Fuji X-T1

Γενικά ο 50-140 είναι καλύτερος στα περισσότερα σημεία και εκεί που χάνει σε σχέση με τον 90 δεν είναι δα και άσχημος (πορτραίτα ,οξύτητα ,bokeh) .Επίσης, ίσως σε γρήγορη κίνηση ενδέχεται να είναι καλύτερος ο 50-140 σε zone tracking ,θα το τεστάρω αύριο.Τέλος ,ο 50-140 ,ο 16-55 και ίσως ο 16 βγάζουν κάπως διαφορετικά τις φωτογραφίες σε σχέση με τους αλλούς στο δικό μου μάτι .Ίσως φταίει η παρόμοια κατασκευή με nano gi coating κλπ.

είμαι μεταξύ 50-140/2.8 και 90/2.
Μετά από λίγη μελέτη, μάλλον πάω για τον δεύτερο, για τους εξής λόγους
Πιο φωτεινός, καλύτερο bokeh, πιο μικρός/ελαφρύς, πιο φτηνός.
Βέβαια έχει και ο 50-140 τα πλεονεκτήματά του, όπως σταθεροποίηση, ευκολία του ζουμ. Αλλά διάβασα πολλές αναφορές για συνεχόμενο θόρυβο από το μοτεράκι του φακού και κάποιες αρνητικές κριτικές για το bokeh του. Επιπλέον καθιστά απαραίτητη την αγορά grip οπότε πάμε +200 ευρώ, ενώ ο 90άρης πιστεύω κρατιέται και χωρίς γκριπάκι

Thanks. Ο 50-140 σου κάνει θόρυβο, όπως αναφέρουν πολλοί κάτοχοι? ακούγεται λέει ένα βουητό μέσα στο φακό, όταν η μηχανή είναι στο ΟΝ, ανεξάρτητα αν έχεις το OIS αναμμένο ή όχι. Τρελαίνομαι αν κάνει θόρυβο ο φακός, δεν μπορώ.
Εγώ επέλεξα τον 90/2 με το εξής σκεπτικό:
- Κατά κύριο λόγο το θέμα μου είναι εν κινήσει, οπότε αναγκαστικά έχω υψηλές ταχύτητες και δε με πειράζει η απουσία του OIS. Δεν έχω υπόψην και τί επίπτωση έχει η συνεχής λειτουργία του OIS στην μπαταρία.
- πολύ μικρότερος σε μέγεθος/βάρος. ήδη πιστεύω ότι είναι οριακός για την ΧΤ1 χωρίς γκριπ. Ο 50-140 είναι κτηνάκι και θέλει οπωσδήποτε γκριπ, άρα πάει τα διπλά λεφτά περίπου.
- εστίαση στα 60cm vs 100 ή 120cm αν θυμάμαι καλά του 50-140.
- ότι γενικά με τους 70-200 φωτογραφίζω γύρω στα 120-150mm, άρα με καλύπτουν τα 135mm του 90άρη.
Εφόσον επιβεβαιώνεις κι εσύ ότι χάνει έστω και λίγο σε οξύτητα και bokeh σημαίνει ότι έκανα τη σωστή επιλογή, γιατί είναι τα 2 πιο σημαντικά χαρακτηριστικά για μένα. Ενδεχομένως να καλύψω το κενό του τηλεφακού με τον 55-200 αργότερα, ή με τον 140-400.

Τo ΟΙS προσφέρει και σταθεροποιημένη προεπισκόπηση όμως, που σε συνδυασμό με το πολύ καλό και μεγάλο EVF της Χ-Τ1 θα συμβάλλει πολύ στην ευχάριστη εμπειρία χρήσης κατά τη φωτογράφιση, άσχετα αν το θέμα είναι σε κίνηση και η ταχύτητα υψηλή.

Εγώ κρίνω την έλλειψη OIS deal-breaker σε 135άρη.
Oι 16-55 και 50-140 έχουν τόσο καλή απόδοση που αν εξαιρέσεις βάρος και κόστος δεν μένουν σοβαροί λόγοι να προτιμήσει κανείς σταθερούς.

Η σπουδαιότητα των παραγόντων βάρους και κόστους είναι υποκεμενική. Η αντικειμενική υπεροχή του 90άρη στην οπτική απόδοση είναι τόσο οριακή, που μάλλον είναι αμελητέα, ώστε να είναι καθοριστικός παράγοντας.

Προσωπική εκτίμηση βέβαια αυτά. Ο Skywriter55 που είναι κάτοχος γνωρίζει καλύτερα.

