Fuji X-T1

Re: Fuji X-T1 ?

με γειά κι από μένα! Σου προτείνω για επιπλέον φακούς τον 14άρη για τοπία/wide, τον 27άρη για βόλτες/street και γενική χρήση & τον 56άρη για πορτρέτα.
Εμένα δε με κράτησε το σύστημα, όσο κι αν το πάλεψα (Χ100,ΧΕ1,ΧΕ2,ΧΜ1,ΧΤ1), αλλά έχω κρατήσει ένα και μοναδικό φακό (τον 14άρη), που κατά τη γνώμη μου ήταν ο καλύτερος από όσους δοκίμασα, επιφυλασσόμενος για αγορά ενός σώματος στο μέλλον με μεγαλύτερη ανάλυση (πχ. xpro2)

τα χρώματα δε μου κάθονταν καλά στο μάτι. Δεν ξέρω ίσως να ήταν ιδέα μου, ασχετοσύνη μου ή λάθος ρυθμίσεις, αλλά στη Nikon είναι spot-on και στη sony συνήθως είναι οκ ή θέλει λίγο διόρθωση στο lightroom.
Γενικά δεν είχε αυτή τη γλυκύτητα/ζεστασιά που βγάζουν οι σένσορες της nikon & της sony, αλλά ούτε ήταν και το φλατ αρχείο, για να πείς ότι θα το φτιάξω εγώ όπως μου αρέσει (έτσι μου βγαίνει στην olympus)
Επαναλαμβάνω ότι μπορεί να φταίει η ασχετοσύνη μου. Μην πέσετε να με φάτε οι fuji-fans!

Last edited:

δεν θα σε φαμε , θα σε κρεμασουμε:hanged:
στην κεντρικη πλατεια τις κανταχαρ!:flipout:

για αυτο που φημιζεται η fuji ειναι για τα χρωματα και το ετοιμο jpg που δινει ο xtrans
η nikon ναι συμφωνο εχει καλο αρχεια αλλα η sonu -γλυκυτητα/ζεστασια??? τι ειναι αυτο???
εχω χασει επεισοδια ....παπαπαπα:chinscratch:

ωχ, να τρέξω να κρυφτώ! μην ξεχνάς ότι σε πολλές nikon ο σένσορας είναι της sony, πχ. στην D600

raw τράβαγες ή jpg ?
To jpg των fuji δεν είναι τόσο ακριβές χρωματικά , όσο "αρεστό"... αλλα αυτό είναι σχετικό.
Αλλα μου κάνει εντύπωση... αυτό ήταν το θέμα ? Τα χρώματα ?
Εγώ επειδή τραβάω πάντα raw, αυτό είναι το μονο που ΔΕΝ κοιτάω.

ευχρηστία, ταχύτητα εστίασης, evf, μενού, κλπ τι γνώμη έχεις ?

ο σενσορας ναι...αλλα
αλλα πραγματα χρειαζονται για την χρωματικη παλετα, εκει καθε εταιρια εχει τους δικους τους ολιγαριθμους

με τα σύγχρονα προγράμματα κανεις ότι θες πια.
Εγώ πχ με το DXO optics pro , τραβοντας raw , μπορώ να εφαρμόζω οποιο χρωματικό προφίλ θέλω, από οποια μηχανή , με πολύ μεγάλη ακρίβεια.
Αυτό κάνω χρονια τώρα και δεν έχω κανένα θέμα με τα χρώματα.

προφανώς.... γι αυτό επιμένω να τραβάμε πάντα, έστω και RAW+jpg.
Οι μνήμες έχουν πολύ φτηνά πια , το ίδιο και οι δίσκοι.
Κρατάς το jpg για ταχύτητα και ευκολία, κι έχεις και το RAW για επεξεργασία , αν το θελήσεις.

Απάντηση: Re: Fuji X-T1 ?

