Fuji X-T1

Re: Fuji X-T1 ?

Αν κάποιος νομίζει ότι διάβασε προσεκτικά το review του Tom Hogan, ας το ξαναδιαβάσει παρακαλώ. Λέει πολλά περισσότερα.

Πρώτα από όλα δεν είναι άνθρωπος που έπιασε για πρώτη φορά ψηφιακή Fuji στα χέρια του. Έχει τεστάρει και τις s2/s3/s5. Του αρέσει το χρώμα της Fuji τόσο στο τοπίο (ειδικά στο παρελθόν σε συνάρτηση με το δυναμικό εύρος) όσο και στην επιδερμίδα. Δεν έχει μείνει στο μου αρέσει, αλλά είχε μελετήσει τις αποκλίσεις από το 0 255 για κάθε χρώμα χωριστά προκειμένου να δει πώς γίνεται αυτό.

Από την άλλη είναι άνθρωπος πολύ απαιτητικός. Όσα καλά θα πει, τόσα κακά θα βρει να πει. Κι όχι άδικα. Θέλει μια Fuji να αποτελέσει αντίπαλο 100% των dslr? Μακάρι να είναι, αλλά θα το αποδείξουμε στο 1 προς 1. Αυτό κάνει. Έτσι δεν εξετάζει μόνο την ταχύτητα, αλλά και τη λαβή και τα πίσω κουμπιά (που πολλοί παραπονέθηκαν), τη σχέση αδιαβροχοποίησης σώματος (εξαιρετική) αλλά και φακών (που είναι οι αδιάβροχοι φακοί; ) το σύστημα φλας (όχι ακόμα αντάξιο) τον αισθητήρα (καλός, αλλά πλέον δείχνει την ηλικία του σε σχέση με τους 24άρηδες SONY . Όπως σκίζει τις ΝΙΚΟΝ το ίδιο κάνει κι εδώ. Τελικό συμπέρασμα;

Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό, αλλά μάλλον αυτό είναι κοντά στην πραγματικότητα. Δηλαδή μια μηχανή δεν κρίνεται καλή ή άριστη, από αυτούς που ανεβαίνουν στο τρένο της αναβάθμισης, αλλά και από αυτούς που ήδη ήταν στην Α' θέση. Ο Νίκος και ο Κώστας καταλαβαίνουν πολύ καλά τί εννοώ.

Για μένα η εμφάνιση της ΧΤ2 ή της ΧΤ1 α δεν πρόκειται να κάνει κακό στη Fuji. Όπως δεν έκανε κακό η 5τ στην 5r και στη sony γενικότερα, όπως η 610 δεν έκανε κακό στη ΝΙΚΟΝ, αφού το θέμα με τα κλείστρα και τις σκόνες και τα λάδια έκλεισε δια παντός. Έστω κι αν στοίχισε περισσότερο.

Γνώμη μου ότι η Fuji αν θέλει να βελτιώσει την ΧΤ1 θα πρέπει να δει όχι το σκόπευτρο ή το AF, αλλά το Buffer, τον αισθητήρα, το σύστημα του φλας (του εξωτερικού φλας ώστε να μην υστερεί καθόλου σε σχέση με τις dslr. Και φυσικά το θέμα της εργονομίας. Καλά κι ωραία το να κουβαλούμε διπλές μπαταρίες, αλλά αν κάποιος κάνει γάμους και με τις dslr βγάζει 800-1000 φωτο χωρίς να αλλάξει μπαταρία (ίσως και κάρτα μνήμης), ενώ αν πρέπει να αλλάζει μέσα στο χαμό του γάμου και μπαταρίες και κάρτες (για τα raw αρχεία), τότε μάλλον έχουμε πισωγύρισμα.

Είναι ανταγωνιστική με τις κορυφαίες apsc dslr? Μάλλον ναι, με επιφυλάξεις στο σώμα και με περισσότερες επιφυλάξεις στο θέμα των φακών ειδικά στην Ελλάδα.

