Φτηνότερη ψηφιακή με μεγαλύτερο δυνατό zoom...!

nobleman

Established Member
Ο τίτλος τα λέει όλα... μια φωτογραφική ψηφιακή κάμερα, την οποία θέλω για ερασιτεχνική χρήση, γι' αυτό και το χαμηλό budget... με ενδιαφέρει η ευκρίνεια ιδίως σε τοπία από μεγάλες αποστάσεις, γύρω στα 100-120 μέτρα, ενώ η λήψη θα γίνεται από σταθερό σημείο με τρίποδα...

Όποια βοήθεια δεκτή, ευχαριστίες στα ευγενικά μέλη του forum εκ των προτέρων... :worshippy:

Ποιό είναι το ποσό που διαθέτεις;

Έχεις γνώσεις φωτογραφικές ή θέλεις απλώς να πατάς το κουμπί και όλα τα άλλα να τα κάνει η μηχανή; Διότι σε αυτή την περίπτωση καλή φωτογραφία δεν πρόκειται να πάρεις.

τι θα πει "τοπία από μεγάλες αποστάσεις"?
Τον φακό στο ευρυγώνιο και εστίαση στο άπειρο καταλαβαίνω. Το μεγάλο εστιακό μήκος τι σχέση έχει με αυτό?

Απάντηση: Re: Φτηνότερη ψηφιακή με μεγαλύτερο δυνατό zoom...!

Ποιό είναι το ποσό που διαθέτεις;

Έχεις γνώσεις φωτογραφικές ή θέλεις απλώς να πατάς το κουμπί και όλα τα άλλα να τα κάνει η μηχανή; Διότι σε αυτή την περίπτωση καλή φωτογραφία δεν πρόκειται να πάρεις.

Οι γνώσεις μου είναι μέτριες... έχω αποκτήσει πολλές φωτογραφικές, ψηφιακές και μη, παλαιότερα, αλλά ποτέ δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα με ρυθμίσεις... η προηγούμενη ήταν η Olympus C-5060, την οποία έδωσα για λόγους ευχρηστίας/όγκου, για να πάρω πρόσφατα την Ricoh Caplio R6 λόγω φορητότητας...

Το ποσό ας πούμε ενδεικτικά ±700-800...

send said:
τι θα πει "τοπία από μεγάλες αποστάσεις"?
Τον φακό στο ευρυγώνιο και εστίαση στο άπειρο καταλαβαίνω. Το μεγάλο εστιακό μήκος τι σχέση έχει με αυτό?

Θα εστιάζω σε μικρά αντικείμενα, όπως ένα ποτήρι νερό, ένα μπουκέτο λουλούδια κλπ...

A, τότε αλλάζει το πράγμα. Επιλέγεις μια μηχανή ρεφλέξ, τη φθηνότερη δυνατή και ένα φακό μάκρο με καλές δυνατότητες. Όμως γι αυτές τις φωτο ο send και ο Ηλίας έχουν περισσότερες γνώσεις, άρα οι προτάσεις τους θα είναι πιο αξιόπιστες από τις δικές μου.

Re: Απάντηση: Φτηνότερη ψηφιακή με μεγαλύτερο δυνατό zoom...!

Μέχρι να βρω κάτι καλύτερο, πώς σας φαίνεται η Panasonic Lumix DMC-FZ18K, εάν βέβαια έχει κυκλοφορήσει Ελλάδα...

Ενδιαφέρουσα σαν ιδέα η FZ18, αλλά περίμενε καλύτερα να δούμε κάνα σοβαρό τεστ και αρκετά δείγματα φωτογραφιών, γιατί η θεωρία μας κάνει επιφυλακτικούς τόσο στον φακό για παραμορφώσεις, οξύτητα κλπ. όσο και στο ccd για θόρυβο. Φυσικά μακάρι να είναι τόσο καλή όσο υπόσχεται.

Η πωλήσεις της λογικά πρέπει να έχουν ξεκινήσει αυτές τις μέρες...

