Φτιαχνωντας RAID5

auteur

Banned
12 March 2009
9,072
εχω εδω και ενα μηνα εναν pc που θελω να κανω για σερβερ και αντιμετωπιζω καποια θεματακια. ας τα παρουμε απο την αρχη.

ο σερβερ θα παρει 10 δισκους των 2tb, αλλα προς το παρων θα εχει 8, οσες δηλ. δινει η μητρικη του. (gigabyte 870A UD3)

Στις 6 sataIII που εχει, εχω συνδεσει 6 νεους (αδειους) δισκους SEAGATE 2tb, στις αλλες 2, που ειναι sataII, εχω συνδεσει 2 WD GREEN 2tb (γεματους με δεδομενα)

Αυτο που θελω να κανω, ειναι να φτιαξω RAID5 στους 6 sataIII, οι οποιοι βρισκονται στον ιδιο controller και να εγκαταστησω τα WHS 2011.

οι αλλοι 2 WD θελω να μεινουν ανεπαφοι.

1) πρωτα κανω το raid5 και μετα την εγκατασταση (WHS 2011) ή το αναποδο;
2) ειναι καλυτερα να εχω τα WHS 2011, στους δισκους με το RAID5 ή σε εναν WD... ο ενας πρεπει να εχει καμια 60gb ελευθερα..
3) εχω ενα εξωτερικο dvd-drive usb2, μπορω να κανω την εγκατασταση απο εκει, για να μην ξηλωνω το drive απο το αλλο pc;

ps. θα ηθελα να δοκιμασω και το unraid (ή οποιο αλλο λειτουργικο ειναι καταλληλο για την περιπτωση μου), αλλα εδω δεν τα καταφερνω με τα windows που γνωριζω και 5 πραγματα..ο σερβερ θα τροφοδοτει ταινιες σε media player μεσα στο σπιτι και θα ειναι ανοιχτος μονο για οσο κραταει η ταινια.

Last edited:
1. Πρώτα το raid5 από την μητρική και μετά εγκατάσταση. Εάν όμως ο WHS 2011 μπορεί να κάνει raid, κάντο από εκεί ώστε να μην χρειάζεσαι την ίδια μητρική για να το δεις εάν σου χαλάσει.

2. Όχι στο raid. Το λειτουργικό πάντα σε ξεχωριστό δίσκο.

3. Με το εξωτερικό μια χαρά.

Εγώ λέω πρώτα να καταλήξεις σε λειτουργικό και μετά να σε απασχολήσει το raid και τα δεδομένα σου.

Εγώ λέω πρώτα να καταλήξεις σε λειτουργικό και μετά να σε απασχολήσει το raid και τα δεδομένα σου.
Μαλλον καταληγω στα WHS 2011 λογω επαφης με τα windows.
Ηδη στο σπιτι εχω win7 και macos lion και δεν ξερω πως και αν θα συνεργαζονται με αλλο λειτουργικο.

γνωριζει καποιος αν τα WHS 2011 μπορουν φτιαξουν RAID5;

Last edited:
Το καλύτερο είναι σχετικό.. Μέσα από τον WHS θα μπορείς να εκμεταλλευθείς όλους τους δίσκους σου, ανεξαρτήτως σε ποιον controller είναι συνδεδεμένοι. Δεν ξέρω όμως τι επιδόσεις έχει ένα τέτοιο RAID, ειδικά σε πολλούς δίσκους και σε σχέση με το RAID που κάνουν τα M/B.

Το καλύτερο είναι σχετικό.. Μέσα από τον WHS θα μπορείς να εκμεταλλευθείς όλους τους δίσκους σου, ανεξαρτήτως σε ποιον controller είναι συνδεδεμένοι. Δεν ξέρω όμως τι επιδόσεις έχει ένα τέτοιο RAID, ειδικά σε πολλούς δίσκους και σε σχέση με το RAID που κάνουν τα M/B.
οι επιδοδεις δεν με ενδιαφερουν, θα κανω back up μερικες ταινιες bluray/dvd και δεν θα σβηστουν ποτε απο εκει. απλα οποτε θα θελω να δω μια ταινια θα ανοιγω τον σερβερ, αντι να ψαχνω το δισκακι. αυτη θα ειναι η μονη του χρηση, καμια αλλη. απλα θελω να εχει και μια τυπικη προστασια.