Χθες που χρησιμοποίησα τον 90άρη με καλό φως, δεν ένιωσα καθόλου ότι μου λείπει η σταθεροποίηση, ούτε είχα κάποιο πρόβλημα με τη μή σταθεροποιημένη προεπισκόπηση.
Και ο Canon 135mm/2 δεν έχει σταθεροποίηση (πάλι στους Canon το γυρνάμε).
Σίγουρα είναι φακουδάρα και ο 50-140mm, αλλά έχουμε και κάποιο θεματάκι με τη μέση...
Δεν ξέρω πόσο οριακή είναι η διαφορά στην οπτική απόδοση, αλλά ακόμα και για ένα 10% προτίθεμαι να θυσιάσω την ευκολία του ζουμ και τη σταθεροποίηση. [άραγε τί αντίκτυπο έχει στην μπαταρία, αν ξέρει κανείς]
Σε πολλά reviews που διάβασα παραπονιούνται για το bokeh του 50-140, ότι είναι πολύ "σκληρό". Δεν έχω άποψη, αλλά δεν ήθελα να το ρισκάρω, μιας και τον προόριζα για πορτρέτα περισσότερο.
Ο 90άρης έχει άψογο bokeh και είναι sharp στο f2. Σαν μπόνους είναι και αδιάβροχος και έχει ταχύτατη και αθόρυβη εστίαση. Δε θέλω τίποτα άλλο.
Εγώ προσωπικά προτιμώ τους primes στην Fuji. Άλλοι προτιμούν τους ζουμ. περί ορέξεως που λένε

Last edited:
Καταλαβαίνω το σκεπτικό σου.
Κι εγώ μια ζωή με τον Canon 135/2 σε συνδυασμό με τον 100-400 ήμουν. Κάτι αντίστοιχο με τον συνδυασμό που σκέφτεσαι τώρα στη Fuji με τον 90/2 και τον επερχόμενο 140-400.

Το IS είναι πολύ καλό στην προεπισκόπηση πάντως. Άλλο να τρέμει η εικόνα και άλλο να είναι καρφωμένη.

προς το παρόν μόνο η μέση πονάει... το χέρι είναι σταθερό. αν αρχίσει να τρέμει και το χέρι τη βάψαμε :)

Ενταξει και 90mm δεν ειναι και πολλα για να θελει οπωσδηποτε σταθεροποιηση

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εννοω ακομη και στη στοχευση

Σε κλειστό χώρο και κοντά στη μηχανή ακούς διάφορους ασθενείς ήχους ,αλλά πολύ ντόρος για το τίποτα για μένα .Απορώ που το αναφέρουν αυτό για τον 50-140 ,όταν το "ψάξιμο" του 56άρη με τα προηγούμενα firmwares,κυρίως σε σκοτεινό περιβάλλον ,ήταν τρομερά πιο ενοχλητικό.Αν είσαι πολύ ώρα έξω με τον 50-140 ,είναι κουραστικό ,οπότε η επιλογή του 90 F2 και θα σε ικανοποιήσει περισσότερο ,εφόσον κάνει σωστά τη δουλειά για zone tracking.
Μιας και δεν πρόλαβα να τους συγκρίνω στο συγκεκριμένο θέμα ,ανεβάζω ορισμένες δικές μου φωτογραφίες με την X-T1 + XF 10-24 σε wide tracking Cf-CL και Raw (συμπιεσμένες jpeg) .

Κινούμενο θέμα και μηχανή (F8 -1/125)

Κινούμενο θέμα ,σχεδόν ακίνητη μηχανή (F4-1/125)

....Δε θα σας κουράσω πολύ ,ακολουθούν οι τελευταίες...

Last edited:
Τo ΟΙS προσφέρει και σταθεροποιημένη προεπισκόπηση όμως, που σε συνδυασμό με το πολύ καλό και μεγάλο EVF της Χ-Τ1 θα συμβάλλει πολύ στην ευχάριστη εμπειρία χρήσης κατά τη φωτογράφιση, άσχετα αν το θέμα είναι σε κίνηση και η ταχύτητα υψηλή.

Εγώ κρίνω την έλλειψη OIS deal-breaker σε 135άρη.
Oι 16-55 και 50-140 έχουν τόσο καλή απόδοση που αν εξαιρέσεις βάρος και κόστος δεν μένουν σοβαροί λόγοι να προτιμήσει κανείς σταθερούς.

Η σπουδαιότητα των παραγόντων βάρους και κόστους είναι υποκεμενική. Η αντικειμενική υπεροχή του 90άρη στην οπτική απόδοση είναι τόσο οριακή, που μάλλον είναι αμελητέα, ώστε να είναι καθοριστικός παράγοντας.

Προσωπική εκτίμηση βέβαια αυτά. Ο Skywriter55 που είναι κάτοχος γνωρίζει καλύτερα.

