Fuji Χ- T100

Re: Fuji Χ- T100 με αισθητήρα Bayer και οφθαλμοσκόπιο

Δοκίμασα εχτές το βράδυ άλλα και σήμερα το πρωί αρκετά την Χ-Τ100 άλλα δεν έχω δει ακόμα τα δείγματα στον υπολογιστή οπότε σε ποιότητα εικόνας δεν θα σχολιάσω κάτι προς το παρών. Η μηχανή είναι πανέμορφη, αρκετά ποιοτική κατασκευή, καλή εργονομία, όμορφη σπαστή οθόνη και έτσι και έτσι κράτημα με το έχτρα Grip πάνω στο σώμα. Χωρίς το Grip για μένα τουλάχιστον δεν πιάνεται. Εχει πολλές δυνατότητες η μηχανή και νομίζω ότι είναι πλήρως εξοπλισμένη για μηχανή τέτοιας κατηγορίας.
Θετικό βρήκα ότι λίγο που δούλεψα το βίντεο ότι εστιάζει συμπαθητικά και το Digital ibis που έχει κρατάει σταθερή την εικόνα με τους 2 prime που την δούλεψα (Fuji 23mmf2 και Fuji 35mmf1,4). Περιέργος παρόλο που δεν έχει 4Κ ίσως και να την προτιμώ σε βίντεο από τις X-T20/X-E3 που λόγω απουσίας σταθεροποίησης απλά δεν τραβάς βίντεο με prime φακό.

Τα αρνητικά τα έγραψα και πριν η εστίαση και όλη η λειτουργία της μηχανής είναι σχετικά αργή, η οθόνη δεν είναι και πολύ responsive και γενικά τα Gestures δεν γίνονται άμεσα ή με την πρώτη. Ολα δουλεύουν μεν άλλα νιώθεις ότι όλα τα κάνει με μια μικρή χρονοκαθυστέρηση. Κάποιοι που έχουν δουλέψει και με πιο γρήγορες μηχανές θα τους ενοχλήσει, άλλα πάλι θα τους περάσει αδιάφορα.

Το βασικό πρόβλημα πάντως για μένα και μάλλον ο λόγος που δεν θα την κρατήσω είναι το σκόπευτρο, πέρα ότι είναι πολύ μικρό για τα δικά μου γούστα, είναι soft αυτό που βλέπω μέσα με γυαλιά που φοράω και ότι και αν έκανα όσο και αν το έψαξα δεν διορθώνεται η κατάσταση. Εχουν και άλλοι από όσο είδα το ίδιο θέμα. Με λίγα λόγια αν φοράει κάποιος γυαλιά ας δοκιμάσει να δει πρώτα αν του κάθεται καλά στο μάτι πριν προβεί σε αγορά.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε και από το γεγονός ότι σήμερα το πρωί στις δοκιμές είχα μαζί μου και φίλο που είχε την X-T2, η μηχανή είναι με διαφορά πιο Responsive και το σκόπευτρο απλά ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ, λόγος να πάρεις την μηχανή!! Ζήλεψα!!

Με λίγα λόγια η ταχύτητα λειτουργίας της μηχανής είναι ένα θέμα που ίσως διορθωθεί με updates στο μέλλον, το σκόπευτρο από την άλλη δεν μπορεί να γίνει πιο μεγάλο ούτε να διορθωθεί το θέμα που έχω με τα γυαλιά.
Συνολικά αν κάποιος δεν έχει θέμα με το σκόπευτρο, δεν τον ενδιαφέρει η σφαίρα λειτουργία και δεν τον νοιάζει και το 4Κ βίντεο είναι σίγουρα μια καλή λύση αν βρεθεί και σε χαμηλή τιμή. Οχι πάνω από 500 ευρώ το κιτ με τον 15-45.
θα επανέλθω και με δείγματα που από ότι φαίνεται είναι το δυνατό σημείο της μηχανής, αν και με ξενέρωσε λιγάκι που δεν έχει μέσα το Acros.

