Γεμίζοντας τον χώρο

hayate

New member
1 August 2012
16
Καλημέρα παιδιά.

Διαβάζοντας εδώ και λίγο καιρό μέσα από το forum σας, αλλά και γενικότερα από το internet ψάχνω για ηχεία και ενισχυτή για το χώρο μου.
Δεν γράφω το θέμα για να μου προτείνετε τι ενισχυτή και ηχεία να πάρω, δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα της αγοράς, αλλά για να κατευθυνθώ λίγο στο ψάξιμο και στο τι μου ταιριάζει, μέσα από το τεράστιο πλήθος ηχείων (τύποι και μάρκες) που δεν γνώριζα αυτά τα χρόνια. Ασχολούμαι περίπου 2-3 μήνες με το θέμα και δεν περίμενα να υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα προς συζήτηση για ήχο!!!

Τέλος πάντων στο θέμα μας τώρα:

Μένω σε σοφίτα μακρόστενη, με διαστάσεις 8μ μήκος, 4μ πλάτος, και 2,70μ ύψος περίπου. Ακούω με ένα πολύ παλιό ενισχυτή που έχω Technics SA-160 και ένα ζευγάρι ηχείων βάσης πακέτο. (όταν τα είχαμε πάρει εγώ πήγαινα δεν πήγαινα δημοτικό να φανταστείτε :P). Τώρα πλέον το χρησιμοποιώ στον υπολογιστή μου.
Τι διαφορά στον ήχο την κατάλαβα σε 2 φάσεις με το σύστημα που έχω.
Πρώτον στο παλιό μου δωμάτιο που ήτανε πιο μικρό, 4μ χ 4μ περίπου τα ηχεία μου ακουγόντουσαν μια χαρά (από ένταση πάντα) και με μπάσο και απ' όλα.
Και δεύτερον στην σοφίτα που εντάξει ψηλό χάθηκαν. τοποθετημένα δεξιά και αριστερά από το γραφείο μου, αλλά σχετικά κοντά, σε μία απο τις γωνίες του δωματίου.

Τώρα ψάχνω για κολώνες κατά προτίμηση για να έρθει στο ίδιο ύψος με εμένα ο ήχος. τα ηχεία θα είναι 90% μουσική(classic rock εως metal και ηλεκτρονική απο progressive μέχρι dubstep) και 10% ταινίες. Θα είναι για χρήση καθημερινή.

Ερώτηση 1: Κάνω καλά που κοιτάω για κολώνες όσον αφορά τύπο ηχείου?

Αυτό που χάθηκε περισσότερο από τα ηχεία που έχω, είναι το μπάσο αρά αν καταλήξω σε κολώνες...

Ερώτηση 2:....κάνω καλά που κοιτάω για ηχεία με το λιγότερο σε διάμετρο 8"? Ένα ηχείo με 2-3 6" θα δώσεις το ίδιο βάθος στο μπάσο με ενός με 8" ή 10"?

Ερώτηση 3: Αξίζει να πάρω ένα ζευγάρι με 6" και αργότερα να το συμπληρώσω με sub?

Ερώτηση 4: Μήπως το ότι θα έχω τα ηχεία σχετικά κοντά μου δεξιά και αριστερά από το γραφείο μου κάνει αχρείαστο το sub?

ΥΓ: Πρώτο θέμα που κάνω post sorry αν κούρασα !

Το 8x4 δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, ίσως να μην πρέπει να το φορτίσεις με πολύ χαμηλό. Ας μιλήσει καλύτερα κάποιος άλλος γι' αυτό.
Πάντως τα 32τ.μ. μπορούν να εξυπηρετηθούν και από μικρά σε βάσεις, χωρίς να σου λείψει κάτι, ιδίως αφού θ' ακούς από κοντά.
Αν η σοφίτα έχει επικλινή στέγη, αυτό είναι καλό σε κάθε περίπτωση.