Δες κι εδώ: http://www.trustedreviews.com/digital-cameras/review/2007/08/21/Panasonic-Lumix-DMC-FZ18/p1

http://www.digitalcamerareview.com/default.asp?newsID=3162&review=Panasonic+Lumix+DMC-FZ18+(Black)

http://www.photoxels.com/panasonic-fz18-review.html

Καλή φαίνεται για την κατηγορία της αρκεί να ξέρεις τι περιμένεις και πώς να παρακάμπτεις περιορισμούς...

Ευχαριστώ, θα ρίξω μια ματιά να δω τι παίζεται... να υποθέσω ότι δεν υπάρχουν πολλοί φίλοι χρήστες εδώ να ενδιαφέρονται για τέτοιες μηχανές ή να έχουν γνώσεις για τη συγκεκριμένη χρήση...

Re: Απάντηση: Φτηνότερη ψηφιακή με μεγαλύτερο δυνατό zoom...!

Ευχαριστώ, θα ρίξω μια ματιά να δω τι παίζεται... να υποθέσω ότι δεν υπάρχουν πολλοί φίλοι χρήστες εδώ να ενδιαφέρονται για τέτοιες μηχανές ή να έχουν γνώσεις για τη συγκεκριμένη χρήση...

Υπάρχει ενδιαφέρον μεν, αλλά και επιφυλακτικότητα. Η κατηγορία superzoom δίνει όλο και εντυπωσιακότερα μοντέλα με zoom που θα φαινόταν αδιανόητα λίγα μόλις χρόνια πριν. Τα καινούργια μικρά CCD επιτρέπουν σχεδιάσεις μικρών σε μέγεθος αλλά μεγάλων σε δυνατότητες φακών και εκτός αυτού οι δυνατότητες του software των μηχανών κάνουν διορθώσεις γεωμετρίας και χρωματικών εκτροπών. Το αποτέλεσμα είναι να μην ξέρουμε πια τι ακριβώς συμβαίνει και να προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη από το αποτέλεσμα. Και κάθε κατασκευαστής με παρόμοιες προδιαγραφές καταλήγει σε διαφορετικό αποτέλεσμα έχοντας τόσο διαφορετικές προτεραιότητες, όσο και διαφορετική πείρα σε κάθε επιμέρους τομέα...

Πίσω στα δικά σου για την FZ18, θα δεις ότι ο φακός της δεν παραμορφώνει καθόλου στα 28 mm ενώ "θα έπρεπε"!. Θα δεις να μην έχει χρωματικές εκτροπές ούτε στις γωνίες (απ' ότι λένε) και η Panasonic λέει ότι το φτιάχνει με το τελευταίο firmware! Θα δεις επίσης αυξημένο θόρυβο, ιδιαίτερα όσο αυξάνουν τα ISO, πράγμα που μοιάζει συνειδητή επιλογή για να μην χαθεί και λεπτομέρεια μαζί με την αποθορυβοποίηση.
Αν όμως σου κάνει μόνο εσύ μπορείς να το κρίνεις γνωρίζοντας και κρίνοντας τις ανάγκες σου.

Αν πας σε κάποιο μοντέλο dSRL κερδίζεις σε ποιότητα CCD κυρίως, με λιγότερο θόρυβο, έχεις επιλογή μεγάλης γκάμας διαφορετικών φακών και άλλων περιφερειακών, αλλά γενικότερα μπλέκεις σε "πιο τεχνική" κατάσταση, και σε μεγαλύτερη επένδυση χρήματος, εξοπλισμού και χρόνου.