Υ.Γ. Προσωπικά βρήκα μια Fuji X-T1 σε πολύ καλή τιμή που την περιμένω, το μεγάλο σκόπευτρο, η καλύτερη κατασκευή, η αδιαβροχοποίηση και η φοβερή εργονομία με τράβηξαν σε αυτήν ενώ από όσο διαβάζω με τα updates έχει γίνει πλέον αρκετά γρήγορη. Θα γράψω όταν την πάρω στο κατάλληλο νήμα για αυτή.

Y.Γ. (Of topic) Συνολικά πάντως μην σνομπάρουμε παλιές μηχανές, είναι καλύτερα να πάρει κάποιος μια παλιά 4-5ετίας ναυαρχίδα σε τιμή χώμα πάρα να πάρει κάθε νέο entry level καινούριο φρούτο που μας πασάρουν σε τρελές τιμές. Το βλέπω και με την Olympus em1 που έχω καθώς με την τιμή που πουλιέται πλέον μεταχειρισμένη είναι πραγματικά αστεία για αυτά που προσφέρει το σώμα και κάτι τέτοιο ισχύει και για την περίπτωση της X-T1. Επειδή βγαίνουν νέα μοντέλα που τα χρεώνουν όσο θέλουν δεν σημαίνει ότι οι παλιές μηχανές γίνονται κακές. Αδράξτε λοιπόν την ευκαιρία και ''χτυπήστε'' ένα τέτοιο σώμα όσοι δεν έχουν μεγάλο Budget και δεν θα χάσετε!!!! Κυκλοφορούν πολλά κελεπούρια εκει έξω σε εξευτελιστικές τιμές από χρήστες που δεν μπορούν παρά να έχουν το τελευταίο μοντέλο και τα σκοτώνουν.

Re: Απάντηση: Fuji Χ- T100 με αισθητήρα Bayer και οφθαλμοσκόπιο

... Όλες είχαν αργό AF, τουλάχιστον με τις ρυθμίσεις που τις είχαν στην εκδήλωση...

Επανάληψη: με τις ρυθμίσεις που είχαν, δεν προλάβαμε να ασχοληθούμε - μας τις πήραν κυριολεκτικά από τα χέρια μας...

Παρέλαβα σήμερα κι εγώ από amazon.<br>
Δεν έχω εμπειρία φωτογράφου και πολλών μηχανών, ότι γράψω να διαβαστεί με επιφύλαξη:<br>
Καταρχήν η μηχανή ήταν καινούργια, μέσα στο κουτί, με συσκευασίες κλειστές, γιατί έλεγε Like new δε ξερω. Λίγο την περιεργάστηκα, τη φόρτισα, κατέβασα και τις ενημερώσεις, έβγαλα 5-6 φωτό jpeg κατευθείαν από τη μηχανή. Δεν μπορώ να συνηθίσω κουμπιά και κράτημα. Το κράτημα όχι και τόσο καλό, δε ξέρω αν μπορεί να κρατηθεί με μεγαλύτερο φακό. Η ποιότητα της μηχανής πολύ καλή, ως άριστη. Πανέμορφη, «βαριά» φαίνεται, με κουμπάκια μπόλικα και αίσθηση ακριβότερου σώματος. Εικονοσκόπιο, το περίμενα καλύτερο, δε ξέρω όμως από άλλες μηχανές για να συγγκρίνω. Η εναλλαγή εκονοσκοπίου και οθόνης αργή και κάπου νομίζω πώς μπερδεύονταν…όπως αργό και το af, ακόμη και σε σύγκριση με την παλιά μου pl-5. <br>
Γενικά σφαίρα δεν είναι, μα εμένα δεν με πειράζει, αρκεί να βγάζει όμορφες φωτό. <br>
Η τιμή που την πήρα(430 ευρώ) φαίνεται πολύ τίμια. Θέλω να δω την ημέρα τι κάνει ..περιμένω Σ/Κ για εξόρμηση. <br>
Τώρα διαβάζω.... κι ελπίζω να ήταν καλή αγορά.<br>
<br>
οφ τόπικ: επειδή δε ξαναείχα αγοράσει από amazon(όχι από πωλητή τρίτο, από το ίδιο μαγαζί, με εγγύηση δικιά τους)...απόδειξη δεν βρήκα, χάθηκε;

(στο flickr, εχω ανεβάσει 3 φωτο)