ο ενας contoller ειναι 6xsata III και ο αλλος 2xSATAII μηπως ειναι καλυτερα να μην τους μπλεξω..
θελω να παρω και μια καρτα pci που να δεινει 4xSATAIII.
ειναι καλυτερα να κανω 2 RAID5 ενα για καθε controller (ενα στον 6x και ενα στον 4x) ή να κανω και με τους 10 ενα RAID5 και να εχω το λειτουργικο σε ενα usb stick ή στην μια sataII..αλλα δεν ξερω αμα μπορω να χωρεσω 11 δισκους στο define r3..

μηπως να δω για κανενα αλλο λειτουργικο...απλα θελω να εχει ευκολο και ομορφο interface

Last edited:
Απάντηση: Re: Φτιαχνωντας RAID5

Από την στιγμή που μιλάει για raid από μητρική σίγουρα μιλάει για software raid. Από απόδοση δεν υπάρχει περίπτωση να είναι καλύτερο από του WHS. Επίσης θα είναι δεμένο στο controller της μητρικής και εάν χαλάσει θα πρέπει να βρει ίδιο.
Εννοείται σε softraid είναι καλύτερα από το λειτουργικό που δεν βασίζετε σε συγκεκριμένο controler.

οι επιδοδεις δεν με ενδιαφερουν, θα κανω back up μερικες ταινιες bluray/dvd και δεν θα σβηστουν ποτε απο εκει. απλα οποτε θα θελω να δω μια ταινια θα ανοιγω τον σερβερ, αντι να ψαχνω το δισκακι. αυτη θα ειναι η μονη του χρηση, καμια αλλη. απλα θελω να εχει και μια τυπικη προστασια.

ο ενας contoller ειναι 6xsata III και ο αλλος 2xSATAII μηπως ειναι καλυτερα να μην τους μπλεξω..
θελω να παρω και μια καρτα pci που να δεινει 4xSATAIII.
ειναι καλυτερα να κανω 2 RAID5 ενα για καθε controller (ενα στον 6x και ενα στον 4x) ή να κανω και με τους 10 ενα RAID5 και να εχω το λειτουργικο σε ενα usb stick ή στην μια sataII..αλλα δεν ξερω αμα μπορω να χωρεσω 11 δισκους στο define r3..

μηπως να δω για κανενα αλλο λειτουργικο...απλα θελω να εχει ευκολο και ομορφο interface

Εάν κάνεις 2 x raid 5 θα έχεις την δυνατότητα να σου σκάσει ένας δίσκος από κάθε raid και να μην έχεις πρόβλημα. Επίσης 2 x raid 5 και 10 χ 2 ΤΒ δίσκους, θα έχεις σύνολο 18 ΤΒ.

Σε raid 10 θα μπορείς σε κάποιες περιπτώσεις να σου σκάσουν μέχρι και 4 δίσκοι και να μην έχεις πρόβλημα. Την ίδια στιγμή όμως το capacity σου θα είναι μόνο 10ΤΒ. Δεν νομίζω ότι αξίζει τέτοια πτώση.

Re: Απάντηση: Re: Φτιαχνωντας RAID5

Εάν κάνεις 2 x raid 5 θα έχεις την δυνατότητα να σου σκάσει ένας δίσκος από κάθε raid και να μην έχεις πρόβλημα. Επίσης 2 x raid 5 και 10 χ 2 ΤΒ δίσκους, θα έχεις σύνολο 18 ΤΒ.
σύνολο 16 ΤΒ, οπο οσο γνωριζω, χανεις ενα δισκο για καθε RAID5, οποτε θα χασω 2χ 2 ΤΒ. εκτως και αν κανω RAID 5 και με τους 10 δισκους και χασω μονο εναν, αλλα δεν ξερω μεχρι ποσους δισκους ειναι εφικτο το RAID5..δεν εχει καποιο οριο;

επισης βλεπω και το ενδεχομενο να βαλω το whs2011 σε USB stick
περιμενω και τον οδηγο του NAXIAN μπας και βαλω unraid.

