gel για flash??

paulmarinis

Supreme Member
7 September 2007
4,702
Ξερει κανεις που μπορω να βρω gel για φλας στην Αθηνα?
Γενικα υπαρχει καπιο μαγαζι που να ασχολιται με φωτισμο για φωτογραφια?

τελικα περασα αποκει, και πηρα ενα δειγματολογιο, γεματο μικρα κοματακια ζελατινες...

supergel.jpg

ειναι και τζαμπα :)

Τώρα το είδα το θεματάκι... Θέλω και γώ να πάρω ζελεδάκια ρε γμτ. Απο Μαρτιο που θα κατέβω Αθήνα πάλι μάλλον.

Μας βλέπω για strobist meeting Athens.... χαχαχα

Εγω τωρα αρχιζω και τα δοκιμαζω, θα δουμε τι θα βγει:)
Καλη ιδεα για strobist meeting Athens:))

Να υποθέσω ότι αυτά χρωματίζουν κατά κάποιο τρόπο το φως από το φλας;
Και που εξυπηρετεί αυτό πρακτικά;

Όταν είσαι σε εσωτερικό χώρο όπου υπάρχει ή οι κοινές λάμπες πυρακτώσεως είτε φθορίου και έχει και το flash σου για να μπορεί το WB να κάνει δουλειά θα πρέπει να βάλεις κανονικά μπροστά ένα τέτοιο gel (συνήθως κίτρινο ή πράσινο) για να μπορέσει να δουλέψει το AWB σωστά... με απλά λόγια, ε.... :-)

οτι λεει ο nmastro, αλλα και για εφε, να βαλεις μια αποχρωση στο φως απο φλας, και να γινει η λυψη σαν να εισαι στο discoteque:))
Εγω βασικα ηθελα να αλαξω το χρωμα που βγαζει το φλας στους ανθρωπους, να μην ειναι τοσο ψυχρο, και λογικα πρεπει να βαλεις καπια ελαφρια πορτοκαλι αποχρωση, θα δουμε:)

οτι λεει ο nmastro, αλλα και για εφε, να βαλεις μια αποχρωση στο φως απο φλας, και να γινει η λυψη σαν να εισαι στο discoteque:))
Εγω βασικα ηθελα να αλαξω το χρωμα που βγαζει το φλας στους ανθρωπους, να μην ειναι τοσο ψυχρο, και λογικα πρεπει να βαλεις καπια ελαφρια πορτοκαλι αποχρωση, θα δουμε:)

Αυτό παίζει εξαιρετικά με κάποια softbox που προσαρμόζονται επάνω στα εξωτερικά flash... είναι φτηνά γενικά να τα αγοράσεις... αλλά μπορεί να φτιάξει κάποιος και μόνος του.... αλλά και βέβαια το γνωστό και καλό stofen diffuser....

http://www.diyphotography.net/homestudio/cheap-diy-flash-mounted-softbox

http://www.fredmiranda.com/A18/

Αυτό είναι στα Γερμανικά αλλά έχει πολλές φωτογραφίες... και έχει και τα σχέδια για Canon....
http://www.dforum.de/Technik/softbox/softbox.htm

ναι εχω φτιαξει ενα ειδη στο περιπου, αλλα στα site που δινεις ειναι πια καλα φτιαγμενα, ιδιως το τελευταιο για canon:)

Πάντως ένα softbox να αγοράσεις δεν είναι καθόλου φθηνό... Γιαυτό και υπάρχουν τόσοι οδηγοί για να φτιάξεις μονος σου...
Αλλά το πρόβλημα με αυτά είναι οτι είναι πολύ μικρά... Σίγουρα το μαλακώνει κάπως το φώς, αλλά καμία σχέση με τα κανονικά τα μεγάλα softbox... Όχι οτι σε σταματάει κανένας να φτιάξεις κανένα τεράστιο μόνος...

Νομιζω Αλεξ, Paul, εχω την λυση.

Eπειδη την ψαχνω και εγω για flash photography τελευταια, εχω μαλλον καταληξει σαυτο

http://www.scottkelby.com/blog/2008/archives/2589
110 λιρες.

επισης θα παρω και ενα σετ απο reflectors με πιο πιθανο αυτο
http://www.lastolite.com/trigrips.php

γενικα η σελιδα της lastolite εχει κ πολυ ωραια βιντεακια.

