ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΜΕ ?

JohnJohn

AVClub Addicted Member
25 June 2006
2,480
Γειά σε όλους. Ήθελα την αποψη σας σχετιά με το φυσικό αέριο.

Μένω σε μια πολυκατοικία 6 διαμερισμάτων, παλιάς κατασκευής, με κεντρική θέρμανση πετρελαίου και ενίοτε κάποια προβλήματα συνεννόησης-δυσπιστίας μεταξύ των ενοίκων (συγγενείς βλέπετε..). Σκεφτόμαστε να βαλουμε φυσικό αέριο, για να μην χρειάζεται να παραγγέλνουμε 2 φορες το χρόνο πετρέλαιο. Αυτό ειναι το βασικό επιχείρημα που εχει ακουστεί ως τώρα. Αξίζει τον κόπο? Θα μας έρθει περίπου 600 ευρω ανα διαμέρισμα για την εγκατάσταση.

Η υπάρχουσα κατάσταση εχει ως εξής: παλιά 3όροφη κατασκευή του '70, χωρίς μόνωση με κεντρική εγκατάσταση καλοριφέρ. Αυτό σημαίνει ότι από τον καυστήρα ξεκινα ένας σωλήνας πχ προς το χωλ του 1ου ορόφου, συνεχίζει στο χωλ του 2ου και καταλήγει στο χωλ του 3ου. Ενας αλλος σωλήνας ξεκινά από τον καυστήρα προς την κρεβατοκάμαρα του 1ου ορόφου, συνεχίζει στην κρεβατοκάμαρα του 2ου κοκ. Το σημείώνω αυτό αναλυτικά γιατί σε διαφορες συζητήσεις για το θέμα συχνά μου λένε να την κάνουμε ανεξάρτητη. Το καλοριφέρ το αναβουμε καποιες ωρες αργα το απογευμα ως το βραδυ και αυτό που συμβαίνει (οπως σε πολλες παλιές εγκαταστάσεις) είναι τα κατω διαμερίσματα να ψηνονται και τα πάνω να παγωνουν.

Η ερώτησή μου ειναι η εξής: Αλλάζοντας καυστήρα από πετρελαίου σε φυσικού αερίου, τι θα κερδίσουμε και τί θα χάσουμε? Γύρισε κανεις συμφορουμίτης από πετρέλαιο σε αέριο και τί διαφορές εντόπισε στην πράξη ?

Υποτίθεται ότι εινια 18% φτηνότερο το ενα καυσιμο από το άλλο, αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι ειναι και τα πάγια (αλήθεια πόσο είναι?) που τα πληρώνεις όλο τον χρόνο, σε συνδυασμό με την ευκολία της μόνιμης σύνδεσης του φυσικού αερίου (αφου τό χεις πρόχειρο και ευκολο, το ανοιγεις πιο ευκολα), μηπως τελικά πληρώνουμε παραπάνω τελικά αν συνυπολογίσουμε και τα 600 ευρω τα οποία θα χρειαστουν χρόνια για να αποσβεστούν?

Επειτα ποιος μας λεει ότι σε 3 χρόνια (που θα εχει εξαπλωθεί σημαντικά το δικτυο) ξαφνικά δεν θα ξημερώσει μια μέρα που οι υπευθυνοι της ΔΕΠΑ (βλεπε ΔΕΗ) θα ανακοινωσουν μια αυξησαρα 30 ή 40% ? Τι θα κανουν μετά οι συνδρομητές? Θα ξαναπληρώνουν για εγκατάσταση πετρελαίου?

Σχετικά με την ίδια την εγκατάσταση και τον εξοπλισμό, τι πρεπει να προσεξουμε? Καποιος μου ειπε ότι υπαρχουν και υβριδικοί καυστήρες, που καίνε και πετρέλαιο αν το επιθυμήσει καποια στιγμή ο ιδιοκτήτης.

Ποιά η αποψή σας για ολα τα παραπάνω?

Ευχαριστώ προκαταβολικά,

Γιάννης.

