Γεφύρωση ενισχυτή και αντίσταση ηχείων

longbow

Established Member
18 June 2006
199
Διαβάζω στο manual του τελικού ενισχυτή Rotel RΒ-06 οτι αν το γεφυρώσεις τότε η αντίσταση των ηχείων δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των 8 Ωμ.

Δεν έχω πάρει τον ενισχυτή και δεν ενδιαφέρομαι προς το παρόν, αλλά θα ήθελα να μάθω πόσο δεσμευτικό είναι το παραπάνω. Δηλαδή δεν μπορείς να οδηγήσεις ηχεία με εμπέδηση 6, 4 ή και λιγότερα Ωμ?

Ο εν λόγω ενισχυτής δίνει 70 watt ανα κανάλι και γεφυρωμένος ανεβαίνει στα 180 watt.

http://europe.rotel.com/series06/specs/rb06.htm

Υπόψη οτι το έχω διαβάσει και σε manual άλλων ενισχυτών.

Ευχαριστώ
 
Δύσκολα κάποιο ηχείο να παραμένει σε όλο το φάσμα συχνοτήτων σταθερά στα 8 ωμ αντίσταση. Όχι βέβαια και απίθανο.
 
Re: Απάντηση: Γεφύρωση ενισχυτή και αντίσταση ηχείων

Δύσκολα κάποιο ηχείο να παραμένει σε όλο το φάσμα συχνοτήτων σταθερά στα 8 ωμ αντίσταση. Όχι βέβαια και απίθανο.

Σίγουρα, αλλά γιατί υπάρχει τέτοια αναφορά στα manual?

Mήπως προσπαθούν να σώσουν τον ενισυτή απο κάποια υπερθέρμανση/ζημιά/καταστροφή?
 
Διαβάζω στο manual του τελικού ενισχυτή Rotel RΒ-06 οτι αν το γεφυρώσεις τότε η αντίσταση των ηχείων δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των 8 Ωμ.

Δεν έχω πάρει τον ενισχυτή και δεν ενδιαφέρομαι προς το παρόν, αλλά θα ήθελα να μάθω πόσο δεσμευτικό είναι το παραπάνω. Δηλαδή δεν μπορείς να οδηγήσεις ηχεία με εμπέδηση 6, 4 ή και λιγότερα Ωμ?

Ο εν λόγω ενισχυτής δίνει 70 watt ανα κανάλι και γεφυρωμένος ανεβαίνει στα 180 watt.

http://europe.rotel.com/series06/specs/rb06.htm

Υπόψη οτι το έχω διαβάσει και σε manual άλλων ενισχυτών.

Ευχαριστώ

Όταν έχεις χρόνο, διάβασε αυτό.
 
Όταν έχεις χρόνο, διάβασε αυτό.

Κωστα,

Δεν οδηγά πουθενά το link… μόνο σε κλειδωμένο μήνυμα / registration page του avsite.gr… μήπως θα ήταν σωστό να μην παραθέτονται link σαν το προηγούμενο ?

Δεν θεωρώ ότι έγινε με πρόθεση η παραπομπή, απλώς καλό είναι να ελέγχουμε τα link που ανεβάζουμε κατά πόσο είναι ελεύθερη η πρόσβαση σε όσους δεν θέλουν να γίνουν register… η να συμμετέχουν ως χρήστες…
 
Ζητώ συγγνώμη. Δεν ήξερα ότι το site είναι φραγμένο στους ανώνυμους επισκέπτες. Και δεν μπορώ να κάνω κάτι... Anyway...
 
Σε ένα γεφυρωμένο (bridged mono) στερεοφωνικό ενισχυτή το ένα κανάλι ενισχύει τη μισή κυματομορφή (ημιπερίοδο) και το άλλο κανάλι την υπόλοιπη μισή. Το ηχείο συνδέεται ως ‘γέφυρα’ μεταξύ των εξόδων των δύο καναλιών του ενισχυτή, αντί μεταξύ του ενός καναλιού και της γείωσης. Με τον τρόπο αυτό, το κάθε μισό του γεφυρωμένου ενισχυτή (δηλαδή κανάλι του ‘αγεφύρωτου’ ενισχυτή) ‘βλέπει’ μόνο τη μισή αντίσταση του ηχείου. Αυτό σημαίνει, ότι η ισχύς που αποδίδει ο γεφυρωμένος ενισχυτής σε φορτίο 8 Ohm, θα ισοδυναμεί περίπου με την ισχύ την οποία αποδίδουν και τα δύο κανάλια μαζί σε στερεοφωνική λειτουργία σε φορτίο 4 Ohm (τυπικά, η αποδιδόμενη ισχύς στο ίδιο φορτίο τριπλασιάζεται), οπότε και θα εμφανίζεται η ανάλογη υπερθέρμανση. Επισημαίνεται, ότι το αντίτιμο της τεχνικής αυτής είναι η μείωση του συντελεστή απόσβεσης και η αύξηση των σφαλμάτων απόκρισης συχνοτήτων.
 
