Fuji X100T

tiniakos

AVClub Fanatic
7 August 2007
17,692
Τήνος / Ελλάς
Ο διάλογος είναι πραγματικός και είναι μεταξύ εμένα και της συζύγου μου:

-Αγάπη μου τι βλέπω πάνω στο τραπέζι του σαλονιού, πήρες καινούργια φωτογραφική?(ήθος επιτακτικό)
-Όχι αγάπη είναι ενός φίλου μου την έστειλε να τη δοκιμάσω.(απολογητικό μειδίαμα)
-Α πολύ ωραία είναι σαν παλιά φωτογραφική, πολύ ρετρό. (συνοδεύεται από χαμόγελο ανακούφισης)
-Ωραία ε αλλά είναι ιδιαίτερη μηχανή , δεν έχει ζουμ.(κάτσε να δούμε αντιδράσεις)
-Δεν έχει ζουμ και πόσο κάνει?(σηκώθηκε και φρύδι)
-1300 ευρώ (το είπα και με καμάρι λες και τα είχα δώσει εγώ)
-1300 ευρώ και δεν έχει ζουμ και σου την έστειλε και φίλος?(προβληματισμός στην ατμόσφαιρα)
-Είναι φωτογραφική για αυτό έχει τόσο και ο φίλος έχει άλλες 8 μηχανές είναι φωτογράφος ερασιτέχνης? (βάλαμε και λίγο σάλτσα)
-Καλά 1300 ευρώ και στην έστειλε, σκέφτεσαι μήπως να την πάρεις?(η ερώτηση είναι ρητορική)
-Όχι αγάπη μου δεν είμαι φωτογράφος εγώ ,είναι μηχανή για λίγους αυτή (άντε να τα μαζέψεις τώρα)
-Ε μα 1300 ευρώ και να μην έχει ζουμ (άμα κολλήσει το μυαλό της γυναίκας...)
-Όταν θα πας στο σεμινάριο φωτογραφίας μπορεί και να καταλάβεις (παύση για φαγητό)

Όπως σας έγραψα πριν δυο μέρες έχω στα χέρια μου μια ξεχωριστή ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ.
Αυτή είναι η fuji x100T και είναι δεν χρησιμοποιώ τυχαία τα κεφαλαία στη λέξη ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ.
Η μηχανή βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα στα χέρια μου και είναι δανεισμένη από ένα πολύ καλό φίλο και μέλος του φόρουμ.
Δεν ξέρω από που να αρχίσω και που να τελειώσω για τη συγκεκριμένη μηχανή.
Δε θα αναλωθώ στα τετριμμένα review με μετρήσεις και θεωρίες τέτοια υπάρχουν πολλά στο ίντερνετ και εύκολα μπορεί κάποιος να τα βρει.
Θα ήθελα να γράψω 2-3 σκέψεις που αποκόμισα από τη συμβίωση μου αυτές τις λίγες μέρες με την Χ100Τ.
Πρώτα από όλα να πω ότι η μηχανή ποιοτικά και εμφανισιακά αγγίζει το άριστο.
Εκεί όμως που θέλω να επικεντρωθώ είναι στο φωτογραφικό feeling που σου αφήνει όταν αρχίζεις να τραβάς.
Δεν είναι γρήγορη όσο άλλες στην εστίαση ούτε έχει τις ευκολίες των σύγχρονων μηχανών παρόλα αυτά
το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι πιο κοντινό σε αυτό που βλέπει ή μάλλον αισθάνεται το μάτι.
Και μιλάω για τα jpeg της μηχανής γιατί με τα raw της ακόμη δεν ασχολήθηκα.
Τα προφίλ της fuji αυτή τη φορά προσομοιώνουν άψογα το αναλογικό φιλμ με το classic chrome να με συναρπάζει.
Είναι τέτοια η ποιότητα του εξαγόμενου jpeg που νιώθεις ότι η φωτογραφία δε χρειάζεται καμία παρέμβαση.
Η δε φωτομέτρηση της είναι από άλλο πλανήτη λες και η μηχανή διαβάζει το μυαλό σου.
Το υβριδικό της σκόπευτρο είναι απολαυστικό και καλύπτει κάθε γούστο.
Σαν κλασική fuji ξεχνάς τουλάχιστον μέχρι τα 3200 iso ότι υπάρχει θόρυβος.
Η δυσκολία του σταθερού φακού είναι και ευλογία που σε ωθεί να μάθεις να φωτογραφίζεις.
Δεν είναι μηχανή για όλους αλλά είναι για όλους εκείνους που ψάχνουν ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ.
Και επειδή η εικόνα μιλάει καλύτερα από τα ευφραδέστερα χείλη απολαύστε υπεύθυνα.
Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι jpeg χωρίς καμία επεξεργασία μόνο resize σε 2048 Χ 1365 διαστάσεις.

