Γενόσημα φάρμακα και φάρμακα εκ Μπαγκλαντές

Πολυ διαφωτιστικα αυτα που λες ecodrifter με μια ενσταση.

Και στην θεραπεια με ...κανονικα φαρμακα δεν εχεις παντα την απολυτη συμβατοτητα των ασθενων με τα χορηγουμενα φαρμακα.
Και οι παρενεργειες τους στον ασθενη ή η ακαταλληλοτητα τους πολλες φορες αναγνωριζοταν κατοπιν της πρωτης επαφης του φαρμακου με τον ασθενη.
Σιγουρα το ποσοστο του γενοσημου να εχει τετοιες ασυμβατοτητες θα ειναι μεγαλυτερο.
4% που ο ιδιος ο ΕΟΦ αναφερει ειναι παρα πολυ. Αλλα οχι οτι τα κανονικα φαρμακα ειναι 100% ασφαλη.

Φυσικα, τιποτα δεν ειναι σιγουρο.
Πλεον υπαρχει η ιδεα της εξατομικευμενης θεραπειας, δηλ. αν εσυ και εγω εχουμε διαγνωσθει με ακριβως την ιδια ασθενεια
ειναι δυνατον να χρειαζομαστε διαφορετικες δοσεις φαρμακου για καλυτερη θεραπεια.
Ή διαφορετικο συνδιασμο φαρμακων

που μπορει να εξαρτωνται απο διαφορετικους γενετικους παραγοντες, διαφορετικο ιστορικο κλπ.

Η ιδεα ειναι οτι καθε ατομο αντιμετωπιζεται διαφορετικα ακομα και για την ιδια ασθενεια.

αυτοι τωρα ερχονται να τα ισοπεδωσουν ολα.
Καταλαβαινω οτι εχουν γινει γινει τεραστιες καταχρησεις στο φαρμακο, αλλα οπως και στα υπολοιπα θεματα παμε στο εντελως αλλο ακρο

α και το αλλο
επειδη το quality control ειναι υποτυπωδες (γιατι κοστιζει ισως παραπανω απο την παρασκευη)
θα υπαρχουν "καλες" και "κακες" παρτιδες στα γενοσημα και αν εισαι τυχερος θα δουλευει, αν οχι εχασες

Ό,τι γίνεται και σε κάθε άλλο τομέα, γίνεται τώρα και στην υγεία. Οι φωλιές είναι χ@σμένες, γινόταν το έλα να δεις τόσα χρόνια από υπερσυνταγογραφήσεις, από "δώρα" των φαρμακευτικών, "συνέδρια" στη Χαβάη κλπ, και τώρα έρχεται αυτός που τα δημιούργησε όλα αυτά, και τα ευνόησε με τις πολιτικές του, να κουνήσει το δάχτυλο και να το παίξει εξυγειαντής.

Θύμα; Οι πολίτες, ήτοι ο γνωστός μαλάκας της υπόθεσης. Και επειδή όπως προανέφερα, οι φωλιές είναι χ@σμένες, κανείς πλέον δεν εμπιστεύεται κανέναν. Ούτε τον Λοβέρδο και τα τσιράκια του, ούτε τους γιατρούς που τόσα χρόνια αδιαμαρτύρητα έπαιζαν αυτό το παιχνίδι, ούτε τις φαρμακοβιομηχανίες που μέσω αυτού θησαύριζαν, ούτε και τους φαρμακοποιούς που το απολάμβαναν.

Καλά κουράγια... σε όλους μας, και κυρίως σε αυτούς που έχουν άμεση ανάγκη από πανάκριβα και "δύσκολα" φάρμακα, με ήδη σοβαρές παρενέργειες, όπως πχ οι καρκινοπαθείς..