Απάντηση: Re: Γεφύρωση ενισχυτή και αντίσταση ηχείων

Σε ένα γεφυρωμένο (bridged mono) στερεοφωνικό ενισχυτή το ένα κανάλι ενισχύει τη μισή κυματομορφή (ημιπερίοδο) και το άλλο κανάλι την υπόλοιπη μισή.

Χωρίς παρεξήγηση, νομίζω ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Η λειτουργία bridged mono γίνεται με την ταυτόχρονη ενίσχυση όλου του σήματος (θετική και αρνητική ημιπερίοδο) και από τα δυο κανάλια του τελικού, αλλά με αντίθετη φορά (ή πολικότητα), δηλαδή με balanced (συμμετρικη) τοπολογία, όπως ακριβώς ανέφερε στο link ο ΚΚ. Πράγματι, το ηχείο συνδέεται ως ‛γέφυρα’ μεταξύ των εξόδων των δύο καναλιών του ενισχυτή.
Έτσι το στάδιο εξόδου του κάθε καναλιού του ενισχυτή οδηγεί το ηχείο με την ίδια τάση αλλά με διπλάσιο ρεύμα από την κανονική λειτουργία. Από εκεί πηγάζει και το γεγονός ότι η ισοδύναμη αντίσταση του ηχείου μειώνεται στο μισό.
Η σύνδεση ηχείων με μικρότερη ονομαστική αντίσταση από τα 8Ω στην λειτουργία bridged mono πρέπει να αποφεύγεται λόγω αδυναμίας του συγκεκριμένου ενισχυτή να τα οδηγήσει σωστά.
Πράγματι, μειώνεται και ο συντελεστής απόσβεσης.
Φιλικά
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Γεφύρωση ενισχυτή και αντίσταση ηχείων

Η λειτουργία bridged mono γίνεται με την ταυτόχρονη ενίσχυση όλου του σήματος (θετική και αρνητική ημιπερίοδο) και από τα δυο κανάλια του τελικού, ....

Δεν είμαι βέβαιος ότι καταλαβαίνω τι λες εδώ. Σε κάθε χρονική στιγμή το σήμα θα βρίσκεται ή στη θετική ή στην αρνητική ημιπερίοδο. Δεν γίνεται να ενισχύονται ταυτόχρονα και οι δύο ημιπερίοδοι. Θέλω να πω, ότι τη μία ημιπερίοδο την ενισχύει το ένα κανάλι και στη συνέχεια την άλλη ημιπερίοδο την ενισχύει το άλλο κανάλι.

Έτσι το στάδιο εξόδου του κάθε καναλιού του ενισχυτή οδηγεί το ηχείο με την ίδια τάση αλλά με διπλάσιο ρεύμα από την κανονική λειτουργία. Από εκεί πηγάζει και το γεγονός ότι η ισοδύναμη αντίσταση του ηχείου μειώνεται στο μισό.

Το διπλάσιο ρεύμα που θεωρητικά διαρρέει το ηχείο οφείλεται στο ότι εφαρμόζεται πλέον σε αυτό διπλάσια τάση (οπότε θεωρητικά με τη γεφύρωση έχουμε έως και τετραπλασιασμό της παρεχόμενης ισχύος). Αναφέρομαι στη συνηθέστερη περίπτωση γεφύρωσης που λέγεται bridged inverting amplifier.
 
Last edited:
Νομίζω κατάλαβα τι λες. Σε ένα γεφυρωμένο ενισχυτή, το κάθε κανάλι ενισχύει την ίδια κυματομορφή, αλλά με αντίθετο πρόσημο, διπλασιάζοντας με τον τρόπο αυτό την εφαρμοζόμενη στο φορτίο τάση.
 