ξερει κανεις καμια οικονομικη (μεχρι 40ε) και αξιόπιστη καρτα που να δινει 4x SATA 3; για να εχω ολο το raid πανω σε sata 3 και οχι μισους με sata2 και τους αλλους sata3...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φτιαχνωντας RAID5

σύνολο 16 ΤΒ, οπο οσο γνωριζω, χανεις ενα δισκο για καθε RAID5, οποτε θα χασω 2χ 2 ΤΒ. εκτως και αν κανω RAID 5 και με τους 10 δισκους και χασω μονο εναν, αλλα δεν ξερω μεχρι ποσους δισκους ειναι εφικτο το RAID5..δεν εχει καποιο οριο;

περιμενω και τον οδηγο του NAXIAN μπας και βαλω unraid.

ξερει κανεις καμια οικονομικη (μεχρι 40ε) και αξιόπιστη καρτα που να δινει 4x SATA 3; για να εχω ολο το raid πανω σε sata 3 και οχι μισους με sata2 και τους αλλους sata3...

http://www.icc-usa.com/raid-calculator.asp

http://www.raid-calculator.com/

Όντως τα 2x raid5 είναι 16ΤΒ. Το έκανα με 10 δίσκους οπότε τότε ήταν 18ΤΒ.
Δεν έχεις όριο στους πόσους δίσκους αλλά όσο περισσότερους βάλεις τόσο μεγαλύτερη η περίπτωση να σκάσει πάνω από ένας. Και το raid 5 μπορεί να αντέξει τον χαμό μόνο σε ένα.

δεν ειναι λιγο απιθανο να αστοχησουν 2 ταυτόχρονα..;
αφου με το που "αστοχήσει" ο ενας τον αντικαθιστάς με εναν ιδιο καινούργιο..και εχεις το raid οπως πριν, ανέπαφο..

Re: Απάντηση: Re: Φτιαχνωντας RAID5

Το άρθρο του λίνκ σου λέει πως να στήσεις τα WHS από USB stick, όχι πως να τα στήσεις σε USB stick.

Όσο αφορά τα WHS 2011, αν υπάρχει τρόπος να τα στήσεις σε USB stick βλέπω δυο προβλήματα:

1) Χρειάζεσαι stick χωρητικότητας > 64GB. Τα WHS κρατάνε 60GB μόνο για το system partition.

2) Θα σέρνεται.

δεν ειναι λιγο απιθανο να αστοχησουν 2 ταυτόχρονα..;
αφου με το που "αστοχήσει" ο ενας τον αντικαθιστάς με εναν ιδιο καινούργιο..και εχεις το raid οπως πριν, ανέπαφο..

Απίθανο είναι.. αλλά όσο περισσότερους δίσκους έχεις, τόσο πιο πιθανό γίνεται.

Επίσης όταν αντικαθιστάς τον χαλασμένο δίσκο, το RAID γίνεται rebuild, διαδικασία που κρατάει ώρες (ή και μέρες..) και καταπονεί αρκετά τους δίσκους.

Επίσης όταν αντικαθιστάς τον χαλασμένο δίσκο, το RAID γίνεται rebuild, διαδικασία που κρατάει ώρες (ή και μέρες..) και καταπονεί αρκετά τους δίσκους.

Ειδικά σε ένα software raid 8TB το rebuild να υπολογίζεις ότι θα πάρει πάνω από 2 μέρες. Το αρχικό build το βλέπω για 4ήμερο.
Το να αστοχήσουν 2 δίσκοι σε 10 είναι πολύ εύκολο, πίστεψε με έχω εμπειρία.
Για αυτό το λόγο λέμε πάντα ότι το raid δεν είναι backup. Μόνο σε LTO tape είσαι safe.

Σκέψου ότι εγώ έχω 8 x 2ΤΒ σε raid 50 πάνω σε hardware raid και πάλι μέχρι 1 δίσκο ανά array μπορώ να χάσω. Όταν θα παίζει rebuild θα προσεύχομαι.

αυτο που πηρες απο εμενα κανει 6-8 ωρες τσεκαρισμενο :)

το μειονέκτημα του raid 5 σε π.χ 10 δισκους αν χτυπησουν 2 δεν ειναι απιθανο ειδικα αν εχουν αγοραστεί απο το ιδιο μαγαζι ολοι μαζοι και εχουν συνεχομενο serial number ή ο δευτερος να χτηπησει κατα την διάρκεια του rebuild...,τοτε χανεις τα δεδομενα και στους 10 δισκους..........

:bigcry::bigcry::bigcry::bigcry: μη τα λες αυτα...και μπαινουν ιδεες στους δισκους μου..