Φύσημα στο τρίτο πρόγραμμα

Συνήθως ακούω τρίτο πρόγραμμα.
Έχω παρατηρήσει ότι όταν η ένταση της μουσικής ή της ομιλίας είναι χαμηλή ακούγετε ευδιάκριτο φύσημα.

Αν ρυθμίσω το tuner σε μονοφωνικό το φύσημα εξαφανίζεται, αλλά ...
Σε άλλους σταθμούς (πχ. κόσμος ή εν λευκό) δεν ακούγεται καθόλου φύσημα.
Αν βάλω το hi-blend η κατάσταση βελτιώνεται αισθητά αλλά χάνεται λίγη ευκρίνεια και κάτι ψιλά στα ψηλά.
Για να λύσω το πρόβλημα πήρα μια αρκετά καλή fm κεραία. Αλλά μόνο βελτίωσα το αποτέλεσμα, το φύσημα είναι παρόν.
Το πρόβλημα είναι αισθητό και στη συχνότητα 90,90 και στη 95,60.

Ξέρει κανείς αν μπορώ να το αντιμετωπίσω κάπως ή αν είναι εγγενές πρόβλημα του σταθμού?

χρησιμοποιώ ένα rotel tuner rt-870L και κεραία magnum dynalab st-2, μένω κοντά στα Εξάρχεια στην Νεάπολη.

Η μείωση του λόγου S/N σε στερεοφωνική λήψη είναι κάτι φυσιολογικό, και, αν υποθέσουμε πως ο κωδικοποιητής stereo του πομπού λειτουργεί σωστά, το μέτρο της εξαρτάται από δύο παράγοντες, την ισχύ του σήματος που φθάνει στην είσοδο του δέκτη, και την ποιότητα των ηλεκτρονικών του ιδίου του δέκτη. Επομένως, όσο πιο κοντά είναι ο πομπό στο δέκτη, και μάλιστα με οπτική επαφή μεταξύ των κεραιών εκπομπής και λήψης, και όσο πιο ευαίσθητος είναι ο δέκτης, τόσο λιγώτερο φύσημα θα ακούγεται. Σε δεδομένη τοποθεσία και για δεδομένο σταθμό, δύο διαφορετικοί δέκτες θα παρουσιάζουν διαφορετικό φύσημα, και το λιγώτερο θα το παρουσιάζει ο πιο ευαίσθητος.

(Συνήθως, η ευαισθησία στα FM μετράται είτε σε μV, είτε σε dBf, decibel με σημείο αναφοράς το 1fW, 1 τετράκις εκατομμυριοστό του Βατ. Ένας δέκτης με ευαισθησία 10dBf θεωρείται ως πολύ καλής έως άριστης ευαισθησίας.)

Last edited:
τελικα, εχει αποδειχτει οτι ειναι ειναι ενα γενικο προβλημα η το εχει καποιος καποιοι μονο? Μπορουμε να προσδιορισουμε με σιγουρια οτι ειναι προβλημα με μερικους σταθμους του τριτου μονο, εννοω γεωγραφικα εδω, με ολους η μηπως ειναι μονο η δυσκολη θεση μερικων ακροατων που μπορει να δημιουργει αυτο το φυσημα?

Είναι γενικό το πρόβλημα με το Τρίτο και όχι μόνο στο διαχωρισμό του stereo.
Κάποια στιγμή σταμάτησα να το ακούω γιατί βαρέθηκα να ακούω το έντονο χράτς χρούτς από τα χιλιοπαιγμένα βινύλια τους.
Μετά τη χρυσή εποχή του παλιά επί Χατζηδάκη το Τρίτο είναι εγκαταλελειμμένο σε όλα τα επίπεδα.
Τώρα μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης έχει φτάσει σε τριτοκοσμικά επίπεδα...

Κοιταξα την σελιδα τους και ειναι πολυ φτωχη, υπερβολικα αδιαφορη, το ιστορικο ειναι ποιο μεγαλο απο το παρων!!
καμμια απολυτως συγκριση με την Σουηδικη η Δανικη Ραδιοφωνια. Προσπαθησα εχτες να γραφτω στο φορουμ τους αλλα δεν καταφερα να αναγνωσω τα παραποιημενα γραμματα-αριθμους αλλα εγραψα στον μαστερ και μου απαντησε ευγενεστατα αμεσως! Θα κανω αλλη μια προσπαθεια να γραφτω και να κανω μερικες ερωτησεις τεχνικου ενδιαφεροντος. Ισως να λυθουν μερικες απορειες. Λοιπον
το κυριο προβλημα μας ειναι το εντονο φυσημα που υπαρχει στην στεροφωνικη εκπομπη και μετα παιρνουμε και συζηταμε στα χρατς-χρουτς η οτιδηποτε αλλο που ειναι αξιο καποιας αρνητικης κριτικης! Σιγα σιγα θα βρουμε λυσεις.

