Fuji XT-3 φωτογραφία

Θεωρείτε ότι αξίζει στο 1κ το σώμα εν έτη 2021 ;
Για φωτογραφία βασικά, ένα αξιόπιστο σώμα που δεν θα πέσει στο μισό της αξίας του μέσα σε 1 χρονο;

Κοιτα η αξία της δεν θα πέσει στο μισό σε ένα χρόνο, μιλάμε για μια πολύ καλή μηχανή, άριστα εξοπλισμένη. Αν αξίζει πλέον χίλια ευρώ, τι να σου πω δεν ξέρω, την έχω δουλέψει καμπόσο και μου άρεσε, απλά η εστιαση της έχει θεματάκια και η έλλειψη σταθεροποίησης στο σώμα είναι σοβαρό μείον πλέον, ειδικά σε αυτά τα χρηματα. Προσωπικα μέχρι 800-900 ευρώ θεωρώ ότι αξίζει στα 1.000 θέλει σκέψη. Φυσικά όλα κρίνονται ανάλογα τις ανάγκες σου, τους φακούς που θα την δουλέψεις κλπ. Μην ξεχνάς ότι είναι και μια μηχανή 3ετιας πλέον.

• Like
Reactions: Giorgios
Aν έχεις ήδη φακους στο σύστημα η ΧΤ3 ειναι ένα πολύ ωριμο σώμα για φωτογραφία, ειδικά μετα τα τελευταια update στο firmware. Το χιλιάρικο υποθέτω αναφέρεσαι για αγορά με ελληνική διετή εγγυηση , οπότε είναι μια χαρά για καινουργιο ανθεκτικό σώμα με την απόδοσή της. Το μόνο της ψεγαδι όπως ειπε και ο Νίκος είναι η απουσία σταθεροποιησης αλλά μπορεις να το καλύψεις εως ενα σημείο με τους κατάλληλους φακους. Δεν ξερω βεβαια αν την βρεις ετοιμοπαραδοτη, εχουν ελλειψη εδώ και καιρό στα τσιπ και μονο ΧΤ4 εχουν και πουλάνε.

Η αξια των μηχανών πέφτει ραγδαια μολις ανακοινωνονται νεα μοντελα και του χρόνου πραγματι μπορει να χάσει ενα μεγάλο μέρος της σημερινής αξιας της αν την πουλήσεις. Αλλά η αγορά δεν πρέπει να γινεται με αυτό το κριτήριο, δεν ειναι επένδυση η φωτογραφία , το χομπυ σου ειναι και θα χάσεις χρηματα. Το θεμα ειναι να την δουλέψεις αρκετά και να την ευχαριστηθείς , όχι να αλλάζεις σώματα κάθε χρόνο , εκτος αν κανεις τέστ για το youtube.

Last edited:
  • Like
Reactions: Giorgios
Ευχαριστώ πολύ κ Κώστα

Θα κάνω μια βόλτα από κέντρο να δω και από κοντά τι παίζει με διαθεσιμότητα κλπ

Έχοντας λίγες μέρες στην κατοχή μου την Fuji X-T3 μαζί με τον φακό Fuji 16-80f4 αυτό που μπορώ να πω είναι το πόσο καλά στέκεται ακόμα και σήμερα μια μηχανή που είναι 7 ετών του 2018, έχοντας να ζηλέψει σχεδόν τίποτα από οποιαδήποτε σύγχρονη μηχανή.

Αυτό από την μια δείχνει πόσο καλή δουλειά είχε κάνει η Fuji αλλά δυστυχώς δείχνει και το πόσο δεν εξελίσσονται πλέον οι μηχανές σε σημείο που ψάχνουμε ψηλούς στα άχυρα για να δικαιολογήσουμε νέα μοντέλα.

Στα του σώματος τι να πω, δύσκολα βρίσκω κάτι να θέλω και να μην το έχει, πάντα για τα δικά μου στάνταρντς και δεδομένα.

Πανέμορφη και μαζεμένη με καλό gripακι. Τούμπανο μεταλλική κατασκευή, πραγματικά δεν αντέχω άλλο τις πλαστικότερες! Πιάνεις την μηχανή και σου φέρνει χαμόγελα με την premium κατασκευή.

Κορυφαία εργονομία με ένα σκασμό χειριστήρια και joystick φυσικά!

Καλή σπαστη οθόνη και κυρίως σκοπευτραρα, μεγάλο, φωτεινό και υψηλής ανάλυσης…καμία σχέση με τα φτηνά μικρά χαμηλής ανάλυσης σκοπευτρα που βρίσκεις σε άλλες μηχανές, αυτό που μόνο του απογειώνει την εμπειρία χρήσης!