Είναι καλή μηχανή για μένα; Ναι αλλά όχι στα 1200 ευρώ (με τον 18-55 που θα πρέπει να αγοράσω). Όταν μπορώ με 1200-1300 να έχω μια nikon d610 , δηλαδή με τα ίδια χρήματα ή με 1500 μια μτχ. d800 (που είναι αλλού) τότε δεν μπορώ να τη δω ως ανταγωνιστικό προιόν. Θα έλεγα ότι η τιμή του σώματος θα έπρεπε να είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τις ΝΕΧ 6000. Και φυσικά θα πρέπει να δείξει ότι αντέχει στο χρόνο. Και ως φυσικό προιόν, και ως προιόν που αξίζει να το κρατήσεις κι όχι να το τραμπάρεις στην πρώτη ευκαιρία, όπως κάνουν οι περισσότεροι στο διπλανό στρατόπεδο του ακάθρεφτου apsc.

Καλά τα λες Βλάση αλλά εγώ που δεν θέλω να κουβαλάω τα πολλά κιλά των full frame nikoncanon δε βλέπω να έχω άλλη εναλλακτική προς το παρόν.
Επίσης το καλό αποτέλεσμα στις full frame απαιτεί εξίσου ακριβούς ή και ακριβότερους φακούς.

εγώ δεν μίλησα για σύγκριση της xt1/1a/2 με FF. Ανέφερα ότι ο Tom Hogan συγκρίνει την xt1 με την κορυφαία APSC αυτή τη στιγμή, τη D7100. Το δεύτερο σκέλος αφορά εμένα και μόνο, που ήδη έχω τους φακούς.

Παναγιώτη έχω τοποθετηθεί εδώ και καιρό ότι το Μ4/3 είναι πολύ πλήρες σύστημα πλέον για τις περισσότερες χρήσεις. Έχω πει επίσης ότι με τους φακούς ζουμ 2.8 που ανακοίνωσε η Fuji θα φτάσει κι αυτή στο επιθυμητό επίπεδο. Απλώς τώρα πρέπει να το δούμε στην πράξη (και να τους αγοράσουμε).

Το σύστημα της SONY αυτή τη στιγμή έχει καταφέρει να έχει ζουμ με σταθερό f 4.0 και όχι κορυφαία απόδοση, αλλά μάλλον θα βελτιωθεί, και υστερεί σε μάκρο, και φλας.

Για το αν κάποιοι φακοί είναι ακριβοι ή όχι υπάρχουν δυο παράγοντες που τους προσδιορίζουν.

Ο υποκειμενικός και ο αντικειμενικός.
Στο πρώτο εσύ ορίζεις τις ανάγκες σου και βλέπεις σε ποιό επίπεδο καλύπτονται από τις πιθανές επιλογές. Αν οι ανάγκες σου είναι να έχει απλά μια μηχανή μαζί σου με ένα βασικό ζουμ και να σκοπεύεις από την οθόνη, τότε μένεις με αυτή που έχεις και δεν χρειάζεσαι κάτι παραπάνω. Αν αύριο που θα επιστρέψεις στην υπηρεσία και θα μπεις στη διαδικασία τηης αξιολόγησης, σε υποχρεώσουν (με το γνωστό έμμεσο τρόπο) να καλύπτεις το σύνολο της αθλητικής δραστηριότητας στο νησί, αμέσως οι ανάγκες αλλάζουν και τότε θα δεις αν κάτι σου φαίνεται φθηνό ή όχι. Αν χρειαστείς αρχιτεκτονικές λήψεις, τότε μετά τα πρώτα εύκολα κάδρα, η μόνη λύση είναι η canon FF με τους νέους TSE 24, 17.

Ένα φιλαράκι ήταν ορκισμένος οπαδός των Primes και των μεσαίων εστιακων αποστάσεων. και των τηλεμετρικών. Ορκισμένος.... Το 2005 πάμε μαζί στον Πόντο. Φωτογραφικό ταξίδι. Μας έτυχαν αρκετά... μια μέρα, απόγευμα είμαστε στην Οινόη (Uniye πλέον). Πρέπει να ανεβούμε σε ένα βραχώδη λόφο για να φωτογραφίσουμε ένα σύμπλεγμα τάφων βασιλέων του Πόντου. Και το βράδυ έπρεπε να είμαστε στην Τραπεζούντα. Δεν είχαμε 4Χ4 άρα με τα πόδια. Μετά από 50 λπτ. περπάτημα με 38 βαθμούς και στον ήλιο βλέπουμε ότι απέχουμε περίπου 1,5 ώρα από την κατάλληλη θέση για φωτογράφηση. Όμως ήδη έχουν εμφανιστεί οι τάφοι. Μήπως να βγάλω τον sigma 400 5.6 και να συνεχίσουμε; Με αυτό το μπάζο; Όχι βέβαια.... σε 10 λπτ έχουμε πλέον πλήρη ορατότητα και καλό φως. Χωρίς να του πω τίποτε άλλο. σταματώ, βγάζω τον φακό, τον φορώ πάνω στη μικρούλα canon 350d και παίρνω μερικές λήψεις. και φεύγω προς το αυτοκίνητο. Έστω με αυτό τον τρόπο φθάσαμε στο ξενοδοχείο στις 00.50. Αν ανεβαίναμε στο λόφο θα θέλαμε τουλάχιστον τρεις ώρες ακόμα. Στην επόμενη άνοδο, στα ερείπια της μονής Βαζελώνος το πρότεινε ο ίδιος. Παντελώς άχρηστος ένας φακός και με μέτρια επίδοση, μέχρι να σου χρειαστεί και να φανεί πολύτιμος.