όλα καλά βρε Σπύρο...:worshippy:
αλλά άν ο άνθρωπος σε ρωτήσει "από που μας ακούτε κύριε και έχετε πρόβλημα" τι θα του πεις ?:fahne90:

Προβλημα (ειδικα στο στερεο) μπορει ακομα να δημιουργουν τα ειδωλα απο ανακλασεις σε κτιρια, το multipath που λενε, ακομα και αν το σημα ειναι δυνατο.
Εκει χρειαζεται η κατευθυντικη κεραια σαν την yagi.
Ακομα η απορριψη ειδωλου του δεκτη και η επιλεκτικοτητα του παιζουν σηματικο ρολο.
Δοκιμασε μια εξωτερικη κεραια, αν μπορεις, ακομα και αν ειναι ενα απλο διπολο.

Μα, γιαυτο ζηταω πληροφοριες υπευθυνες, αν ολοι εχουν φυσημα στην ληψη τοτε δεν φταινε ολες οι τοποθεσιες/δεκτες/κεραιες. Αυτο σαν επιχειρημα θα βαλει τους τεχνικους σε καποια σκεψη, τουλαχιστον να το αντικρουσουν, οποτε φταινε αλλα πραγματα στην αλυσιδα η να το επιβεβαιωσουν και να εξηγησουν γιατι δεν εχει φιαχτει ακομα.
Εγω δεν προκειται να τους γραψω ψεματα, αρκει να ειναι σιγουρο ομως οτι ειναι καποιο προβλημα! Αρκουμαι στις παρατηρησεις σας. Τι τους ενδιαφερει απο που ακουω αν εχουν ολοι το ιδιο προβλημα? Δωστε μου μερικες συγκεκριμενες τοποθεσιες μονο, τα υπολοιπα τα κανονιζω εγω.

Οσες φορες εχω γραψει για καποιο λογο στην Ραδιοφωνια εχω παρει απαντηση.
Μερικες απο αυτες ειναι δημοσιευμενες, σε μεταφραση βεβαια και στο φορουμ σας, αν θυμαμαι καλα ηταν η ερωτηση για το μελλον των FM & DAB
Λοιπον, κανω μια συγκεκριμενη ερωτηση στον μαστερ του ΕΡΤ και βλεπουμε αν με προωθησει στο τεχνικο τμημα.

πες τους λοιπόν ότι στη Λάρισα το σήμα τους είναι πολύ αδύναμο, πιό αδύναμο και από τα άλλα προγράμματα της ΕΡΑ (είναι βέβαια στερεοφωνικό, τρομάρα τους). Η ακριβής περιοχή δεν έχει σημασία, όλη η Θεσσαλία καλύπτεται απο τον πομπό του Πηλίου. Στη Λαμία δεν ακούγεται καθόλου, όσο και να προσπάθησα δεν μπόρεσα να το πιάσω.

εχω γραψει στον μαστερ αμεσως αλλα μαλλον ηταν αργα για Ελλαδα. Ζηταω καποιο εσωτερικο εμαιλ στο τεχνικο τμημα για μερικες ερωτησεις τεχνικου ενδιαφεροντος, μιας και δεν εχω δει τετοιου ειδους συζητησεις στο φορουμ.
Θα σας ενημερωσω οταν εχω καποιο νεωτερο.

Ποιες συνθήκες επικρατούν σε μένα:
Η κεραίες της ΕΡΤ στον Υμηττό απέχουν από την κεραία μου 114,8 χιλιόμετρα στις 300 μοίρες. H επαφή δεν είναι οπτική καθώς το σπίτι μου είναι πίσω από λόφο. Η κεραία προς το παρόν είναι ένα ταπεινό πλαστικό δίπολο εσωτερικού χώρου, τεντωμένο πάνω στο υπόστεγο του μπαλκονιού μου και προσανατολισμένο περίπου στις 300 μοίρες Δ-ΒΔ. Η κάθοδος είναι 5 μέτρα καλώδιο πλακέ τηλεφωνικό τύπου rj11 (που να βρείς πια καλώδιο 300Ω). Ο δεκτης είναι ένας εξαιρετικός vintage Kenwood KT7500 του 78. Η ισχύς του σήματος του τρίτου που φτάνει στον δέκτη μου είναι 3/5 του οργάνου του δέκτη. Η ποιότητα ήχου σε mono mode είναι πολύ καλή και πρακτικά χωρίς φύσημα. Σε stereo το φύσημα είναι αρκετό αλλά καμιά φορά το ξεχνάω καθώς ο δέκτης με παρασέρνει με τον γλυκό γεμάτο ήχο του.
Ακόμα δεν αξιώθηκα να σηκώσω καλή κεραία. Έχω βάλει στο μάτι μία yagi της Triax η οποία πιστεύω θα μου φέρει όλη την Αθήνα "στο πιάτο".
Φαντάζομαι ότι στο κέντρο της Αθήνας μία οποιαδήποτε εξωτερική κεραία στην ταράτσα αρκεί για οποιοδήποτε δέκτη. Αν όχι τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά στο σύστημα κεραία-δέκτης....