Η μηχανή έχει τα πάντα πάνω, και διπλό γρήγορο καρτοδεκτη, έξοδο ακουστικών, έξοδο μικροφώνου, καλή μπαταρία με γρήγορη φόρτιση usb c, WiFi, Bluetooth, εύκολο πλήρες μενού, κορυφαία ποιότητα εικόνας με τα καλύτερα JPEG της αγοράς, φανταστικά film simulation αλλά και χώρο να φτιάξεις τα δικά σου. Μηχανικό κλειστό. 1/8000, γρήγορο burst mode, ταχύτατη λειτουργία λόγω γρήγορου επεξεργαστή κλπ.

Έχει πλέον και πολύ καλή εστίαση με τόσα updates που έχει πάρει και φυσικά και σε βίντεο είναι πλήρως εξοπλισμένη σε σημείο που χάνεσαι με τόσες δυνατότητες που προσφέρει. Παρεπιπτόντως τι φανταστικό είναι σε βίντεο το Eterna…! Μαγεία!

Ουσιαστικά όσο και να έψαξα το μόνο αρνητικό που βρήκα είναι η απουσία ibis, που προς το παρών δεν με ενοχλεί καθώς ο φακός 16-80 που έχω έχει φανταστική σταθεροποίηση 6 stop, που δεν το έχω ξαναδεί σε κανέναν φακό! Τραβάω άνετα χερατες φωτός στο 2/3 sec ή ακόμα και με λίγη προσπάθεια και 1 sec, Κάτι που δεν το έχω ξαναδεί με άλλον φακό.

Βέβαια το μεγάλο ατού της μηχανής για μένα και βασικός λόγος που την πήρα είναι η αδιαβροχοποιηση. Τον Αύγουστο θα επισκεφτούμε οικογενειακός 3-4 χώρες της Ασίας για μπόλικες μέρες και εκεί ειναι τροπικά κλίματα και περίοδος μουσώνων οπότε θα φάμε μπόλικες βροχές, ε λοιπόν ένα τέτοιο σώμα θα μου λύσει τα χέρια!

Φυσικά θα επανέλθω με φωτός μέσα στον Αυγουστο κυρίως από το μεγάλο ταξίδι όπου θα την λιώσω σε χρήση…περιμένω μέσα σε αυτές τις μέρες και την αδιάβροχη έκδοση του Fuji 10-24 όπου παρέα με τον 16-80 θα κάνουν ένα φανταστικό ταξιδιωτικό πακέτο φακών για όλες τις καιρικές συνθήκες..

Έχοντας λίγες μέρες στην κατοχή μου την Fuji X-T3 μαζί με τον φακό Fuji 16-80f4 αυτό που μπορώ να πω είναι το πόσο καλά στέκεται ακόμα και σήμερα μια μηχανή που είναι 7 ετών του 2018, έχοντας να ζηλέψει σχεδόν τίποτα από οποιαδήποτε σύγχρονη μηχανή.

Αυτό από την μια δείχνει πόσο καλή δουλειά είχε κάνει η Fuji αλλά δυστυχώς δείχνει και το πόσο δεν εξελίσσονται πλέον οι μηχανές σε σημείο που ψάχνουμε ψηλούς στα άχυρα για να δικαιολογήσουμε νέα μοντέλα.
Είναι όντως πολύ τίμια μηχανή.

Όσον αφορά τα σχόλια για τα σώματα.
Είναι αλήθεια ότι για καθημερινή φωτογραφία και τοπίο, ελάχιστα βελτιώθηκαν από το 2015-17 και έπειτα.
Πέρα του AF που είναι πολύ καλύτερο φυσικά.

• Like
Reactions: karamela
Είναι όντως πολύ τίμια μηχανή.

Όσον αφορά τα σχόλια για τα σώματα.
Είναι αλήθεια ότι για καθημερινή φωτογραφία και τοπίο, ελάχιστα βελτιώθηκαν από το 2015-17 και έπειτα.
Πέρα του AF που είναι πολύ καλύτερο φυσικά.
Ουσιαστικά μόνο το AF όπως είπες έχει βελτιωθεί στα νέα σώματα, νομίζω ότι όλα τα σώματα των κατασκευαστών εκεί μέχρι το 2017-2018 ωρίμασαν έφτασαν στο peak ακόμα και σε δυνατότητες βίντεο, και από εκεί και πέρα λίγα πράγματα βλέπουμε σε κάθε γενιά.