Last edited:
Με μια επιφυλαξη καθως μου μεταφερθηκε απο φιλο φαρμακοποιο, οι φαρμακοποιοι σε πελατες απο δημ. ταμεια θα ειναι υποχρεωμενοι να "γραφουν" το φτηνοτερο γενοσημο....Ακομα ακουγεται οτι συγγενικο προσωπο του Λοβερδου ειναι μπλεγμενο με τον γνωστο Ισραηλινο κολοσσο που θα μονοπωλησει τα γενοσημα στο μελλον...

Το εαν ο ΕΟΦ και ο κάθε ΕΟΦ παγκωσμίως κάνει σωστά τους ελέγχους είναι άλλου παπά ευαγγέλιο νομίζω και αξίζει να ασχοληθεί κανείς με αυτό πολύ περισσότερο από το νέο νόμο... Ο νέος νόμος αυτός καθ εαυτός έχει μια λογική. Και θεωρώ πως σε καμία περίπτωση η ΤΡΟΙΚΑ δεν πρόκειται να υποχρεώσει την Ελλάδα και τα ταμεία να τροφοδοτούν συγκεκριμένα φάρμακα για κάθε ασθένεια. Σίγουρα θα παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός πλαφόν στο κόστος κάθε συνταγογραφούμενου φαρμάκου και θα χρησιμοποιείται ως τιμή αναφοράς το κόστος του φθηνότερου και ο ιδιώτης θα πρέπει να έχει δικαίωμα ιδίας κάλυψης της έξτρα δαπάνης αν αποφάσισε να αγοράσει το ακριβότερο φάρμακο. Δεν νομίζω να διαφωνίσει κανένας σόφρων άνθρωπος με κάτι τέτοιο. Και αν δεν υλοποιηθεί μια τέτοια ρύθμιση δεν πιστεύω πως γι αυτό θα φταίει η κακιά ΤΡΟΙΚΑ. Θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι, κατά τη διαδικασία έγκρισης ή όχι ενός γενοσίμου δεν γίνεται και έλεγχος της δυνατότητας απορρόφησης της ουσίας από τον ας πούμε "μέσο άνθρωπο" καθώς και οι τυχόν επιπτώσεις στην υγεία που προκαλούν τα υπόλοιπα συστατικά του φαρμάκου? Αν δεν ελέγχονται όλα αυτά μήπως πρέπει να αναθεωρήσει ο ΕΟΦ όπως έλεγα και στην αρχή τις διαδικασίες ελέγχου του? Ή μήπως και αυτές μας τις επιβάλουν οι κακοί Ευρωπαίοι? Ο ΕΟΦ δεν έχει το δικαίωμα απόρριψης της αίτησης κυκλοφορίας στην Ελληνική αγορά ενος φαρμάκου ή του επιβάλεται να την αποδεχτεί επειδή το φάρμακο έχει ελεγχθεί σε κάποια άλλη χώρα?

Απάντηση: Re: Γενόσημα φάρμακα και φάρμακα εκ Μπαγκλαντές

Με μια επιφυλαξη καθως μου μεταφερθηκε απο φιλο φαρμακοποιο, οι φαρμακοποιοι σε πελατες απο δημ. ταμεια θα ειναι υποχρεωμενοι να "γραφουν" το φτηνοτερο γενοσημο....

Αυτό γιατί σου κάνει εντύπωση; αφού "πρεπει" να μειώσουν το κόστος... κόστος και υγεία... τα νεύρα μου... δεν υπάρχει κόστος στην υγεία...

