Fuji XT-2 φωτογραφία

Απάντηση: Re: Fuji XT-2

Σε ευχαριστούμε πολύ για την αναλυτική παρουσίαση, με τον καιρό πιστεύω θα εξοικιωθείς ακόμη περισσότερο μαζι της και θα την χαρείς διπλά ...

Re: Fuji XT-2

Σούπερ ανάλυση.
Μεστή, ουσιώδης και ακριβής.
Δεν κρύβω ότι τη θέλω αυτή τη μηχανή ειδικά μετά τις εντυπώσεις σου.
Ελπίζω στην γρήγορη έλευση μιας Χ-Τ20 μήπως και γλύτωσω λίγα χρήματα.

Πολύ "ζουμερή" παρουσίαση, αυτό που λείπει από τα κλασσικά review. Και πάλι καλοκλίκωτη!

Οποτε μπορεις σεταρισέ τη για ριπη με συνεχόμενη εστιαση CAF και με ενεργό Liveview (οχι με συνεχόμενη αναπαραγωγή των τελευταίων καρε που εχει lag) και πες μας τι βλεπεις ... αν υπαρχουν τυχον blackout και στα ποσα fps καθεται η ριπή ...

Απάντηση: Fuji XT-2

Φίλε Skywriter, νιώθεις ότι με αυτή την μηχανή θα μπορούσες να είσαι πρώτος (ή μοναδικός) φωτογράφος σε γάμο;
Σύγκρινε την αν μπορείς με μία DSLR.

Κοίτα στους συνδέσμους που δίνεις οι γάμοι δεν έχουν σχέση με τους νυχτερινούς βυζαντινούς δικούς μας και τα πάρτυ σε κτήματα τα μεσάνυκτα ή κακοφωτισμένες αίθουσες. Το γράφω για την εστίαση δίχως να αμφιβάλλω ότι η X-T2 - ενδεχόμενα με λίγο επιπλέον κόπο - θα μπορεί να ανταποκριθεί.

Δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα στο να τραβήξεις έναν γάμο. Εφόσον είσαι πλήρες με φακούς και αξεσουάρ που θέλεις να χρησιμοποιήσεις δεν θα δυσκολευτείς εκτός από το σημείο της αυτονομίας. Είχα διαβάσει στα κοντά έναν ξένο φωτογράφο που τράβηξε με fuji x-pro2 ότι για το ΣΚ του γάμου άλλαξε 12 μπαταρίες . Προφανώς κάποιες ήταν μονίμως σε φόρτιση και εναλλάξ.

Παιδιά ο επαγγελματίας φωτογράφος που φωτογραφίζει κυρίως γάμους θέλει τα εξής:

1) Στιβαρό σώμα που αντέχει με πολύ καλό κράτημα και εργονομία
2) Σφαίρα εστίαση σε όλες τις συνθήκες
3) Φακούς, θέλει ένα σύστημα που θα έχει τους φακούς που θέλει και κυρίως θα εστιάζουν γρήγορα
4) Μεγάλη αυτονομία, όσο το δυνατό μεγαλύτερη
5) Σύστημα Flash με όσο το δυνατό μεγαλύτερες δυνατότητες
6) Συναδέλφους που να έχουν παρόμοιο εξοπλισμό και να ξέρουν να διαχειρίζονται τα αρχεία από τις κάμερες τους, κάποια στιγμή θα χρειαστείς βοήθεια είτε σε σώματα/φακούς είτε σε επεξεργασία και χρειάζεσαι να είσαι στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά τον εξοπλισμό με τους άλλους.

Σαν πακέτο όλα αυτά τα προσφέρει ΜΟΝΟ η Nikon/Canon και για αυτό το 99% των φωτογράφων γάμων φωτογραφίζει μόνο με αυτές. Τίποτα δεν είναι τυχαίο...αν μπορείς να φωτογραφίσεις γάμο με xt2? φυσικά μπορείς όπως μπορείς και με μια Sony rx10 (έχω δει φωτογράφο να βγάζει φώτος σε γάμο με rx10) και με ένα σωρό άλλες μηχανές....άλλα τίποτα δεν φτάνει το συνολικό πακέτο των Nikon/Canon....τα πράγματα είναι απλά....ο καθένας κάνει τις επιλογές του....

Το θέμα των φακών με απασχολεί ιδιαιτέρως. Διαβάζω τελευταία κακές κριτικές γιά τον 50-140.
Επίσης το να έχουν οι συβεργάτες σου φακούς Fujinon είναι κάπως δύσκολο. Είδικά αυτοί που ήδη είναι επαγγελματίες δύσκολα θα αλλάξουν σύστημα.
Γενικά, πιστεύετε ότι μιά X-T2 έχει να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στην φωτογραφία γάμου ή απλά είναι η "καύλα" ορισμένων (μέσα και εγώ) με το σύστημα;
Εκτός από τα film simulations εννοείται.
ΥΓ: Εννοείται ότι ένας καλός φωτογράφος μπορεί να τραβήξει με οποιοδήποτε σύστημα. Το θέμα είναι αν με X-T2 η δουλειά του θα ήταν το ίδιο καλή.Επίσης, ενας μέτριος θα έκανε σίγουρα καλύτερη δουλειά με Nikon/Canon;

Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσες...είναι όλα σχετικά....το μόνο που μπορώ να πω ότι με τις Nikon/Canon θα είναι η δουλειά σου κάπως ποιο εύκολη για όλους τους λόγους που ανέφερα προηγουμένως....αποτελέσματα μπορείς να πάρεις εξίσου καλά με οπουδήποτε σύστημα, το θέμα είναι να ξέρεις να χρησιμοποιείς τους φακούς, την μηχανή σου, το Photoshop και να έχεις καλό μάτι....
Προσωπικά βρίσκω σαν πλεονέκτημα της Fuji (και γενικά των Mirrorless) το μικρότερο βάρος άλλα σε συνθήκη γάμου δεν νομίζω ότι απασχολεί ιδιαίτερα το συγκεκριμένο. Αν πας στην Fuji για γάμο σίγουρα είναι ένα ρίσκο, τώρα αν θα αποδώσει ή απλά είναι ''καύλα'' όπως ανέφερες δεν ξέρω να σου πω....

Οποτε μπορεις σεταρισέ τη για ριπη με συνεχόμενη εστιαση CAF και με ενεργό Liveview (οχι με συνεχόμενη αναπαραγωγή των τελευταίων καρε που εχει lag) και πες μας τι βλεπεις ... αν υπαρχουν τυχον blackout και στα ποσα fps καθεται η ριπή ...

Στα 3,4,5fps σε Liveview υπάρχει blackout σε normal mode και boost mode .Στα 5 είναι πολύ μικρό σε σχέση με την X-T1 .8 και 11 δεν υπάρχει σε normal mode ,ούτε σε boost φυσικά.Τα 11fps σταματάνε γύρω στα 6sec νομίζω οπού μετά που πέφτει το burst rate ,ναι έχει.Τα 8fps δεν κατάφερα να τα χρονομετρήσω,πάνε αρκετά παραπάνω.Θα ξανακάνω τα ίδια όταν παραλάβω νέα κάρτα μνήμης.

Φίλε Skywriter, νιώθεις ότι με αυτή την μηχανή θα μπορούσες να είσαι πρώτος (ή μοναδικός) φωτογράφος σε γάμο;
Σύγκρινε την αν μπορείς με μία DSLR.

Επειδή γάμος/βάφτιση είναι πονεμένη ιστορία (του αδερφού μου),το μόνο πράγμα που παίζει ρόλο είναι η ικανότητα των φωτογράφων.Άμα υπάρχει μεράκι και ελάχιστος επαγγελματισμός,μπορεί πολύ καλά να κάνεις δουλειά με αρκετές μηχανές ,όπως σε κάτι βαφτίσια που είχα πάει και είχαν canon 70D για βίντεο ,nikon D600 για φωτογράφιση και το αποτέλεσμα που είδα έπειτα ήταν πολύ όμορφο. Αντίθετα ,σε δικό μας μυστήριο ,τι Nikon D810 ,τι επαγγελματικές βιντεοκάμερες ,go pro με κοντάρια και λήψεις από ψηλά , φωτισμούς με προβολείς ,flash και πήραμε έτοιμα ακατέργαστα jpegs με καμμένα highlights ,βίντεο κολάζ ,όλα πολύ μέτρια.Νομίζω ότι κάνει η Χ-Τ2 άνετα για μυστήρια και αρέσει στα ζευγάρια λόγω των τόνων δέρματος.

Είσαι επαγγελματίας φωτογράφος;
Αν όχι θες χρήματα για να ξεκινήσεις σωστά,αρκετά χρήματα.
Και με μια μηχανή τραβάς αλλά δεν αρκεί.
Όταν ο άλλος σε πληρώνει οφείλεις να τον τιμήσεις μέχρι και το τελευταίο ευρώ.
Αυτό σημαίνει 2 τουλάχιστον σώματα, φακούς, φώτα, φλας κτλ.

Από 400 σε 900 φωτογραφίες μετά τα τεστ :) .Μάλλον 7-8 sec 11fps.Επίσης για να μεταβω από AF-S σε AF-C χρειάζονται 4 κινήσεις ,αναγκαστικά οι 2 σε custom κουμπιά για γρήγορη μετάβαση: Ροδέλα σε CH(ή CL) ,μπροστά κουμπί από S σε C ,custom κουμπί από single point σε zone area (ή wide tracking) και τέλος custom κουμπί AF-C custom setting (μία από τις 5 επιλογές ή μία δικιά μου φτιαγμένη) . Ίσως και 5 κινήσεις αν θέλω να αλλάξω fps από 8 σε 11.Δεν ξέρω αν θα αλλάξει αυτό στο μέλλον,μακάρι.