Πάντως και σε εστίαση που την φοβόμουν είναι αρκετά καλή η X-T3, έχει πάρει πάρα πολλά updates και βελτιώσεις και δεν βρήκα κάποιο θέμα. Είναι πιο αργή μεν π.χ. Από την Nikon Z50ii που επίσης έχω που είναι σφαίρα, αλλά όχι τόσο όσο περίμενα, θέλει δηλαδή αρκετά προσοχή για να βρεις διαφορές. Για γενική χρήση είναι μια χαρά η εστίαση της, τώρα αν κάποιος κάνει bird και sport photography ε προφανώς θα πάει κάπου αλλού!

Υ.Γ. Εχτές στην παραλία τράβηξα δεκάδες φωτός και βίντεο τα παιδιά που τρέχανε, παίζανε κλπ. Δεν κοίταξα αναλυτικά όλα τα αρχεία αλλά δεν πρέπει να έχω πάνω από 1-2 χαμένες φωτός…ενώ και σε βίντεο έχει ομαλή εστίαση με τον 16-80 και δεν έχασε την εστίαση σε κανένα σημείο. Δεν δίνει την σίγουρα που π.χ. Σου δίνει μια Sony A7iv που δοκίμασα την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά δεν θα σε απογοητεύσει δε.

Last edited:
Ενας βασικός λόγος που αγοράζουμε Fuji Μηχανές είναι αυτά τα άτιμα Film Simulation που προσφέρει, που ακόμα και αδιάφορες φώτος, όπως η παρακάτω, τις κάνει να φαίνονται καλύτερες και πιο εντυπωσιακές.

Μια απλή φώτο που τράβηξα το πρωί κάτω από το σπίτι, του παρακάτω λουλουδιού με ενεργοποιημένο το Color Chrome που βγάζει έξτρα πληροφορία στα σκοτεινά για τα κόκκινα χρώματα..Film Simulation Velvia όπως βγήκε από την μηχανή απλά χαμήλωσα την ανάλυση και τον όγκο του αρχείου για να ανέβει εδώ άνετα.

1.jpg

Last edited:
Ρυθμίσεις για AF Tracking σε παιδιά από την ίδια την Fuji, το δοκίμασα και πράγματι βελτιώνει την συνολική απόδοση και σταθερότητα του συστήματος, το παρακάτω είναι για πολλές μηχανές της Fuji, απλά στις πιο παλιές όπως την X-T3 του νήματος έχει ακόμα περισσότερο χρησιμότητα λόγο παλιού συστήματος εστίασης.
https://digitalcamera-support-en.fujifilm.com/digitalcameraengpcdetail?aid=000008177&wd=children

Και παρακάτω λίγο πολύ πως δουλεύει το σύστημα CAF της Fuji...

Καλά... Είμαι Fujifilm fanboy όσο δεν πάει έστω αν και δε χρησιμοποιώ πλέον εξοπλισμό Fujifilm, αλλά το όλο σύστημα χρειάζεται αλλαγή εκ θεμελίων. Μέχρι να φτιάξουν το πιο απλό πρόβλημα που υπάρχει δηλαδή την αποτυχία εστίασης σε ευρυγώνια εστιακά μήκη με κλειστό διάφραγμα και σε S-AF (κυρίως από την Χ-Τ4 και μετά), τις οδηγίες αυτές τις εκλαμβάνω ως δικαιολογίες προσωπικά.

Last edited:
Καλά... Είμαι Fujifilm fanboy όσο δεν πάει έστω αν και δε χρησιμοποιώ πλέον εξοπλισμό Fujifilm, αλλά το όλο σύστημα χρειάζεται αλλαγή εκ θεμελίων. Μέχρι να φτιάξουν το πιο απλό πρόβλημα που υπάρχει δηλαδή την αποτυχία εστίασης σε ευρυγώνια εστιακά μήκη με κλειστό διάφραγμα και σε S-AF (κυρίως από την Χ-Τ4 και μετά), τις οδηγίες αυτές τις εκλαμβάνω ως δικαιολογίες προσωπικά.
Δεν ξερω να σου απαντήσω σε αυτό, στην Χ-T3 δεν έχω πάντως κάποιο πρόβλημα εστίασης, μπορεί να μην είναι η πιο γρήγορη εστίαση στον κόσμο, αλλά δουλεύει μια χαρά αξιόπιστα χωρίς να χάνω φωτός σε όσες διαφορετικές συνθήκες και αν την δοκίμασα…έχει πάρει και πολλά updates η μηχανή με συνέπεια να λύσει παιδικές ασθένειες.

Τώρα για τα πιο καινουρια μοντέλα δεν ξέρω, μόνο την Χ-Μ5 είχα για ένα διάστημα και εστίαση της ήταν εξαιρετική, πολύ κοντά στην Ζ50ii που επίσης είχα στο ίδιο διάστημα.