Fuji x100s

Νικο πολυ ωραια τα καδρα σου αψογα.Πιστευω αν ειχες μια FF με τους καταλληλους φακους το αποτελεσμα θα ηταν πολυ μα πολυ καλυτερο κατα τη γνωμη μου,αν καποτε το δοκιμασεις θα με θυμηθεις.

Re: Απάντηση: Fuji x100s

Νικο πολυ ωραια τα καδρα σου αψογα.Πιστευω αν ειχες μια FF με τους καταλληλους φακους το αποτελεσμα θα ηταν πολυ μα πολυ καλυτερο κατα τη γνωμη μου,αν καποτε το δοκιμασεις θα με θυμηθεις.

Ευχαριστώ αλλά να το δοκιμάσω; Ποιο να δοκιμάσω; Τη μισή ζωή μου με FF τραβούσα και αν στη συγκεκριμένη φωτογράφηση είχα μαζί μου 5D, 24-105, 16-35, 70-200 και παραφερνάλια, ακόμα εκεί θα ήμουν στα βουνά κοψομεσιασμένος, λαχανιασμένος και καταιδρωμένος. Και για να μην μπω στη λογική του "καλύτερου", να είσαι σίγουρος ότι και την επόμενη φορά, σε παρόμοιο ταξίδι, πάλι την Χ100s θα πάρω. Πρέπει να περπάτησα τη 2η μέρα περισσότερα από 10 χιλιόμετρα, φαντάζεσαι να τα κουβαλούσα στην πλάτη μου; Εγώ όχι:operator:

Eεεεεεεετσι :)

Kαι για να πω την π@π@ρι@ μου, μέχρι στιγμής μόνο πρακτικά πράγματα μου λείπουν σε σχέση με την D700. Οπτικά δεν έχω κανένα παράπονο...

Ρε να μην έχει και εδώ ένα φωτογραφικό κατάστημα να τη δω από κοντά.
Ούτε υπηρεσία ενοικίασης δεν υπάρχει πανελλαδικά να την τεστάρω.:bigcry:

Πανο η μεθοδος ενος στοχασμου χωρις το (αν) της υποθεσεως δεν μετουσιωνεται σε φιλοσοφικο λογο ο οποιος πρεπει να τηρει αν θελει να ονομαζεται ετσι συγκεκριμενα επιστημονικα κριτηρια ακολουθωντας τα σταδια της παρατηρησης ,υποθεσης, πειραματος,επαναληψης,φυσικα η ζωη και ο ορισμος της που δεν υπαρχει οριστικος ξεπερνα κατα πολυ τα δογματα,τις επιστημονικες θεωριες και ολα τα επιτευγματα της ανθρωπινης νοησης.Παντως περα απο τους λογους που επικαλειται ο Νικος οι οποιοι ειναι σεβαστοι εξακολουθω να πιστευω οτι δεν μπορουμε να παραβλεψουμε τους νομους της φυσικης.

Last edited:
H ζωή καθορίζεται από χιλιάδες αστάθμητους παράγοντες.
Η προσθήκη ενός ΑΝ αυτομάτως γεννά εκατοντάδες νέα ΑΝ σε έναν ατέρμονο υποθετικό λαβύρινθο.
Ναι μεν τα Αν και οι υποθέσεις δημιουργούν ένα τρόπο σκέψης αλλά δεν αλλάζουν την πραγματικότητα που έχει συμβεί.

Στη φωτογραφική μου βόλτα στην πρωτεύουσα δοκίμασα για λίγο και την Χ100.
Ιδιαίτερη μηχανή,ιδιαίτερη μηχανή,ιδιαίτερη μηχανή.
Το σκόπευτρο με την εναλλαγή από οπτικό σε ηλεκτρονικό είναι κάτι που βλέπω πρώτη φορά, βολικό αλλά και περίεργο.
Μάλλον περίεργο το οπτικό σκόπευτρο θυμίζει μηχανές περασμένων δεκαετιών και δεν μου άρεσε η καμπύλη στα πλάγια και ότι βλέπεις και την άκρη του φακού.
Πιάσιμο έχει ωραίο και βάρος αλλά compact δεν τη λες και θέλει πολύ μεγάλη τσέπη μπουφάν για να χωρέσει.
Δε θα σχολιάσω κάτι άλλο γιατί βιαζόμουνα και ασχολήθηκα πολύ λίγο μαζί της .
Πάντως από την πρώτη μου αυτή εντύπωση δε με κέρδισε για αγορά στα 800 ευρώ, γύρω στα 500 θα το σκεφτόμουνα αλλά με πολύ προσοχή.
Θα το ξαναγράψω ότι είναι ιδιαίτερη μηχανή.

Ιδιαίτερη μηχανή,ιδιαίτερη μηχανή,ιδιαίτερη μηχανή.

Και γω το είπα 5-6 φορές...

Και ναι δεν είναι compact με την έννοια "τσέπης"... Δε νομίζω ότι την παίρνει κανείς για τέτοια...

