Fujifilm X- T5

peperr

AVClub Addicted Member
25 May 2011
1,532
Marathon Lake
Παιδιά ξεχνάμε κάτι βασικό, δηλαδή τους φακούς που έχει ο καθένας μας. Γιατί ως γνωστόν τα σώματα έρχονται και παρέρχονται, οι φακοί μένουν. Κι άμα έχεις επενδύσει ένα τσουβάλι ευρώ είναι δύσκολο να αλλάξεις σύστημα και εμένα προσωπικά μου αρέσει πολύ η προσέγγιση της Fuji σε σώματα και αισθητήρες, θελεις βιντεο έχει λύση, θελεις φωτογραφία έχει λύση. Σίγουρα τα πολλά mp έχουν και τα στραβά τους αλλά σε πολλές περιπτώσεις και τα καλά τους. Στα δικά μου μάτια και επειδή τις έχω δουλέψει σχεδόν όλες, ο 24αρης αισθητηρας εχει καλύτερο αποτέλεσμα από τον 26αρη στα ψηλά ISO, μιλάω για φωτο αποκλειστικά καθόσον βίντεο δεν τραβαω ποτέ. Περιμένω να δω τι ρόλο βαράει σε αυτόν τον τομέα ο νέος 40αρης και μετά θα δω τι θα κάνω (στο μέλλον). Πάντως τόσο η Χ-Η2 όσο και η Χ-Τ5 με έχουν βάλει σε πειρασμό. :)

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
27,291
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Παιδες τα κινητα ανεβάζουν αναλυση για να εχουν κατι να πουλήσουν καθε χρόνο και για το Low Light βασιζονται αποκλειστικά σε computational power να βαλει την απαραιτητη σαλτσα

Οι μηχανες εχουν αλλη φιλοσοφια και ως επι το πλειστον απευθύνονται σε ενα ευρυ κοινο που δεν καιγεται τόσο για αναλυση αλλά κυριως για καλυτερη χρωματική πιστοτητα οσο τα ISO ανεβαινουν , αυτο που λεει ο Σπυρος δηλαδη αυξηση δυναμικου ευρους με ταυτοχρονα καλυτερη διαχειριση θορυβου , ισσοροπημενα βεβαια με μια νορμαλ ανάλυση για το μεγεθος του αισθητήρα

ενας πιο συγχρονος επεξεργαστης μπορει να γιατρεψει το αρχείο στο καθαρισμα του θορυβου σε Jpeg ή στο πισι τα νεα βελτιωμενα προγραμματα επεξεργασιας αλλά ειναι πολυ πιο δυσκολο να κρατα χρωματική πληροφορία το αρχείο οσο μικραινουν τα pixel και ανεβαινει η ευαισθησία (ISO)

ουτε εγω νομίζω πως αυτο γινεται με διπλασιασμό αναλυσης σε ενα crop αισθητηρα με την παρουσα τεχνολογια αισθητηρων

isin

Senior Member
19 October 2011
503
Δεν ξέρω πόσοι έχετε δει την "γκρίνια" για την ανάλυση του νέου αισθητήρα 40mp. Δηλαδή υπάρχουν πολλά βίντεο που δείχνουν ότι τα 40mp δεν προσφέρουν περισσότερη ανάλυση & πληροφορία από τους 26mp. Κάνουν όλοι συγκρίσεις στο 100% και 200% και δεν υπάρχει εμφανές κάτι περισσότερο σε πληροφορία. Επίσης αρκετοί έχουν ζοριστεί με το ότι δεν υποστηρίζει καποιους φακούς όπως ο 10-24 που είναι για τοπία και εκεί χρειάζονται την μεγαλύτερη ανάλυση.

θα βάλω ένα από τα βίντεο αλλά θα βρείτε δεκάδες ...

• Like
Reactions: guzzi and tiniakos

tiniakos

AVClub Fanatic
7 August 2007
17,013
Τήνος / Ελλάς
Καιρό τα λέμε εδώ μέσα.
Εχουν πιάσει ταβάνι οι φωτογραφικές, ειδικά στη φωτογραφία, στο βίντεο κάτι ψιλόβελτιώνεται.
Με τα μισά χρήματα αγοράζεις μηχανές ακόμη και 5ετιας που δεν υστερούν σε τίποτα σχεδόν.