Απάντηση: Fuji Χ- T100 με αισθητήρα Bayer και οφθαλμοσκόπιο

Μεγειές και καλοκλίκωτη! Απόδειξη θα κατεβάσεις πηγαίνοντας στην παραγγελία σου πατάς στο "Rechnung" και κατεβάζεις το .pdf

@ kalev ανεξάρτητα που όπως λες δεν έχει εμπειρία με πολλές μηχανές τα σχόλια που έγραψες είναι πάνω κάτω τα ίδια που πιστεύω και εγώ για την μηχανή. Για την τιμή που την πήρες είναι εξαιρετική πρόταση. Τώρα παραπάνω και μέχρι να διορθωθεί κάπως το θέμα με την ταχύτητα εστίασης και λειτουργίας δεν ξέρω αν αξίζει.

Στα 430 αν δεν σε ενδιαφέρει πολύ η ταχύτητα εστίασης και... αντέχεις χωρίς ibis*, είναι πολύ καλή λύση. Κρίνοντας από την ΧΑ10, φαντάζομαι ότι το έτοιμο αρχείο θα είναι πολύ καλό - και λίγα λέω.

*Αν βολεύεται κανείς με 2 - 3 φακούς ζουμ με σταθεροποιητή ας πούμε...

Να αναφέρω άλλη μια φορά ότι το Capture 1 είναι το καλύτερο μέσο επεξεργασίας για οποιαδήποτε μηχανή Fuji ,είτε με αισθητήρα X-Trans είτε με Bayer ,είτε crop,στη συγκεκριμένη περίπτωση για τη Fuji X-T100, είτε medium format.Υπάρχει και η δωρεάν έκδοση express για Fuji με περιορισμένες δυνατότητες για γρήγορο editing.Το πρόβλημα τελικά είναι της adobe και όχι της Fuji.

Να αναφέρω άλλη μια φορά ότι το Capture 1 είναι το καλύτερο μέσο επεξεργασίας για οποιαδήποτε μηχανή Fuji ,είτε με αισθητήρα X-Trans είτε με Bayer ,είτε crop,στη συγκεκριμένη περίπτωση για τη Fuji X-T100, είτε medium format.Υπάρχει και η δωρεάν έκδοση express για Fuji με περιορισμένες δυνατότητες για γρήγορο editing.Το πρόβλημα τελικά είναι της adobe και όχι της Fuji.

Θα το δοκιμάσω, να προσθέσω όμως ότι ούτε το DXO δουλεύει με RAW αρχεία της Fuji, και δυστυχώς είναι βασικό εργαλείο για μένα.

Υ.Γ. Η pro έκδοση του Capture 1 fuji για ένα χρόνο ξεκινάει από 189 ευρώ!!! Δεν ξέρω τι λέτε παιδιά άλλα μου φαίνεται εντελώς εξωφρενική τιμή και χωρίς μάλιστα να έχεις μόνιμα το πρόγραμμα. Η έκδοση που τα έχεις όλα για πάντα πάει στα 407 ευρώ!!! Μάλλον μιλάμε μόνο για επαγγελματίες που βγάζουν το ψωμί τους από την φωτογράφηση γιατί ερασιτέχνης δεν νομίζω ότι μπορεί να διαθέσει τέτοια ποσά.

Re: Απάντηση: Fuji Χ- T100 με αισθητήρα Bayer και οφθαλμοσκόπιο

Στα 430 αν δεν σε ενδιαφέρει πολύ η ταχύτητα εστίασης και... αντέχεις χωρίς ibis*, είναι πολύ καλή λύση. Κρίνοντας από την ΧΑ10, φαντάζομαι ότι το έτοιμο αρχείο θα είναι πολύ καλό - και λίγα λέω.

*Αν βολεύεται κανείς με 2 - 3 φακούς ζουμ με σταθεροποιητή ας πούμε...

Κοίτα προσωπικά και εγώ ''θιασώτης'' του Ibis είμαι, άλλα οκ εκεί που έχει φτάσει η απόδοση του iso με έναν φωτεινό φακό δεν έχεις σοβαρό θέμα το βράδυ. Μην ξεχνάμε ότι το 75% και βάλε της αγοράς δουλεύει με Canon και Nikon που δεν έχουν γνωριστεί με το IBIS!!!