Όσο τη χρησιμοποιώ συνειδητοποιώ και ξαναθυμάμαι ότι το βασικό χαρακτηριστικό αυτών των φωτογραφιών είναι ότι αν είσαι τελειομανής πρέπει να καταλάβεις ότι είναι κάπως στο περίπου. Τόσο το καδράρισμα, όσο και η εστίαση. Οπότε πρέπει να μάθεις να είσαι έτοιμος. πχ με υπερεστιακό και ανοιχτό καδράρισμα ώστε να μπορείς να κάνεις crop

Το επόμενο πόστ μου θα είναι τι είναι το υπερεστιακό και πως μπορούμε να το βρούμε στην X100, αλλά σε καμιά ωρίτσα ...

Βασικά εδώ τα λέει πολύ ωραία
http://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=34500.0

Στην X100 επειδή δεν έχουμε ενδείξεις ή δαχτυλίδι πάνω στο φακό, μπορούμε να το βρούμε χρησιμοποιώντας την ένδειξη απόστασης και βάθους πεδίου μέσα στο σκόπευτρο.

Χοντρικά βάζουμε το πίσω άκρο του βάθους πεδίου στο άπειρο, και θεωρούμε ότι οτιδήποτε πίσω από το σημείο που έχει εστιάσει είναι εστιασμένο. Πρακτικά είναι και ~1/3 εμπρός του

Ά και το νού σας ότι αλλάζει με το διάφραγμα.

Ένα έτοιμο πινακάκι που βρήκα

Aperture: Meters
f/2: 13.2 m
f/2.8: 9.37 m
f/4: 6.64 m
f/5.6: 4.7 m
f/8: 3.33 m
f/11: 2.36 m
f/16: 1.68 m

Last edited:
Απάντηση: Re: Fuji x100s

Δε θα σχολιάσω κάτι άλλο γιατί βιαζόμουνα και ασχολήθηκα πολύ λίγο μαζί της .
Πάντως από την πρώτη μου αυτή εντύπωση δε με κέρδισε για αγορά στα 800 ευρώ, γύρω στα 500 θα το σκεφτόμουνα αλλά με πολύ προσοχή.

Κοιτα μην σε αφορίσουν οι απανταχού χρήστες :twoguns:

Προσωπικα πάντως θα συμφωνήσω μαζι σου αν και η ποιότητα της εικόνας της δικαιολογεί μεγαλο τμήμα απο την τιμή της και όσοι την αγοράζουν κάνουν κατα 99% συνειδητή επιλογή

Last edited:
Απάντηση: Re: Fuji x100s

Συμφωνούμε Κώστα ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι συχνά εξαιρετικό αλλά θέλει ώριμη απόφαση για 800 ευρώ.

Δεν είπα το αντίθετο αλλα ενας καλός φακός πολλές φορες κοςτιζει τόςο, αν κάποιος ασχολείται με δρόμο κυρίως δικαιολογεί την αγορά της γιατι ειναι εργαλείο, για τους υπόλοιπους μονο σαν 2ο 3ο σωμα εφοςον εχουν την ανάλογη οικονομική ευχέρια , εγώ (και πιθανόν και εςυ) δεν ανήκω σε αυτές τις κατηγορίες οποτε την χαίρομαι απο μακριά και περιμένω να την βρώ καποια στιγμή στα 450 :ADFADF1:

Βασικά εδώ τα λέει πολύ ωραία
http://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=34500.0

Στην X100 επειδή δεν έχουμε ενδείξεις ή δαχτυλίδι πάνω στο φακό, μπορούμε να το βρούμε χρησιμοποιώντας την ένδειξη απόστασης και βάθους πεδίου μέσα στο σκόπευτρο.

Χοντρικά βάζουμε το πίσω άκρο του βάθους πεδίου στο άπειρο, και θεωρούμε ότι οτιδήποτε πίσω από το σημείο που έχει εστιάσει είναι εστιασμένο. Πρακτικά είναι και ~1/3 εμπρός του

Ά και το νού σας ότι αλλάζει με το διάφραγμα.

Ένα έτοιμο πινακάκι που βρήκα

Aperture: Meters
f/2: 13.2 m
f/2.8: 9.37 m
f/4: 6.64 m
f/5.6: 4.7 m
f/8: 3.33 m
f/11: 2.36 m
f/16: 1.68 m

Προσοχή με τα πινακάκια γιατί δεν είναι γενικής χρήσης :(

Το συγκεκριμένο πινακάκι ισχύει οταν η απόσταση θέασης είναι περίπου όση το πλάτος του κάδρου .. σε pixel peeping σε 100dpi οθόνη είναι πολύ διαφορετικές οι υπερεστιακές .. και τό βάθος πεδίου πολύ πιο ρηχό ..

Συνειδητοποιήμενα και εγω (βοηθησαν και καποια μελη του forum) απομακρυνθηκα προς το παρόν απο την x100s. Η x20 θα μου ταιριαζε πολυ περισσοτερο στη φαση που ειμαι.
Στο μελλον ποτε δε ξερεις...