Για 2η φορά.

Μαεστρο που διαφωνεις στο τελευταιο ποστ μου? (Οχι τπτ αλλο απλα θα πρεπει να φυγω σε λιγο).

Sorry είχα κολλήσει στον τελικό..

Σε όσα είπες πουθενά. Μιλάς όμως (και καλά κάνεις) για τα βαθύτερα αίτια του φαινομένου, και για την ουσιαστική αντιμετώπιση. Όσα λες ισχύουν και πρέπει να αλλάξουν. Το πως δεν το ξέρω δυστυχώς, πάντως λίγη κριτική σκέψη απ'όλους μόνο σε καλό θα μπορούσε να βγει. Δυστυχώς προσωπικά εξακολουθώ να μην ξέρω τι θα ψηφίσω στις επόμενες εκλογές, και αυτό είναι ένα απ'τα ουσιαστικότερα προβλήματα, το να μην υπάρχει ελπίδα κάπου.

Όμως πέρα απ'αυτό, κάτι πρέπει να γίνει και άμεσα για τους κατοίκους γύρω απ'τον Αγ. Παντελεήμονα που αναφέρθηκε σαν παράδειγμα, για αυτούς που φοβούνται να περπατήσουν το βράδυ έξω, γι'αυτούς που βλέπουν τα μαγαζιά τους λεηλατημένα.

Και γι'αυτούς -αν δεν κάνω λάθος- άνοιξε το θέμα... Όλοι γνωρίζουμε ότι η μετανάστευση είναι κάτι αναπόφευκτο σήμερα. Το θέμα είναι να ελέγχεται σωστά. Όχι με κλειστές πόρτες, γιατί μοιραία πάντα θα υπάρχει η πλάγια οδός. Εγώ ως άσχετος και απ'την απ'έξω, έριξα μια ιδέα περί ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής, ώστε τα μεγάλα κύματα μεταναστών (όπως οι Πακιστανοί που ανέφερε ο Βλάσης) να κατανέμονται ανά την Ευρώπη σύμφωνα με την ικανότητα κάθε χώρας να τους δέχεται.... Δεν ξέρω, ειλικρινά.. αλλά ότι υπάρχει πρόβλημα υπάρχει.

οκ ισως θα ταν καλο αν μπορει καποιος να προτεινει καποιο βιβλιο για το θεμα και τις πολιτικες του διαστασεις, για να μαθουμε ολοι μας περισσοτερα. Καληνυχτω!

Εγώ πάντως χθες το βράδυ ψιλοφοβήθηκα.
Έβλεπα 4 ρακένδυτους σκουρόχρωμους τύπους να κάθονται απέναντι από το μαγαζί μου και να με κοιτάνε, σε μια γειτονιά έρημη, ήμουν μόνο εγώ με φώτα αναμμένα και ετοιμαζόμουν να φύγω, έχοντας το μυαλό μου σ´αυτούς μήπως και έχουμε κανένα επεισόδιο.
Τώρα το πρόβλημα σαφώς είναι μεγάλο και δύσκολο να λυθεί.
Και τώρα το πρωΐ άκουσα ότι εχθές το βράδυ έγινε πάλι επιχείτηση "σκούπα" από την αστυνομία.
Και φυσικά βρήκαν ένα κάρο παράνομους και έγιναν και 40 συλλήψεις.
Ναρκωτικά, όπλα κ.λ.π. συνήθη.

Ας ξανανοίξω τη συζήτηση. Μέχρι τώρα μιλούμε για όσους πρόκειται να έλθουν. Άποψή μου είναι ότι η δυνατότητα αποτροπής της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα έχει κάποια όρια γιατί:

1. Τυχαίνει να ζούμε σε μια χώρα με παράλια το 1/3 όλης της Ευρώπης. Δεν φυλάγονται εύκολα. Μπορούν όμως να φυλαχθούν καλύτερα, αν έλθουν μερικές χιλιάδες λιμενικοί από όλη την Ευρώπη. Αυτό όμως θα δημιουργήσει αρνητικά ανακλαστικά σε σημαντική μερίδα της κοινωνίας που θα μιλά για περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας.

