Φύση - Άγρια ζωή / Nature - Wild life

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Wildlife - άγρια ζώα, πτηνά, ερπετά ...

Ευχαριστώ Δημήτρη, Απόλλωνα , να δώσω μερικές πληροφορίες για τις λήψεις μιας και δεν έχουν exif και να γράψω και 2-3 προβληματισμοϋς για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη φωτογράφηση.

για όσους δεν αναγνώρισαν την τοποθεσία το πρώτο σετ ειναι στην Κυρά Φροσίνη (Λίμνη Ιωαννίνων) με την παλιά ΕΜ1 και φακό φορεμένο τον SHG ZD 150mm/2 με αντάπτορα και κάποιες με τους 2 πολ/στες 1.4Χ,2.0Χ μιας και οι αποστάσεις ήταν αρκετά μεγάλες, στην πρώτη μάλιστα έχω βάλει τον διπλασιαστή και ο φακός γίνεται 300mm/4 (σε FF 600mm). Θυμάμαι ότι όταν έφτασα στην λίμνη η ομιχλη ήταν πυκνή κάτι που δεν βοηθούσε καθόλου στο να πάρεις καθαρή φωτό αλλά έδινε από την άλλη ένα πολύ ιδιαίτερο look στις φωτογραφίες, εκεί κάπου χρονικά βγήκε η πρώτη, οι τελευταίες είναι που άρχισε να καθαρίζει σιγά σιγά κοντά στους βατήρες και να βγαίνει και ήλιος.
Γενικά δοκίμαζα όλους τους πιθανούς συνδυασμούς και οι λήψεις έγιναν σχεδόν όλες με ανοιχτό διάφραγμα για να δω την απόδοση του φακού με τους ΤC και την ταχύτητα εστϊασης. Όλες είναι με ISO 200 και σε κάποιες έχω χρησιμοποιήσει μονόποδο γιατί η απόσταση ήταν αρκετή και μετά από λίγο κουραζόμουν (ο Little Tuna είναι γϋρω στο 1.5 κιλό μόνος του). Το μονόποδο έχει τα πλεονεκτήμα οτι σε ξεκουραζει αλλά ξαφνική αλλαγή του θέματος δεν μπορείς εύκολα να την ακολουθήσεις αν δεν είσαι πολύ καλά εκπαιδευμένος, με τρίποδο και πολύ βαρϋ φακό απλά την ξεχνάς.

Φυσικά πήγα πρωί πρωί (by the book), άνετος όμως με το αυτοκίνητο μου παρκαρισμένο σχετικά κοντά στο σημείο λήψης, με μια Peli βαριά θαλεγα για σύστημα 4/3, εκεί που διατηρώ κυρίως τους τηλεφακούς μου. Δεν μπορώ κάν να με φανταστώ (λόγω ηλικίας και μυοσκελετικών προβλημάτων) να κουβαλώ μαζϊ μου κάτι μεγαλύτερο σε βάρος (FF) για το συνδιασμό εύρους εστιακών/φωτεινότητας και ειδικά χωρίς αυτοκϊνητο σε πολύωρο περπάτημα σε βουνό, λϊμνη, ποτάμια, θαλασσα για να βρώ, να μελετήσω και να φωτογραφήσω wildlife θέμα. Βγάζω το καπέλο σε όσους το κάνουν και τους ζηλεύω τρομερά.

Οι τελευταίες είναι με την E-M1+ZD 50-200/2.8-3.5 στα 200mm και μπόλικο crop στην πεδιάδα κοντά στο μουσείο του Βρέλλη.

Το σκίουράκι τέλος είναι με φακό τον ελαφρύ Lumix 35-100/2.8 στα 100mm σε απόσταση 6-8μ, με παίδεψε αρκετά λόγω μικρού μεγέθους και ότι ήταν φυσικά καμουφλαρισμένο και καλά κρυμμένο μέσα στα κλαδιά και πολύ ψηλά στα δένδρα.

Last edited:
Re: Wildlife - άγρια ζώα, πτηνά, ερπετά ...

Πολύ καλές Κώστα, μου άρεσαν και ειδικά οι 1,2,6 και 7.

Re: Nature

Ωραίες οι μαργαρίτες και τα κυκλάμινα, αν και στην δεύτερη ενοχλεί ο μπλέ κάδος και (λιγότερο) το αυτοκίνητο. Κροπάρισμα να μείνουν εκτός κάδρου και την επόμενη φορά προσοχή στο φόντο.