Y.Γ. πρόσθεσε και το γεγονός ότι οι νέοι αισθητήρες crop δίνουν πάνω κάτω 1 stop καλύτερο iso από έναν αισθητήρα m4/3 ενώ μια σύγχρονη FF ίσως και 3 stop. Π.χ. ακόμα και η X-T100 μπορεί να βγάλει αξιοπρεπέστατα αρχεία ακόμα και σε iso 12800, ενώ με την em1 δεν ξεπερνάς τα 3200 και στην em1II που είχα παλιότερα είχα σαν όριο τα 6400.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Fuji Χ- T100 με αισθητήρα Bayer και οφθαλμοσκόπιο

Νικόλα μην πετάς ετσι τις ISO συγκρισεις γιατι θα ξεφύγουμε τελείως στο νήμα, και όταν λές απόδοση δεν παιζει μόνο ρόλο αν εχεις θόρυβο ή όχι σε κάποιο ISO αλλά και τι πληροφορία θα πάρεις, τι βάθος χρώματος ... αλλά όλα αυτα είναι αλλου παπά ... σόρυ νήματος αντικείμενο ... end off topic

Θα το δοκιμάσω, να προσθέσω όμως ότι ούτε το DXO δουλεύει με RAW αρχεία της Fuji, και δυστυχώς είναι βασικό εργαλείο για μένα.

Υ.Γ. Η pro έκδοση του Capture 1 fuji για ένα χρόνο ξεκινάει από 189 ευρώ!!! Δεν ξέρω τι λέτε παιδιά άλλα μου φαίνεται εντελώς εξωφρενική τιμή και χωρίς μάλιστα να έχεις μόνιμα το πρόγραμμα. Η έκδοση που τα έχεις όλα για πάντα πάει στα 407 ευρώ!!! Μάλλον μιλάμε μόνο για επαγγελματίες που βγάζουν το ψωμί τους από την φωτογράφηση γιατί ερασιτέχνης δεν νομίζω ότι μπορεί να διαθέσει τέτοια ποσά.

Αν δε θες να δουλέψεις με layers και γεωμετρικές διορθώσεις (κλπ) ,δηλαδή απλά και ερασιτεχνικά ,η δωρεάν έκδοση είναι εντάξει .Μέσα σε ένα μήνα προσαρμόστηκα πλήρως ,εύκολο σε χρήση ,αρκετά πιο γρήγορο από lightroom και ελαφρύ για υπολογιστές νέους ή προ πενταετίας. Δε σημαίνει ότι η adobe έχει χειρότερα προγράμματα ,το αντίθετο ,lightroom και photoshop είναι αρκετά μπροστά σε πολλούς τομείς ,απλά η συγκεκριμένη εταιρεία αρνείται να φτιάξει πολλά χρόνια 'θέματα' με τα raf αρχεία.Αυτός που έχει Χ-Τ100 και πιθανόν δεν έχει i7 επεξεργαστή ,η δωρεάν έκδοση είναι ό,τι πρέπει . Ειδάλλως 35 ευρώ σε iridient x transformer ,128mb dng αρχεία κλπ.

Ευχαριστώ Δημήτρη και για τις ευχές και για την πληροφορία. Δε ξερω ακόμη...μα δεν είμαι χαρούμενος..κι είναι κακό αυτό..χαχα
Η τιμή ήταν Νίκο που μ έκανε και την αγόρασα...είχα βαρεθεί να χαζοψάχνω(όταν τα χρήματα που έχεις να διαθέσεις είναι λίγα..πιο δύσκολες οι αποφάσεις)
Η σταθεροποίηση σε κάποιους(δε ξέρω αν έχουν όλοι) φακούς βοηθάει; ή μόνο το όνομα.