2. Όσο κι αν θέλεις να αποτρέψεις την είσοδο λαθρομεταναστών στη χώρα, κάποιες χιλιάδες θα περάσουν και θα συλληφθούν. Κι εδώ είναι το ζόρι. Ότι η Τουρκία αρνείται να δεχθεί πίσω τους λαθρομετανάστες που απελαύνονται, παρότι έχει υπογράψει σχετική συμφωνία με την Ελλάδα. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να θέσει την υποχρεωτική ενεργοποίηση της σχετικής συμφωνίας ως όρο για την προώθηση των διαδικασιών ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Άρα οι λαθρομετανάστες δεν γυρίζουν πίσω.

3. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα ως χώρα έχει υπογράψει κι οφείλει να σέβεται μια σειρά από συμφωνίες για την περίθαλψη προσφύγων, αγνοουμένων, πολιτικών προσφύγων, διάσωσης ναυαγών, κλπ. Συνήθως όταν οι λαθρομετανάστες βλέπουν περιπολικό βυθίζουν τις βάρκες και πέφτουν στη θάλασσα. Τώρα ας έλθουμε στη θέση του πλοιάρχου: τους μαζεύεις όπως προστάζει το ναυτικό δίκαιο ή το κάνεις γαργάρα και τους αφήνεις να πνιγούν για να μην αυξηθεί ο πληθυσμός τους στο Φαρμακονήσι/Αγαθονήσι και μετά στην Αθήνα; Κι έστω ότι επιβιβάζονται στα νησιά... τους κρατάς εκεί για να μην έλθουν στην Αθήνα; Πού τους προωθείς;

4. Κι έστω ότι θέλεις να τους διώξεις. Κανένας λαθρομετανάστης δεν έχει μαζί του χαρτιά, διότι τα καταστρέφουν. Πού τους γυρνάς; Δεν μπορείς να τους διώξεις στο πουθενά, η μόνη λύση είναι εκεί από όπου ήλθαν, αλλά και πάλι είπαμε η Τουρκία δεν δέχεται την επαναπροώθηση.

5. Για όσους νομίζουν ότι τα σύνορα της Ελλάδας το διάστημα 1991-1996 ήταν ανοιχτά κι είμασταν ένα ξέφραγο αμπέλι, έχω να σας πω ότι πλανάσθε πλάνην οικτράν. Και πολλά περίπολα υπήρχαν (και υπάρχουν ακόμη και σήμερα) και πολλά περίπολα στη θάλασσα και μάλιστα με φουσκωτά με διπλές 250άρες, και αρκετές φορές έδειξαν οι Έλληνες στρατιώτες, συνοριοφύλακες, κλπ. απίστευτη αγριότητα (και σοβαρολογώ). Οι αγνοούμενοι της εξόδου από την Αλβανία προς την Ελλάδα το διάστημα 1991-1995 είναι λίγο περισσότεροι από 3600 άτομα, και 350 για το διάστημα 1997-1998. Μπορεί να μην είναι όλοι, αλλά σίγουρα οι περισσότεροι από αυτούς πρέπει να πέθαναν στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα είτε από τις κακουχίες, είτε από το κρύο, είτε από επιθέσεις ζώων (ναι, έχω δει το 1994 φαγωμένα πτώματα στη συνοριακή γραμμή) είτε πνίγηκαν στο στενό της Κέρκυρας, είτε από άλλους λόγους (ο νοών νοείτω). θα ήθελα να σας θυμίσω ότι ακόμη και με τα ηλεκτροφόρα τριπλά συρματοπλέγματα της κεντρικής Ευρώπης που τα φύλαγαν συνολικά 270.000 άτομα σε 24ωρη βάση την εποχή του κομμουνισμού, πάλι υπήρχν άτομα που προτιμούσαν να δεχθούν ότι κατά 95% θα ήταν νεκροί, και παρόλα αυτά ξεκινούσαν.

