτα τους ΝΙΚΟΝ. 300-800 ευρώ και ίδιες (ναι ίδιες τιμές σε μεταχειρισμένους, είτε AF είτε MF). Αν μπορούσα να βρω 85άρι 2.0 ή 105 2.5 ή 105 1.8 στα 180 το πολύ ευρώ θα τον έπαιρνα.
Έτσι κοιτώ για εναλλακτικές λύσεις.

Η πρώτη μου σκέψη είναι οι φακοί της CARL ZEISS JENA και συγκεκριμένα οι SONNAR 135 MC, 180 2.8 MC, 200 2.8 MC . Αλήθεια ποιός είναι ο καλύτερος σε οπτική απόδοση και ποιός είναι πιο εύκολος στη χρήση;

Και ύστερα σε ποιά μοντούρα πρέπει να τον αναζητήσω ώστε να μην έχει οπτικό στοιχείο ο μετατροπέας;

Το μόνο που ξέρω είναι ότι ο Μ42>ΝΙΚΟΝ έχει οπτικό στοιχείο και ο PENTACON SIX>NIKON δεν έχει.

Γνώμες;;;

Last edited:
Μάλλον χαμηλά Π.χ αυτός http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=250297357334 έχει φθάσει τα 24 ευρώ και θα κλείσει σε 2 ώρες. Όσοι έχουν δυο μέρες για να κλείσουν ακόμα δεν έχουν χτυπήματα.

Δες
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=380065689517

Οι ΝΙKKOR ήδη έχουν φθάσει και ξεπεράσει το ίδιο διάστημα τα 100 ευρώ.

Bλαση εαν είδα καλά παντως αυτοι που παραθέτεις δεν στέλνουν Ελλάδα
Και υποψιαζομαι οτι στα τελευταια λεπτά της δημοπρασίας θα πέσουν χτυπήματα..

Πολυ φθηνά όντως, σε τί κατάσταση είναι όμως;
Όταν όμως λές οτι οι Nikkor έχουν ξεπεράσει τα 100 , ο Nikkor 135 DC f/2.0D, κατεξοχήν φακός πορτραίτου με ελεγχόμενο μπόουκ φτάνει τις GBP 605 στο ebay μεταχειρισμένος.

Re: Απάντηση: Φθηνός φακός πορτρέτου για ΝΙΚΟΝ?

Πολυ φθηνά όντως, σε τί κατάσταση είναι όμως;
Όταν όμως λές οτι οι Nikkor έχουν ξεπεράσει τα 100 , ο Nikkor 135 DC f/2.0D, κατεξοχήν φακός πορτραίτου με ελεγχόμενο μπόουκ φτάνει τις GBP 605 στο ebay μεταχειρισμένος.

Βασίλη εννοώ ότι 2 ή 3 μέρες πριν το κλείσιμο φακοί όπως ο 105/2,5 ais, 85 2.0 ais, 85 afd 1.8 ήδη κινούνται σε τιμή πάνω από τα 100 ευρώ. Για τον 135 dc δεν το συζητώ κι άλλωστε αν ήθελα τόσο ακριβό φακό μάλλον θα ψώινζα από το dpgr όπου ένας 105 παίζει στα 550.

Για την κατάσταση των CZJ είναι το γουρούνι στο σακί, αλλά αν δεις τους φακούς του Τάσου θα αναθεωρήσεις την άποψή σου για το πολύ μεταχειρισμένο προιόν.

Μέχρι 180 βρίσκεις και τον 180/2.8 ais μεταχειρισμένο (οκ, μπορεί να φύγει και παραπάνω). Τον 105/2.5, που είναι πολύ καλός, επίσης τον βρίσκεις ενδεχομένως και αρκετά κάτω από το όριο που έβαλες (όχι τόσο συχνά βέβαια).

Εάν έχεις αντάπτορα, μπορώ να σου δώσω να δοκιμάσεις και κανέναν 135/2.5 (Πενταξ) έχει πολύ απαλό γράψιμο για πορτραίτο. Δεν ξέρω για κοντινά μήπως δεν χρειαστείς αντάπτορα με οπτικό.

Υπάρχει και ο ρωσικός 85/2, βγαίνει και για μοντούρα F

Για την κατάσταση των CZJ είναι το γουρούνι στο σακί, αλλά αν δεις τους φακούς του Τάσου θα αναθεωρήσεις την άποψή σου για το πολύ μεταχειρισμένο προιόν.

Γιατί μπρε, τι είχε ο SMC Takumar 300/4 που σου έδειξα χθες? Αμυχές στο κινητό παρασολέιγ? -bye-

Γιατί μπρε, τι είχε ο SMC Takumar 300/4 που σου έδειξα χθες? Αμυχές στο κινητό παρασολέιγ? -bye-

Αυτό λέω κι εγώ. Ότι φακοί 30ετίας δείχνουν να είναι σε άψογη κατάσταση.