@kalev

μεγειά και από μένα

για μένα η μηχανή είναι πολύ καλή, ακόμη και στην επίσημη ελληνική τιμή,

από τη στιγμή που έχει ίδιο ουσιαστικά έτοιμο αρχείο jpeg με τις κορυφαίες APS-C fuji
και ίδιο ή σχεδόν ίδιο ή κατά τόπους οριακά καλύτερο από πρόσφατα ανακοινωθείσα FF mirrorless

από εκεί και πέρα, εξαρτάται και από τις απαιτήσεις του καθενός, πχ δεν έχει 4κ βίντεο ή πιθανώς να υπάρχουν πιο γρήγορες μηχανές στα ίδια λεφτά

Καλησπέρα και καλή χρονιά!
Η μηχανή, μες στη γενικότερη βραδύτητα, έκανε 2-3 δευτερόλεπτα(μπορει και παραπάνω) για να ανοιξει. Πολύ ενοχλητικό το λιγότερο.
Βρήκα ψάχνοντας, μια ρύθμιση στη "διαχείριση ενέργειας"---"υψηλές επιδόσεις" που την ανοιγει σε ενα περίπου δευτερόλεπτο.
Δε ξέρω, μπορεί ναναι γνωστό σ' ολους σας..εγώ επειδή ανακάλυψα την Αμερική, το καταθετω..χαχα.
Αλήθεια, τι ρυθμίσεις χρησιμοποιείτε (γενικά μιλω), σε χρώμα, σαφήνεια, τόνους;

Γενικά τώρα μετά από ένα μήνα μαζί της, μόνο με τον κιτ φακό, είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ποιότητα φωτογραφιών. Ίσως όμως αν ήθελα fuji και αγόραζα τώρα θα έπαιρνα μια ΧΤ20 μεταχειρισμένη, από το mpb παράδειγμα λέω περίπου στα ίδια χρήματα.
Βέβαια ξαναλέω πώς με τα χρήματα που την αγόρασα νιώθω μια χαρά.

η διαχείριση ενέργειας, αυξάνει όλες τις επιδόσεις της μηχανής,
υπάρχουν κάποιοι μάλιστα που ισχυρίζονται ότι η μηχανή έβγαλε το όνομα ότι είναι αργή,
επειδή default δουλεύει στην αργή ρύθμιση για εξοικονόμηση μπαταρίας

μπορεί....δεν ξέρω. πάντως η διαφορά είναι αισθητή. Σε ενα δευτερο είναι ετοιμη με φακό ετοιμο.
μεγάλη η διαφορά με πριν. Αυτό προφανώς έχει επίπτωση και στ χρόνο της μπαταρίας.

Πάντα στις υψηλές επιδόσεις η μηχανή (Χ-Τ20) , πότε δεν τη δοκίμασα σε εξοικονόμηση ενέργειας.

Καλησπέρα και καλή χρονιά!
Η μηχανή, μες στη γενικότερη βραδύτητα, έκανε 2-3 δευτερόλεπτα(μπορει και παραπάνω) για να ανοιξει. Πολύ ενοχλητικό το λιγότερο.
Βρήκα ψάχνοντας, μια ρύθμιση στη "διαχείριση ενέργειας"---"υψηλές επιδόσεις" που την ανοιγει σε ενα περίπου δευτερόλεπτο.
Δε ξέρω, μπορεί ναναι γνωστό σ' ολους σας..εγώ επειδή ανακάλυψα την Αμερική, το καταθετω..χαχα.
Αλήθεια, τι ρυθμίσεις χρησιμοποιείτε (γενικά μιλω), σε χρώμα, σαφήνεια, τόνους;

Γενικά τώρα μετά από ένα μήνα μαζί της, μόνο με τον κιτ φακό, είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ποιότητα φωτογραφιών. Ίσως όμως αν ήθελα fuji και αγόραζα τώρα θα έπαιρνα μια ΧΤ20 μεταχειρισμένη, από το mpb παράδειγμα λέω περίπου στα ίδια χρήματα.
Βέβαια ξαναλέω πώς με τα χρήματα που την αγόρασα νιώθω μια χαρά.

τώρα που το ξανασκέφτομαι,
μήπως φταίει ο κιτ φακός, που πρέπει να ξεδιπλώσει (ηλεκτρικό ζουμ) και να έρθει στη θέση του πριν είναι έτοιμη η μηχανή;
και το ξεδίπλωμα αυτό γίνεται πιο γρήγορα στο performance mode?