Άρα η ελλειπής αστυνόμευση και η πιπίλα του κράτους-ξέφραγο αμπέλι είναι μόνο για τους κατοίκους των αστικών κέντρων που βλέπουν το πρόβλημα σε άλλη βάση. Τα ίδια άτομα όταν θα βρεθούν με σκάφος στο ανατολικό Αιγαίο ενοχλούνται όταν θα δέχονται κάθε τρεις και λίγο έλεγχο από τα περιπολικά και θα εκραγούν όταν μέσα στη νύχτα θα πλησιάσει το λιμενικό στο κολπάκι που είσαι αραγμένος για έρευνα για λαθρομετανάστες. Και τα ίδια άτομα φυσικά δεν θέλουν ούτε να εργαστούν στα σύνορα, ούτε να φορέσουν τη στολή του λιμενικού, ούτε του συνοριοφύλακα, ούτε να εμπλακούν στο πρόβλημα. Αλλά χωρίς να σπάσεις αβγά, ομελέτα δεν γίνεται.

Βλάση συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενα σου. Η χώρα μας έχει τεράστιο πρόβλημα το οποίο διογκώνεται μέρα με τη μέρα.
Το πρόβλημα είναι εθνικό,καθώς οι πύλες εισόδου είναι όλο το ανατολικό αιγαίο.Όταν το τουρκικό λιμενικό πετάει στην θάλασσα λαθρομετανάστες,
δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για πολιτισμένες συζητήσεις,ούτε για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης με τους γείτονες.
Μην ξεχνάμε και τον ''καινούργιο'' ρόλο των λαθρομεταναστών σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που τόσο πολύ ενδιαφέρουν το τουρκικό κράτος.
Και τελειώνω,λέγοντας πως μετά από αναλύσεις και συζητησεις,αυτό που μένει είναι τα ζευγάρια ματιών που σε ικετευουν για λίγο φαγητό και γάλα για τα μωρά τους,
στιβαγμένοι σε μια μισοβυθισμένη βάρκα.Όποιος το ζήσει δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο εκτός από το να τους συμπαρασταθεί.
Μιλάμε για ανθρώπινες ψυχές.....

Η οικονομική μετανάστευση δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει. Είναι ένα φαινόμενο που κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να διαχειριστεί.

Η ευρωσυναίτεροί μας δεν προτίθενται ως φαίνεται να ενισχύσουν την φύλαξη του Αιγαίου. Να σας θυμίσω την κουβέντα της Θάτσερ που ήθελε διεύρινση και όχι εκβάθυνση της Ε.Ε.

Η χώρα μας εφησυχάζεται με τέτοιου τύπου δικαιολογίες και ότι συμβαίνει στο Αιγαίο επαφίεται στον πατριοτισμό του εκάστοτε περίπολου.

Αν θα μπορούσε κάποτε να γίνει κάτι γιά να μειωθεί η οικ.μετανάστευση, αυτό είναι να φροντίσουμε οι χώρες προέλευσης να καλυτερεύσουν τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών τους. Αλλά πως να γίνει κάτι τέτοιο όταν όλοι μας είμαστε ψιλοβολεψάκιδες?

τα ζευγάρια ματιών που σε ικετευουν για λίγο φαγητό και γάλα για τα μωρά τους,
στιβαγμένοι σε μια μισοβυθισμένη βάρκα.Όποιος το ζήσει δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο εκτός από το να τους συμπαρασταθεί.
Μιλάμε για ανθρώπινες ψυχές.....
Σωστά. Το έζησα και το ξέρω καλά το συναίσθημα.
Τους λυπάσαι και τους δίνεις λίγο γάλα και ένα πιάτο φαγητό.
Να δώσεις και 2 και 10 και 50 πιάτα φαγητό.
Πόσα όμως αντέχεις να δώσεις; Τι κάνεις στο τέλος;
Μπορείς να στερηθείς εσύ τα πάντα για να δώσεις σ´αυτούς τους πράγματι κακόμοιρους;

στην πράξη τωρα με τα προβλήματα ..

