Fujifilm X- T5

με γεια, o 56/1.2 ειναι φοβερος φακος, ηθελα να τον αλλαξω με τον 50/1.8 για την ζ5 αλλα δεν τον δεχτηκαν ευτυχως:)
γενικα πολυ τον πουλανε οποτε μπορεις να τον βρεις ευκολα στα 400 ευρω περιπου.
αφου σου αρεσει το street πρεπει να παρεις τον 23/2, ειναι πολυ μικρος φτηνος και οπτικα αριστος, καλυτερος απο τον 23/1.4 ΙΜΗΟ.
και ο must ειναι ο 35/1.4 νομιζω ο αγαπημενος μου φακος απο ολους τους φακους σε οτι συστημα εχω δοκιμασει (μαζι με τον zuiko 50/2 για τα σκετα 4/3)

Τους είχα όλους αυτούς πριν χρόνια....ο 35 1.4 είναι κι εμένα ο αγαπημένος μου φακός
Έχει ανέβει τώρα η τιμή του, τον είχα δώσει 300 σα καινούργιο...τώρα δεν το βρίσκεις κάτω από 450!

Ενδιαφέρον έχουν οι νέοι af φακοί της viltrox της σειράς air.

Πολύ μικροί , ελαφριοι , φωτεινοί και κυρίως πολύ φτηνοί!
Και με καλή απόδοση ζ ειδικά για τη τιμή τους .

Υπάρχουν στα 25, 35 και 56mm f1.7.
Με τιμή στα 170 ευρώ και τίμια απόδοση, είναι πολύ ενδιαφέρον.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
εδω ενα δειγμα απο τον φακο , οσο δουλευε, στα 400mm τερμα ανοιχτος, με λιγοστο φως (συνεφια, κατω απο δεντρα).

100% crop, 5000 ISO , 1/500 , f5.6

IIxuwiv.jpg

• Like
Reactions: gkpapad and cacau
σημερα δοκιμασα τον viltrox 25mm 1.7 με την xt5... ιδανικος συνδιασμος τελικα.
Μικρος , ελαφρυς, αθορυβος και πολυ καλος ((καιοχι μονο για τα λεφτα του).

Πολυ οξυς στο κεντρο , ακομα και τερμα ανοιχτος, στα ακρα αν τον κλεισεις λιγο ειναι κι εκει πολυ οξυς.
Εχει βινιετα στο 1.7, αλλα φευγει στο f4 και μετα.

Παραμορφωση ελαχιστη κι ευκολα διορθωσιμη (βερλοειδης ), υπαρχει ηδη προφιλ στο LR.

φοβομουν τα 40 Mp της fuji, αλλα φαινεται να μην εχει θεμα ο φακος.

Επισης, κατι πολυ σημαντικο για οποιον ενδιαφερεται για επεξεργασια των RAW, το Lr εχει κανει αρκετες βελτιωσεις και μπορεις ανετα να το χρησιμοποιησεις πια και με τις fuji.
Παλιοτερα σε αλλα νηματα , εχω δειξει το θεμα που υπηρχε με τα worms , ειδικα σε folliage (πρασιναδες δηλ) ... το θεμα εχει βελτιωθει αισθητα και σε αντιπαραθεση με capture one kai DXO , δεν ειδα σημαντικες διαφορες.
Στο μονο που υπερεχουν αυτες οι εφαρμογες ειναι στις αρχικες ρυθμισεις τους, που ειναι λιγο "επιθετικες" και αρχικα φαινονται πιο sharp οι φωτογραφιες απο τη Fuji.
Αλλα με λιγο πειραγμα στο LR, και με προσοχη μονο στην οξυτητα/sharpness, ερχεται στα ιδια επιπεδα.
Εγω εχω ηδη φτιαξει ενα preset για την fuji xt5 που το βαζω αυτοματα οταν κανω import RAW απο την XT5.

Eιδικα αν χρησιμοποιησεις και την αναβαθμισμενη ΑΙ μηχανη για καλυτερη RAW επεξεργασια και το Adaptive colour profile , η εικονα ειναι ισαξια , ισως κι εν κλικ καλυτερη απο τα αλλα.
Ηταν μονιμος πονοκεφακος γι αυτους που τραβανε κυριως RAW με τις Fuji... τωρα δεν υπαρχει καποιο θεμα (αν δε κανεις βεβαια υπερβολες) .

Το αλλο καλο με την XT5 , ειναι φυσικα τα 40 Mp , Που αποδεικουονται σωτηρια ειδικα για crop...
Δειτε εδω ποση λεπτομερεια κραταει σε 100% crop απο μερικες φωτο στο ΟΑΚΑ σημερα.

οπως ειπα, ακομα και στα ακρα, ο φακος κρατει πολυ καλη λεπτομερεια...

• Like
Reactions: gkpapad
ευτυχως που οι καλες σχεσεις μου με τα μαγαζια της αθηνας μερικες φορες αποδιδουν...
και ειναι ο λογος που τα προτιμω αρκετες φορες απο το εξωτερικο, εστω κι αν χανω λιγο οικονομικα!

Ο λογος βεβαια για το θεμα που ειχα με τον Fuji xf 100-400mm και το προβλημα που παρουσιασε προσφατα.
Τον εδωσα σε μαγαζι του κεντρου για επισκευη και μου τον ανταλλαξαν με τον εξισου καλο Sigma 100-400mm X mount , σε πολυ καλη τιμη (demo κομματι, αλλα με 2 χρονια εγγυηση).
Προφανως υπαρχει χασουρα, αλλα τουλαχιστον οχι οσο αν τον ειχα δωσει στο MPB ή αν τον εδινα για ανταλλακτικα ή επισκευη .

Ειναι και πιο μικρος κι ελαφρυς επισης, πολυ γρηγορος σε εστιαση, εντελως αθορυβος και με καλη σταθεροποιηση, χωρις παραμορφωσεις .
.
Πολυ οξυς ακομα και στα ακρα... μαλλον αυτο ειναι αποτελεσμα του οτι ειναι σχεδιασμενος για Full frame.

Λιγο τον δοκιμασα στο μαγαζι και στο σπιτι , αργοτερα το ΣΚ θα τον δοκιμασω εκτενως.

IMG_20250408_122900.jpg

δεν εχω βγει ακομα για τεσταρισμα μηχανης - φακου, αλλα σταθηκα τυχερος σημερα, στο απεναντι μπαλκονι εμφανιστηκε ενα περιεργο πουλι και ειπα να το τραβηξω...

Ο φακος εστιαζει ταχυτατα και αθιορυβα, η σταθεροποιηση ειναι πολυ καλη και σε ημερησιο φως δεν εχει κανενα θεμα να βρει οχι μονο το πουλι αλλα κα το ματι.

Στα 50 μετρα περιπου, στα 400mm (600mm FF eq) και f8.

και σε 200% μεγεθυνση