Το εαν ο ΕΟΦ και ο κάθε ΕΟΦ παγκωσμίως κάνει σωστά τους ελέγχους είναι άλλου παπά ευαγγέλιο νομίζω και αξίζει να ασχοληθεί κανείς με αυτό πολύ περισσότερο από το νέο νόμο... Ο νέος νόμος αυτός καθ εαυτός έχει μια λογική. Και θεωρώ πως σε καμία περίπτωση η ΤΡΟΙΚΑ δεν πρόκειται να υποχρεώσει την Ελλάδα και τα ταμεία να τροφοδοτούν συγκεκριμένα φάρμακα για κάθε ασθένεια. Σίγουρα θα παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός πλαφόν στο κόστος κάθε συνταγογραφούμενου φαρμάκου και θα χρησιμοποιείται ως τιμή αναφοράς το κόστος του φθηνότερου και ο ιδιώτης θα πρέπει να έχει δικαίωμα ιδίας κάλυψης της έξτρα δαπάνης αν αποφάσισε να αγοράσει το ακριβότερο φάρμακο. Δεν νομίζω να διαφωνίσει κανένας σόφρων άνθρωπος με κάτι τέτοιο. Και αν δεν υλοποιηθεί μια τέτοια ρύθμιση δεν πιστεύω πως γι αυτό θα φταίει η κακιά ΤΡΟΙΚΑ. Θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι, κατά τη διαδικασία έγκρισης ή όχι ενός γενοσίμου δεν γίνεται και έλεγχος της δυνατότητας απορρόφησης της ουσίας από τον ας πούμε "μέσο άνθρωπο" καθώς και οι τυχόν επιπτώσεις στην υγεία που προκαλούν τα υπόλοιπα συστατικά του φαρμάκου? Αν δεν ελέγχονται όλα αυτά μήπως πρέπει να αναθεωρήσει ο ΕΟΦ όπως έλεγα και στην αρχή τις διαδικασίες ελέγχου του? Ή μήπως και αυτές μας τις επιβάλουν οι κακοί Ευρωπαίοι? Ο ΕΟΦ δεν έχει το δικαίωμα απόρριψης της αίτησης κυκλοφορίας στην Ελληνική αγορά ενος φαρμάκου ή του επιβάλεται να την αποδεχτεί επειδή το φάρμακο έχει ελεγχθεί σε κάποια άλλη χώρα?

Πραγματικά ώρες ώρες απορώ... Σήμερα, έχεις-έχω-έχουμε πρόσβαση στα "ακριβά" φάρμακα χωρίς κάποια επιπλέον επιβάρυνση από την πλευρά μας... θεωρητικά πάντα...

Για πιο λόγο να αλλάξει αυτό;;;;;;

Η κυνικότατη απάντηση στο ερώτημα σου είναι γιατί πλέον δεν έχουμε λεφτά για κάτι τέτοιο... Το θέμα είναι πως πρέπει κανονικά να παρέχεται η δυνατότητα επιλογής του ας πούμε "ακριβού φαρμάκου" σε σχέση με το φτηνό (το οποίο θα πρέπει να έχει ελεγχθεί σωστά) και ο "καταναλωτής - ασθενής", (αστείος όρος έ?) να επιβαρύνεται με την όποια οικονομική διαφορά λόγω της επιλογής του. Αλλιώς τι σκατά καπιταλισμό και ελεύθερη αγορά έχουμε? Φοβάμαι όμως πως μόνοι μας στρεβλώνουμε τις επιτάξεις της ΤΡΟΙΚΑΣ για να εξυπηρετήσουμε με την ευκαιρία "δικά μας" συμφέροντα ή και για να προκαλέσουμε πανικό και καταστροφολογία ώστε όταν το εξορθολογίσουμε να παρουσιστούμε στον κόσμο ως οι ήρωες με την ασημένια περικεφαλαία. όσον αφορά τώρα στα προβληματικά αντικαταθληπτικά και ψυχοφάρμακα στα οποία αναφέρθηκε προηγουμένως συμφορουμίτης θέλω να πω πως γι αυτά, μάλλον αληθεύει το Παγκάλειο αξίωμα. Ναι κύριοι, αυτά μαζί τα φάγαμε! Για να ανεχόμαστε όλους αυτούς τους εμπαιγμούς... και να έχουμε το Σαμαρά να κυκλοφορεί ως μέλλων προθυπουργός καμαρωτός καμαρωτός...

Δεν πρόκειται να πάρω θέση.... αλλά θα θέσω τις προσωπικές μου εμπειρίες.