Έχω μια "γρίζα κάρτα" της lastoliite και με έχει βολεψει πολύ, είναι πάντα στην τσάντα μου. Από τη μια πλευρά της είναι γκρίζα και από την άλλη άσπρη. Πολύ χρήσιμη για φωτομέτρηση και WB. Είναι αναδιπλούμενη όπως και οι ανακλαστήρες που λέει το πιο πάνω λινκ που έστειλε ο Νικος.

Από ανακλαστήρες πήρα κάτι απω-ανατολίτικους από το ebay. Δεν είναι της ίδιας ποιότητας αλλά φτηνοί, τους βρίσκω μια χαρά.

Το φθηνότερο που έχω βρεί να κυκλοφορεί είναι τούτο εδώ, αλλα το σκέφτομαι πώς θα είναι απο ποιότητα. Το έχουν παραγείλει κάτι τύποι στο strobist (στο group στο flickr που γίνεται όλη η συζήτηση εκτός blog) και θα αναφέρουν εντυπώσεις, οπότε περιμένω να δώ τί θα πούν...

Για reflectors (εκτός απο αυτούς που βάζεις στο αυτοκίνητο για τον ήλιο...) απο το μαγαζί που πήρα το hand grip για τον Ilia έχει και αυτά. Χαμηλή τιμή σε βάζει να το σκεφτεσαι...

Για ρεφλέκτορες υπάρχει και η εξής λύση:

Αγοράζουμε φύλλα φελιζολ διαστάσεων 70Χ100 και απο την μία όψη τα ντύνουμε με αλουμινόχαρτο.
Λειτουργεί έτσι πολυ καλά , απο τη μια λευκό και απο την άλλη ασημί. Εντυνα ολόκληρο το studio κάποτε μ'αυτόν τον τρόπο.
Το μόνο κακό η φορητότητα.

Αν χρειαστεί τα κόβουμε σε μικρότερες διαστάσεις

Last edited:
Η πρωτη προσπαθεια, για τους hi-endαδες στο site
3258857688_b5234f6bd4_o.jpg

ενα φλας απο αριστερα με μπλε gel και ενα με πορτοκαλι απο δεξια

φοβερο το softbox που μαζευεται ΝΙλο, αλλα ακριβο μαλλον, εγω εφτιαξα ενα μονος μου απο ενα κουτι, για δοκιμες μου φτανει

Λίγο σκοτείνή μου φαίνεται εμένα.

Υποθέτω οτι έχεις φτιάξει ένα κουτί απο λευκό χαρτί/χαρτόνι έτσι? Και τοποθέτησες εκατέρωθεν του κουτιού απο ένα φλας στο οποίο πέρασες και ένα gel? Αυτό είναι light tent νομίζω και όχι softbox.

Για να δουλέψει αυτό το στήσιμο καλά νομίζω πρέπει τα φλάς να είναι σε μεγάλη ένταση ώστε πλέον το αντικείμενο να φωτίζεται απο το χαρτί και όχι απο το φλάς. Το χαρτί δλδ πρέπει να είναι λευκό και όχι γκρί.

Την έκθεση την υπολόγισες μόνος ή η μηχανή με matrix metering? Υποθέτω η μηχανή διότι έχει υποεκθέσει το θέμα. Την έχει μπερδέψει το πολύ άσπρο. Είναι σαν να τραβάς σε χιόνι, προσπαθεί να το φέρει σε γκρί, δεν ξέρει οτι είναι άσπρο.

Θα έλεγα να δοκιμάσεις πάλι με 2 στόπ υπερέκθεση. Ρύθμισέ το αυτό είτε βάζοντας πιό δυνατά τα φλάς, είτε απο την μηχανή. Γενικά σε τέτοιες συνθήκες είναι καλύτερα να έχεις την μηχανή στο manual και να δίνεις εσύ την έκθεση που θές. Δοκιμάζεις και ρυθμίζεις ανάλογα.

Φιλικές είναι οι παρατηρήσεις μου πάντα. Έτσι κιαλλίως εδώ για να μάθουμε τα λέμε, ελπίζω να μην το παρεξηγήσεις. :p

Η μάυρη αντανάκλαση στο αριστερό ασημι (το μπλέ) τί είναι?