Σχετικά με αυτό έχω μία θεωρία.
Ο Μάρτιν έχει πει στους παραγωγούς τα κεντρικά σημεία της ιστορίας στα επερχόμενα βιβλία.
Οι σεναριογράφοι πρέπει να γεμίσουν τη ροή με δική τους πρωτοβουλία.
Πάνε οι προηγούμενες σεζόν όπου είχαν τα εκδοθέντα βιβλία, με χαμό από γεγονότα, όπου σε κάποιες περιπτώσεις αποφάσισαν να κόψουν ή και να συμπτύξουν δύο-τρεις χαρακτήρες σε έναν ρόλο!
Τώρα που έχουν μόνο γεγονότα-σταθμούς στην πλοκή, θα πρέπει να προχωρήσουν μόνοι τους με τη ροή της ιστορίας.
Στο πρώτο επεισόδιο είδαμε διαλόγους επί διαλόγων και μία γενική ανασκόπηση του ποιος είναι πού και γιατί.
Για να ξαναμπούμε στο κλίμα; αναρωτιέμαι.
Τις προηγούμενες σεζόν δεν μπήκαν καν στον κόπο για κάτι τόσο εκτεταμένο. Ήταν τόσα πολλά αυτά που έπρεπε να βάλουν ώστε το να αφιερώσουν ένα ολόκληρο επεισόδιο για αυτό το σκοπό θα ήταν πολυτέλεια (και αμέσως θα έκανε κοιλιά η πλοκή).
Αυτό που είδα -με τη δική μου αντίληψη- ήταν ψήγματα νέων πληροφοριών στους διαλόγους και ανάμεσα (έξυπνα τοποθετημένα) μερικά σημεία που να δείχνουν τα γεγονότα να εξελίσσονται ώστε να μην πολυσυνειδητοποιήσει ο θεατής ότι το τέμπο εξέλιξης της πλοκής έχει αλλάξει σε αυτό το πρώτο επεισόδιο (και άραγε θα ισχύσει μόνο για το πρώτο επεισόδιο; ).
Πιστεύω μάλιστα ότι δεν είναι τυχαίο πως οι μάχες, που λέγεται ότι θα προβληθούν, θα είναι σούπερ έπικ διάρκειας χορταστικές (όπως φημολογείται), για αντίστοιχους λόγους. Όταν για την τρέχουσα σεζόν δεν έχεις τα πάμπολλα που ο Μάρτιν θα έχει στο βιβλίο του, τότε κάπως πρέπει να δημιουργήσεις ισορροπία στις δικές σου πρωτοβουλίες, ως δημιουργός, ώστε να μην ξενίζει ότι κάτι έχει αλλάξει στο συμπαγές σώμα της αφήγησης. Διάλογοι και τονισμός σημείων εντυπωσιασμού είναι ο τρόπος.
Για μένα (πάντα) ότι η Ντενέρης πήγες στο ορμητήριο των Ταργκάρυεν (διάρκεια σκηνής πεντάλεπτο και βάλε, νομίζω) και είπε "ας ξεκινήσουμε" είναι ένα σαφές σημείο εντυπωσιασμού. Αν είχαν να το μεταφέρουν από το βιβλίο του Μάρτιν, υποπτεύομαι ότι θα είχαν κάνει τη σκηνή δίλεπτη και ταυτόχρονα θα υπήρχε και κάποιος σημαντικός διάλογος που θα προωθούσε σημαντικά τις πληροφορίες για τη συνέχεια των επεισοδίων.
Μέχρι τώρα οι παραγωγοί αγωνίζονταν να συμπτύξουν γεγονότα σε σημείο παραμόρφωσης! Τώρα μού φάνηκαν πολύ "large" σε όλα τους...
(πω μέχρι να γράψω το μακρυνάρι μου, Blue και Panoramix με πρόλαβαν! Να συμπληρώσω εδώ ότι σαφώς και άρεσε και σε μένα το επεισόδιο, αλλά κάτι μοιάζει να έχει αλλάξει και είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο, αν ισχύει κάτι απ' όσα είπα πριν. Anyway, θα δούμε και από τα επόμενα. The Winter is here, ντάλα καλοκαιριάτικα!

).