Η μεγάλη μου κόρη είχε μεγάλη ευαισθησία στο μικοσολβάν και στα παρόμοια φάρμακα, ενώ σε άλλο φάρμακο με την ίδια δραστική ουσία δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα. Άρα αυτό με ωθεί να σκεφθώ ότι η ίδια δραστική ουσία σε συνδυασμό με άλλες ουσίες (που σίγουρα έχουν όλα τα φάρμακα) δίνει διαφορετικά αποτελέσματα.

Ο μικρός μου γιος την προηγούμενη εβδομάδα είχε κρίση λαρυγγίτιδας και χρειάστηκε να κάνει εισπνοές με μάσκα σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία (έκτακτο περιστατικό). Στο ένα από τα τρία ο οργανισμός του αντέδρασε περίεργα στο φάρμακο σε συνδυασμό με το σολντεσανίλ που είχε πάρει νωρίτερα. Άρα όλες οι θεραπευτικές ουσίες δεν είναι ίδιες για όλους τους οργανισμούς.

Επίσης η γυναίκα μου λόγω σοβαρού προβλήματος στον αυχένα πήρε για περισσότερο από τέσσερις μήνες φάρμακα με παρακεταμόλη. Ε, λοιπόν η αντίδραση του οργανισμού στα φάρμακα δεν ήταν ίδια, όπως επίσης δεν ήταν ίδια και η θεραπευτική τους δράση.

Άρα;;;

Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι όλα τα γενόσημα φάρμακα είναι καλά, κι ελεγμένα, πώς είναι δυνατόν ο φαρμακοποιός να γνωρίζει ακριβώς ποιό είναι το κατάλληλο φάρμακο για κάθε οργανισμό, όταν το κύριο κριτήριο θα είναι η τιμή του φαρμάκου;

Το θέμα είναι πως πρέπει κανονικά να παρέχεται η δυνατότητα επιλογής του ας πούμε "ακριβού φαρμάκου" σε σχέση με το φτηνό (το οποίο θα πρέπει να έχει ελεγχθεί σωστά) και ο "καταναλωτής - ασθενής", (αστείος όρος έ?) να επιβαρύνεται με την όποια οικονομική διαφορά λόγω της επιλογής του. Αλλιώς τι σκατά καπιταλισμό και ελεύθερη αγορά έχουμε?

Νομίζω ότι η διατύπωση των παραπάνω δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης....περί του τι είναι Καπιταλισμός.....

μα... είναι πολύ απλό... θα πρέπει να παραδόσεις εξετάσεις από αλλεργιολόγο για να σου εγκριθεί κάποιο εναλλακτικό φάρμακο σε περίπτωση που το φτηνό περιέχει κάποιο συστατικό στο οποίο έχεις πρόβλημα. και αν δεν είναι δυνατός ο εντοπισμός της αλλεργίας ή του οποιουδήποτε λόγου για τον οποίο το φτηνό φάρμακο δε λειτουργεί σωστά τότε να πληρώσεις την εισφορά για νέο φάρμακο άλλου τύπου. Πολιτισμός παιδί μου... Πολιτισμός.
Πέρα από την πλάκα πάντως ούτε σήμερα είναι εύκολο να χειριστεί κανείς μια τέτοια κατάσταση. Και ναί, το κόστος που θα επωμιζόμαστε πλέον σίγουρα θα αυξηθεί. Αλλά και πάλι, αν το κράτος θελήσει να κρατήσει την κοινωνική πρόνοια και τη δωρεάν υγεία σε πραγματικά πολιτισμένα επίπεδα θα έχει τη δυνατότητα να βρεί μηχανισμούς για κάτι τέτοιο. Αλλά ούτε τα κονδύλια υπάρχουν και το λυπηρό είναι πως δεν υπάρχει ούτε η θέληση. Παρεπιπτόντως περαστικά στην οικογένεια σου Βλασίδη. Ας μην αφορίσουμε το νόμο, αλλά τον τρόπο με τον οποίο θα τον εφαρμόσουν οι φωστήρες του έθνους.