Among the reasons for the popularity of the minimonitor, and my innate interest, are the advantages inherent in the design. Minimonitors feature relatively small enclosures that don’t have to cost an arm and a leg to build; there are normally only two drivers used, which keeps costs down and simplicity high; and finally, the size and output characteristics usually mean room placement is easy. You can get a lot of sound -- admittedly at the expense of truly deep bass and often large-scale dynamics -- for not a whole lot of money. But don’t let such two limitations sway you just yet. Depending on your room, you may not be able to use all the bass a big speaker can produce anyway, making a smaller two-way the perfect choice. In fact, I’ve heard properly set up, inexpensive bookshelf speaker systems clean up on floorstanding systems costing thousands more.

Doug Schneider, Soundstage

Ενα δεκάιντζο γουφερ εχει λιγοτερη επιφανεια απο 3 των 6'' οποτε δεν υπαρχει προβλημα.
Δυο εξάιντζα εχουν καπως μικροτερη επιφανεια απο ενα δεκάιντζο (και λιγο μεγαλυτερη απο ενα οκτάιντζο) αλλα παλι νομιζω δεν θα ειναι προβλημα,με το σχετικα χαμηλο υψος του δωματιου.

Λοιπόν μιά κάτοψη του χώρου λίγο πρόχειρη φτιαγμένη, όσον αφορά την διαμόρφωση μπορεί και να αλλαχτεί λίγο.

T6iQq.jpg

Τωρά γιατί 3 κρεβάτια μην ρωτάτε καλύτερα :)

Audiolytic είχα μπερδευτεί λίγο πάνω σε αυτό νόμιζα πως ένα μεγάλο θα είχε πιο βαθύ ήχο και γεμάτο απο 2-3 μικρότερα γενικά! δύστυχος δεν μένω κοντά σε Αθήνα για να ακούσω και να συγκρίνω κάτι τέτοιο. (αν και πριν αγοράσω θα κανονίσω 2 μέρες tour σε μαγαζιά)

Το ποσό φίλε Tyler δεν το έχω ορίσει να σου πω την αλήθεια. αλλά δεν θέλω να ανέβω πάνω απο 1000 σίγουρα (ενισχυτή + ηχεία)

Δεν έχει νόημα να πάω πολύ ακριβά γιατί ως πηγή θα είναι ο υπολογιστής μου μέσω μίας Audiotrack prodigy cube που μόλις πρίν μία εβδομάδα πήρα απο το ebay. αρα σε ποιότητα ήχου θέλω να μείνω σε αυτά τα επίπεδα δεν είμαι και κανένας audiophile, αλλα θέλω ένα αξιοπρεπές ηχοσύστημα.

Ας πούμε κάποια ηχεία που είδα και βρήκα ενδιαφέρον ως προς τα χαρακτηριστικά και μόνο είναι:

Jamo S 606
http://www.skroutz.gr/s/348241/Jamo-S606.html

Jamo S 718
http://www.skroutz.gr/s/348254/Jamo-S-718.html?keyphrase=jamo+718

JBL ES 80 + 100
http://www.skroutz.gr/s/347529/JBL-ES80.html?keyphrase=JBL+es+80
http://www.skroutz.gr/s/347527/JBL-ES100.html?keyphrase=JBL+es+100

crystal audio tx-t1
http://www.skroutz.gr/s/346693/Crystal-Audio-TX-T1.html

crystal audio TX-T2SE-BL
http://www.crystalaudio.gr/ProductDetails/THX-Ultra2-Certified-Stereo-Hi-Fi-Speakers.aspx

Dali concept 8
http://www.skroutz.gr/s/341689/Dali-Concept-8.html

Dali zenzor 7
http://www.skroutz.gr/s/380690/Dali-Zensor-7.html

Quadral Quintas 505
http://www.skroutz.gr/s/2346523/Quadral-Quintas-505.html

Κάποια απο αυτά ξεφεύγουν απο την τιμή με δεδομένου "μικρότερου" ενισχυτή που ακόμα δεν έχω ψάξει σοβαρά τι θα μου κάνει. απλά επείδη στην Πάτρα είχα ακούσει κάποια ηχεία και με διαφορετικούς ενισχυτές, και μεγάλη διαφορά είδα ανάμεσα σε ηχεία που επιλέγαμε και λιγότερο ανάμεσα σε ενισχυτές γιαυτό έχω επικεντρωθεί στα ηχεία.

