Φτηνή και βολική λύση για αποθήκευση HD?

nektar

Supreme Member
4 January 2007
4,326
Μελίσσια
Αφορμή για το θέμα αυτό είναι η μανία που μας έχει πιάσει όλους με την αγορά δίσκων για να αποθηκεύουμε τα hd αρχεία μας!!!! Κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα:smash:

Βέβαια όλα εξαρτιόνται για το τι αρχεία μιλάμε....

Αν μιλάμε για ριπαρισμένα hddvd και blu-ray τότε οι επιλογές είναι σαφώς 2

1. Σκηρός Δίσκος
2 Εγγράψιμα hddvd και blu-ray

Νομίζω στην παραπάνω κόντρα είναι εμφανές το ποιος είναι ο νικητής...

Όταν μιλάμε όμως για ματρόσκες (mkv) τότε τα πράγματα πιστεύω διαφοροποιούνται.
Καταρχήν κυκλοφορούν συνήθως δύο πιθανές εκδόσεις ενός αρχείου. Ή dvd5 (<4,7GB) ή dvd9 (>4,7GB και <8,5GB). ή και τα δύο... Οι αναλύσεις συνήθως είναι 720p για τα dvd5 και 720p ή 1080p για τα dvd9....
Σε αυτές τις περιπτώσεις πιστεύω ότι δεν συμφέρουν οι σκληροί δίσκοι αν θέλουμε να κρατήσουμε τα αρχεία αυτά για πάντα ή για τέλος πάντων αρκετό χρονικό διάστημα....

Έκανα ένα μικρό υπολογισμό σύμφωνα με τιμές γνωστού καταστήματος.

Έχουμε και λέμε λοιπόν....

DVD-R 4.7GB, 16X (50τεμ) = 12,49

ή αν θέλετε τα 235GB (4,7Χ50) μας κάνουν 12,49 . Δηλ. τα 470gb μας κάνουν 25 ευρώ.
Ο πιο φτηνός και αξιόπιστος 500άρης της Samsung κοστίζει 111 ευρώ.

Οπότε δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη για το που συμφέρει να αποθηκεύουμε τις ματρόσκες DVD5 720p.

Τι γίνεται τώρα με τις ματρόσκες DVD9 που δεν χωράνε σε μονής στρώσης dvd? Με έναν πρόχειρο υπολογισμό που έκανα έρχεται πάνω κάτω το ίδιο το να χρησιμοποιήσεις dual layer δισκάκια με το να χρησιμοποιήσεις τον σκληρό δίσκο. Οπότε Dual layer δισκάκια αποκλείονται καθώς με τον δίσκο σβήνω γράφω και είναι και πιο πρακτικός...

Μπορούμε όμως να σπάσουμε το DVD9 σε 2 δισκάκια οπότε η εξοικονόμηση κόστους είναι ακριβώς η ίδια όπως στην παραπάνω περίπτωση με το dvd5!!!
Πως το κάνουμε αυτό? Πολύ απλά με το winrar λέμε στο πρόγραμμα να μας σπάσει το αρχείο σε 2 κομμάτια μεγέθους DVDR.
Όταν θέλουμε να δούμε την ταινία δεν νομίζω δα ότι είναι και τόσο μεγάλος κόπος να την κάνουμε Unrar στον σκληρό μας δίσκο...

Μπορεί όλα τα παραπάνω για τους περισσότερους να είναι πράγματα αυτονόητα αλλά ίσως βοηθήσουν κάποιους που έχουν πελαγώσει με τα καινούρια format ταινιών και έχουν γεμίσει δίσκους!

Αν έχετε κάποια άλλη καλύτερη ιδέα ρίξτε τη. Μην ντρέπεστε!!! -bye-

Last edited:
Γιάννη το έχω δει και είναι πολύ ενδιαφέρον. Αλλά αυτή η λύση δεν είναι φτηνή. Είναι σίγουρα βολικότερη αλλά πιστεύω για ταινίες του format που αναφέρω δεν συμφέρει! Γιατί την ταινία θα την δεις μια φορά και θα αργήσεις πολύ να την ξαναδείς. Αν την ξαναδείς.... Για μουσική συμφωνώ. Οι δίσκοι είναι καλύτερη περίπτωση...

Δεν νομιζω οτι αποτελουν λυση παι τα dvd.
Eχω μερικες χιλιαδες απο δαυτα , και θελω να τα ξεφορτωθω.
Θα περιμενω λιγο ακομη να πεσουν οι τιμες των σκληρων του 1TB kai meta βουρ για δισκους!
Ta dvd αβολα, χαλανε συχνα (κυριως απο παιδια) και δεν εχεις παντα online to yliko soy.

ρε παιδιά έχω εδώ και λίγο καιρό αναβαθμίσει την 56Κ se VIVODI ADSL και δεν ξέρω που να βρω ταινίες να κατεβάζω...μπορεί κανείς να μου πει τα βασικά προγράμματα, site κτλ;

jopar το κατέβασμα ταινιών μπορεί νόμιμα να γίνει από site όπως τα παρακάτω με μια μικρή συνδρομή...
http://www.cinemanow.com/
http://www.movieflix.com/
http://www.real.com/
Ταινίες που κατεβαίνουν από peer2peer προγράμματα σαν το dc++ και το emule δεν είναι νόμιμες...

Για χωρισμα και ενωση mkv αυτο:

MKVToolNix 2.0.0

http://www.bunkus.org/videotools/mkvtoolnix/downloads.html

Παει και αυτο το προβλημα.:Banane0:
Αλλο να λυσουμε τωρα που ειμαστε ολοι μαζι και εχουμε χρονο;:ADFADF1:
Φερτε το Κυπριακο να το τελειωσουμε και αυτο....:award:

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Φτηνή και βολική λύση για αποθήκευση HD?

Δεν νομιζω οτι αποτελουν λυση παι τα dvd.
Eχω μερικες χιλιαδες απο δαυτα , και θελω να τα ξεφορτωθω.
Θα περιμενω λιγο ακομη να πεσουν οι τιμες των σκληρων του 1TB kai meta βουρ για δισκους!
Ta dvd αβολα, χαλανε συχνα (κυριως απο παιδια) και δεν εχεις παντα online to yliko soy.

+1
Σε ενα χρονο το ενα terra θα εχει 150 ευρω.

Προσωπικά κατέληξα, προς το παρόν, σε ένα RAID 5 στο Intel ICH9R (με 6 *750 GB - προφανώς γίνεται και με λιγότερα) και πέραν του χαμηλού write (~10 ΜΒ/S) είμαι ευχαριστημένος.