Δες που σε ενοχλούσαν οι προηγούμενες μηχανές σου και τι θα ήθελες στην επόμενη. Κυρίως δες στις φωτογραφίες σου τι θα μπορούσε να είχε αλλάξει μια άλλη μηχανή. Αν επιμένεις σε πλήρη αυτοματισμό οι περισσότερες καινούργιες μηχανές δίνουν μεν πολύ καλά αποτελέσματα, αρκεί να μαντέψουν σωστά τι κυρίως σε ενδιαφέρει απ' ότι έχεις στο "κάδρο" σου. Για παραπέρα σε οποιοδήποτε κατηγορία κι αν κινηθείς δύσκολα θα αποφύγεις να εμπλακείς σε ρυθμίσεις και αν μάθεις όλο και περισσότερη θεωρία για την τεχνική πλευρά...

Ευχαριστώ πολύ για τις άκρως κατατοπιστικές σκέψεις σου γύρω από το θέμα... όντως, όπως πολύ σωστά τοποθετείσαι, υπάρχει πρόβλημα χρήματος (αγορά - εξοπλισμός) και χρόνου, παρά την πρόθεσή μου να μπω κι εγώ στα «επαγγελματικά» μονοπάτια αλλά με ερασιτεχνικό ενδιαφέρον...

Επαναλαμβάνω ότι, με ενδιαφέρει να έχω υψηλή ανάλυση από μακρινές αποστάσεις, κάτι που φυσικά είναι οξύμωρο με βάση τα χρήματα που διαθέτω αλλά και το χρόνο που δεν έχω για να ασχοληθώ περισσότερο... βεβαίως, τίθεται και θέμα «πώς θα εκπαιδευτώ»... αλλιώς είναι να σου δείξει κάποιος 5 βασικά πράγματα κι αλλιώς να παλεύεις εμπειρικά με την βοήθεια forum ή εγχειριδίων...

Πάντως εγώ κατάλαβα ότι ο nobleman θέλει να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη φωτογραφία (μέ τα χρήματα που αναφέρει) κάνοντας από τρίποδο, το μέγιστο ζούμ, σε μικρά αντικείμενα πχ ένα ποτήρι, από μεγάλη απόσταση πχ 50-100 μέτρα... Βirdwatching πχ...

Σε compact μπορεί να βρεί κανείς μέχρι 18χ zoom

Olympus SP-550 UZ
Sony DSC-H9
Panasonic DMC-FZ18

Γιά slr θα βγει εκτός προυπολογισμού, εκτός κι αν πέσει σε συνδιασμό ευκαιρίας μεταχειρισμένης μηχανής και ευκαιρίας μεταχειιρισμένου φακού, αλλά κα πάλι λιγότερο από 18χ......

Πολύ καλή είναι η Samsung Pro 815 που έρχεται στα 600 - 700 ευροπούλια περίπου, με 15x οπτικό ζούμ και 8Mpixels ανάλυση...

avoid anyway.

Μάλλον η χειρότερη μηχανή στην κατηγορία της και πολύ πολύ ακριβή γι αυτά που προσφέρει.

Ακριβώς BIOS...!

Πώς σας φαίνεται αυτή η προσφορά; Τι πρέπει να αγοράσω επιπλέον για να έχω το αποτέλεσμα που θέλω;

Τα ± και τι θα επιλέγατε σε σχέση με τις προαναφερθείσες Panasonic, Sony H9 και Olympus, αφού εξαιρέσουμε την Samsung;

Last edited:
φιλε nobleman

πριν καιρο ημουν στην θεση σου. Ειχα βεβαια ηδη μια superzoom και με περιπου τα χρηματα σου, εψαχνα για κατι καλυτερο. Ημουν σιγουρος οτι μια dslr θα μου εδινε αυτο που ζητουσα. Και ετσι κατεληξα στην nikon D40 (με τον 18-55 και τον 55-200) και δεν το μετανοιωσα ουτε στιγμη. (εκτος απο το οτι θα επρεπε να ειχα διαθεσει παραπανω χρηματα και αντι για 2 φακους να επαιρνα τον 18-200).

Τωρα θα σου πω ποια κατα την γνωμη μου ειναι η καλυτερη αγορα που μπορεις να κανεις στην περιπτωση που μπορεις να βαλεις λιγα παραπανω χρηματα.