Το ξεθαβω μετα απο πολυ καιρό...εν προκειμένω στην συγκεκριμενη περιπτωση ο εν λογω ενισχυτής αν συνδεθει- γεφυρωμενος- με 4ωμα ηχεια πχ Dynaudio θα τα καταφερει να τα βγαλει περα - σε χαμηλες ακουστικες εντασεις οχι στα ορια- ή θα επεμβει αμεσα το κυκλωμα προστασιας που διαθετει...?

Το φορτιο που θα βλεπει στην συκεκριμενη περιπτωση καθε μονομπλοκ θα ειναι 2 ωμ περιπου με οτι αυτο συνεπάγεται....

Με απλα λογια θα "δουλεψει" ?
 
Σε χαμηλές ακουστικές εντάσεις (αν και αυτό είναι τελείως σχετικό και
υποκειμενικό), θα λειτουργήσει, αλλά καλό είναι να το αποφύγεις γιατί
κανένα σχεδόν ηχείο δεν είναι καθαρό ωμικό φορτίο, με ότι αυτό
συννεπάγεται όσων αφορά την τιμή της εμπέδησής του.
 
Ευχαριστω για την απαντηση -ακριβως ετσι θα τα ελεγα και εγω -ασχετο αν θα ηθελα και μια αλλη αποψη, για το" καλο της επιστημης"που λεμε θα το προσπαθησω και βλεπουμε...
 
Ποιος ο λογος να τον γεφυρωσεις την στιγμη που θα παιζεις σε χαμηλες εντασεις (θα εισαι αναγκασμενος ετσι και αλλιως) ; :chinscratch:

Αν ειναι να παιζεις σε χαμηλες εντασεις τοτε μην τον γεφυρωσεις.
Θα εχεις καλυτερο ηχο.
Και δεν θα εχεις και φοβο μηπως και το "χαμηλες εντασεις" το δικο σου πεφτει βαρυ για τον (γεφυρωμενο) ενισχυτη.
Θα μπορεις αφοβα να τον οδηγησεις μεχρι το κλιπαρισμα.
Δηλαδη χωρις να παιζεις κορωνα - γραμματα θα πετυχαινεις μεγαλες εντασεις. Και με ποιοτητα.

Και να μην τα παιξει ο ενισχυτης εχεις φοβο να καψει τα τουϊτερ (πρωτα).
 
Δοκιμαστικά για λιγο,δεν θα παιξει με 4 ωμα ηχεια παρα μονο για λιγο,θα αγοραστει καποιο άλλο ζευγαρι ηχεια 8ωμα με μικρη διακυμανση στην εμπεδηση κλπ για να κτιστει ενα νεο συστημα που θα παιζει δυνατα με αυτα τα μονομπλοκ.
 
Εννοεις να κανω καθετη διπλοενισχυση ,οπου ο καθε τελικος- θα παραμενει στερεοφωνικος- και θα οδηγει το ενα ηχειο με το καθε ενα απο τα καναλια του να τροφοδοτει ξεχψριστα τις υψηλες και ξεχωριστα τις χαμηλες συχνοτητες?

Οποτε καθε τελικος θα βλεπει 4ωμ (περιπου παντα) ως φορτιο...πραγμα που ειναι εντος των προδιαγραφων των τελικων.

Παιζει και αυτο βεβαια ναι...:firstprize:

Παιδια δεν εχω κανει τίποτα ακομη ,απλα γεφυρωσα τον εναν τελικο να δω αν δουλευει που λεμε ,δεν τον εχω συνδεσει ακομη.Δεν βιαζομαι μεσα στις διακοπες ευελπιστω να προχωρησω σε οποια απο τις λυσεις βρω πιο συμφορη .
Σας ευχαριστω και παλι για τις απαντησεις.
 
btl σημαινει διπ[λη ισχυ στην διπλη αντισταση στην ουσια ... Πρακτικα δεν μπορεις να κατεβεις σε ονομαστικη αντισταση κατω απο 8 Ωμ για τον πολυ απλο λογο οτι αν κατεβεις στα 4 ας πουμε καθε ενισχυτης βλεπει σαν φορτιο μολις 2 ...2 ο ενας και 2 ο αλλος ισον 4

Αυτα βεβαια ισχυουν μονο στη θεωρια γιατι αν το κανεις πραξη ο συγκεριμενος ενισχυτης εχει vi limmiter το οποιο μπορει να μην επιτρεψει να γινει ζημεια αλλα θα σου φαει ολα τα sonics και ολα τα δυναμικα που ειχε το μηχανημα στην αρχικη του μορφη

sakis