Φύλλα και δένδρα

dekyojg-2de82211-8d01-47b3-995e-94b16c47b881.jpg

• Like
Reactions: cacau
Διονύση καλησπέρα, όμορφη σκηνή διαλεξες με το μονοπατι.

Λυσε μου όμως μια απορία , οι φυλωσιες οπου αχνοφαίνεται ο ουρανός είναι φυσιολογικές σε χρώμα ?

ή είναι χρωματικές εκτροπές του φακού που έδωσε απευθείας το jpeg ? Επεξεργάστηκες το αρχείο ?

Καλησπέρα Κώστα,
Πράγματι ήταν πολύ ενδιαφέρον σημείο, αρκετά ψηλά δένδρα με κλίση λόγω του αέρα.

Η φωτογραφία ειναι τραβηγμένη σε raw και αρκετά επεξεργασμένη. Εδω ένα πριν & μετά.

before&after.jpg

Διονύση με την επεξεργασία που μου αρέσει συνολικά δεν έγινε σωστή διαχείριση του CA του φακού και αυτό εκτοξεύτηκε, δείχνει ο ευκάλυπτος (ή οτι δενδρο είναι) να εμφανίζεται σαν να έχει σε background πασχαλιά

Η αλήθεια ειναι το μάτι μου δεν είναι τοσο εκπαιδευόμενο ώστε να αντιλαμβάνεται αμέσως τις τεχνικές αστοχίες (χομπίστας άλλωστε). Φαντάζομαι μιλάς κυρίως για τις περιοχές που σημείωσα όπου πράγματι εάν ζουμάρεις δεν ειναι ωραιο το αποτέλεσμα.
Ποιος ειναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για διόρθωση του CA; Το απλό τσεκάρισμα της επιλογής στο Lightroom δεν φαινεται να είναι πανάκεια :)

before.jpg

Η αλήθεια ειναι το μάτι μου δεν είναι τοσο εκπαιδευόμενο ώστε να αντιλαμβάνεται αμέσως τις τεχνικές αστοχίες (χομπίστας άλλωστε). Φαντάζομαι μιλάς κυρίως για τις περιοχές που σημείωσα όπου πράγματι εάν ζουμάρεις δεν ειναι ωραιο το αποτέλεσμα.
Ποιος ειναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για διόρθωση του CA; Το απλό τσεκάρισμα της επιλογής στο Lightroom δεν φαινεται να είναι πανάκεια :)

View attachment 182506

Ναι για αυτη την περιοχή αναφέρομαι. Το πρώτο στοπ στις χρωματικές εκτροπές είναι ο ίδιος ο φακός να εχει οπτικά χαμηλής διασποράς και δευτερευόντως η μηχανή (όταν παράγει jpeg να έχει ρουτίνα που να τις φιλτράρει έως ένα βαθμό), πρέπει να είναι βελτιστοποιημένα ώστε να μην παράγουν σημαντικες χρωματικές εκτροπές.

Προσωπικα φακό που παράγει πολύ εύκολα CA σε μεγάλο εύρος διαφράγματος τον στέλνω αδιάβαστο ακόμη και να είναι sharp. Οι πολλοί φωτεινοί φακοί (ακόμη και οι ακριβοί) θα δώσουν χρωματικές εκτροπές στα πολύ ανοιχτά διαφραγματα αλλά συνήθως 1-2 στοπ κλειστοί είναι μια χαρά.

Ίσως στο πεδίο -για να μην τις αναδείξεις τόσο - το μόνο που μπορείς να κανεις (αν το καταλάβεις) είναι να κόψεις έκθεση ή να κλείσεις διάφραγμα. π.χ.η φωτό σου αν δεν κάνω λάθος είναι στην εστιακή των 24mm με f4. Θα δοκίμαζα την ίδια φωτό με f5.6-8 και είμαι σίγουρος οτι θα είχες λιγότερο CA και συνάμα καλυτερο γράψιμο σε όλο το κάδρο (τοπίο είναι) λόγω DOF .

Από εκεί και πέρα με το προγραμμα που χρησιμοποιεί ο καθένας μας προσπαθεί να μειώσει τις εκτροπές είτε με το αυτόματο κουμπί αν είναι μικρές και δυσδιάκριτες ειτε με χειροκίνητες ρυθμίσεις. Υπάρχουν δυο είδη CA , η πλευρική και η διαμηκης και θέλουν άλλη τακτική. Στη δική σου περίπτωση είναι εμφανές από το πρωτογενες αρχείο οτι ήθελαν αρκετή δουλειά χειροκίνητα που δεν είναι και εύκολη.

Εδώ δεν είναι όμως το κατάλληλο νήμα για να εμβαθύνουμε στην επεξεργασία.

Πέρσι έβαλα ένα σπόρο και φέτος ξανα-ξύπνησε και μεγαλώνει σιγά σιγά. Δεν είμαι και πολύ σίγουρος αλλά πρέπει να είναι μηλιά (?)
View attachment 182507

Chris Πολύ ωραία τα νεύρα του φύλλου στο μαύρο background

θα ήθελα όμως όλο το φύλλο εστιασμένο ειδικά στην ένωση με τον μίσχο και ίσως με λίγη επεξεργασία να φύγει το πίσω κάτω φύλλο

Last edited:
Ευχαριστώ για την επεξήγηση Κώστα.
Μιας και πιάσαμε την κουβέντα του CA, στην πολύ ωραια φωτογραφία του @chris73, στο περίγραμμα του φύλλου CA δεν είναι;

Ευχαριστώ για την επεξήγηση Κώστα.
Μιας και πιάσαμε την κουβέντα του CA, στην πολύ ωραια φωτογραφία του @chris73, στο περίγραμμα του φύλλου CA δεν είναι;
Δεν ειμαι σιγουρος γιατι ειναι ανεστιαστο το σημειο μπροστά και δεν μπορω να μεγενθυνω πολυ κοντα , μπορει να ειναι συσωρευση απο τριχουλες που υπάρχουν στις ακρες

Ούτε εγώ ξέρω τι είναι, μια που δε κοιτάζω για CA ή όχι.
(άσε δλδ που "επιβάλλεται" να υπάρχει, αφού πρόκειται για προπολεμικό και γρατζουνισμένο φακό στη συγκεκριμένη :ROFLMAO:)

Απλά ήθελα να μάθω αν είναι σίγουρα μηλιά :D

• Like
Reactions: kbouk
Αλλά της το μωρό του 1935 και timelapse άμα λάχει! (y)

τον επόμενο χρόνο αν θυμαμαι καλά της πρόσθεσαν και σταθεροποίηση :unsure:

Του 1947-48 είναι, ακριβώς πριν αποκτήσει επιστρώσεις ο φακός τους. Η σταθεροποίηση είναι πράγμα του σατανά που χρησιμοποιεί η διεφθαρμένη νεολαία 😂

• Haha
Reactions: Billy the Kid