ΓΕΙΩΣΗ ΕΝΙΣΧΥΤΗ

Μην σκας και πολύ. Κι εγώ θα προτιμούσα ένας ενισχυτής να είναι γειωμένος, αλλά κι εγώ έχω έναν που δεν έχει γείωση.

Όσο για το ground lift, γιατί είναι κακό να υπάρχει; Αν όντως παρουσιαστεί βρόχος γείωσης (πχ συσκευές συνδεδεμένες σε ξεχωριστή μπρίζα) δεν είναι καλό να μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με τη μία;

Περιττο καλωδιο ειναι η γειωση,βγαλτε και αυτες που υπαρχουν,να υπαρχει απλοτητα στην κατασκευη.Τι να κανετε την γειωση σε τροφοδοτικα 0.5 η και 1KW,αυτα ειναι παιδικα παιχνιδακια.Δεν καταλαβατε ακομη οτι αυτοι που βαζουν στους ενισχυτες γειωση ειναι για φιγουρα και να το πασσαρουν σαν hi-end,επισης καποιοι αλλοι ακομη πιο παρανοικοι βαζουν γειωση και στους ραδιοφωνικους δεκτες,διαστροφη σκετη η ολη κατασταση

Τωρα μολις προσεξα και αλλη διαστροφη,Το usb-dac που πουλαει ο Ε Κατσικης στην αναλογη αγγελια εχει γειωση και μαλιστα φαινεται καθαρα στις φωτο που ειναι συνδεδεμενο πανω στην πλακετα

Άντε πάλι τα "Περί Γείωσης"

Όπως λέει και ο Κώστας (Κώστα, Χρόνια Πολλά! και συγγνώμη για το καθυστερημένο της ευχής), "ένα από τα πράγματα που έχω καταλάβει είναι πως όποιος τοποθετεί διακόπτη earth lift στη συσκευή του, απλά δεν ξέρει τί και πώς να γειώσει".

Άντε πάλι να τα ξαναπούμε, λοιπόν

Η γείωση των συσκευών στο καλώδιο τροφοδοσίας έχει να κανει ΜΟΝΟ με την ασφάλεια του χρήστη. Ο λόγος είναι ότι εάν κάποιο από τα εκτεθειμένα μέρη της συσκευής, μεταλλικό κατά κανόνα, όπως λ.χ. το σασσί, υπάρχει πιθανότητα να έρθει σε επαφή για οποιονδήποτε λόγο με την τάση του δικτύου, τότε ο χρήστης είναι δυνατόν να εκτεθεί σε κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, εάν το ρεύμα διέλθει μέσα από το σώμα του προς την γη (την οποία συνήθως πατάμε για να σταθούμε στα πόδια μας). Σε αυτή την περίπτωση, η γείωση είναι απαραίτητη για να υπάρξει διαφυγή της επικίνδυνης τάσης προς τη γη μέσω της γείωσης. Εάν δε υπάρχει στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση και ρελαί ασφαλείας, τότε κατά την τυχόν άτυχη στιγμή που η επικίνδυνη τάση θα έλθει σε επαφή με την γείωση της συσκευής (είτε μέσω του σασσί είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο), ενεργοποιείται το ρελαί και διακόπτει την παροχή σε όλη την εγκατάσταση.

Μάλιστα, επειδή το σώμα ενός μέσου ανθρώπου έχει συνολική αντίσταση 7500 με 8000 Ωμ, οι διεθνείς προδιαγραφές έχουν ορίσει πως τα ρελαί ασφαλείας δεν πρέπει να επιτρέπουν διέλευση περισσοτέρων των 30mA, που είναι περίπου η θανατηφόρα ένταση που μπορεί να διέλθει στιγμιαία από το ανθρώπινο σώμα σε τάση οικιακού δικτύου 220V.

(Νόμος του Ohm: I=V/R. Εάν R=7500 Ohm και V=220V τότε η ένταση που θα περάσει από το ανθρώπινο σώμα θα είναι 220/7500=0.0293Α ή 29.3mA ~ 30mA).