Και να συνεχίσω με συγκεκριμένα παραδείγματα, τα οποάι μάλιστα είναι άσχετα από την τιμή.

Η γυναίκα μου για το πρόβλημά της έπρεπε να παίρνει κάποια συγκεκριμένα φάρμακα. Άρχισε με Νευροντίν (ή κάπως έτσι) που ήταν ακριβό φάρμακο (20 τόσα ευρώ το κουτί), αλλά της ανέβαζε την πίεση στο 17. Άλλαξε το φάρμακο και πήρε Λϋρικα, επίσης ακριβό φάρμακο που δημιούργησε άλλα προβλήματα. Τελικά είχε καλύτερα αποτελέσματα με το Νευρομπιόν που είναι φθηνό φάρμακο (2 ευρώ το κουτί) . Και ρωτώ : αλήθεια ο φαρμακοποιός σε τέτοιες παθήσεις θα κρίνει με βάση την τιμή; Και αν πρέπει να αλλάξει το φάρμακο; θα συνταγογραφεί την ουσία πάλι ο γιατρός και ο φαρμακοποιός θα δίνει ένα άλλο φάρμακο επίσης με βάση την ίδια τιμή;

Πιστεύω ότι οι φαρμακοποιοί, τουλάχιστον στη συντριπτική τους πλειοψηφία, θα επιδιώκουν να δώσουν στον ασθενή το πρέπον φάρμακο. Ειδικά αν ο ασθενής είναι γνωστός, το ίδιο και το ιστορικό του.

Αμφιβάλλω όμως πολύ για τις πιέσεις που θα τους ασκούνται, από τους μάνατζερς της υγείας.

μα... είναι πολύ απλό... θα πρέπει να παραδόσεις εξετάσεις από αλλεργιολόγο για να σου εγκριθεί κάποιο εναλλακτικό φάρμακο σε περίπτωση που το φτηνό περιέχει κάποιο συστατικό στο οποίο έχεις πρόβλημα. και αν δεν είναι δυνατός ο εντοπισμός της αλλεργίας ή του οποιουδήποτε λόγου για τον οποίο το φτηνό φάρμακο δε λειτουργεί σωστά τότε να πληρώσεις την εισφορά για νέο φάρμακο άλλου τύπου. Πολιτισμός παιδί μου... Πολιτισμός.
Πέρα από την πλάκα πάντως ούτε σήμερα είναι εύκολο να χειριστεί κανείς μια τέτοια κατάσταση. Και ναί, το κόστος που θα επωμιζόμαστε πλέον σίγουρα θα αυξηθεί. Αλλά και πάλι, αν το κράτος θελήσει να κρατήσει την κοινωνική πρόνοια και τη δωρεάν υγεία σε πραγματικά πολιτισμένα επίπεδα θα έχει τη δυνατότητα να βρεί μηχανισμούς για κάτι τέτοιο. Αλλά ούτε τα κονδύλια υπάρχουν και το λυπηρό είναι πως δεν υπάρχει ούτε η θέληση. Παρεπιπτόντως περαστικά στην οικογένεια σου Βλασίδη. Ας μην αφορίσουμε το νόμο, αλλά τον τρόπο με τον οποίο θα τον εφαρμόσουν οι φωστήρες του έθνους.

Ευχαριστώ πολύ. Άνθρωποι είμαστε θα έχουμε και τα προβλήματά μας. Το θέμα δεν είναι να είμαστε αθάνατοι ή άτρωτοι. Το θέμα είναι να έχουμε αξιοπρεπή αντιμετώπιση από το κράτος όταν θα μας τύχει η αρρώστια. Να μην ξεχνούμε ότι είμαστε πολίτες κι όχι οτιδήποτε άλλο. Αν οι κρατούντες επιθυμούν να φερόμαστε ως πολίτες, θα πρέπει να μας αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο.

Και κάτι ακόμα, όχι για τα φάρμακα, αλλά για τα μοσχεύματα.