• Like
Reactions: isin

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
12,803
Μάλλον το τελευταίο Review τους οπότε θα το διαβάσω ετσι σαν κύκνειο άσμα!! Στα της μηχανής τούμπανο προφανώς, στην πράξη βέβαια κάνεις άψογα την δουλειά σου και με την X-T4 ή και με ακόμα παλιότερες ειδικά αν δεν σε ενδιαφέρει το Ibis.

22 June 2006
35,231
NEO HRAKLEIO
Απ' ότι φαίνεται η ΧΤ5 δεν έχει βρει το κοινό της στο φόρουμ μας, οπότε είπα να τη δοκιμάσω .

Μετά από πολύ καιρό πάλι πίσω στη Fuji , μετά από διάφορες μηχανές, τελευταία είχα την Canon R5.
Καταπληκτική μηχανή , αλλά με ένα σοβαρό για μένα μειονέκτημα...την εμμονή της canon να κραταει κλειστό ακόμα το FF σύστημα της.

Μονή λύση ήταν οι παλιοί φακοί με ανταπτορα, που δουλεύει καλά μέν αλλά προσθέτει όγκο και βάρος , κι εγώ δεν είχα καμία σοβαρή προίκα canon EF φακών.
Οι native zoom είναι για μένα απλησιαστοι οπότε η αλλαγή ήταν αναγκαία .

Οι λογοι που πήγα στη Fuji και όχι σε κάποια άλλη FF είναι ότι η Sony δεν με ελκύει σαν σύστημα , παρόλο τη πληθώρα των φακών, δεν με εμπνέουν πια για φωτογραφία.
Τη Nikon τη δοκίμασα αλλά κι εκεί οι φακοί ΖΟΟΜ κυρίως είναι ακριβοί, αλλά τουλαχιστον υπάρχουν κάποιοι τρίτων κατασκευαστών.

Οι βασικοί λόγοι που πήγα λοιπόν πάλι στη Fuji είναι ο γνωστός μου καημός για το χρώμα και τα film simulation που μαζί με τα recipies δίνουν την εικόνα που ζητάω πια στις φωτογραφίες.

Αλλά υπάρχει κι άλλος ένας βασικός λόγος…οι φακοί.
Ειδικά οι τηλεφακοί…. βρήκα μια πολύ καλή ευκαιρία , xt5 μαζί με τον Fuji xf 50mm f1.2 και τον Fuji xf 100-400mm και ανταλλάχτηκαν με την r5.

Τελευταία , εκτός της street photo που τραβάω , έχω ξεκινήσει εκτός απο sport και λίγο nature/bird φωτογραφία…κυρίως για ψυχοθεραπεία.

Περισσότερα όταν τη στήσω...ακόμα φορτίζω μπαταρίες και κάνω αναβαθμίσεις .

IMG_20250318_203246.jpg

IMG_20250318_203424.jpg

Sent from my 24030PN60G using Tapatalk

Last edited:
22 June 2006
35,231
NEO HRAKLEIO
Είναι περίεργο, για μένα τουλάχιστον, ότι ο προηγούμενος κάτοχος δεν είχε κάνει ΠΟΤΕ αναβάθμιση, ούτε στη μηχανή ούτε στους φακούς.

Όταν τη δοκίμασα αρχικά νόμιζα ότι είχε κάποιο θέμα, δεν εστιάζει καλά, αργούσε υπερβολικά κλπ

Τώρα που έκανα τις αναβαθμίσεις έστρωσε , ειδικά με τον τηλεφακο.

Ο 56αρης είναι σχετικά αργος για τα σημερινά δεδομένα , αλλά παραμένει εξαιρετικός σαν φακός, κατασκευαστικά και οπτικά .