Το θέμα των φακών με απασχολεί ιδιαιτέρως. Διαβάζω τελευταία κακές κριτικές γιά τον 50-140.
Επίσης το να έχουν οι συβεργάτες σου φακούς Fujinon είναι κάπως δύσκολο. Είδικά αυτοί που ήδη είναι επαγγελματίες δύσκολα θα αλλάξουν σύστημα.
Γενικά, πιστεύετε ότι μιά X-T2 έχει να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στην φωτογραφία γάμου ή απλά είναι η "καύλα" ορισμένων (μέσα και εγώ) με το σύστημα;
Εκτός από τα film simulations εννοείται.
ΥΓ: Εννοείται ότι ένας καλός φωτογράφος μπορεί να τραβήξει με οποιοδήποτε σύστημα. Το θέμα είναι αν με X-T2 η δουλειά του θα ήταν το ίδιο καλή.Επίσης, ενας μέτριος θα έκανε σίγουρα καλύτερη δουλειά με Nikon/Canon;

Κακές κριτικές πάνω σε τι;Τι γράφουν; Ναι, έχει να προσφέρει κάτι ξεχωριστό η Fuji σε γάμους κάνε αν θες ένα search στο διαδίκτυο (kevin mullins κλπ)

Αυτο με την ευχρηστια των κουμπιων στις Fuji τοχα παρατηρηςει απο την XT1, πολυς ο χρονος για να κανεις κατι απλο να περασεις απο saf σε CAF ... οκ για τη ρυθμιση fps δικαιολογείται να μπαινεις σε μενου!

σε αυτο με τα blackout κατι δεν μου λες καλα ... για να μην υπαρχουν οταν ειναι πολλα τα fps και να υπαρχουν οταν ειναι λιγα τα fps σημαινει ενα και μονο πραγμα ... οτι βλεπεις σε εικόνες πολυ γρηγορα αυτο που τράβηξες με πολυ μικρο lag που δεν το καταλαβαινεις αλλά υπαρχει.. ομως αυτο δεν ειναι Liveview σε πραγματικο χρόνο .. τοχουν ολες οι τελευταιες μηχανες αλλα αν κυνηγήσεις π.χ. Ενα πολυ γρηγορο θεμα π.χ. πουλί θαχει φυγει εκτος οθονης και εσυ θα το βλεπεις στην οθονη ...

Για δες πρεπει ναχει ρυθμιση με ομαλή ΡΟΗ Liveview οχι time lapse καρε ...και αυτο 200% παρέχεται μονο σε χαμηλη ριπη γιατι ο ή οι επεξεργαστής - ές δεν αντεχει να τα κανει παραλληλα με πολλά fps και με CAF ... πιθανον ομως να υπαρχει στην χαμηλη ριπη αλλα σε συνδιασμό με μικρα ή μεγαλα blackout ... ετσι ειναι π.χ. στην ΕΜ1 μου σε 6.5 fps ενω σε 9-11fps δεν βλεπεις blackout καθολου αλλα ειναι στην πραξη timelapse ... δηλ. πέταξε το πουλάκι ...

Τα ρωτώ ολα αυτα γιατι ειναι η πιο συγχρονη ακαθρεπτη μηχανή που έχει βγει και θελω να ξερω με ακριβεια τι παρεχει ο ανταγωνισμός στο συγκεκριμένο τομέα που μέχρι σήμερα ήταν πίσω απο τις Dslr με OVF ... π.χ. Η 6300 παροτι έχει 11fps σε CAF όταν θελεις πραγματικό Liveview πεφτει στα 8 fps ...

ΥΣ
εγω θα προέτρεπα καποιον επαγγελματία να παει σε Fuji κυρίως αν θέλει να παραδίδει γρήγορα υλικό σε JPEG χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία και έτσι να μην χανει επιπλεον χρονο ... αυτο με την προϋπόθεση να τηρεί τα βασικά και να μην τραβα κουτουρού γιατϊ εκεί ούτε με MF δεν σώνεται ...

Last edited:

στα 11fps είναι σαν αυτό το παραδείγμα 1https://www.youtube.com/watch?v=eydmOVnMPxQ και εδώ σε raw 2https://www.youtube.com/watch?v=v6vwlOajq_w
Τώρα με τις ρυθμίσεις , ψάχνομαι να βρω που υπάρχει αυτό που λες.

Skywriter, κακές κριτικές (γιά τον 50-140) κυρίως γιά το bokeh. Αλλά και γιά την οξύτητα έχω διαβάσει ότι υστερεί αρκετά από τον Canon 70-200 ΙΙ 2.8.
Θα πρέπει να την πιάσω στα χέρια μου να δω πως κάθεται γιατί η X-T1 δεν με βόλεψε καθόλου.
Υπάρχει σε κάποιο κατάστημα, να την δούμε (πιάσουμε);

Για το 1ο ναι ,για το 2ο ,αν ανατρέξεις σε προηγούμενες σελίδες σε αυτό το νήμα,θα δεις το αντίθετο και μιλάμε για περίπου 1000 ευρώ διαφορά στην τιμή με τον εξαιρετικό Canon .Επίσης έχει καλή σταθεροποίηση. Τελικά το video focus με διαψευδει μέρα με τη μέρα ,μου φαίνεται πολύ καλό με τους zoom ,μιας και είχα κάνει τεστ με τον 56 και δεν ξέρω πώς ,αλλά πλέον μια χαρά το exposure στη διάρκεια της εγγραφής