αυτή την στιγμή η Ομόνοια πολιορκείται στην κυριολεξία απο καμιά 500αρια αφγανοπακιστανοσκουρους με αγριες διαθέσεις που κάνουν πορεία με κάτι πανό με αναφορά για ξενοφοβία

ας ελπίσουμε να μην δουμε τιποτε περίεργο ...

εγω πάντως κλείνω και φεύγω δεν αντέχω πάλι σκηνές με τσεκουρια και μαχαίρια

καλές και οι θεωρίες αλλά δεν βοηθάνε στην καθημερινή πλέον αντιμετώπιση εκατοντάδων περιστατικών εγκλήματος

τώρα τι κάνουμε ?

Βασίλη αν είχα μαγαζί στο κέντρο δεν ξέρω τι θα έκανα....Προχθές διάβαζα για την κατάσταση στο εφετείο και για το γκέτο Μενανδρου-Σωκράτους.
Είδα και την εκπομπή του Χαρδαβελα για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας.
Πιστεύω ότι η απάθεια και το βόλεμα των πολιτικών μας οδηγεί αργά η γρήγορα σε συγκρούσεις με τεράστιες συνέπειες.

θα τους ''πολεμησουμε'' με επιχειρηματα ρε Βασιλη,θα ερθουν οι ''προοδευτικοι'' να τους χαιδεψουν την πλατη και να τους πουν οτι εχουν δικιο αυτοι κι εμεις οι ''κακοι'' Ελληνες εχουμε αδικο και ειμαστε φασιστες και δεν πρεπει ν'ανησυχουν γιατι πλεον η φωνη τους θ'ακουγεται και στο ευρωκοινοβουλιο μεσω του υπερκομματος των οικολογων πρασινων...οοολεεε

Απάντηση: Re: Για 2η φορά.

καλές και οι θεωρίες αλλά δεν βοηθάνε στην καθημερινή πλέον αντιμετώπιση εκατοντάδων περιστατικών εγκλήματος

τώρα τι κάνουμε ?

Άμεσα τίποτα Βασίλη. Όταν κάτι ξεφύγει, δεν μαζεύεται εύκολα. Και αυτό -προ πολλού- ξέφυγε.

Αναγκαστικά θα πρέπει - για λόγους ανθρωπιστικούς αλλά και λόγω διεθνών συνθηκών- να τους παρασχεθεί βοήθεια, μέχρι να ξεκαθαριστεί για τον καθένα χωριστά αν είναι δεκτός ή όχι (πολύ χρονοβόρο, αλλά δεν γίνεται αλλιώς).

Αυτό έχει κόστος. Το οποίο πρέπει να επιμεριστεί σε όλους μας (πως γίνεται με τις αποζημιώσεις στις φυσικές καταστροφές? το ίδιο είναι).

Έτσι όπως είναι τώρα το μπάχαλο, το κόστος πληρώνει μια μικρή μερίδα του πληθυσμού (κάτοικοι-επιχειρηματίες των περιοχών που συσσωρεύονται οι παράνομοι μετανάστες) και μάλιστα με τον πιο άγριο τρόπο.

Για άλλη μια φορά, η ανικανότητα, η ανοργανωσιά και η διαφθορά επιβαρύνει δυσανάλογα πολύ μια μικρή κοινωνική ομάδα.

Α, θέλει και αστυνόμευση: Ωραίος ο ξενώνας μεταναστών, αλλά κάπως πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι εισερχόμενοι θα είναι όντως εκεί, κι όχι διεσπαρμένοι όπου νάναι όπως σήμερα.

για το θεαθήναι , να καταλάβετε ευρίσκομαι γωνία ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ και ΖΗΝΩΝΟΣ κάτω από την ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ

εαν εγκαταστήσω live camera θα πατήσω σε ακροαματικότητα τον antena

με τα κουφά που βλέπω

"Την αφορμή για τις ταραχές έδωσαν, όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές, αστυνομικοί, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της χθεσινής «επιχείρησης σκούπα» σταμάτησαν ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν Σύριοι μετανάστες, έκαναν έλεγχο, προπηλακίζοντας έναν εξ αυτών, και το σημαντικότερο, έσκισαν ένα αντίτυπο του Κορανίου και ποδοπάτησαν τις σελίδες του."