Last edited:
Να προσέξεις να υπάρχουν αρκετές ασφαλιστικές δικλείδες (ηλεκτροβάνες συνδεδεμένες με αισθητήρα αεριού, χειροκίνητες βάνες, κουμπί διακοπής κτλ). Μη τσιγγουνευτείτε την ασφάλεια σας. Ο χώρος πρέπει να είναι πολύ καλά αεριζόμενος και με τίποτα εύφλεκτο μέσα. Η ΕΠΑ έρχεται να ελέγξει αν όλα καλά πριν δώσει το τελικό ΟΚ και μπορεί να έχει παρατηρήσεις. Η δεξαμενή πετρελαίου πρέπει να φύγει τελείως (δεν ξέρω για υβριδικούς), γιατί η άλλη εναλλακτική (καθαρισμός) γίνεται μόνο από πιστοποιημένα συνεργεία τα οποία δεν έχουν χρόνο φέτος. Ο λέβητας θα παραμείνει λογικά ο ίδιος και θα αλλαχτεί ο καυστήρας. Επειδή το φ. αέριο λειτουργεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες και επειδή θα καθαριστεί ο λέβητας από πετρέλαια, μπορεί και να δεις λίγο διαφορά στην απόδοση, κυρίως ως προς το ότι θα ζεσταθούν τα σώματα πιο γρήγορα. Άλλη διαφορά, καμία. Το νερό στα σώματα και πάλι στους 85 βαθμούς θα είναι. Τι σημασία έχει με τι υλικό φτάνει εκεί;
Για το αν άξιζε τον κόπο... δεν ξέρω, θα σου πω σε μερικά χρόνια.

Στην οικοδομη μου, πριν τρια χρονια, γυρισαμε την κεντρικη θερμανση απο πετρελαιο σε αεριο. Δεν νομιζω να κερδισαμε και πολλα απο θεμα οικονομιας καυσιμου. Κατα τα αλλα, το ιδιο παλι με το πετρελαιο. Ψηλα κρυωνανε χαμηλα σκαγανε. Καποιοι ενοικοι, ειπαν βεβαια, οτι ο καυστηρας αεριου , δεν ηταν και ο πιο ενδεδειγμενος, αλλοι ειπαν οτι επρεπε να αλλαχτει και ο λεβητας, και γενικα, μαλλον δεν εγινε σωστη δουλεια στη μετατροπη απο πετρελαιο σε αεριο. Φετος με κοινη συναινεση, καταργησαμε τελειως την κεντρικη θερμανση, και βαλαμε ατομικη αεριου και στα 15 διαμερισματα.

Παιδια μην τα μπλεκουμε.

Δεν εχει καμμια σχεση η εγκατασταση και το αν ζεσταινεστε με την χρηση αεριου!

Καυσιμο αλλαζετε οχι εγκατασταση! Σημαινει πιο φθηνο καυσιμο και λιγοτερη συντηρηση! ΜΟΝΟ αυτο αν και κατα την γνωμη μου αξιζει το κοπο.

Η τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας αερίου είναι ολίγον αισχρή. Χωρίς να έχει ανεβεί το κόστους του αερίου, παρά μόνο το κόστος του πετρελαίου, έχει ανεβάσει την τιμή περίπου 35-40% τα τελευταία δύο χρόνια. Μου φαίνεται το κρατούν απλώς ανταγωνιστικό σε ποσοστό 15-20% κάτω της τιμής του πετρελαίου. Υπάρχουν βέβαια και τα πάγια, αλλά είναι μικρά, όπως και στο πετρέλαιο υπάρχει το θέμα της κλοπής στην παράδοση, της δαπανηρότερης συντήρησης, του μπελά του ανεφοδιασμού κλπ. Βέβαια εάν κάνεις εγκατάσταση από την αρχή φυσικά θα το προτιμήσεις.
Στο αέριο κοστίζει αρκετά η κατασκευή σωληνώσεων από το σημείο παροχής μέχρι τον καυστήρα σου, εγώ που χρειάστηκα γύρω στα 40 μέτρα (έφερα γύρω την ταράτσα) πρέπει να μου έφυγαν γύρω στα 1200 ευρώ εάν θυμάμαι.

Aν μπορειτε να κανετε ατομικη θερμανση με αεριο ο καθενας μαλλον συμφερει απλα μη νομιζετε οτι το αεριο δεν θα συμβαδιζει με το πετρελαιο .
Θα ειναι κατι ψιλα τις εκατο ποιο κατω και με καθε μπραφ χρηματηστηριακο θα παιρνει κι αυτο τον ανηφορο ενω θα " ξεχναει " να πεσει .
Η ολη κατασταση πρεπει να αντιμετωπιζετε με δεδομενο οτι το αεριο δεν ηρθε για να λυση προβληματα η να διευκοληνη τη ζωη μας .
Ηρθε γιατι απλα επρεπε να κονομησουν καποιοι και γιατι προφανως επιβαλετε απο τα ευρωπαικα δεδομενα .
Η πολυκατοικεια που μενετε ειναι παλια και χωρις ιχνος μονωσης οποτε αυτο ειναι ολιγον οφ ε προμπλεμ και ισως ειναι προτιμοτερο ν αρχισετε απο κει σε καποιους τομεις που μπορειτε .
Η ποιο καλη λυση ειναι μαλλον η ατομικη συνδεση , μπορει να ερχετε ακριβοτερα αλλα δεν εχεις νταβαντουρι με τους αλλους και οσο καις πληρωνεις .
Λαβετε υποψην οτι το παλιο δυκτιο θα αρχιζει να ρεταρει ( 37 χρονια ειναι αυτα ) και καποια στιγμη θα το κανετε εκ νεου και ατομικα .

