μιλας με γριφους και δεν σε πιανω,
το θεμα ειναι οτι το κανεις κατα εξακολουθηση..δηλαδη λες οτι ξερεις επειδη ειναι τομεας σου αλλα ποτε δεν στοιχειοθετεις,παντα το αναβαλεις εν αοριστω χρονο.. τι να υποθεσει κανεις?
ποσες φορες θυμαμαι εγω να σου χω ζητησει να επιχειρηματολογησεις πανω σε αυτα που λες και φυσικα να μου απαντας εντελως αοριστα..
Αφου το λες, ετσι θα ειναι.
Ποτε δεν στοιχειοθετω, παντα αναβαλλω εν αοριστω χρονο... Κλασσικη ελειψη επιχειρηματων, μονο μπαρουφας. Υπαρχει και το ignore list...
Δεν θυμαμαι να εχω γραψει πουθενα ποιος ειναι ο τομεας μου βεβαια....
Η "ναυτιλια" δεν ειναι ενας τομεας παντως...Εχει καμποσους...
Δεν θα κατσω να δωσω εξεταξεις στο avclub για το τι ξερω και το τι δεν ξερω σε αγνωστους, πανω σε θεματα που δεν γνωριζουν τιποτε απολυτως (και δικαιως αφου δεν ειναι του "τομεα" τους), ειδικα αν ειναι και κακοπροαιρετοι σαν και εσενα.
Το να καθομαι να σου εξηγω το οτιδηποτε, οτι οποιο το εχεις απορριψει μονο και μονο επειδη το γραφω εγω που εσυ δεν γουσταρεις, δεν προκειτε να το κανω. (το "εσυ", ειναι γενικοτερο)
Και αντε και να πουμε οτι προσπερναμε την συμπεριφορα 10χρονων (ενθεν κακειθεν), και λεμε να κατσω να σου εξηγησω....
Απο που να ξεκινησω και που να τελειωσω. Πανω σε ποιο θεμα? Για την ναυτιλια? Γενικα ?
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Καλημέρα, Ντίνο, καλημέρα σε όλους.
Κατ´αρχάς, ο όρος "Σημαία Ευκαιρίας" είναι ευρύτερα καθιερωμένος στη ναυτιλία και στη "διάλεκτο" των ναυτικών (σε εισαγωγικά η λέξη, διότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα καμιά ξεχωριστή "ναυτική διάλεκτος", απλά είναι οι όροι που χρησιμοποιούνται από αυτούς που τους καταλαβαίνουν, χωρίς περισσότερες εξηγήσεις), επομένως αυτόν χρησιμοποίησα χάριν ευκολίας. Άλλωστε, δεν έχει σημασία τί όρο χρησιμοποιεί κάποιος, αρκεί να εξηγεί περί τίνος πρόκειται. Και επ' αυτού παρέθεσα και link, της Wikipedia βέβαια, αλλά έστω κι αυτό δίνει κάποιες χονδρικές εξηγήσεις. Άρα η αναφορά σου για το αν γνωρίζω ή όχι την έννοια, δεν ισχύει κατ' αρχήν.
Ειδικά για την ελληνική σημαία (και νηολόγιο), νομίζω ότι ήμουν αρκετά σαφής στην εξήγησή μου. Παρέθεσα (πολύ περιληπτικά, φυσικά) το βασικό νόμο φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών μαζί με την αντίστοιχη συνταγματική διάταξη, ενώ οι γνωρίζοντες ξέρουν πολύ καλά ότι μετά από αυτόν έχουν ακολουθήσει δεκάδες άλλοι νόμοι και διατάξεις, που είτε επεκτείνουν περισσότερο αυτό το καθεστώς της φορολογικής ασυδοσίας, είτε παρέχουν άλλου είδους διευκολύνσεις, μέχρι και τις μέρες μας. Διευκολύνσεις, που είχαν και έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα χρήσης ξένων και φθηνότερων πληρωμάτων, με την ευκολία αποπληρωμής ή την απαλλαγή χρεών προς το ΝΑΤ, με τον τρόπο διαχείρισης των δανείων από τράπεζες, αλλά και από το ίδιο το ΝΑΤ (θαλασσοδάνεια - δανεικά και αγύριστα), με την περίφημη (τζάμπα) παροχή πλοίων αμέσως μετά τον πόλεμο (100 Liberties και 7 Tankers - τα θυμόμαστε?) κ.ο.κ.
Εξήγησα επίσης ότι, σε αντίθεση με άλλες "Σημαίες Ευκαιρίας" στη χώρα μας υπήρξε ένα συγκεκριμένο καθεστώς, που είχε να κάνει όχι μόνο με τη νηολόγηση, αλλά και με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή. Καθεστώς το οποίο είχε σημαντικές μεν διαφορές από τις άλλες χώρες "Σημαιών Ευκαιρίας", αλλά που στην ουσία καθιστούσε και το ελληνικό νηολόγιο ως τέτοιο κατά καιρούς - όχι πάντα. Γι αυτό άλλωστε, τον καιρό που τα ελληνικά πληρώματα ήταν ακόμα φτηνά (σχετικός ο όρος, αλλά λέμε τώρα), οι Έλληνες εφοπλιστές προτιμούσαν (κατά ένα μεγάλο μέρος τους) και το ελληνικό νηολόγιο αλλά και την ασφάλιση των πλοίων στο ΝΑΤ (όσα εξ αυτών δεν είχαν ελληνικό νηολόγιο).
Η αναφορά σου στο Λιβεριάνικο λαό (και όχι μόνο σ' αυτόν, θα έλεγα) είναι σωστή. Αλλά εγώ δεν έβαλα τις λέξεις "φορολογικός παράδεισος" δίπλα στο λαό. Ήμουν σαφής, στους εφοπλιστές αναφέρθηκα. Και εν πάση περιπτώσει, να δεχτώ ότι αυτές οι λέξεις είναι απλοποιημένη έννοια του νηολογίου διευκόλυνσης, όπως λες, αλλά η ουσία παραμένει. Σημαίνει ουσιαστικά ένα νηολόγιο χωρίς πραγματικές υποχρεώσεις (φορολογικές, οικονομικές και άλλου είδους γενικά) και αυτό είναι που το καθιστά "νηολόγιο ευκαιρίας". Γιατί πρέπει να λέμε τα πράγματα με το πραγματικό όνομά τους, ανεξάρτητα από την επίσημη ονομασία.
Οπότε, τι περισσότερες εξηγήσεις χρειάζονται για τη φράση μου, την οποία παραθέτεις?
(Για την ιστορία και επειδή είχα την τύχη να δουλέψω ως τεχνικό στέλεχος σε ναυτιλιακή εταιρεία για πάνω από 20 χρόνια, έζησα εκ των ένδον τις εναλλαγές που συνόδευαν το ελληνικό νηολόγιο, τη χρήση των ελληνικών πληρωμάτων, τις συμπεριφορές της ΕΕΠ κ.ο.κ.)
-
Καλημερα Παναγιωτη
Συχωρα με που δεν μπορω να γινομαι τοσο αναλυτικος οσο εσυ κατ αρχας.
"Σημαια ευκαιριας" μπορει να εχει καθιερωθει στην "πιατσα", (μονο στην ελληνικη πιατσα βεβαια), αλλα σε καμια περιπτωση ομως δεν σωστη. Open registry ή flag of convenience ειναι το σωστο. Επισης, δεν ειναι σωστο η εξισωση του νηολογιου της Μαλτας, με αυτο (πχ) της Τόνγα ... (Τυγχανει να εχω μελετησει και των δυο - μεταξυ και αλλων νηολογιων - τα "merchant shipping acts") και δεν υπαρχει καμια απολυτως σχεση. Σημαιες "ευκαιριας" και τα δυο ?
Το αντιστοιχο ελληνικο μου ειναι αδυνατο να το παρακολουθησω ... νομοι παρανόμοι, προεδρικα διαταγματα, διαταξεις, εκγυκλιοι, υπουργικες αποφασεις, κλπ, κλπ, κλπ... Γραφειοκρατια? Ειμαι σιγουρος πως ξερεις τι γινεται
Εχω παρευρεθει σε συμβουλιο στο ΥΕΝ για να κανουν νομο του κρατους την MLC.... Δεν μπορω να εκφραστω δημοσια...
ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν υποστηριζω οτι οι σημαιες ... "ευκαιριας" ειναι οι "καλες" και η ελληνικη η κακη. Δεν ειναι ομως Greek flag vs all σε καμια περιπτωση
Αυτο που υποστηριζω ειναι οτι η ελλαδα επρεπε εδω και χρονια να εχει φτιαξει το δικο της ανοιχτο νηολογιο (πες το Ανδρος, πες το Ροδος, δεν εχει σημασια), και να ειχε σαρωσει τα παντα, αλλα ειμαι σιγουρος πως ξερεις μεσες ακρες ποιοι και γιατι δεν θελουν.
Δεν επιθυμω να πλατιασω, ουτε να αναλυσω γραπτως εδω στο avclub σε οσους δεν γνωριζουν τιποτε απολυτως σχετικα.
Τους ζητω συγνωμη προκαταβολικα.