Έτσι γίνεται με όλα. Άρα ιεραρχείς τις ανάγκες σου.

Για τον αντικειμενικό τρόπο δεν χρειάζεται να γράψω κάτι, χρειάζεται;

χρειαζεται...

ασε που μου αρεσει να σας διαβαζω...

Φωνή λαού, οργή θεού.

Η αντικειμενική αξία. Πρόκειται για την αξία αγοράς ενός προιόντος. Την οποία αξία πληρώνεις είτε δεν έχεις οικονομικό πρόβλημα, είτε ζορίζεσαι πολύ. Αν τώρα αυτό που πλήρωσες απαξιωθεί σύντομα, τότε η αξία του είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη. Αν αντίθετα η αγορά που έκανες, έχει διάρκεια (π.χ. αγόρασες ένα φλας εξωτερικό SB800 πρίν μερικά χρόνια και το χρησιμοποιείς και σήμερα άσχετα με το πόσα σώματα άλλαξες, ή ένα φακό που τον δουλεύεις συχνά τότε η αξία που πλήρωσες μπορεί να είναι αντικειμενική, αλλά μειώνει τα έξοδα αλλαγής στο μέλλον.

Τον τελευταίο καιρό όσοι ασχολούνται με τη φωτογραφία θα έχουν παρατηρήσει ότι και ο τομέας της φωτογραφικής μηχανής έχει αποκτήσει ένα καταναλωτικό χαρακτήρα.
Τηλεοράσεις,φωτογραφικές,τάμπλετ και κινητά έχουν ευρεία ζήτηση και διείσδυση στο σύνολο του "εξελιγμένου" κόσμου με συνέπεια οι εταιρίες να έχουν ρίξει το βάρος στις πωλήσεις και όχι στην ανάπτυξη του προϊόντος.
Τον δρόμο τον δείχνει η sony κυρίως με τον καταιγισμό νέων μοντέλων που μοιραία και οι υπόλοιποι αναγκάζονται να ακολουθήσουν.
Εδώ λοιπόν αρχίζουν και κατηγοριοποιούνται και οι καταναλωτές με τους πιο φωτογραφικά συνειδητοποιημένους να ξέρουν τι ζητούν και να μην παρασύρονται
και τους υπόλοιπους να τρέχουν στους φρενήρεις ρυθμούς της τεχνολογίας με κόστος οικονομικό κυρίως.
Αυτοί οι υπόλοιποι κατά κάποιο τρόπο είναι το σημαντικό κομμάτι στη διαμόρφωση της αγοράς γιατί από τη μία είναι δοκιμαστές των νέων μηχανών
και από την άλλη επηρεάζουν άμεσα την επιτυχία των πωλήσεων οπότε και τη συνέχεια των προϊόντων.
Μοιραία οι πιο νέοι στη φωτογραφία και λιγότερο μυημένοι μπαίνουμε στο παιχνίδι των εταιριών χάνοντας σε χρήματα αλλά κερδίζοντας στη χαρά του καινούργιου.
Η φωτογραφία όμως κρίνεται από το αποτέλεσμα αλλά δεν σε ολοκληρώνει αυτό και μόνο.
Η αγορά μιας νέας μηχανής, η εξερεύνηση της,η ανακάλυψη νέων δυνατοτήτων είναι εξίσου ολοκληρωτική εμπειρία.
Η Χ-Τ1 παρόλα τα κουσούρια είναι κάτι νέο και στην κατηγορία της αλλά και στην ίδια την fuji, είναι μηχανή που τη ζητούσαν οι κάτοχοι fuji μηχανών.

