Ιδέα δεν έχω.Εδώ Ελλάδα είναι πιο συνηθισμένη?
Έχω δει φωτο σε γκρουπ και Flickr με Αλκυόνη από Πάρκο Τρίτση (από εκεί είναι και το πτηνό που έβαλα παραπάνω) και αν δεν κάνω λάθος Πάρκο Σχοινιά ή Λιμνοθάλασσα Ωρωπού.
Πρέπει κάποια στιγμή να ανταποδώσω την [επίσκεψη] στον συνονόματο , έχει θεματαρες η λιμνοθάλασσα.
Σε περιμένω όποτε το αποφασίσεις.Πρέπει κάποια στιγμή να ανταποδώσω την [ επίσκεψη ] στον συνονόματο , έχει θεματαρες η λιμνοθάλασσα.
Πρέπει κάποια στιγμή να ανταποδώσω την [επίσκεψη] στον συνονόματο , έχει θεματαρες η λιμνοθάλασσα.
Πέρνετε κιάλλους μαζί... μήπως βρω και εγώ κανα θέμα για φωτογράφιση?Σε περιμένω όποτε το αποφασίσεις.
Σου έχει φύγει λίγο η εστίαση αλλά βλέπω και αρκετές χρωματικές εκτροπές. Με τον Tamron είναι;Αγρια φύση το έχετε κάνει εδω μέσα...
(ελπίζω μη βγάλει πάλι ο Toupia το μοιρογνωμόνιο...)
View attachment 270936
Ναι, είναι λίγο εκτός.Σου έχει φύγει λιο η εστίαση αλλά βλέπω και αρκετές χρωματικές εκτροπές. Με τον Tamron είναι;

Σε αυτές δεν βλέπω χρωματικές εκτροπές. Είναι όμως αρκετά soft. Βέβαια δεν ξέρω πόσο μακριά ήταν το θέμα σε κάθε περίπτωση και συνεπώς πόσο κροπαρισμένες είναι. Αν μου επιτρέπεις, καλό είναι να πλησιάζεις όσο γίνεται το θέμα σου και να κάνεις (αν είναι δυνατό) τις λήψεις σου ενωρίς το πρωί ή το απόγευμα (δύο ώρες πριν το ηλιοβασίλεμα) ώστε να έχεις πιο μαλακό φωτισμό.Ναι, είναι λίγο εκτός.
Ναι, με τον Tamron.
Έπαιξε ρόλο και η γωνία του φωτισμού και όλες αυτές οι ανακλάσεις από το νερό κλπ (υποψιν , έχει περαστεί και σε Aiarty Enhancer..)
Σε άλλη γωνία τα πράγματα είναι καλύτερα (ελπίζω τουλάχιστον)
View attachment 270941
////////////////////////////////////////
Μια ακόμα από την ίδια μέρα με όλες τις προηγούμενες από το Πάρκο Τρίτση.
View attachment 270942
https://www.photo.gr/reviewstest/apochromatiki-faki/@T.Kostas
Τί ορίζουμε ως χρωματική εκτροπή? Ρωτάω διότι το ακούω συχνά αλλά δεν το εχω καταλάβει ακριβως.
Λογικά είναι κάτι διαφορετικό από το chromatic abberation (περιγραμμα) κλπ..
Μου υποδεικνύεις στη φωτό παραπάνω (για την οποία έκανες το σχόλιο) 1-2 σημεία να εξετάσω?
Ευχαριστώ για το σχόλιο.Σε αυτές δεν βλέπω χρωματικές εκτροπές. Είναι όμως αρκετά soft. Βέβαια δεν ξέρω πόσο μακριά ήταν το θέμα σε κάθε περίπτωση και συνεπώς πόσο κροπαρισμένες είναι. Αν μου επιτρέπεις, καλό είναι να πλησιάζεις όσο γίνεται το θέμα σου και να κάνεις (αν είναι δυνατό) τις λήψεις σου ενωρίς το πρωί ή το απόγευμα (δύο ώρες πριν το ηλιοβασίλεμα) ώστε να έχεις πιο μαλακό φωτισμό.