Η τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας αερίου είναι ολίγον αισχρή. Χωρίς να έχει ανεβεί το κόστους του αερίου, παρά μόνο το κόστος του πετρελαίου, έχει ανεβάσει την τιμή περίπου 35-40% τα τελευταία δύο χρόνια. Μου φαίνεται το κρατούν απλώς ανταγωνιστικό σε ποσοστό 15-20% κάτω της τιμής του πετρελαίου. Υπάρχουν βέβαια και τα πάγια, αλλά είναι μικρά, όπως και στο πετρέλαιο υπάρχει το θέμα της κλοπής στην παράδοση, της δαπανηρότερης συντήρησης, του μπελά του ανεφοδιασμού κλπ. Βέβαια εάν κάνεις εγκατάσταση από την αρχή φυσικά θα το προτιμήσεις.
Στο αέριο κοστίζει αρκετά η κατασκευή σωληνώσεων από το σημείο παροχής μέχρι τον καυστήρα σου, εγώ που χρειάστηκα γύρω στα 40 μέτρα (έφερα γύρω την ταράτσα) πρέπει να μου έφυγαν γύρω στα 1200 ευρώ εάν θυμάμαι.

Ακριβώς έτσι είναι ....

Πω πω, για δες τι διλήμματα γλυτώνουμε όσοι μένουμε σε πόλεις όπου δεν έχει φτάσει η χάρη του φυσικού αερίου!

Απάντηση: Re: ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΜΕ ?

Θα συμφωνήσω κι εγώ μαζί σου για τον χαρακτηρισμό της αισχρής αυτής πολιτικής. Και μάλιστα έχουν και το θράσος να την διαφημίζουν στο φυλάδιο που μοιράζουν λέγοντας ότι έχουν συνδέσει την τιμή του φυσικού αερίου με την τιμή του πετρελαίου. Αν είναι δυνατόν! Από που κι ως πού; Αλλο πράγμα το ένα άλλο το άλλο. Αλλη επεξεργασία, άλλη μεταφορά. Καμμία απολύτως σχέση. Είναι αισχροί.
Και ποιός με διαβεβαιώνει εμένα ότι το 15% που είναι σήμερα φθηνότερο από το πετρέλαιο (συνδεδεμένη πάντα η τιμή του) δεν θα εξισωθεί αύριο, ή δεν θα ξεπεράσει και την τιμή του πετρελαίου μετά από μερικά χρόνια όταν όλοι θα έχουν πετάξει τους καυστήρες πετρελαίου και θα έχουν βάλει φυσικό αέριο. Οπότε μην μπορώντας πλέον να κάνουν αλλιώς, βαράτε τους την τιμή στο κεφάλι.
Η σύνδεση της τιμής με το πετρέλαιο όπως την διαφημίζανε στο φυλλάδιό τους ήταν ο κυριώτερος λόγος που εισηγήθηκα στην συνέλευση της πολυκατοικία να ΜΗΝ βάλουμε φυσικό αέριο. Και τελικά εισακούστηκα.

Φαντάζομαι πως επειδή είναι μονοπώλιο υπάρχει σχετική νομοθετική ρήτρα, που την εκμεταλλεύονται στο έπακρο. Εάν γίνει ασύμφορο σε σχέση με το πετρέλαιο, πράγμα που θεωρώ σφόδρα απίθανο (απλώς η διαφορά ίσως σταδιακά μειωθεί), θα αντικαταστήσω τον καυστήρα μου (ο οποίος ίσως να έχει φάει τα ψωμιά του εάν το πράγμα πάρει κάποια χρόνια να συμβεί) με έναν διπλής ενέργειας (αέριο-πετρέλαιο). Πάντως και ίδια τιμή να έχουν, και μόνο για τη μανούρα που έχει ο ανεφοδιασμός με πετρέλαιο, αξίζει. Δες το ότι έτσι ρυπαίνουμε σημαντικά λιγότερο την πόλη.