Έκαστος στο είδος του ,γιατί σε τρίποδο και πορτραίτο υπάρχει διαφορά και ο 90άρης τους τρώει όλους τους XF σε οξύτητα και βάθος πεδίου. Θεωρητικά δε με πείθει ότι ο 90 ότι θα είναι εύχρηστος σε zone tracking ,αυτό μέχρι να το διαπιστώσω στην πράξη.

Πάρε τον 90 ,είναι το ίδιο καλός σε zone tracking ,τους είδα πριν λίγο ,συν ό,τι άλλο αναφέρεις ήδη.Έχουν και άλλα κοινά: (μόνο) όταν εστιάζει κάνει και αυτός παρόμοιους θορύβους με τον 50-140 .Επίσης κλειστός σε κάποιες κινήσεις κουνιέται το μοτέρ μέσα ,απλά για να μην πιστέψεις ότι είναι ελάττωμα .Συμβαίνει κ στον 50-140 με OIS off ή κλειστή μηχανή).

είμαι μεταξύ 50-140/2.8 και 90/2.
Μετά από λίγη μελέτη, μάλλον πάω για τον δεύτερο, για τους εξής λόγους
Πιο φωτεινός, καλύτερο bokeh, πιο μικρός/ελαφρύς, πιο φτηνός.
Βέβαια έχει και ο 50-140 τα πλεονεκτήματά του, όπως σταθεροποίηση, ευκολία του ζουμ. Αλλά διάβασα πολλές αναφορές για συνεχόμενο θόρυβο από το μοτεράκι του φακού και κάποιες αρνητικές κριτικές για το bokeh του. Επιπλέον καθιστά απαραίτητη την αγορά grip οπότε πάμε +200 ευρώ, ενώ ο 90άρης πιστεύω κρατιέται και χωρίς γκριπάκι

Last edited:
Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου. Έχω πάρει τον 90 από την Παρασκευή ήδη. Νομίζω ότι έκανα καλή επιλογή καθώς με ενδιαφέρουν κυρίως τα πορτρέτα. Τον θόρυβο που αναφέρεις τον παρατήρησα. Θυμάμαι κι έναν Sigma Art, νομίζω τον 60άρη για m4/3 που έκανε σαν σέικερ όταν τον κουνούσες. Κάτι τέτοιο είναι, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Ελπίζω να μην κινδυνεύει από το κούνημα κατά τη μεταφορά του.

ps. κρίμα που δεν δουλεύει ο teleconverter 1.4x με τον 90άρη. θα ήταν πολύ ενδιαφέρον. Αναρωτιέμαι γιατί δουλεύει μόνο με τον 50-140 και μελλοντικούς φακούς. Ελπίζω να αλλάξει αυτό με fw update.

στον κονβερτερ προεξεχει το πρωτο στοιχειο , δθσκολα να μπει σε αλλο φακο...:hmmmm2:

Όχι άλλο κάρβουνο.
Έφτιαξε το autofocus η fuji θα φτιάξει και το video τώρα θα βγάλει και καλούς και φτηνούς φακούς,
και μετά θα πεινάσουν οι υπόλοιποι....:award:
Πέρα από την πλάκα και όσο και αν οι ρομαντικοί της φωτογραφίας δεν το θέλουν το μέλλον είναι
στο βίντεο και στο 4k ή και στο 8Κ αργότερα με απομόνωση αλλά και σκέτο το video σαν video.
Ας μην προτρέχουμε όμως γιατί χρόνια τώρα η fuji βγάζει την Χ-Pro 2 και ακόμη ούτε μισό πλήκτρο δεν έχει δείξει.

Είμαστε εκτός θέματος, αλλά θα διαφωνήσω Παναγιώτη! Όταν εφευρέθηκε η φωτογραφία δεν εξέλειψε η ζωγραφική ως τέχνη...

Δημήτρη η φωτογραφία με το βίντεο είναι ξαδέλφια αν όχι αδέλφια.
Το ένα δεν αναιρεί το άλλο και τα δύο καταγράφουν αυτό που βλέπουμε με διαφορετικό τρόπο.
Εγώ θεωρώ λανθασμένη την αντίληψη πολλών να απορρίπτουν κατηγορηματικά το ένα από τα δύο.
Ο εραστής της εικόνας αγαπά και τη φωτογραφία και το βίντεο γιατί και από τα δύο μπορεί να εκφράσει τον εσωτερικό του κόσμο.

ενταξει, αλλα γιατι να πληρωσουμε το 500αρικο, εμεις που δεν θελουμε video 4κ
εκτος και αν γινουν ολες οι εταιριες, sony και μας γεμισουν μοντελα για καθε ...γουστο