Είναι μια φωτό που έχει χρωματική εκτροπή (ωστε να το αντιληφθώ σε αυτή) ή είναι κάτι που το εννοείς ως υποδειγματικό? Πχ ήσουν κοντά το φως είναι καλό κλπ?
Όχι. Η συγκεκριμένη φωτό δεν έχει χρωματικές εκτροπές. Την ανέβασα προκειμένου να γίνει καλύτερα κατανοητό το σχόλιο μου αναφορικά με τον φωτισμό.Είναι μια φωτό που έχει χρωματική εκτροπή (ωστε να το αντιληφθώ σε αυτή) ή είναι κάτι που το εννοείς ως υποδειγματικό? Πχ ήσουν κοντά το φως είναι καλό κλπ?
Τα χελιδόνια είναι πολύ δύσκολο θέμα. Ο εξοπλισμός βοηθάει αλλά θέλει πολύ καλή τεχνική προσπάθειες και υπομονή. Για το θέμα με τα λίγα MP μετά το crop δεν μπορείς, δεδομένου των 24ων ΜP της εξαιρετικής κατά τα άλλα Ζ5ΙΙ, να κάνεις τίποτα άλλο από το να πλησιάζεις όσο το δυνατό το θέμα σου , να προσέχεις τον ψωτισμό αλλά και την σωστή έκθεση στον χρόνο της λήψης. Τώρα, το upscale με το AIARTY και άλλα σχετικά προγράμματα δεν ξέρω πόσο βοηθάει αν λείπει η πραγματική πληροφορία. Προσωπικά (και το τονίζω προσωπικά) το αποτέλεσμα στις περρισότερες περιπτώσειςΕυχαριστώ για το σχόλιο.
Τη συγκεκριμμένη μέρα προσπαθούσα συνεχώς να πετύχω καμιά καλή - κοντινή λήψη σε χελιδώνια που έπεφταν στο νερό γρήγορα και έφευγαν (μάταια δυστυχώς, δεν έτυχε σε κανένα από τα σημεία που έκατσα κάποιο χελιδώνι να πιάσει ένα σχετικά σεβαστό μέρος στο κάδρο) και είχα κατα βάση το μυαλό μου και την εγρήγορση μου εκεί και περιστασιακά τραβούσα και τίποτα να περνάει η ώρα αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έδωσα πολύ έμφαση στις πάπιες (να τις τραβληξω από κοντά κλπ) και γενικά δεν έδωσα έμφαση στις λήψεις που έκανα πλην των χελιδωνιών.
Καταλαβαίνω τι λες για το φως, και εγώ προσπαθώ (και σε έναν βαθμό έχω αρχίσει να το αντιλαμβάνομαι το φως καλύτερα από παλαιότερα και να το διαχειρίζομαι) για το καλυτερο φως αλλά δε μπορώ να το έχω πάντα, οπότε αν κάτι βλέπω ότι μου αρέσει το τραβάω και ίσως κάτι καλό βγει.
Για την ιστορία, οι φωτογραφίες είναι από την Κυριακή που μας πέρασε που ξεκίνησα να φωτογραφίζω στις 17:00 μέχρι τις 20:00.
Η φωτό με τις 2 πάπιες μια Νετ μια θολή είναι 3MP τελική φωτό μετά από edit/crop και περασμένη για λίγο upscale (6MP).
Η άλλη με την πάπια είναι περί τα 12MP μετά το edit / crop και περασμένη στο Aiarty που κατέληξε με 13.5MP.
Η απόσταση ειναι το Α και το Ω μαζί με το φως και ψάχνω τρόπους γενικά όσο μπορώ να είμαι σε κοντινή απόσταση.
Ίσως αργότερα έρθει και ο 180-600 ως τελευταίο απόκτημα του εξοπλισμού μου, για το έξτρα εύρος.