Εγώ πχ με το DXO optics pro , τραβοντας raw , μπορώ να εφαρμόζω οποιο χρωματικό προφίλ θέλω

Πόσο θα ήθελα να μάθω να το κάνω αυτό , έχω στο dxo 10 ένα raw της ΕΜ-10 και με τίποτε δεν μπορώ να φθάσω την ευκρίνεια του έτοιμου jpg , τα χρώματα τα φέρνω εκεί που θέλω .
Κατέληξα να παίρνω το έτοιμο jpg και απλά να διορθώνω όσο με παίρνει , μιας και πολλή πληροφορία έχει ήδη χαθεί από την επεξεργασία της Olympus .

στην αρχή τραβούσα μόνο jpeg, έχοντας διαβάσει για το φοβερό jpeg της fuji, αλλά δεν κατάφερα να το φέρω στα μέτρα μου με τις ρυθμίσεις της μηχανής και το γύρισα στο raw. εκεί ήταν καλύτερα τα πράγματα, αλλά και πάλι μου έβγαζε ένα αρχείο που έπρεπε να ασχοληθώ πολύ για να το φέρω στα γούστα μου από πλευράς χρωμάτων.
Από θέμα ευχρηστίας, εργονομίας και κυρίως εμφάνισης δεν είχα κανένα πρόβλημα, ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος.
Από θέμα εστίασης ήταν γρήγορη (η ΧΤ1), αλλά θορυβώδης . Η α6000 μου φαινόταν πιο γρήγορη και σίγουρα πιο αθόρυβη
To EVF μου φαινόταν καλό, στο επίπεδο της Α7ς και της ΕΜ1, και μου άρεσε που σε portrait-mode προσαρμόζονταν οι ενδείξεις
Το μενού ΟΚ ήταν , αν και τη γραμματοσειρά της fuji (και της olympus) τις θεωρώ πολύ ξενέρωτες. Ας βάλουν ένα arial να σου φτιάχνει λίγο το κέφι, ή έστω να έχει επιλογές γραμματοσειράς και font size ρε φίλε τόσα χρόνια (τα χω πάρει λίγο). Το μενού της nikon μ'αρέσει πιο πολύ απ'ολα

εμ βεβαια θα πεσουν να σε φανε και δικιο εχουν,

τα χρώματα δε μου κάθονταν καλά στο μάτι = θα συμφωνησω, παρότι όμορφα απλά δεν είναι ακριβή (Jpeg) αυτο σε ξενιζε, το ίδιο ακριβως εισπράτω και εγώ με όσα δειγματα έχω δεί - δουλεψει, παρότι όμως πολλές φορες το αποτέλεσμα είναι κατι άλλο απο την πραγματικοτητα μου αρέσει :2thumb22sup:

Γενικά δεν είχε αυτή τη γλυκύτητα/ζεστασιά = εδώ θελω το τηλ. του ψυχολογου σου-bye-

Υ.Σ.
στο δευτερο παρατηρησα κατι αναλογο μονο σε ημερες συννεφιας, εκει ειχα την αισθηση με καποια δειγματα σε Jpeg της ΧΤ1 που πηρα, οτι τα χρωματα υπεφεραν και ηταν μουντά, σαν να χανεται η μαγεια των χρωματων οταν ο ηλιος αποφασιζε να κρυφτει (κατι κατανοητο μεν αλλα όχι σε αυτο το βαθμο), το ειχα διαβασει και σε ενα τεστ και το απεδιδε στον αισθητηρα (σε αντιπαραθεση με την ΧΕ1 αν θυμαμαι καλα) αλλα να πω την αληθεια το απεδωσα στην περιορισμενη απο μερια μου γνωση της μηχανης και των ρυθμισεων της.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Fuji X-T1 ?