Στο φυσικό αέριο έχουν μαζευτεί τα χειρότερα και και τα πιο αδίστακτα άτομα από πλευράς μεγαλοεπιχειρηματιών.Με πρώτο και καλύτερο το Μπακατσέλο.
Αυτός μαζί με τους άλλους μαφιόζους τους πετρελαιάδες σταμάτησαν στη Κρήτη τη τεράστια ηλιακή εγκατάσταση στη Σητεία που ετοίμαζε Αμερικανικη εταρεία.
Και επειδή η Βάσω Παπανδρέου είχε υπογράψει το συμβόλαιο με τη Αμερικάνικη εταιρεία πληρώσαμε όλοι μας σαν μα....κες τις ρήτρες του συμβολαίου.
Αντε μετά τέτοιους μαφιόζους να τους πιστεψεις ότι σου στέλνουν σωστό λογαριασμό αερίου...
Στη βιομηχανία το αέριο είναι μονόδρομος όπως και το πετρέλαιο.Για τα σπίτια όμως όχι.
Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές επιλογές που εφαρμόζουν οι Ευρωπαίοι που δεν θέλουν την εξάρτηση από ξένες πηγές και ξένες μαφίες...
Μια από αυτές είναι και τα σκόπιμα άγνωστα pellets
http://www.hellenic-pellets.gr/catalog.asp?action_id=1&lang_id=gr
http://www.hellenic-pellets.gr/pdfs/0071.pdf
Ιδανική περίπτωση κατά τη γνώμη μου για ατομική θέρμανση και εξοχικά.Και χωρίς το κόστος που θα έχουν τα ορυκτά καύσιμα με τη συνθήκη του Κιότο.
Οτι αέριο εκπέμπει στή καυση του το pellets το έχει δεσμευσει το δέντρο από όπου έχει προέλθει !

Last edited:
Μάλιστα. Και τον περίπου 1,5 τόνο πέλλετς που χρειάζομαι τον μήνα, πώς τον ανεφοδιάζομαι και πώς τον αποθηκεύω;

Και βέβαια να ΜΗΝ το βάλεις.Τα παιδιά παραπάνω περιέγραψαν πολλούς λόγους με κυριότερο αυτόν της σύνδεσης της τιμής του με αυτή του πετρελαίου.

Με το τελευταίο θα συμφωνήσω (και πάλι μάλλον...) εάν ήδη υπάρχει εγκατάσταση και η ερώτηση έγκειται στο εάν πρέπει να ξηλωθεί ή όχι.
Εάν πρόκειται για νέα εγκατάσταση και υπάρχει η δυνατότητα, το θεωρώ αυτονόητο να μπει αέριο. Νομίζω πάντα θα είναι ένα κλικ κάτω από το πετρέλαιο, άντε στα ίσα.

Αντε να συνεννοηθείς.. Ειδικα το θέμα της επικινδυνότητας δεν παιζει, γιατι ο ενας ιδιοκτητης που εχει παθει ψυχωση με το αεριο, πεταξε κατι σποντες οτι αν δεν συμφωνησουμε θα κανει ατομικη εγκατάσταση. Αρα ειναι πιθανό να μας βαλει τον "κινδυνο" (οσο και αν υπαρχει) ουτως ή άλλως. Βασικά οι αποψεις διίστανται, μερικοι το θελουν και οι αλλοι ειναι προβληματισμένοι, φοβούνται και τους λειπουν και τα 600 της εγκατάστασης. Μπορει να μας παρακαμψει ενας ιδιοκτητης αν θελει? Τεχνικά και νομικά? Να σημειώσω ότι καταστατικό δεν υπάρχει. Δηλαδή αν στραβώσουν 2 ιδιοκτήτες, μπορουν να αγνοησουν την θεση των υπολοιπων ιδιοκτητών και να κανουν ατομική εγκατάσταση?

Μπορει να μας παρακαμψει ενας ιδιοκτητης αν θελει? Τεχνικά και νομικά? Να σημειώσω ότι καταστατικό δεν υπάρχει. Δηλαδή αν στραβώσουν 2 ιδιοκτήτες, μπορουν να αγνοησουν την θεση των υπολοιπων ιδιοκτητών και να κανουν ατομική εγκατάσταση?

Νομικα δεν στεκει με τιποτα. Στην οικοδομη μου ομως ενας απο τους δεκαεξι ενοικους καταφερε και εβαλε. Το εψαξα λιγο, και η δουλεια μαλλον γινεται με κολπο.
Κανεις αιτηση στην εταιρια αεριου, μονο για ζεστο νερο χρησης (για μπανιο-κουζινα) και ερχεται η εταιρια και σου περναει γραμμη και μετρητη. Απο κει και περα με ενα υδραυλικο, αφου εχεις εγκατεστημενο τον καυστηρα αεριου, ο δρομος για την θερμανση ειναι διαπλατος. Υπ, οψιν οτι στον ελεγχο, το μονο ζορι που τραβαει η εταιρια, ειναι η καταλληλοτητα της γραμμης αεριου μεχρι τον λεβητα. Οποιοσδηποτε σωληνας περιεχει νερο δεν την ενδιαφερει. Μετα απομενει σε εσενα να ρυθμισεις τα νομικα θεματα με τον ενοικο που αποκοβεται απο την κεντρικη θερμανση.