Δε βοηθάει αν λείπει η πραγματική πληροφορία το Αiarty.Τα χελιδόνια είναι πολύ δύσκολο θέμα. Ο εξοπλισμός βοηθάει αλλά θέλει πολύ καλή τεχνική προσπάθειες και υπομονή. Για το θέμα με τα λίγα MP μετά το crop δεν μπορείς, δεδομένου των 24ων ΜP της εξαιρετικής κατά τα άλλα Ζ5ΙΙ, να κάνεις τίποτα άλλο από το να πλησιάζεις όσο το δυνατό το θέμα σου , να προσέχεις τον ψωτισμό αλλά και την σωστή έκθεση στον χρόνο της λήψης. Τώρα, το upscale με το AIARTY και άλλα σχετικά προγράμματα δεν ξέρω πόσο βοηθάει αν λείπει η πραγματική πληροφορία. Προσωπικά (και το τονίζω προσωπικά) το αποτέλεσμα στις περρισότερες περιπτώσεις

Ίσως την επόμενη φορά.Δε βοηθάει αν λείπει η πραγματική πληροφορία το Αiarty.
Ναι μόνο αυτό μένει, να πλησιάζω το θέμα.
Τώρα με 24MP που είμαι εγώ και με 400mm σε FF το εγχείρημα ήταν δύσκολο (και γενικά είναι δύσκολο σε μικρά πουλάκια) αλλά θεωρώ ότι αν πάει κάποιος αρκετές φορές στο σημείο κάτι θα πετύχει.
Εγώ δηλαδή που δεν κάνω BIF έπιασα αρκετά στιγμιότυπα ωραία απλά τα πουλιά είναι μικρά και ούτε με κροπ δεν έρχονται... Αν είχα 600mm θα ήταν καλύτερα τα πράγματα και πιστεύω θα είχα κάποια φωτό που να "αξίζει".. αν και 800mm θα ήταν ακόμη καλύτερα.
ΥΓ. με τη Ζ5ΙΙ (που θεωρητικά έχει βελτιώσει αρκετά το autofocus), τις περισσότερες φορές έχω μόνο μικρό σημείο και afc και το βάζω εγώ πάνω στο θέμα και δεν την αφήνω να είναι στο Bird AF και να αναζητά το θέμα. (Μιλάω σε ακίνητα πουλιά πορτραίτο κλπ)
Πρώτη φορά τώρα με τα χελιδόνια το έκανα , για να τη βοηθήσω, έβαλα ένα μεσαίου μεγέθους τετράγωνο ώστε να ψάχνει μόνο σε αυτό για θέμα και όχι σε όλο το κάδρο και ενώ δε φαινόντουσαν (επειδή ήταν μικρά) τα χελιδόνια καλά και καθαρά στο playback της μηχανής και τα θεωρούσα τα περισσότερα εκτός εστίασης, στο σπίτι μετά είδα ότι στις μισές λήψεις τα είχε πιάσει η σχεδόν τα είχε πιάσει (οταν ειδικα δε, το φωτισμος ερχοταν απο πισω μου και φωτιζε καλυτερα το θεμα απο το να ειναι πισω απο το θεμα ο ήλιος, εκεί ηταν πχ όλο το καρε τον 10 φωτο εστιασμενο το χελίδονι), γιατί πετάνε πολύ νερό στο σημείο, κρύβονται απο το νερό και εστιάζεται σε αυτό η μηχανή αντι για το χελιδόνι.
Δυσκολευε πολυ το να γινει σωστη αυτόματη εστιαση οταν ηταν με το φως πισω του το χελιδονι και στο νερο που ηταν σε τετοιες ληψεις σαν καθρεφτης.
Μερικά δείγματα χωρις edit κλπ κατα βάση:
View attachment 270945
View attachment 270946
View attachment 270947
View attachment 270949
View attachment 270950
View attachment 270951
View attachment 270952
Χάθηκε ο κόσμος στην παρακάτω να είχα μια Ζ8 + 1800-600???
View attachment 270953
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.