Σχετικά με την ένταση και το χώρο διάβασα σε ένα περιοδικό που τυχαία βρήκα σε pdf στο internet για τα q acoustics 2050i:

If you have a large room and need an affordable floorstander to fill it with sound, we haven't come across anything better than the 2050i to do the job.
(Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει δυνατό μπάσο αλλα φαντάζομε οτι θα έχει και απο αυτό αρκετά για να γεμίσει μεγάλο χώρο!)

Και μου έκανε εντύπωση τέλος παντων. Λέω αρα μήπως έκανα λάθος που δεν ψάχνω και αποκλείω τα 6"τσα ζεύγοι ?!?!?!?
είναι απο το περιοδικό what hi*fi sound and vision (όποιος ενδιαφέρεται : http://www.rlslog.net/what-hi-fi-sound-and-vision-uk-awards-2012-p2p/)
και το έχει βγάλει και καλά ως το καλύτερο ηχείο της χρονιάς για χρήματα απο 350 εως 700 Λίρες. Βέβαια αυτά τα ακούω και λίγο βερεσέ γιατι μπορεί να έχει πέσει και μαρούλι απο πλευράς q acoustics! Λέω δεν ξέρω :) )

αυτά! πάλι κούρασα :P και ευχαριστώ για την αντάποκριση

ΥΓ: κάτι άσχετο και μικρή ερώτηση τα ηχεία επηρεάζονται απο καλοριφέρ? αν χρειάζετε νέο θέμα αφήστε το μην απαντάτε :)

Last edited:
Audiolytic είχα μπερδευτεί λίγο πάνω σε αυτό νόμιζα πως ένα μεγάλο θα είχε πιο βαθύ ήχο και γεμάτο απο 2-3 μικρότερα γενικά!

Η επιφανεια του/των κωνων δεν ειναι το μονο κριτηριο φυσικα για καλυτερο μπασο αλλα ειναι σημαντικο στοιχειο.

Αν υποθεσουμε οτι ενα δεκάιντζο και τρια εξάιντζα εχουν εξ'ισου καλα υλικα,μαγνητες,μεμβρανες,αναρτησεις ,πηνια κλπ,τοτε με τα τρια εξάιντζα ειναι δυνατον να σχεδιαστει ηχειο με καλυτερες χαμηλες,λογω της μεγαλυτερης επιφανειας.

Χμμ οκ κατάλαβα δεν το ήξερα αυτό!

Να συμπληρώσω λίγο σχετικά με τα ηχεία που έχω, οτι το αριστερό όπως κάθομαι ακούγετε λίγο περισσότερο απο το δεξί αυτό έχει να κάνει οτι βρίσκετε στην γωνία αν δεν κάνω λάθος ε? γιατί έχω διαβάσει οτι οι γωνίες βοηθάνε κάπως στην ένταση του ήχου! έχει αλλαξει ισορροπήσει λίγο αυτή η διαφορά όταν έφερα πιο κεντρικά το γραφείο μου (δεξια όπως κάθομαι) και ανοίχτηκε ο χώρος αριστερά περισσότερο!

Last edited:
απ αυτα που ανεφερες παραπανω, για μουσικη θα κρατουσα μονο τα Zensor 7 και θα προσεθετα στη λιστα μου τα Tannoy V4 και τα Q-acoustics 2050

Αν πάντως οι θέσεις των ηχείων είναι εκατέρωθεν των γραφείων και σκοπευεις να ακούς κατά 90%στο γραφείο κοίτα για αυτοενισχυομενα με πεντάρι εξάρι woofer και ένα μουσικό dac. Αλλιώς νομίζω o Tyler τα λέει μια χαρά.

Χμμ οκ κατάλαβα δεν το ήξερα αυτό!

Να συμπληρώσω λίγο σχετικά με τα ηχεία που έχω, οτι το αριστερό όπως κάθομαι ακούγετε λίγο περισσότερο απο το δεξί αυτό έχει να κάνει οτι βρίσκετε στην γωνία αν δεν κάνω λάθος ε? γιατί έχω διαβάσει οτι οι γωνίες βοηθάνε κάπως στην ένταση του ήχου! έχει αλλαξει ισορροπήσει λίγο αυτή η διαφορά όταν έφερα πιο κεντρικά το γραφείο μου (δεξια όπως κάθομαι) και ανοίχτηκε ο χώρος αριστερά περισσότερο!

ηχειο στη γωνια σημαινει συν 6 db στις χαμηλες συχνοτητες, ειναι λογικο να ακους ο,τι ακους.

+1, όντως...

Επίσης η τοποθέτηση στη μικρή διάσταση και την συνεπακόλουθη μικρή απόσταση ακρόασης επιβάλει ηχείο βάσης έως 7".
Τα πράγματα θα άλλαζαν αν η τοποθέτηση γινόταν στη μεγάλη διάσταση, πιστεύω (με την σημείωση ότι δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο χώρος λόγω διαστάσεων του χώρου)

Μιας και είναι το πρώτο σύστημα που θα στήσεις στο χώρο, προσωπικά θα έκανα κάποιες δοκιμές πρώτα φέρνοντας ηχεία και δοκιμάζοντας ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν θα προχωρούσα με μτχ στην αρχή μειώνοντας το οικονομικό ρίσκο (στη πώληση καινούριου χάνεις περίπου 50% αυτή την εποχή, ενώ στο μτχ το πολύ 25% αν είναι προσεγμένη η επιλογή)

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Έβγαλα κάποια συμπεράσματα, οπότε και συνεχίζω το ψάξιμο μου και σε 6"τσα ηχεία.

Φίλε Dalanik επειδή αυτά που έχω είναι ηχεία βάσης, σκεφτόμουνα για δαπέδου να έρθει λίγο πιο "ψηλά" γιατί είναι σαν να χάνετε ο ήχος κάπου, κάτι δεν μου αρέσει! είμαι σχεδόν σίγουρος οτι με δαπέδου θα είχα καλύτερα αποτελέσματα. και σε πιθανή διαμόρφωση του χώρου μου τα δαπέδου νομίζω είναι πιο εύκολο να τα τοποθετήσω όπου θέλω χωρίς ιδιαίτερους περιορισμού.

Panoramius έχω διαβάσει για τα αυτοενισχυόμενα ηχεία και πιστεύω δεν είναι αυτό που μου ταιριάζει, και επίσης μουσικό DAC δεν θα το χρειαστώ γιατί νομίζω δεν θα δω και καμία τεράστια διαφορά! Γιαυτό κατέληξα στην prodigy Cube, όπως είπα και πιο πάνω δεν είμαι και κανένας audiophile :P θέλω ένα αξιοπρεπές ηχοσύστημα απλά χωρίς πολλά πολλά.

Φίλε tyler κοιτάω και τις δικές σου προτάσεις. και αφού πρότεινες ηχεία πες και ένα ενισχυτή που προτείνεις να έχω σαν σημείο αναφοράς για να αρχίσω να μπαίνω και σε αυτό το κομμάτι (αγορά ενισχυτή).

Είναι κακό (διαστάσεις ίδιες ή ακέραια πολλαπλάσια).
...κάτι θυμόμουνα...

Επίσης η τοποθέτηση στη μικρή διάσταση και την συνεπακόλουθη μικρή απόσταση ακρόασης επιβάλει ηχείο βάσης έως 7".
Τα πράγματα θα άλλαζαν αν η τοποθέτηση γινόταν στη μεγάλη διάσταση, πιστεύω (με την σημείωση ότι δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο χώρος λόγω διαστάσεων του χώρου).
Συμφωνώ. Στη μεγάλη διάσταση σαν "γαλαρία" μου κάνει...

@hayate, δεν μπορείς να κάνεις καμιά δοκιμή με κανένα δαπέδου; κάποιος γνωστός ίσως;;;

Last edited:
Δύστυχος ???

έγραψες...
ΧΑΧΑΧΑΧΑΑΑΑΑΑΧΑ:grinning-smiley-043 :flipout:

(αν είσαι Αθήνα και δεν βαριέσαι το κουβάλημα, στείλε π.μ. να τα πούμε)

Last edited:
αχχαχααχαχχααχ μόλις το έγραψα ξέχασα τόνο και πάτησα δεξί κλικ για διόρθωση... ε μαζί με το Δυστυχώς (που ήθελα να γράψω) είχε και το δύστυχος αχχαχααχαχαχαχ ούτε που το είδα τεσπα