Δίχτυα by Panos Tiniakos, on Flickr

Πάπιες στο σούρουπο by Panos Tiniakos, on Flickr

Μέσα Λιμάνι το χειμώνα by Panos Tiniakos, on Flickr

Παναγία της Τήνου - Δεκέμβριος 2015 by Panos Tiniakos, on Flickr

Ερείπια by Panos Tiniakos, on Flickr

Χειμωνιάτικος Καθρεπτισμός by Panos Tiniakos, on Flickr

Στολίζοντας τα άψυχα by Panos Tiniakos, on Flickr

Μια σκέψη πριν τη Δύση by Panos Tiniakos, on Flickr

Ψαράς στο καρνάγιο by Panos Tiniakos, on Flickr

Χριστουγεννιάτικο Στολίδι by Panos Tiniakos, on Flickr

Πάνο πραγματικά η φωτομετρηση,τα χρώματα και το αρχείο είναι πολύ καλά,ίσως μερικές από αυτές τις φωτογραφίες είναι από τις καλύτερες πού έχεις ανεβάσει μέχρι τώρα...με δελεάζει το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να την έχει σχεδόν πάντα μαζί του,βέβαια ο καθένας θα έπρεπε να γνωρίζει τι θέλει από αυτή την εξαιρετική κατά τ"αλλα μηχανή και αν καλύπτει τις απαιτήσεις βαση των αναγκων πού έχει για την εξάσκηση της φωτογραφίκης τέχνης.Προσωπικά την βλέπω σαν δεύτερη μηχανή λόγω της αδυναμίας αλλαγής φακών.Η XT1 είναι καλή περίπτωση για όλα τα πλεονεκτηματα πού πολύ εύστοχα αναφέρεις στις επισημάνσεις σου.

Last edited:
Εκπληκτικές φωτογραφίες!!! Οι λόγοι πού αναφέρεις είναι η αιτία που έχω κρατήσει την X100s δυο χρόνια και δεν τολμάω να κοιτάξω άλλου.....

κι εγώ είχα μια Χ100 παλιά & είχα πάθει πλάκα, ειδικά με το φακό. αλλά στο τέλος της ημέρας αφενός δεν είναι πολύ κόμπακτ και αφετέρου είναι πολύ περιοριστική, τη στιγμή που με τα ίδια ή και λιγότερα λεφτά παίρνεις μια ΧΤ10 με έναν ζουμ και έναν pancake. πολύ ωραίες οι φωτογραφίες Παναγιώτη!

Fuji+Fujifilm+X100+X100S+X100T+X-E1+X-E2+27mm+f2.8.jpg

Φοβερά χρώματα! Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να την ξαναδώ από κοντά. Υπέροχη αλλά όχι ακριβώς compact, έτσι προτίμησα να πάρω μια Ricoh GR που είναι πραγματικά τσέπης. Όταν παραλάβω θα τα πούμε στο σχετικό νήμα (χρόνου επιτρέποντος)...

Μα καλά...αποκάλυψες την τιμή των 1300; Είσαι πολύ θαρραλέος αλλά ειλικρινά δε ξέρω πως θα μπορέσεις να ανταποκριθείς στην επιθυμία σου να την αποκτήσεις ο ίδιος σύντομα.

Την έχω αγγίξει και εγώ και αν δεν δούλευα αρκετά και το βίντεο, παίζει να είχα κάνει αλλαγή εξοπλισμού και να την πάρω.

Με παραξένεψε πολύ το σκόπευτρο. Είναι καλύτερο από το καθαρό οπτίκό και μου έκανε εντύπωση - αν και πλέον για νυχτερινά είμαι λάτρης του καθαρού EVF. Προσωπικά όταν την άγγιξα δεν είχα την ευκαιρία να παίξω μαζί της. Εσένα πως σου φάνηκε το σκόπευτρο;

Τρομερή φωτομέτρηση και πολύ καλό whitebalance. Νομίζω αυτό το τελευταίο είναι που κάνει την διαφορά.
Όμως από εκεί και πέρα ως χομπύστας retoucher που απολαμβάνει τα raw αρχεία, αυτό το πλεονέκτημα δεν μου λέει κάτι. Ίσως αν την είχα τελικά να μην επεξεργαζόμουν τα raw, τι να πω.

Για αυτούς που τους ενδιαφέρει (εμένα μου αρέσει αρκετά), είναι πως μπορεί να συγχρονίσει με φτηνά και απλά φλας σε πολύ γρήγορες ταχύτητες. Σαν HSS περίπου (χωρις το κόστος του εξειδικευμένου φλας).

