Γειώσεις για εξωτερικό τροφοδοτικό

tonal

Moderator
Staff member
29 September 2006
3,142
Φτιάχνω ένα usb dac - προενισχυτή - ενισχυτή ακουστικών (μόνο καφέ δε θα φτιάχνει...).
Επειδή δε θέλω να κάνει κατάληψη ολόκληρη γκουμούτσα πάνω στο γραφείο καταλήγω μάλλον σε λύση εξωτερικού τροφοδοτικού.
Επειδή το καλώδιο της τροφοδοσίας θα έχει μήκος 1 με 1,5 μέτρο με προβληματίζουν ολίγον οι γειώσεις και πιο συγκεκριμένα δεν ξέρω αν θα "πρέπει" να καταλήγουν όλες σε ένα σημείο στο κουτί του τροφοδοτικού ακολουθώντας ξεχωριστή διαδρομή ή να ενώνονται πχ οι γειώσεις της τροφοδοσίας στο κουτί του "πολυεργαλείου" και να καταλήγουν σε κοινό σημείο μαζί με τη γείωση του σήματος και τις υπόλοιπες γειώσεις (ψηφιακό, αναλογικό τμήμα του dac) στο τροφοδοτικό ή να ενώνονται όλες οι γειώσεις σε ένα σημείο μέσα στο "πολυεργαλείο" και να καταλήγουν στο κουτί του τροφοδοτικού ή ή ή...
Η πιο "ακραία" λύση είναι ξεχωριστές επιστροφές για τα +/- της τροφοδοσίας για κάθε κανάλι (4 καλώδια δηλαδή) ,άλλες δύο για το σήμα και άλλες δύο για το αναλογικό και ψηφιακό τμήμα του dac αντίστοιχα. Σύνολο δηλαδή 8 αγωγοί για τις γειώσεις. Από εκεί και πέρα αρχίζουν οι απλοποιήσεις.
Τι λέτε;
Μήπως το παρατραβάω;
 
Re: Απάντηση: Γειώσεις για εξωτερικό τροφοδοτικό

Δεν το γλιτώνω το σπαγγέτι :bigcry:

Mη στεναχωριέσαι. Το δικό μου σπίτι να δεις πως είναι!!! Ο παράδεισος των καλωδίων!!
 
...Και στο μάρμαρο θα γράφει murdered by wire :hanged:
Το ξεσκόνισμα και το σκούπισμα βαριέμαι.
 
Στο πολυεραλείο μια γείωση για αναλογικά και μία για ψηφιακά. Με ξεχωριστά καλώδια προς το τροφοδοτικό.
 
Μάλλον θα καταφύγω στη λύση των πολλών αγωγών γιατί με προβληματίζει κυρίως ο ενισχυτής των ακουστικών και το ρεύμα που θα διαρρέει τα ακουστικά και θα επιστρέφει μέσω του κοινού αγωγού γης (στα ακουστικά μάλλον θα γίνει αλλαγή του βύσματος και το καρφί θα αντικαταταθεί με ένα τετράπινο xlr ώστε το δεξί και το αριστερό κανάλι να έχουν ξεχωριστή γη).
Τώρα πόσοι τελικά θα είναι οι αγωγοί δεν ξέρω. Θα τους πλέξω ή θα τους περάσω μέσα από θερμοσυστελλόμενο ή κάτι παρόμοιο ώστε να μην είναι τελείως χύμα.
Και για να εξηγήσω τον λόγο για τον οποίο με απασχολεί το θέμα.
Λόγω μήκους καλωδίου, κολλήσεων, επαφών και άγνωστης σύνθετης αντίστασης του καλωδίου τo να επιστρέφουν όλα τα ρεύματα από τον ίδιο αγωγό είναι εν δυνάμει πρόβλημα, ειδικά όταν αυτά δεν είναι σταθερά αλλά μεταβαλλόμενα. Έτσι η γη (το κοινό σημείο στο οποίο συνδέονται όλες οι γειώσεις σήματος και τροφοδοσίας στο "πολυεργαλείο" και μέσω ενός αγωγού καταλλήγουν στο κουτί του τροφοδοτικού) που υποτίθεται πως έχει δυναμικό 0 στην πραγματικότητα μπορεί να έχει μια διαφορά τάσης της τάξεως των mV σε σχέση με την αρχή του ίδιου αγωγού που βρίσκεται στο τροφοδοτικό.
Από την άλλη το να επιστρέφουν οι γειώσεις με ξεχωριστούς αγωγούς στο κοινό σημείο γείωσης στο τροφοδοτικό δεν βλέπω να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Μήπως μου διαφεύγει κάτι;
 
Μιας και το πρόβλημα φαίνεται πολύπλοκο όπως το παρουσιάζεις, θα πρότεινα πειραματισμό με πρόχειρα καλώδια (κροκοδειλάκια) σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς πριν αρχίσουν οι κολλήσεις.
 
Και μια ερώτηση άσχετη με τις γειώσεις αλλά σχετική με την έξοδο του ενισχυτή ακουστικών και τα ακουστικά ως φορτίο. Αρχικά ο ενισχυτής των ακουστικών θα είναι ο TPA6120. Τα ακουστικά που έχω τώρα είναι τα HD555 της sennheiser.
Ως φορτίο παρουσιάζουν διπλασιασμό της εμπέδησης κοντά στα 80Hz σύμφωνα με αυτό το διάγραμμα από εδώ:
graphCompare.php

Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει ακριβώς αυτό το διάγραμμα γιατί η εμπέδηση των ακουστικών που έχω είναι 50Ω και όχι 150Ω (ίσως να έβγαιναν παλιότερα στα 150Ω) οπότε για σιγουριά θα πρέπει να τα μετρήσω.

Θα είχε νόημα να φτιάξω ένα δίκτυο προσαρμογής (RLC συνδεδεμένα μεταξύ τους σε σειρά και το δικτύωμα αυτό παράλληλα με τα ακουστικά) ώστε ο ενισχυτής να "βλέπει" ομαλό φορτίο; Για πείτε ωρέ ηχειάδες. :ears: