Γενικες αποριες περι DAC

Σιγουρα το καλυτερο ειναι να ακουσεις μονος σου στο συστημα σου. Το συγκεκριμενο dac το ακουσα προσφατα και μου φανηκε ευκαιριαραρα και με χαρακτηριστικα ζεστο και μεστο ηχο γιαψτα λεφταψτου οποτε πιστευω οτι θα ακουστει ο χαρακτηρας του ευκολα.

Κι εγώ διαβάζω τα καλύτερα γι' αυτό το DACάκι αλλά επειδή ο εξοπλισμός μου είναι πολύ απλός δεν ξέρω αν θα είναι ακουστές οι διαφορές...
Επίσης δεν μ'ενδιαφέρει καθόλου η ενίσχυση ακουστικών... Μόνο από τα ηχεία ακούω (μέσω του ενισχυτή).

Γίνεται η αντιπροσωπεία να μου το δώσει για δοκιμή στο χώρο μου;

Κι εγώ διαβάζω τα καλύτερα γι' αυτό το DACάκι αλλά επειδή ο εξοπλισμός μου είναι πολύ απλός δεν ξέρω αν θα είναι ακουστές οι διαφορές...

Θα ειναι σιγουρα ακουστες ειδηκα με αρχεια flac.Εδω εγω στο δικο μου vintage συστημα παιζω με μια απλη μπερι (behringer 202) του 20αρικου και εχω ακουστη διαφορα απο μια απλη καρτα που ειχε πανω το pc.

Last edited by a moderator:
καλησπέρα, έχω μπερδευτει λίγο και θέλω τη βοήθεια σας. δεν μπορώ να κατανοήσω τι ακριβώς κάνει το DAC και γιατί το χρειαζόμαστε(εντάξει μετατρέπει το αναλογικό σήμα σε ψηφιακό αλλά σε τι οφελεί αυτό?) και ποια είναι η διαφορά του dac με μια κάρτα ήχου?
π,χ σε λάπτοπ με onboard κάρτα ήχου για να βελτιώσω την ηχητική απόδοση(να ακούγονται καλύτερα τα ηχεία/ακουστικά δηλαδή) πρέπει να πάρω dac,καρτα ήχου ή και τα 2?
έχουν διαφορές που καταλαβαίνει το ανθρώπινο αυτί σχετικά εύκολα ένα setup με dac/κάρτα ήχου σε σχέση με ένα setup που είναι απλά τα ηχεία/ακουστικά καρφωμένα πάνω στο λάπτοπ?(μιλάμε πάντα για αναπαραγωγή flac καλής ποιότητας)
τέλος γιατί υπάρχουν dac με 100 ευρώ μέχρι πολλά χιλιάρικα? ποια είναι η διαφορά τους πέρα απο τις εισόδους/εξόδους που έχουν? το ίδιο πράγμα δεν κάνουν? έχουν καλύτερη απόδωση? είναι ευδιάκριτη η διαφορά αυτή?
ευχαριστώ και σύγνωμη για το σεντόνι ερωτήσεων :P

Πάμε ένα-ένα.
Το dac κάνει αυτό που λες στην αρχή από την ανάποδη (τοψηφιακό σήμα δηλαδή το κάνει αναλογικό. )

Μετά,ναι,είναι όπως η κάρτα ήχου.
Από θέμα χρήσης μάλιστα,είναι λιγότερο από την κάρτα ήχου μιας και οι κάρτες συνήθως έχουν την δυνατότητα να κάνουν τις μετατροπές αμφίδρομα.
Απλώς το ντακ το προτιμάμε για να ξεφύγουμε από το βρώμικο περιβάλλον του υπολογιστή και γιατί αυτές οι κάρτες συνήθως δεν έχουν την ποιότητα που θέλουμε.
(Όχι βέβαια πως δεν υπάρχουν πάρα πολύ καλές κάρτες,αλλά είναι κι αυτές ακριβές. )

Τέλος υπάρχουν πολλά,όπως το λες.
Από 50 ευρώ μέχρι όσο πάει και 20 και 30 και 100 χιλιάρικα.
Αλλάζουν φυσικά πρώτα στην ποιότητα,μετά στην γεύση,στις δυνατότητες,στις ευκολίες,κλπ.

Όπως δηλαδή οποιαδήποτε άλλη συσκευή έχουμε σε αυτό το χόμπι.

Re: Απάντηση: Γενικες αποριες περι DAC

Πάμε ένα-ένα.
Το dac κάνει αυτό που λες στην αρχή από την ανάποδη (τοψηφιακό σήμα δηλαδή το κάνει αναλογικό. )

Μετά,ναι,είναι όπως η κάρτα ήχου.
Από θέμα χρήσης μάλιστα,είναι λιγότερο από την κάρτα ήχου μιας και οι κάρτες συνήθως έχουν την δυνατότητα να κάνουν τις μετατροπές αμφίδρομα.
Απλώς το ντακ το προτιμάμε για να ξεφύγουμε από το βρώμικο περιβάλλον του υπολογιστή και γιατί αυτές οι κάρτες συνήθως δεν έχουν την ποιότητα που θέλουμε.
(Όχι βέβαια πως δεν υπάρχουν πάρα πολύ καλές κάρτες,αλλά είναι κι αυτές ακριβές. )

Τέλος υπάρχουν πολλά,όπως το λες.
Από 50 ευρώ μέχρι όσο πάει και 20 και 30 και 100 χιλιάρικα.
Αλλάζουν φυσικά πρώτα στην ποιότητα,μετά στην γεύση,στις δυνατότητες,στις ευκολίες,κλπ.

Όπως δηλαδή οποιαδήποτε άλλη συσκευή έχουμε σε αυτό το χόμπι.

ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις!
συνοψίζοντας απ'ότι κατάλαβα αγοράζοντας κάποιο dac δεν απαιτείται και η αγορά κάποιας aftermarket κάρτας ήχου σωστά?
γιατί μετατρέπει το σήμα σε αναλογικό? κακό δεν είναι αυτό?
τέλος που μπορώ να δοκιμάσω dac's ηχεία ακουστικά κλπ απο κοντά? είμαι απο κρήτη αλλά αν δεν υπάρχει κάποιο μαγαζί κρήτη μπορώ να αναίβω και αθήνα.
για κάποιον που δεν έχει ακουστική εμπειρία και θέλει να ξεκινήσει να μπεί τώρα στο χόμπυ τι θα του προτείνατε? πόσα λεφτά είναι καλά να διαθέσω για αρχή?

Re: Απάντηση: Γενικες αποριες περι DAC

ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις!
συνοψίζοντας απ'ότι κατάλαβα αγοράζοντας κάποιο dac δεν απαιτείται και η αγορά κάποιας aftermarket κάρτας ήχου σωστά?

Όχι.

γιατί μετατρέπει το σήμα σε αναλογικό? κακό δεν είναι αυτό?

Είναι αναγκαίο. Η ψηφιακή πληροφορία που υπάρχει στο CD,το DVD, τα αρχεία mp3 πρέπει να μετατραπεί σε αναλογικό σήμα για να ενισχυθεί, να μετατραπεί σε ηχητικό κύμα από τα ηχεία και να φτάσει στα αυτιά σου. DAC υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις συσκευές ήχου, στο κινητό σου, τον υπολογιστή σου, την κάρτα ήχου, το DVD-Player, το CD-Player. Αυτό που εμείς οι φανατικοί του ήχου εννοούμε όταν λέμε DAC, είναι ένα εξωτερικό DAC, μιά ξεχωριστή συσκευή που κατά τα άλλα κάνει τη δουλειά που κάνει και ένα τσιπάκι στο κινητό. Αλλά καλύτερα, πολύ καλύτερα.

τέλος που μπορώ να δοκιμάσω dac's ηχεία ακουστικά κλπ απο κοντά? είμαι απο κρήτη αλλά αν δεν υπάρχει κάποιο μαγαζί κρήτη μπορώ να αναίβω και αθήνα.
για κάποιον που δεν έχει ακουστική εμπειρία και θέλει να ξεκινήσει να μπεί τώρα στο χόμπυ τι θα του προτείνατε? πόσα λεφτά είναι καλά να διαθέσω για αρχή?

Στην Κρήτη υπάρχουν σίγουρα μαγαζιά που μπορείς να ακούσεις DAC, δοκίμασε για αρχή στην Ακουστική Κρήτης . Το πόσα λεφτά θα διαθέσεις εξαρτάται από το βαλάντιό σου και το υπόλοιπο σύστημά σου.

Αν βοηθάει θα μπει σε ενα λάπτοπ το οποίο χρησιμοποιήται για gaming ταινίες και ακρόαση μουσικής . προς το παρών δεν θα μπουν ηχεία αλλά ακουστικά (superlux 668b ) υπάρχει κατι αξιολογο για το συγκεκριμένο συστημα όσο το δυνατόν ποιο οικονομικό?

Audioengine d3
Cambridge audio dacmagic xs
Audioquest dragonfly

Νομίζω και τα 3 παραπάνω είναι οικονομικές και αξιοπρεπής λύσεις γι' αυτό που προορίζονται.

Υπάρχει και ενα teac ud h01 που πουλάει γνωστό μαγαζί της Αθήνας στα 140 ευρώ. Αν ενδιαφερεσαι στείλε pm να σου πω ποιο είναι.

Audioengine d3
Cambridge audio dacmagic xs
Audioquest dragonfly

Νομίζω και τα 3 παραπάνω είναι οικονομικές και αξιοπρεπής λύσεις γι' αυτό που προορίζονται.

τέλεια! πολύ ωραία και πολύ οικονομικά! :D
να ρωτήσω κάποια τελευταία πράγματα και θα σταματήσω να σας πρίζω, το υπόσχομαι :P
αν θελήσω αργότερα να πάρω ηχεία ή άλλα ακουστικά τα συγκεκριμένα dac θα πρέπει να τα αντικαταστήσω με κάποιο ή θα τα οδηγήσει κανονικά?(μιλάμε για low budget ακουστικά μέχρι 200-250 ευρώ)
επίσης συνδέω τα ακουστηκά στο dac και το έχω μόνιμα ανοικτό οταν παίζω παιχνίδια,βλέπω ταινίες,youtube κλπ ή το χρησιμοποιώ μόνο οταν ακούω μουσική απο foobar πχ?

ένας φίλος μου είπε να φτιάξω εγώ dac μιας και διαθέτω διάφορα πράγματα(τέλειωσε και η εξεταστική :P ),arduino,raspberry pi κλπ αξίζει η diy φάση ή θα είναι αστεία η απόδοση τους σε σχέση με του εμπορίου?

τέλεια! πολύ ωραία και πολύ οικονομικά! :D
να ρωτήσω κάποια τελευταία πράγματα και θα σταματήσω να σας πρίζω, το υπόσχομαι :P
αν θελήσω αργότερα να πάρω ηχεία ή άλλα ακουστικά τα συγκεκριμένα dac θα πρέπει να τα αντικαταστήσω με κάποιο ή θα τα οδηγήσει κανονικά?(μιλάμε για low budget ακουστικά μέχρι 200-250 ευρώ)

θα τα οδηγήσει κανονικότατα

επίσης συνδέω τα ακουστηκά στο dac και το έχω μόνιμα ανοικτό οταν παίζω παιχνίδια,βλέπω ταινίες,youtube κλπ ή το χρησιμοποιώ μόνο οταν ακούω μουσική απο foobar πχ?

άπαξ και ''δει'' το ντακ ο υπολογιστής σου, μπορείς να του αναθέσεις τον ρόλο της κάρτας ήχου και να ακούς τα πάντα από αυτό και τα ακουστικά σου ... όχι μόνον φούμπαρ ...

ένας φίλος μου είπε να φτιάξω εγώ dac μιας και διαθέτω διάφορα πράγματα(τέλειωσε και η εξεταστική :P ),arduino,raspberry pi κλπ αξίζει η diy φάση ή θα είναι αστεία η απόδοση τους σε σχέση με του εμπορίου?

αν έχεις σκοπό να αναβαθμίσεις και τα ακουστικά σου σε μεταγενέστερη φάση, μην πάρεις κάτι λιγώτερο από αυτά που σου πρότεινε ο φίλος Γκοτζάκλας (αυτό το παιδί από νικ & άβαταρς σχίζει) ...

αν έχεις σκοπό να αναβαθμίσεις και τα ακουστικά σου σε μεταγενέστερη φάση, μην πάρεις κάτι λιγώτερο από αυτά που σου πρότεινε ο φίλος Γκοτζάκλας (αυτό το παιδί από νικ & άβαταρς σχίζει) ...

μάλλον προς το dragonfly κλείνω, βλέπω πολύ καλά reviews! η κρίσιμη ερώτηση, απο που θα το αγοράσω?(χωρίς να με γδύσουν ιδιαίτερα, να είναι όσο ποιο κοντά στην τιμή που δίνει η εταιρία )
όσο για την ερώτηση παραπάνω που λέω για την χρήση του dac σε ταινίες,games κλπ εννοώ αν έχει νόημα/διαφορά να το χρησιμοποιώ πέρα απο ακρόαση μουσικής και αν υπάρχει κίνδυνος? να χαλάσει απο πολύωρη καθημερινή χρήση.

Βασικά όταν έρθει η ώρα για ακουστικά, θα πάρεις κάποια ευαίσθητα τα οποία τα εν λόγω dac θα είναι επαρκέστατα.
Όταν έρθει ώρα για ακουστικά, εδώ είμαστε να το ξανασυζητήσουμε!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μπορείς να το δουλεύεις 365/24/7 το dac. Δεν θα χαμπαριάσει.

Στείλε και ένα ΠΜ στον madbass να σου πεί πού θα βρείς το Teac 140 .
Είναι ανώτερο και πιο πλήρες απο όλα τα προαναφερθέντα!!!

Βασικά όταν έρθει η ώρα για ακουστικά, θα πάρεις κάποια ευαίσθητα τα οποία τα εν λόγω dac θα είναι επαρκέστατα.
Όταν έρθει ώρα για ακουστικά, εδώ είμαστε να το ξανασυζητήσουμε!

Μπορείς να το δουλεύεις 365/24/7 το dac. Δεν θα χαμπαριάσει.

Στείλε και ένα ΠΜ στον madbass να σου πεί πού θα βρείς το Teac 140 .
Είναι ανώτερο και πιο πλήρες απο όλα τα προαναφερθέντα!!!

δηλαδή το teac είναι καλύτερο? ρε παιδιά στο internet κάνει 300 λίρες γιατί το δίνει 140 ευρώ? μήπως έχει πρόβλημα? ή είναι απομίμηση?
επίσης μουσική ακούω κυρίως μέταλ και ροκ έχει κάποια συμασία αυτό?

Πρόκειται προφανώς για κάποια προσφορά ή ελαφρώς μτχ.
Μην σε φοβίζει, χτυπα το να ακούς τις ροκιές σου!!!!

είναι καλύτερο ... οι τιμές σε δεύτερο χέρι στην χώρα μας είναι εξαιρετικά χαμηλές λόγω της εποχής ... αν δεν ξεφτυλίσεις την τιμή σε κάτι που πουλάς, δυστυχώς δεν φεύγει ...

ένα καλό μηχανάκι ήχου τα παίζει όλα ... αν σου πουν το αντίθετο, πάνε να σου πουλήσουν πατάτα ...

Πρόκειται προφανώς για κάποια προσφορά ή ελαφρώς μτχ.
Μην σε φοβίζει, χτυπα το να ακούς τις ροκιές σου!!!!

εγώ όμως που είμαι άσχετος πως θα ξέρω οτι δεν υπολειτουργεί ή έχει κάποιο πρόβλημα? μην με πιάσουν κότσο δηλαδή(χωρίς να θέλω να προσβάλω κανέναν προς θεού! γενικά το ρωτάω)
τα ακουστικά μου λένε τίποτα η να τα αναβαθμίσω αμέσως και αυτά?

Κάπου πήρε το μάτι μου ότι οι καινούργιοι ενισχυτές έχουν ενσωματωμένο DAC ισχύει αυτο; Επειδή δεν κατέχω και καλα το θεμα μπορει να μου πει κάποιος αν ξέρει βέβαια ο denon avr 1713 που έχω έχει ενσωματωμένο DAC;

εγώ όμως που είμαι άσχετος πως θα ξέρω οτι δεν υπολειτουργεί ή έχει κάποιο πρόβλημα? μην με πιάσουν κότσο δηλαδή(χωρίς να θέλω να προσβάλω κανέναν προς θεού! γενικά το ρωτάω)
τα ακουστικά μου λένε τίποτα η να τα αναβαθμίσω αμέσως και αυτά?

Δε μπορώ να φανταστώ πως γίνεται ένα dac να "υπολειτουργεί". Κατασκευαστικά είναι μιά πλακέτα με ένα τροφοδοτικό, ή δουλεύει ή δε δουλεύει (το τελευταίο είναι σπάνιο, τι να χαλάσει σε ένα dac;). Το συγκεκριμένο Teac αν κατάλαβα καλά είναι από μαγαζί, θα το πάρεις (αν το πάρεις) θα το δοκιμάσεις (θα σου πούμε εμείς πως) και αν είναι χαλασμένο (που δεν το νομίζω) θα το πας πίσω.

Δε μπορώ να φανταστώ πως γίνεται ένα dac να "υπολειτουργεί". Κατασκευαστικά είναι μιά πλακέτα με ένα τροφοδοτικό, ή δουλεύει ή δε δουλεύει (το τελευταίο είναι σπάνιο, τι να χαλάσει σε ένα dac;). Το συγκεκριμένο Teac αν κατάλαβα καλά είναι από μαγαζί, θα το πάρεις (αν το πάρεις) θα το δοκιμάσεις (θα σου πούμε εμείς πως) και αν είναι χαλασμένο (που δεν το νομίζω) θα το πας πίσω.

φεύγω για το teac λοιπόν!!! θα μιλήσω αύριο με το μαγαζί και θα σας ενημερώσω!! :D