Φαντάζομαι ότι αν βάλω αυτές τις 4 " stacked Korner 17,5" που λέει ο Σπύρος θα πιάνω κι εγώ ....Δανία από δω κάτω:ears:

Εχω δυο δεκτες εναν Arcam και εναν ραδιοενισχυτη Sony τον οποιο χρησιμοποιω σαν δεκτη,και οι δυο με κεραια το απλο καλωδιακι.Τριτο,κοσμος και εν λευκο εχουν αψογη ληψη.Η περιοχη που μενω δεν ειναι και η ιδανικοτερη για ληψη.

Οι αποστασεις και οι κεραιες δικαιολογουν το φυσημα. Υπαρχει καπου τεχνικη πληροφορια για αυτον τον σταθμο? Ισχυ, μαρκα, κεραιες εκπομπης, μηχανηματα στο στουντιο κλπ.

κανοντας μια συντομη συγκριση με την σελιδα της Δανικης ραδιοφωνιας που αντισοιχει το 3ο πραγραμμα, δηλαδη το .......... 2ο προγραμμα! (Ρ2)
http://www.dr.dk/p2/
ξεφυλιζονας βρισκουμε μια σελιδα αφιερωμενη στην καινουργια τους αιθουσα Συναυλιων
http://www.dr.dk/Koncerthuset/
και μεσα στην υπερβολικα πληρεστατη πληροφωρηση για τα παντα, μπορεις να ανακαλυψεις και τι μηχανηματα χρησιμοποιουν, απλα μπορει καποιος να πατησει αριστερα τα studio 1, studio 2 κλπ και δεξια στο tekniske data και λιγα υπαρχουν και στα Αγγλικα.
Βοηθεια για αυτον που εχει προβλημα, αναλογικα, ψηφιακα και ιντερνετ
http://www.dr.dk/hjaelp/Forside.htm
και οι τοποθεσιες των σταθμων και μερικες πληροφοριες
http://www.dr.dk/nav/frekvenser/?xmlatt=frekvenserFM.xml
και εδω μπορεις να γραψεις κατευθειαν στο σωστο τμημα, χωρις να ενοχλεις τον μαστερ απο τον καφε του!
http://www.dr.dk/hjaelp/kontakt.htm

Όποιος έχει δορυφορική λήψη από τον Sirius 4 (5°Ε) μπορεί να ακούσει το DR Classic (όπως και τα DR P1, P3) από την συχνότητα 11823V, 27500. Η μετάδοση είναι fta (ελεύθερη) με bitrate 192Kbps.

Attachments

• DR-Classic1.jpg
    DR-Classic1.jpg
    42.8 KB · Views: 14
Αυτο που ακουω εγω ειναι το Αμαδεους απο τις 5 το απογευμα, το κονσερτο στις 9 το οποιο ειναι ενα μαθημα καλου ηχου και για τους αλλους σταθμους, ειναι συνηθως μια ηχογραφιση λαιβ απο την δικια τους αιθουσα συναυλιων και καθε Πεμπτη ειναι πραγματικα λαιβ. Και τα πρωινα εχουν πολυ καλη κλασσικη χωρις να μιλανε πολυ. Το Κοσμο ειναι ενα προγραμμα που μεταδιδουν world music απο Παρασκευη μεχρι Κυριακη στις 11 το βραδυ. Τις καθημερινες την ιδια ωρα πολυ καλη τζαζ. Οι ωρες που αναφερω ειναι Ελλαδος.
Για αυτον που ακουει απο FM η ποιοτητα των κονσερτων ειναι συναρπαστικη και απο μουσικης πλευρας και προπαντος ηχου. Τελευταια ακουω απο ενα ΚΤ-815 και απλα ειναι οτι καλυτερο εχω ακουσει εδω μεσα.
καμμια απαντησ ακομα απο τον μαστερ του 3ου προγραμματος!

ΟΛΟΙ οι ραδιοφωνικοί δέκτες έχουν σαφώς μικρότερο λόγο S/N σε στέρεο λειτουργία, και είναι της τάξης των 60 ως 75dB.
Είναι αναμενόμενο σε χαμηλά περάσματα (που μόνο στο 3ο προγ. θα βρείτε..) να έχετε ακουστό φύσημα.
Αν σε οποιοδήποτε άλλο σταθμό, (galaxy, Nitro, kiss κλπ) πέσετε σε κενό που δεν μιλάει κανείς (σπάνιο.....) τότε λογικά θα ακούσετε ίδιας έντασης φύσημα.
Εγώ πάντως σπίτι δεν έχω τέτοιο πρόβλημα, και μένω σε περιοχή όπου χρειάστηκε να βάλω εξωτερική κεραία για να τους πιάνω όλους χωρίς φύσημα στο stereo.