Απο το ιδιο site που βρηκες την προσφορα της canon (πολυ καλη μηχανη αλλα δεν ξερω ποσο φθηνα θα εκανε ενας τηλεφακος για canon), παιρνεις την nikon d40 (490 e) και τον nikon 18-200mm VR (670 e). Και καθαρισες. Γιατι στο λεω.

Εχεις μια πολυ καλη μηχανη (οποιο review και να διαβασεις) και ενα πολυ καλο all around φακο (απο ευρυγωνιο ως σουπερζουμ) χωρις να χρειαζεται ν αγορασεις καποιον ακομα.

Για οποιον εχει σημερα γυρω στα 1,100 ευρω για αγορα καινουργιων προιοντων, δυσκολα νομιζω οτι μπορει να βρει τοσο ελκυστικο συνδυασμο μηχανης-φακου.

Απο τις αλλες superzoom εγω θα επαιρνα canon s5.

Απ' ότι διάβασα, ο φακός που αναφέρεις έχει 11.5Χ, σωστά; Χρειάζεται όμως πολύ περισσότερο για μια φωτογράφιση στην απόσταση που θέλω... όσο για τη μηχανή, νομίζω ότι η τιμή της είναι εξαιρετική... η χρήση της όμως είναι απλή ή θα παιδευτώ απίστευτα στα μονοπάτια της φωτογραφικής τεχνοκρατίας;

Εντάξει, είπα να πάω πιο χαμηλά αλλά αν είναι να βρω τόση διαφορά στην ποιότητα, μπορεί να το κάνω το άλμα... ρίξε μια ματιά εδώ και πες μου τι θα διάλεγες ως φακό;

O NIKKOR 55-200 VR είναι φακός με ίδια περίπου ποιότητα με τον NIKKOR 18-200 VR. Απλώς ο δεύτερος έχει μεγαλύτερη γκάμα εστιακών αποστάσεων, από ευρυγώνιο (18), δηλ. 76 μοίρες κάλυψη έως μεσαίο τηλεφακό (200).

Η μηχανή μπορεί να αγοραστεί σετ με τον 18-55 και τον 55-200 ή με τον 18-70 + 55-200. Σε κάθε περίπτωση να είναι περίπου 250 ευρώ φθηνότερη από το σετ με τον 18-200 και θα έχει την ίδια οπτική απόδοση στις ίδιες εστιακές αποστάσεις. Απλώς με τους 2 φακούς θα πρέπει να συνηθίσεις στην ιδέα της αλλαγής φακών (όχι τίποτε σπουδαίο), ενώ με τον 18-200 θα έχεις ένα φακό μονίομως πάνω στη μηχανή σου για όλες τις περιπτώσεις.

Φυσικά η ποιότητα (και όχι το μέγεθος) της φωτογραφίας που θα παίρνεις από αυτό σετ, θα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με οποιαδήποτε κόμπακτ. Και η διαφορά θα γίνεται μεγαλύτερη όσο θα δυσκολεύουν οι συνθήκες φωτογράφησης.

Εναλλακτικά στον 18-200 της ΝΙΚΟΝ μπορείς να δεις και τον SIGMA 18-200 OS με 450-500 ευρώ περίπου, αλλά δεν έχει την ίδια οπτική απόδοση. http://www.katerelos.gr/product_info.php?products_id=3801. Καλύτερος από τον SIGMA αλλά χωρίς βοήθεια για τις ώρες που το φως είναι λιγοστό είναι ο ΤΑΜRON 18-250 στα 430 ευρώ http://www.katerelos.gr/product_info.php?products_id=3576, που είναι και λίγο πιο μακρύς από τους προηγούμενους.

nikon d40 + (nik 18-55) + (nik 55-200 VR) =840
nikon d40 + (nik 18-200 VR) = 1120
nikon d40 + (nik 18-70) + (nik 70-300 VR) =1210