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
27,291
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Το κακό (και καλό για αγοραστές σαν εσένα Γιάννη ) είναι ότι ειδικά τις κορυφαίες μηχανές πολλές φορές τις παίρνουν ψιλό άσχετοι που δεν ξέρουν καν τι ειναι το firmware , ή τις αγοράζουν πρόωρα στην κάψα του καινούργιου μοντέλου πριν βγουν καν τα firmware που τις ισιώνουν , τις κρατάνε λιγο , πελαγώνουν και απογοητευονται και τις δίνουν πίσω στα φώτογραφικα μαγαζια για να πάνε σε κάτι άλλο θεωρητικά καλύτερο

Άλλες φορές πηδάνε από σύστημα σε σύστημα και δεν ψάχνουν καν τις ρυθμίσεις της μηχανής γιατί δεν βγάζουν άκρη με τα μενού για να την φέρουν στα μέτρα τους. Μια χαρά σου κάθεται μια τέτοια περίπτωση γιατί συνήθως είναι αδούλευτη.

22 June 2006
35,231
NEO HRAKLEIO
Το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι την είχε Φωτογραφος, γνωστός μου.
Τεσπα….από αύριο αρχίζω τις δοκιμές.

Αυτο που μ αρέσει στην xt5, είναι ότι βάλανε επιτέλους σπαστη οθόνη κι όχι περιστρεφόμενη..,και μόνο αυτό αρκεί για μένα!
Έχει τον ίδιο μηχανισμό που είχε και η θρυλική xt3, διπλής ανάκλισης δηλ. Πάνω κάτω και για πορτραίτο.
Στην χτ4 , την έκανε πιο βίντεο κεντρική με περιστρεφόμενη οθόνη, αλλά τώρα κατάλαβε ότι ήταν λάθος αυτό για τους φωτογράφους και ξανάβαλε το παλιό μηχανισμό…άφησε τα υπόλοιπα για τη σειρά xh.

• Like
Reactions: kbouk

CorfuS

Senior Member
17 November 2017
314
Με γεια ! Είναι υπέροχη κάμερα και ο αισθητήρας που φοράει, είναι "δυναμίτης" με τους σωστούς φακούς.
Όταν δοκιμάσεις τον 100-400mm γράψε αν θέλεις δυο λόγια για το πως σου φαίνεται με την XT5...

22 June 2006
35,231
NEO HRAKLEIO
ευχαριστω... ισως το ΣΚ να βγω να τον δοκιμασω.
Εχει πολυ καλο ευρος (150-600mm σε FF eq.) και καποια στιγμη ισως παρω και τον 1,4 tele converter για λιγο ακομα ευρος.

Ειχα τον 2x tele converter της fuji , και ηταν αρκετα καλος στον fuji 70-300mm, αλλα οπως και να το κανεις εχανε σε οξυτητα , ενω με τον 1.4 δεν εχει τετοια θεματα, η πτωση ειναι ελαχιστη κι ερχεται ευκολα με λιγο AI sharpen.
Aλλωστε δεν εχω τοση αναγκη με τον 100-400 για 2χ , ειναι μαλλον υπερβολικο (αυτος ειναι αλλωστε και ο λογος που τον προτιμησα).

Το καλο ειναι οτι τωρα βρισκεις καλους φακους σε καλη τιμη (αν και οι fuji τιμες εχουν ανεβει τελευταια).

Τα FF συστηματα των canon - nikon ειναι ακομα ελλειπη και κυριως πολυ ακριβα για μενα.
Ta σονυ οπως ειπα δεν με ελκυουν και τοσο πια.

Και για το λογο που την θελω (street, λιγες εκδηλωσεις και wild life) ειναι προτιμοτερο ενα APSC συστημα , εστω κι αν χανεις λιγο σε DOF και low light.
Kερδιζεις ομως σε ευρος και κυριως σε βαρος και ογκο.

Πχ με μια sony a4 iv + sony fe 200-600mm ή Nikon z6 iii + nikon 180-600mm , εχεις 1 ολοκληρο κιλο παραπανω... και με τα χερια/γονατα/μεση που εχω εγω, καθε γραμμαριο που γλυτωνω ειναι σωτηριο :p
Kαι φυσικα στο μισο σχεδον κοστος!

Last edited:
  • Like
Reactions: CorfuS