Μάλλον χαμηλά Π.χ αυτός http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=250297357334 έχει φθάσει τα 24 ευρώ και θα κλείσει σε 2 ώρες. Όσοι έχουν δυο μέρες για να κλείσουν ακόμα δεν έχουν χτυπήματα.

Δες
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=380065689517

O MC Sonnar 135/3.5 είναι λιγάκι αργός, αλλά είναι εξαιρετικός οξύτατος φακός που γράφει άριστα και ανοικτός. Στα μεταχειρισμένα παίζει από 50 μέχρι και 80+ ευρώ, αναλόγως κατάσταση και πόσο προβολή έχει η δημοπρασία. Τιπ. Τέτοιους φακούς είναι πιο εύκολο να τους βρεις πακέτο με μηχανές, συνήθως από Γερμανούς (πχ Praktica). Μπορείς με 50-60 ευρώ να πάρεις και τον 135/3.5 και τη μηχανή και κανέναν 50ρη. Επίσης ο Pentacon 135/2.8 είναι πάμφθηνος και με καλό bokeh.

Βλάση τον Nikkor 135/2.8 ais, τον δοκίμασες? Δεν φεύγει τόσο πολύ, και πρέπει να είναι καλός (δεν τον έχω, από ό,τι διαβάζω).

Πάντως γενικώς εάν ψάξεις, σίγουρα υπάρχει πράγμα μέχρι τα 180 ευρώ που λες. Κάτσε να ρίξω μια ματιά κι εγώ...

Βρε παλικάρια μιας και το λετε έχω δει μια περιπτωση για τον Nikkor 50 1.8 που ενδιαφέρομαι (ελαφρά μεταχειρισμένο) με περιπου 55 Ευρώ μαζί με μεταφορικά (από Χονγκ Κονγκ). Ο πωλητής εχει feedback 99,9% . Να προχωρήσω ;

Επισης ο 135/2.8 δεν είναι "πολύ-tele" για πορτραίτο ; Ρωτάω με βάση αυτα που λέμε οτι προτιμούμε 50άρηδες και 85άρηδες για τέτοιες περιτπώσεις..

Last edited:
Μια χαρά είναι. Στην εποχή του φιλμ οι 135ρηδες ήταν οι κλασικοί φακοί του πιο "σφικτού" πορτραίτου, βολικοί και για κοντοί τηλεφακοί (τότε που οι ζουμ δεν έδιναν φωτογραφίες ποιότητας και αναγκαστικά ο κόσμος περιοριζόταν σε κλασικά εστιακά μήκη). Συμπίεση πάντως δεν δίνει. Θέλει εννοείται κάποια απόσταση από το θέμα, οι περισσότεροι εστιάζουν από 1 μέτρο και πάνω συνήθως.

O MC Sonnar 135/3.5 είναι λιγάκι αργός, αλλά είναι εξαιρετικός οξύτατος φακός που γράφει άριστα και ανοικτός. Στα μεταχειρισμένα παίζει από 50 μέχρι και 80+ ευρώ, αναλόγως κατάσταση και πόσο προβολή έχει η δημοπρασία. Τιπ. Τέτοιους φακούς είναι πιο εύκολο να τους βρεις πακέτο με μηχανές, συνήθως από Γερμανούς (πχ Praktica). Μπορείς με 50-60 ευρώ να πάρεις και τον 135/3.5 και τη μηχανή και κανέναν 50ρη. Επίσης ο Pentacon 135/2.8 είναι πάμφθηνος και με καλό bokeh.

Εχω τσεκάρει κι αυτό... http://my.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?MyEbayBeta&CurrentPage=MyeBayNextAllBuying&gbh=1&rand=846244189 αλλά η μοντούρα....

Δες

Ο sonnar tελικά έκλεισε στα 41,4 ευρώ.

Χαμηλά για τον συγκεκριμένο φακό και μάλιστα με θήκη. Θέλεις να σου δώσω έναν ίδιο να τον δοκιμάσεις πρώτα?

nikon AF 85mm /1.8 με 180Ε. Σε ενδιαφέρει;
Η κατάσταση του είναι αρκετά καλή (όχι τέλεια) αλλά τα οπτικά σου άψογα.

Βρήκα και τον ais 105/2.5 αλλά είναι ακριβός (300Ε και πάνω)

Last edited:
Απάντηση: Re: Φθηνός φακός πορτρέτου για ΝΙΚΟΝ?

nikon AF 85mm /1.8 με 180Ε. Σε ενδιαφέρει;
Η κατάσταση του είναι αρκετά καλή (όχι τέλεια) αλλά τα οπτικά σου άψογα.

Βρήκα και τον ais 105/2.5 αλλά είναι ακριβός (300Ε και πάνω)

AF ή AFD; Αν είναι ο δεύτερος ναι, σίγουρα.