Αυτό - το ζήτημα της ασφάλειας, δηλαδή - μπορεί να συνδέεται μπορεί και όχι με την απόδοση και τις όποιες επιπτώσεις σε αυτήν μπορεί να έχει η γείωση μιας συσκευής Hi-Fi. Σε κάθε περίπτωση, είτε έχει είτε δεν έχει η συσκευή γείωση, και όχι μόνο αυτή αλλά και οι υπόλιπες συσκευές του συστήματος, καλό είναι να γνωρίζουμε εάν η ΙΔΙΑ η ηλεκτρολογική εγκατάσταση έχει σωστή γείωση.

Ή μάλλον, για να κυριολεκτούμε, εάν έχει πράγματι ή δεν έχει γείωση η εγκατάσταση.

Εάν έχει, τότε τα φαινόμενα του ground loop απλά ΔΕΝ υφίστανται.

Εάν η γείωση είναι ατελής, δηλ. εάν η εγκατάσταση δεν έχει γείωση, τότε μπορεί να υπάρξουν φαινόμενα και θορύβου αλλά κυρίως η εγκατάσταση ΔΕΝ είναι ασφαλής.

Και σε αυτή την περίπτωση, ο κίνδυνος δεν προέρχεται - κυρίως - από τις συσκευές Hi-Fi, αλλά από άλλες πιο απλές, όπως η ηλεκτρική κουζίνα (Νο. 1 επικίνδυνη συσκευή, εάν δεν έχει γείωση, με όλα αυτά τα υγρά που πιθανόν να τρέχουν έξω από τις κατσαρόλες κατά το μαγείρεμα), το σίδερο, ο θερμοσίφωνας κλπ.

Γι αυτό καλό να ελέγχεται η γείωση από ηλεκτρολόγο που ξέρει τί κάνει.

Σε άλλα θέματα έχει κατά καιρούς συζητηθεί αναλυτικότατα πώς πρέπει να γειώνεται μια οικιακή εγκατάσταση.

Σε μηχανάκια με γλόμπους είναι καλό να υπάρχει ( υψηλές τάσεις ! )

αλλά νομίζω ότι κάπου υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία για υποχρεωτική διέλευση της γης από το περίβλημα της συσκευής εφόσον αυτή φέρει μεταλλικό , η εν γένει αγώγιμο υλικό , έτσι ώστε να πάρει την σφραγίδα με το CE πάνω της

Last edited:
τώρα που το θυμήθηκα πρέπει να αναφέρει και σαφείς οδηγίες ο ελέκτορας στις τελευταίες σελίδες του με εμφαση στην ασφάλεια με αναφορά την γείωση

Εγω παντως τον γειωσα, οχι ομως αναιτια.
Καποια ποσοτητα στατικου ηλεκτρισμου, προφανως εξ επαγωγης, γινοταν αντιληπτη οταν ακουμπουσα το περιβλημα του ενισχυτη.
Με τον καιρο, αυτη η ποσοτητα δημιουργησε προβλημα στο "σοφτ σταρτ" και πολλες φορες δεν ανοιγε ο ενισχυτης οταν πατουσα το power button.
Μετα την γειωση βεβαια, κανενα προβλημα.

Σε μηχανάκια με γλόμπους είναι καλό να υπάρχει ( υψηλές τάσεις ! )

αλλά νομίζω ότι κάπου υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία για υποχρεωτική διέλευση της γης από το περίβλημα της συσκευής εφόσον αυτή φέρει μεταλλικό , η εν γένει αγώγιμο υλικό , έτσι ώστε να πάρει την σφραγίδα με το CE πάνω της

:flipout::flipout:
κατά ακρίβεια είναι πολυσέλιδο ενχειρίδιο με ΧΙΛΙΑΔΕΣ; παραμέτρους

ΕΛΟΤ HD384