Γενικές απορίες πάνω στη φωτογραφία...

Αλλη ερωτησούλα : Αξιζει να βάζουμε (καλά) UV φιλτρα στους φακούς μας για προστασία ή αρκεί το παρασολέιγ ;

Οτιδηποτε βαλεις σε φιλτρο μειωνει την ποιότιτα του φακου αλλα αλλα αν το φιλτρο ειναι καλης ποιοτιτας καμια φορα αυτο ειναι αποδεκτό. Το σκιαστρο και το φιλτρο UV ειναι εντελώς διαφορετικά πραγματα. Το σκιαστρο ειναι για προστατευεις από αντανακλασεις του ηλιου στο φακό ενω το UV φιλτραρει χρωματικά το φως αλλαζοντας του καποιες τιμες και κοβει την υπεριοδη ακτινοβολια (σχετικά) Φιλτρα υπάρχου πολλα και το καθενα εχει την χρηση του. Για μενα η βασικη χρηση ενος UV ειναι να προστατευει το φακό απο γρατζουνιες , δακτυλιες κτλ...:lehrer:
Χρησιμο πραγματικά θεωρω μονο το πολωτικό φιλτρο

Δεν τους φορώ φίλτρα uv. Πολωτικά, ντρεγκραντέ και διάχυσης μόνο.

Τα παρασολέιγ προσφέρουν κάποια προστασία του πρόσθιου στοιχείου από επαφές, γενικώς πάντως δεν πρέπει να αγχωνόμαστε για δαχτυλιές και σκονίτσες πάνω στον φακό.

Δεν τους φορώ φίλτρα uv. Πολωτικά, ντρεγκραντέ και διάχυσης μόνο.

Τα παρασολέιγ προσφέρουν κάποια προστασία του πρόσθιου στοιχείου από επαφές, γενικώς πάντως δεν πρέπει να αγχωνόμαστε για δαχτυλιές και σκονίτσες πάνω στον φακό.

Tασο με την κάβα φακών που έχεις εσύ :grinning-smiley-043 εαν φορουσες και ενα UV στον καθένα θα έπρεπε να ειχες ξεχωριστό τμήμα γισ την ταξινομησή και διαχειρισή τους..

ΟΚ, εγώ ρώτησα περισσότερο για το εαν ειναι σκοπιμο να εχουμε τουλάχιστον σε καλους φακους για προστασία από π.χ πιθανές γρατζουνιές. Εξάλλου νομιζω οτι οι συγχρονοι αισθητήρες εχουν UV προστασία οποτε τελικά τα απλά UV φιλτρα μαλλον δεν προσφέρουν τιποτα πέρα από μια στοιχειώδη προστασια του εμπρόσθιου τμήματος του φακου..

Κι όμως, έχω αρκετά φιλτράκια uv ή skylight σε πολλές διαμέτρους, πολλοί φακοί έρχονται με τέτοια. Μερικά είναι και καλά, πχ σε ένα πακέτο Νίκον που αγόρασα πρόσφατα, όλοι οι φακοί είχαν καλά skylight (KR 1.5x) της B+W. Ο τύπος ήταν προφανώς της λογικής αυτής, είχε τους φακούς άθικτους και με φίλτρο φορεμένο από τότε που τους είχε αγοράσει.

Προσωπικώς δεν φορώ ούτε στους πιο ακριβούς φακούς μου τους οποίους παιρνω κανονικά στην ύπαιθρο. Φροντίζω όμως πάντα να έχω τα παρασολέιγ τους, γιατί αυτά πέραν της προστασίας, κάνουν όντως δουλειά.

Πέραν αυτών, έχω διαπιστώσει στην πράξη ότι το απλό uv υποβαθμίζει το αποτέλεσμα.