Aν έτσι θεωρεί η Αστυνομία ότι θα βελτιώσει τα πράγματα μάλλον δεν πάμε καλά.....

"Την αφορμή για τις ταραχές έδωσαν, όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές, αστυνομικοί, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της χθεσινής «επιχείρησης σκούπα» σταμάτησαν ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν Σύριοι μετανάστες, έκαναν έλεγχο, προπηλακίζοντας έναν εξ αυτών, και το σημαντικότερο, έσκισαν ένα αντίτυπο του Κορανίου και ποδοπάτησαν τις σελίδες του."

Aν έτσι θεωρεί η Αστυνομία ότι θα βελτιώσει τα πράγματα μάλλον δεν πάμε καλά.....
Αυτό βρωμάει από χιλιόμετρα ότι είναι ΣΟΥΠΕΡ ψέμα με σκοπό αλλά πράγματα ..

Το ότι κουβαλούσαν το κοράνι είναι πολύ πιθανό, καθώς οι μουσουλμάνοι αφενός είναι βαθύτατα θρησκευόμενοι, αφετέρου σε οποιαδήποτε εκδήλωση ή διαμαρτυρία τους το έχουν στα χέρια τους, ως όπλο, ως "αυτό που τους καθοδηγεί"....

Το ότι οι αστυνομικοί το ποδοπάτησαν, δεν ξέρω κατά πόσο είναι αλήθεια, από διάφορα βιντεάκια πάντως που'χουν κυκλοφορήσει στο Youtube δε μου φαίνεται και απίθανο...

Πάντως σε κάθε περίπτωση είναι αηδιαστικό σαν κίνηση.

Δεν ξέρω τι να πω...ενω γενικά δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα με τους μετανάστες (εδω που ειμαι εχουμε μόνο αλβανούς και αυτοί που γνωρίζω εγω είναι όλοι καλοί) εκνευρίζομαι αφάνταστα με την θρησκοληψία!
Εχω μαλώσει με τον παπά του χωριού της γυναίκας μου γιατι βαζει τα μεγάφωνα της εκκλησίας στο φουλ όταν έχει λειτουργία (και όπως το σπίτι των πεθερικών μου ειναι απέναντι απο την εκκλησία κάθε φορά που πάμε στο χωριό είναι...κούραση αντί για ξεκούραση), έτσι και το θέαμα μουσουλμάνων να προσεύχονται δημόσια και να επικαλούνται τον αλλάχ μου προξενεί ιδιαίτερη απέχθεια! (Στο σπίτι τους ας κάνουν οτι θέλουν...) Οι φανατικοί μουσουλμάνοι (δεν γνωρίζω φανατικούς άλλων θρησκειών) να μας λείπουν και αν εκδηλώνονται δημόσια έτσι να ...επιστραφούν απο εκεί που ήρθαν! Στην δική μας κοινωνία κάνουμε πλάκες και κατά της επίσημης θρησκείας μας (αρκει να δει κανεις Λαζόπουλο ή άλλους κωμικούς στην τιβί), αν θελουν να ζήσουν εδω θα πρεπει να μάθουν να ανέχονται αντίστοιχες "πλάκες" κατά της θρησκείας τους και γενικά να προσαρμοστούν σε μία λιγότερο αναχρονιστική κοινωνία.
Εννοείται βέβαια ότι και οι αστυνομικοί θα πρέπει να προσέχουν να μην προκαλούν και φερουν ευθύνη αν όντως ξεκίνησε έτσι το θέμα, ενω τα σπασίματα και τα άλλα θαυμαστά...κάποιοι άλλοι τους τα έδειξαν και φαίνεται πως έχουν ήδη μάθει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν τιμωρούνται σ αυτή την χώρα!