έχεις δοκιμάσει με άλλο φακό;

δεν έχω τη μηχανή τώρα, θα δοκιμάσω όταν μπορέσω

φέτος το καλοκαίρο στις ολιγοήμερες διακοπες τον Ιούλιο,

είναι η πρώτη στην ουσία φορά μετά από μήνες που έκανα εκτεταμμένη χρήση της μηχανής

στα μείον
- το ανύπαρκτο στην ουσία γκριπ (παρότι έχω φορεμένο το μικρό γκριπάκι που δίνεται μαζί)
το οποίο σε συνδυασμό με το μικρό σώμα, κάνει δύσκολο το κράτημα και εύκολο το κατά λάθος πάτημα κουμπιών στην πλάτη.
Το κλείδωμά τους (παρατεταμένη πίση στο κουμπί menu αν θυμάμαι καλά) ήταν για μένα απαραίτητο, παρότι δεν έχω μεγάλα χέρια
- η εφαρμογή για το κινητό για να κάνω geotagging, δύσχρηστη και μου έβγαλε και κάμποσες φωτο με λάθος δεδομένα, ίσως γράψω σε άλλο νήμα λεπτομέρειες, ίσως αφορά και άλλες μηχανές της φούτζι

άλλο ουσιαστικό παράπονο δεν είχα από τη μηχανή

στα συν
- τo μικρό μέγεθος, σημαντικό στο πολύωρο περπάτημα στο ελληνικό καλοκαίρι
- εξακολουθώ να έχω την εντύπωση ότι οι φωτος είναι πιο sharp και με χρώματα πιο κοντά στην πραγματικότητα από ότι με τις x-trans φούτζι,
και μιλάω για φωτος από τοπία και αξιοθέατα, αυτός ήταν και ο λόγος που έφυγε η Χ-Μ1 που είχα
- η ταχύτητα της μηχανής και η ανταπόκριση ήταν μια χαρά για μένα, παρότι δεν τη δούλευα σε performance mode
- οι εξαιρετικές δυνατότητες παραμετροποίησης και οι πολλές ροδέλες-dials για entry level μοντέλο, δίνουν τη δυνατότητα να φέρεις τη μηχανή όπως σου είναι πιο βολική στη χρήση

και κάποιες σκόρπιες παρατηρήσεις ενός αρχάριου

- τα παραπάνω magapixel, θέλουν περισσότερη προσοχή στην εστίαση και το σταθερό χέρι
- πρώτη φορά πήγα διακοπές με περισσότερους φακούς από τον κιτ ζουμ, ωστόσο βρήκα τις αλλαγές φακών μπελαλίδικες παρότι είχα βοηθό (!!) και κράταγε τον ένα φακό μέχρι να κουμπώσω τον άλλο (ίσως έχει να κάνει και με το ότι ήμουν επιφυλακτικός που θα τους ακουμπίσω αλλά και για τη σκόνη στον αισθητήρα
σκέφτομαι να αλλάξω τον ultra wide zoom και τον κιτ ζουμ, με 2 prime και 2ο σώμα, ίσως θα έρθω σχεδόν στα ίδια από βάρος και όγκο συνολικά
- πρώτη φορά έβγαλα όλες τις φωτο και σε raw και σε jpeg, με τη δωρεάν έκδοση του capture one βρήκα ότι πολλές από τις φωτο που αφορούν τοπία, μπορώ να τις κάνω καλύτερες από τα jpeg,
όσες αφορούν πρόσωπα, δεν μπορώ να φτάσω τα χρώματα που έχουν τα jpeg οπότε κρατάω αυτά
- η διαχείριση και των 2 (raw και jpeg) μου είναι μπελάς και δεν έχω βρει προς το παρόν κάποιο ικανοποιητικό workflow
- το προγραμματάκι FastRawViewer μου γλίτωσε πολύ χρόνο στο να ξεδιαλέξω ποιες να κρατήσω και ποιες να πετάξω και επίσης έμαθα πολλά πράματα για τα raw που αγνοούσα, είναι και φανταστικά γρήγορο και έτσι έδωσα τα 18 ευρώ που ήθελε (σε προσφορά) και το αγόρασα