τα χρώματα δε μου κάθονταν καλά στο μάτι = θα συμφωνησω, παρότι όμορφα απλά δεν είναι ακριβή (Jpeg) αυτο σε ξενιζε, το ίδιο ακριβως εισπράτω και εγώ με όσα δειγματα έχω δεί - δουλεψει, παρότι όμως πολλές φορες το αποτέλεσμα είναι κατι άλλο απο την πραγματικοτητα μου αρέσει :2thumb22sup:

Είμαι τελείως amateur, αλλά αρκετές φορές βλέπω jpeg fuji, που πχ εχει τελειως υπερκορεσμένο μπλε ή πράσινο, που ναι μεν είναι αρεστό στο μάτι, αλλά δεν εχει καμία σχέση με το μπλε και το πρασινο της πραγματικότητας. Αντίθετα της olympus μου κάνει πιο "πραγματικό". Έτσι φαίνεται στο δικό μου μάτι.

μαλλον δεν εχετε εμπειρια απο φιλμ fuji...
η fuji ποτε δεν ηταν η εταιρια που θα προτιμουσε καποιος τοπιας για φωτογραφια τοπιoυ με ...ας το πω original χρωματα
το velvia -απο τα καλυτερα φιλμ- ηταν συνηδητη επιλογη για καποιον φωτογραφο- δλδ οτι θα επερνε "εξωτικα" χρωματα τοπιου
εκει ομως που γραφει ιστορια η fuji ειναι στα πορτραιτα , το φυσικο χρωμα του δερματος δεν το εχω δει σε αλλη εταιρια...

μαλλον δεν εχετε εμπειρια απο φιλμ fuji...
η fuji ποτε δεν ηταν η εταιρια που θα προτιμουσε καποιος τοπιας για φωτογραφια τοπιoυ με ...ας το πω original χρωματα
το velvia -απο τα καλυτερα φιλμ- ηταν συνηδητη επιλογη για καποιον φωτογραφο- δλδ οτι θα επερνε "εξωτικα" χρωματα τοπιου
εκει ομως που γραφει ιστορια η fuji ειναι στα πορτραιτα , το φυσικο χρωμα του δερματος δεν το εχω δει σε αλλη εταιρια...

Οντως μηδεν εμπειρια απο film.

Αρα δεν ενδείκνυται για φωτογραφία τοπίου με πραγματικα χρωματα. Να μαθαίνουμε γιατι καποια στιγμη είμαστε και για νέα αγορά. ;)

Ίσως είναι λάθος λέξη. Δεν ξέρω ποιος είναι ο σωστός όρος. λέγοντας "γλυκύτητα/ζεστασιά" εννοώ μια φωτογραφία με έντονα, γλυκά χρώματα, χωρίς όμως να είναι υπερκορεσμένα ή off
πχ. σαν τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο νήμα της df http://www.stevehuffphoto.com/2015/...-a-magnum-photographer-by-sebastien-bey-haut/ (εντάξει σε μερικές το έχει παρακάνει). ίσως να είναι και το καλύτερο DR που παίζει ρόλο.

Last edited:

επιλογη του καλλιτέχνη φωτογραφου ειναι να παρουσιάσει το κάτι άλλο, αυτος αποφασιζει, ειτε οπως παλια με το ειδικα αγορασμενο φιλμ, ειτε τωρα με το χρωματικο προφιλ του σενσορα ή μετα με την τελικη επεξεργασια

αλλα οταν θελει ακριβεια και όχι <εικονικη πραγματικοτητα> ειναι το ερωτημα, για αυτο στις μοντερνες ψηφιακες μηχανες έχει άποψη η κάθε εταιρία δική της, η οποία είναι φυσικα σεβαστή απο όλους αλλά αποδεκτή κυρίως απο τους πελάτες της.

Οντως μηδεν εμπειρια απο film.

Αρα δεν ενδείκνυται για φωτογραφία τοπίου με πραγματικα χρωματα. Να μαθαίνουμε γιατι καποια στιγμη είμαστε και για νέα αγορά. ;)

αναλογος τι εννοεις πραγματικα χρωματα...
ποτε, ακομα και στην εποχη του φιλμ δεν υπηρχαν "πραγματικα χρωματα"