Από αρνητικά με ενόχλησε αρκετά η εργονομία. Το γεγονός ότι έχει μόνο συγκεκριμένες διακριτές επιλογές για shutter speed στην πάνω ροδέλα και μετά πρέπει να πας στην από πίσω ροδέλα...ειλικρινά δε μπορώ να το καταλάβω. Τραβώ κίνηση και παίζω πολύ συχνά με το shutter speed. Τι σκεφτόντουσαν; Απλά να μιμηθούν την εμφάνιση των παλιών;

Η πρώτη φωτογραφία με τα δίχτυα είναι η μόνη με classic chrome film mode.
Οι άλλες 2 που αναφέρεις Ηλία είναι με standar film mode αλλά πρέπει να σου πω ότι ήταν ένα σούρουπο με ελαφριά νέφωση η οποία δημιούργησε έντονους χρωματισμούς σε ροζ και μωβ αποχρώσεις.
Αυτό δηλαδή που βλέπεις δεν απέχει πολύ από αυτό που έβλεπα με το μάτι μου τη στιγμή της λήψης.

Αν βάλεις μέσα και την παράμετρο DR τότε λες πως είναι αρκετά καλά.
Ότι τείνει λίγο προς το "θερμο" είναι αλήθεια.
Όλα αυτά τα βλέπω από το κινητό κι έτσι δεν βάζω και το χέρι στη φωτιά. .. ;)

φιλε tiniake, διαβασα το review σου, ωραιες φωτογραφιες.ξερω οτι τονισες με κεφαλαια την λεξη φωτογραφικη...αλλα μηπως δοκιμασες και το videο της?
ευχαριστω.

Στην 2η (πάπιες) και 3η (λιμανι) φωτό είναι πετυχημένο το WB και η φωτομέτρηση ??

Να διαχωρήσουμε το πετυχημένο από το ακριβές;
Και εγώ στην επεξεργασία μου στα raw το φέρνω το WB εκεί που θέλω για να βγουν χρωματικές αποχρώσεις που θέλω.
Το θέμα είναι ότι εκεί που το πήγε φαίνεται να ταιριάζει.

φιλε tiniake, διαβασα το review σου, ωραιες φωτογραφιες.ξερω οτι τονισες με κεφαλαια την λεξη φωτογραφικη...αλλα μηπως δοκιμασες και το videο της?
ευχαριστω.
Όχι ακόμη αλλά θα γίνει σύντομα και αυτό απλά θέλω πρώτα να το ψάξω λίγο για να μην τραβήξω ότι να ναι και βγουν λανθασμένα συμπεράσματα.

o.k ευχαριστω...θα περιμενουμε....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
ρ
βεβαια τα 1200/1300 ευρω. ειναι πολλα για την εποχη που ζουμε....αλλα αφου βγαζει ποιοτικες φωτο, εφαμιλες των miroless/dslr , εαν τραβαει και ικανοποιητικο video 1080p, τοτε ειναι μια καλη αγορα, που θα μεινει με αυτη, πολυ καιρο τωρα.....
Στον αντιποδα ειναι η sony RX100 III/IV με λιγοτερα χρηματα....οποιος θελει να εχει μια compact με καλες(οχι μαλον σαν της X100T) φωτο, και πολυ καλο (καλυτερο πιθανοτατα) video,μαλον θα προτιμησει τις sony....οποιος θελει μια μηχανη, για πολυ καλη ποιοτητα φωτογραφιων, θα ποτιμησει την Χ100Τ...
Λεω εγω τωρα.....

Να διαχωρήσουμε το πετυχημένο από το ακριβές;
Και εγώ στην επεξεργασία μου στα raw το φέρνω το WB εκεί που θέλω για να βγουν χρωματικές αποχρώσεις που θέλω.
Το θέμα είναι ότι εκεί που το πήγε φαίνεται να ταιριάζει.

Nα το διαχωρίσουμε φυσικά .. εγώ ρωτάω αν αρέσει (αρα είναι πετυχημένο). Ακριβές δεν είναι αλλά πιθανολογώ οτι αν τις επεξεργαζόμουνα μπορεί να κατέληγα σε ακόμη λιγότερο ακριβές αλλά πιο γουστόζικο WB.

Το δεύτερο θέμα .. η φωτομέτρηση τί λέει .. πετυχημένη ?.
Για να ξεκαθαρίσω την θέση μου εγώ θα χρησιμοποιούσα σίγουρα μικρότερο ISO και ισως αν αυτό δεν εφτανε για να μην κάψω ενδιαφέροντα στοιχεία του κάδρου θα χρησιμοποιούσα και μικρότερη έκθεση.