Τον τελευταίο καιρό ...

Τα τελευταία 50-60 χρόνια... χεχε

Η φωτογραφία και ο εξοπλισμός της είχε απο παλιά καταναλωτικό χαρακτήρα, απλά παλαιότερα οι τιμές ήταν απαγορευτικές για τον απλό πολίτη. Έπειτα τα σώματα άλλαζαν όταν εμφανιζόταν μια καινούργια τεχνολογία, πιο πριν δεν υπήρχε λόγος. Τώρα εξαιτίας του μέσου (ψηφιακό) η τεχνολογική πρόοδος είναι ταχύτερη και μια μηχανή 5 ετών δείχνει την ηλικία της πιο έντονα απο ότι το έκανε την εποχή του φιλμ.
Αλλά οι εταιρίες τα ίδια καναν και τότε, τα ίδια κάνουν και τώρα... Παρόλα αυτά, για εμάς καλό είναι νομίζω. Η πρόσβαση στην φωτογραφία ποτέ δεν ήταν τόσο εύκολη.

Για το αν κάποιοι φακοί είναι ακριβοι ή όχι υπάρχουν δυο παράγοντες που τους προσδιορίζουν.

Ο υποκειμενικός και ο αντικειμενικός.
Στο πρώτο εσύ ορίζεις τις ανάγκες σου και βλέπεις σε ποιό επίπεδο καλύπτονται από τις πιθανές επιλογές. Αν οι ανάγκες σου είναι να έχει απλά μια μηχανή μαζί σου με ένα βασικό ζουμ και να σκοπεύεις από την οθόνη, τότε μένεις με αυτή που έχεις και δεν χρειάζεσαι κάτι παραπάνω. Αν αύριο που θα επιστρέψεις στην υπηρεσία και θα μπεις στη διαδικασία τηης αξιολόγησης, σε υποχρεώσουν (με το γνωστό έμμεσο τρόπο) να καλύπτεις το σύνολο της αθλητικής δραστηριότητας στο νησί, αμέσως οι ανάγκες αλλάζουν και τότε θα δεις αν κάτι σου φαίνεται φθηνό ή όχι. Αν χρειαστείς αρχιτεκτονικές λήψεις, τότε μετά τα πρώτα εύκολα κάδρα, η μόνη λύση είναι η canon FF με τους νέους TSE 24, 17.

Για τον αντικειμενικό τρόπο δεν χρειάζεται να γράψω κάτι, χρειάζεται;

Αν αύριο γυρίσω στην δουλειά (γύρισα) και με την αξιολόγηση αρχίσουν τα ξεφτιλίκια και τα τρελά θα τους φτύσω στη μούρη και θα πάω σπίτι μου.
Αν και αγαπώ τη δουλειά μου η τιμή και η αξιοπρέπεια μου είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες, προτιμώ να μοιράζω πίτσες με τα ίδια χρήματα παρά να πληρώνομαι λιγότερα από αυτά που αξίζω
και με ψυχολογική πίεση δημιουργίας ενοχικών συνδρόμων επειδή δουλεύω.
Η φωτογραφία είναι το μεράκι μου δεν είναι η δουλειά μου δεν περιμένω να μου γυρίσει χρήματα.

Αν αύριο γυρίσω στην δουλειά (γύρισα) και με την αξιολόγηση αρχίσουν τα ξεφτιλίκια και τα τρελά θα τους φτύσω στη μούρη και θα πάω σπίτι μου.
Αν και αγαπώ τη δουλειά μου η τιμή και η αξιοπρέπεια μου είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες, προτιμώ να μοιράζω πίτσες με τα ίδια χρήματα παρά να πληρώνομαι λιγότερα από αυτά που αξίζω
και με ψυχολογική πίεση δημιουργίας ενοχικών συνδρόμων επειδή δουλεύω.
Η φωτογραφία είναι το μεράκι μου δεν είναι η δουλειά μου δεν περιμένω να μου γυρίσει χρήματα.

μπραβω Πανο! μαρεσεις, ετσι, πανω απο ολα η αξιοπρεπεια!:grinning-smiley-043