Κώστα το πρώτο σετ με την κίτρινη εξέδρα υπέροχο, η τελευταία μου αρέσει πιο πολύ. Ο Σκίουρος... Τι φάτσα!

Βασίλη φοβερό... αντιαεροπορικό το μηχάνημά σου! Την απολαμβάνεις βλέπω....

Απάντηση: Re: οι φιλοι μας τα ζωα !!!

Ιωσηφ πήρα το θάρρος και στην έβαλα εδώ , νομίζω ότι ταιριαζει περίφημα. Θυμάμαι ότι είχες ανεβάσει μερικές πέρυσι πολύ όμορφες σαν και αυτή, μπορείς αν θέλεις να συμπληρώσεις και κάποιες ακόμη μιας και είναι καινούργιο νήμα.

Η φωτογραφία καλή, το μύνημα απλό: μαζεύετε την σαββούρα σας... Έλεος!

Νομίζω ότι είναι μια από τις ποιό συμβολικές φωτογραφίες του είδους που δίνει ένα καθαρό οικολογικό μήνυμα για τους κινδύνους της μοναδικής πανίδας της χώρας μας.

Μπράβο φίλε μου και ελπίζω η φωτογραφία σου να αναδημοσιευθεί όπου πρέπει

Re: Απάντηση: Re: οι φιλοι μας τα ζωα !!!

Ιωσηφ πήρα το θάρρος και στην έβαλα εδώ , νομίζω ότι ταιριαζει περίφημα. Θυμάμαι ότι είχες ανεβάσει μερικές πέρυσι πολύ όμορφες σαν και αυτή, μπορείς αν θέλεις να συμπληρώσεις και κάποιες ακόμη μιας και είναι καινούργιο νήμα.

Πολύ καλά έκανες, Κώστα.
Ελπίζω να ανεβάσω νέες πλέον φωτογραφίες, αν και οι επισκέπτες είναι λιγοστοί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια!

Flamingo
by Iosif Michael, on Flickr

Λίγοι και εκλεκτοί, πολλά τα προβλήματα του κόσμου και που όρεξη για... χόμπυ. Προσωπικά το βλέπω σαν ψυχοθεραπεία...

Η φωτογραφία πολύ καλή!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: οι φιλοι μας τα ζωα !!!

Ελπίζω να ανεβάσω νέες πλέον φωτογραφίες, αν και οι επισκέπτες είναι λιγοστοί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια!

Χα χα πρέπει να πάμε βόλτα στα τοξικά οικοσυστήματα της λίμνης Μπογκόρια στην Κένυα και της λίμνης Νάτρον στην Τανζανία, έβλεπα ένα ντοκυμαντέρ για τα φλαμίνγκο πριν λίγες ημέρες απο τη δεύτερη τοποθεσία, εκεί συχνάζουν εκατομμύρια απο δαύτα σχηματίζοντας απίστευτους σχηματισμούς στον αέρα. Το φλαμίγκο μπορεί να καταναλώσει ατελείωτες ποσότητες απο τα φύκια που ζουν στις λιμνες αυτές (κυανοβακτηρια) χωρίς να πάθει κάτι – πλην του χρωματισμού του φτερώματός τους με ροζέ χρώμα απο την χρωστική που περιέχει το φύκι.

Το ανθρώπινο δέρμα δεν αντέχει το τοξικό νερό αυτών των λιμνών, παθαίνει εγκαυματα αλλά για τα φλαμίνγκο που έχουν πολύ σκληρό δέρμα και ψηλά ποόδια είναι το τζακούζι τους, το πίνουν ακόμη και σε θερμοκρασία βρασμού όπου το βρούν σε πηγές, θερμοπίδακες και λίμνες, ενώ αν διψάνε και βρουν αλμυρό νερό έχουν την ικανότητα να το «φιλτράρουν» μέσω ενός συστήματος αδένων στο κεφάλι τους, αφαιρώντας το αλάτι και αποβάλλοντάς το από τη ρινική κοιλότητα.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες, Κώστα!
Δυστυχώς στην Κύπρο είναι πολύ περιορισμένες οι επιλογές για τέτοιου είδους φωτογράφιση.