Στην περίπτωση της συζύγου μου, την ώρα της εγχείρησης έγιναν διάφορα τέστ συμβατότητας με τα διάφορα μοσχεύματα. Τα οποία είχαν αξία από 3000 μέχρι και περισσότερο από 20.000 ευρώ. Επιλέχθηκε ένα σετ των 12.000 ευρώ που ταίριαζε στον οργανισμό της.

Αλήθεια μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας ή τα παιδιά σας ή τη γυναίκα σας να μπαίνει στο χειρουργείο για νευροχειρουργική επέμβαση και να πρέπει να επιλεγούν τα απολύτως φθηνότερα μοσχεύματα ανεξάρτητα από το πιθανό αποτέλεσμα; Ή βηματοδότη;

Το πονηρο ερώτημα που αμέσως γεννιεται, Βλαση, ειναι γιατι, αραγε, της συνταγογραφησαν πρώτα πρώτα τα ακριβά φαρμακα. Δεν μπορούμε βέβαια να τους βαλουμε όλους στο τσουβαλι, ούτε καν να ισχυριστουμε πως αποτελούν την πλειοψηφία, όμως η δυσπιστία που έχει γεννηθεί και για τους γιατρούς δυστυχώς δεν είναι αδικαιολόγητη...

Re: Απάντηση: Re: Γενόσημα φάρμακα και φάρμακα εκ Μπαγκλαντές

Αυτό δεν μπορώ να το πω με σιγουριά, γιατρός δεν είμαι, αλλά σε συζήτηση με φίλο μας γιατρό ορθοπαιδικό, δηλ. σχετικό με το νόσημα, μας είπε ότι το Λύρικα είναι το πιο κοινό φάρμακο για τέτοιες περιπτώσεις. Αλλα η περίτπωση της γυναίκας μου αποδείχθηκε πολύ ιδιαίτερη και αυτό φάνηκε κι από τη μετεγχειρική πορεία της. Αλλά αυτά δεν ενδιαφέρουν τη συζήτησή μας, έτσι δεν είναι;

Μα δεν έθεσα θέμα εαν μπορεί να απαντηθεί ως λογικό ερώτημα, καθώς μιλησα για "πονηρο" μονο ερωτημα, ενα ερώτημα που δυστυχώς πλέον μπορεί ο καθένας να αναρωτηθει για τον οποιονδηποτε γιατρο. Μας έφτασαν πλέον να εξετάζουμε κι εμείς οι άσχετοι τις ιατόκους πράξεις και υπ'αυτό το πρισμα, είναι ή οχι γεγονός?

Ρε παιδιά θα παλαβώσουμε τελείως. Φάρμακο είναι η δραστική ουσία ή το σύνολο των στοιχείων που υπάρχουν μέσα σ’αυτο που παίρνουμε? Αν είναι η δραστική ουσία τότε τι στο κόρακα τα βάζουν τα υπόλοιπα μέσα? Για να γλιστράει καλύτερα?
Αν δεν είναι η δραστική ουσία αλλά όλο το σκεύασμα τότε τι κάνουμε, αλλάζουμε ρόλο στον (διεφθαρμένο) γιατρό με τον (αθώο) φαρμακοποιό? Ο φαρμακοποιός θα καθορίζει την αγωγή του αρρώστου? Άντε να μας κάνει και εγχείρηση γιατί και εκεί παίζουν φακελάκια, ο γιατρός θα λέει μόνο που πρέπει να κόψει.
Αν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, λύσεις υπάρχουν (αυτή του Σπύρου, αν μη τι άλλο, είναι σε λογικότερη βάση από αυτό που κάνουν). Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι κάνουν το ίδιο πράγμα συνέχεια από την αρχή. Βρίσκοντας αφορμή από υπαρκτά προβλήματα, αντί να τα φτιάξουν τα αχρηστεύουν και τα καταργούν. Δυστυχώς βήμα βήμα φτάνουμε και στη κατάργηση της υγείας στο ελλαδιστάν.