full range σε κλειστό κουτί, υπάρχει;

nikosxeng

Banned
16 September 2007
795
full range σε κλειστό κουτί, υπάρχει;
αυτό το ερώτημα με απασχολεί...

έχω καταλήξει ότι δεν θέλω bass reflex

δεν ξέρω για χοάνες...

και θέλω full range...

αν δεν υπάρχει,
μια απλή πρόταση, αν υπάρχει σε κιτ;

Μάλλον όχι.

unity_all.jpg

μα μπορεί κάποιος, να μην θέλει αυτό το μπάσο, στα 150 δεν θα κατεβαίνει;

μα μπορεί κάποιος, να μην θέλει αυτό το μπάσο, στα 150 δεν θα κατεβαίνει;

... καλα αν ειναι να μην κατεβαινει στα 150, τι πειραζει το μπας ρεφλεξ (κλειστη καπμινα, κορνα κλπ) ?

Άμα θέλεις full range πρέπει να ενισχύσεις το μπάσο με κόρνα.
Άμα κατεβαίνει μόνο στα 150 δεν είναι full range. Είναι αρκετά καλό όμως για να το κροσάρεις σε ένα μεγάλο γούφερ. Δες π.χ. τις μονάδες της Jordan/Bandor. Ειδικά το JX92S μπορεί να σου κάνει, αφού η εταιρία προτείνει 3 σχεδιάσεις για full-range με αυτό (κλειστό κουτί που κατεβαίνει στα 120Hz, bass reflex, αλλά και transmission line που κατεβαίνει στα 45Hz). Η ευαισθησία όμως είναι μέτρια (88dB ή και 83 αν βάλεις πηνίο για ενίσχυση του χαμηλού).

Last edited:
αυτό με το JX92S σε ένα κουτί 15x15x15 είναι εύκολο να το κατασκευάσω;

βασικά κουτί έτοιμο; σχέδιο αν υπάρχει;

δεν θέλω να έχει crossover και bass reflex...

Last edited:
Οι οδηγίες είναι απλές και δεν νομίζω να χρειάζεται σχέδιο:

The smallest 'full range' system using the JX92S. A closed box, 15cm sides all round, constructed of 18mm MDF and completely filled with acoustic wadding is all that is required to make an excellent stand-alone mini monitor. It will provide a remarkably balanced sound and can be either free-standing or wall mounted.

Απλά, θυμίσου ότι στις καμπίνες μετράμε την εσωτερική διάσταση του κουτιού.

Και αν θέλεις ενίσχυση του χαμηλού:

Due to the excellent frequency range, efficiency and low distortion of the JX92S, the bass performance in small enclosures can be enhanced by the use of a simple passive network in series with the driver, comprising a serier resistor 'R' with an inductor 'L'.

Οι τιμές για αυτό το κουτί είναι:
R=4,7Ω, L=1mH

Last edited:
Για δες και την ιδέα της ανοιχτής μπαφλας.
Ευκολο στην κατασκευη ,δεν εχεις κουτιλα κατεβαίνει καλούτσικα έχει φοβερή εικόνα βάθος , και το μειον του είναι μια κάποια δυσκολία στην τοποθέτηση.
Θες μάλλον 8ιντσο .
Δες βιζατον φοστεχ σικα .
Ψαχτο γιατι πραγματικά φουλ ρειντς σε μπαφλα είναι πολύ καλός συνδυασμός.

Αν καταλήξει σε μεγάφωνα δεν χάνει κάτι να τα βάλει και σε ανοιχτή μπαφλα, ετσι για ένα αυτί.
Πιστεύω ότι με πολύ λίγα βγαίνει ένα αποτέλεσμα πολύ καλό.

Για δες και την ιδέα της ανοιχτής μπαφλας.
Ευκολο στην κατασκευη ,δεν εχεις κουτιλα κατεβαίνει καλούτσικα έχει φοβερή εικόνα βάθος , και το μειον του είναι μια κάποια δυσκολία στην τοποθέτηση.
Θες μάλλον 8ιντσο .
Δες βιζατον φοστεχ σικα .
Ψαχτο γιατι πραγματικά φουλ ρειντς σε μπαφλα είναι πολύ καλός συνδυασμός.

...καλα, αυτο το "κατεβαινει" ειναι πολυ σχετικο. Με τουλαχιστον 2 15αρια, εκ των οποιων το ενα θα παιζει μονο μπασο, με δικο ενισχυτη, κροσσ κλπ, συζηταμε για ικανοποιητικη αποδωση. Ενα 8αρι, ανοικτη μπαφλα και (εστω και λιγο) μπασσο, ΔΕΝ .....

Τα sica είναι τα φτηνότερα και είναι και πάρα πολύ καλά.
Προφανώς το κατεβαίνει είναι σχετικό. προφανώς ξεχνάς το μπάσο με ένα 8αρι ΟΒ.
Αλλά ο άνθρωπος είπε κάτι για 150 Hz . άρα το 80 που θα πάρει είναι υπέρ αρκετό.
Φαντάζομαι θα έχει παντελόνι για από κάτω , δεν θα βγει ξεβρα……

Έχω ένα τέτοιο με 15αρι eminence σε μια ενιαία μπαφλα και είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο εύκολα μπορείς να φτιάξεις ένα ηχείο με στοιχεία χαι εντ.

Έχω ένα τέτοιο με 15αρι eminence σε μια ενιαία μπαφλα και είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο εύκολα μπορείς να φτιάξεις ένα ηχείο με στοιχεία χαι εντ.

ακριβως οπως το λες: "στοιχεία χαι εντ". Καποια καλα (εως και εξαιρετικα) στοιχεια τα εχεις με ελαχιστο κοπο. Ειναι πολυ δυσκολο ομως ειναι να εχεις πληροτητα παντου με τις ΟΒ . Θελει και καλη εμπειρια στην κατασκευη των ηχειων, αλλα και πολυ καλη γνωση της ακουστικης των χωρων, μιας και το αποτελεσμα εξαρταται σε πολυ μεγαλο βαθμο απ αυτην....

Ιδου και ενα σχετικο θεμα:

"If you use a single 8" or smaller full range driver on an OB chances are that the system will be rolling off at 100 Hz or higher and bass will be absent. Pair the same full range driver up with a high Qts 15" driver that is 6 to 10 dB more efficient and things start to come together. Getting down to 40 Hz on a moderately sized OB is not that unrealistic if the right design choices are made"

http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?s=&threadid=131008

Εντάξει αλλά όταν ξεκινάς για ΟΒ ξέρεις εξαρχής ότι δεν κυνηγάς το τέλειο .
Και μόνο λόγω χτένας αυτό είναι πολύ δύσκολο και πραγματικά θέλει πολύ μελέτη για να το πετύχεις. σίγουρα όμως μπορεί να φτιάξεις εύκολα ένα ηχείο με χαρακτήρα (δες πόσα πανάκριβα συστήματα δεν το καταφέρνουν