Fuji S6500 - Μερικές ερωτήσεις

Μανωλάς Βλάσης

AVClub Enthusiast
19 June 2006
800
Τη συγκεκριμένη μηχανή την έχω κάμποσους μήνες τώρα και έχω "τραβήξει" αρκετές φωτογραφίες. Τα θετικά αποτελέσματα της εμπειρίας μου είναι πλέον ορατά, αλλά παραμένουν ένα-δυο προβλήματα που εγείρουν ισάριθμες ερωτήσεις:

1. Το πρώτο αφορά στην αντιστάθμιση έκθεσης σε ηλιόλουστες μέρες "ντάλα μεσημέρι". Ξέρω ότι το θέμα έχει συζητηθεί και παλαιότερα, ξέρω επίσης ότι ο συμφορουμίτης Μπέλος Ευάγγελος έχει κάνει τις προτάσεις του. Ωστόσο, δεν μπορώ να πω ότι έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος. Να αφήσω απείραχτη την έκθεση, ούτε το συζητώ. Τα λευκά καίγονται άγρια. Υποφωτίζω κατά δύο γραμμές και τα πράγματα είναι σαφώς πολύ καλύτερα ως προς τα λευκά, αλλά η ζωντάνια του φωτός χάνεται. Έχω την εντύπωση ότι η μηχανή υποφέρει λίγο σ' αυτό το θέμα. Υπάρχει κάποια καλύτερη λύση (εκτός από ... το να αλλάξω μηχανή);

2. Το δεύτερο έχει να κάνει με το sharpness. Το έχω στο hard και δεν μπορώ να πω ότι έχω παράπονο. Ωστόσο, αν βάλω το sharpness στο normal, πώς μπορώ, μέσω του Photoshop, να πετύχω ακόμη καλύτερη ευκρίνεια; Ή μήπως τελικά είναι αρκετό το sharpness της μηχανής;

Ελπίζω, φίλοι, να μη σας κούρασα και ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις. Βιάζομαι λίγο, γιατί αύριο μεσημέρι φεύγω για Ρόδο. Θα έγραφα νωρίτερα, αλλά εδώ και μια εβδομάδα δεν είχα Internet.

Αν μπορείς, τράβα σε raw και υποφώτιζε σταθερά κατά -2/3 στοπ. Στη μετατροπή του raw πειράζεις τα curves και το φέρνεις το αποτέλεσμα στα ίσα του. Το αυτό και για το sharpness, το πειράζεις όσο θέλεις από το raw.

Νομίζω η 6500 υποστηρίζει raw, σωστά?

Αν μπορείς, τράβα σε raw και υποφώτιζε σταθερά κατά -2/3 στοπ. Στη μετατροπή του raw πειράζεις τα curves και το φέρνεις το αποτέλεσμα στα ίσα του. Το αυτό και για το sharpness, το πειράζεις όσο θέλεις από το raw.

Νομίζω η 6500 υποστηρίζει raw, σωστά?

Send, σε ευχαριστώ πολύ!

Η αλήθεια είναι ότι τραβάω μόνο σε jpeg.

Ναι, η 6500 υποστηρίζει raw. Το απέφευγα λόγω του μεγέθους του. Θα το δοκιμάσω όμως τώρα, γιατί η κάρτα είναι εντελώς άδεια.

Μία xd κάρτα των 2gb, αν και οι xd είναι οι ακριβότερες ανάμεσα στις κάρτες, πηγαίνει περί τα 25 ευρώ. Είναι κρίμα να σκέφτεσαι πλέον το μέγεθος των αρχείων. Το μόνο που θα έπρεπε να σκέφτεσαι όταν επιλέγεις raw, είναι η (μεγάλη) μείωση στην ταχύτητα ριπής. Το raw σε τέτοιες κόμπακτ είναι για να τραβάς ένα καρέ κάθε πχ 2 δεύτερα.