Για μια καλή μπουγάδα...(Καθαρισμός δίσκων βινυλίου)

Re: Απάντηση: Για μια καλή μπουγάδα...(Καθαρισμός δίσκων βινυλίου)

Σορυ παιδια για την τιμη στο clear audio ειναι κατι παραπανω γυρω στα 1070ε ηταν με την εκπτωση απολυτου μετρητοις.Τωρα εχει ακριβυνει κι αλλο.Αλλα δεν παυει να ειναι εξαιρετικο!!!

Άστα φίλε το Okki Nokki είναι ακριβώς το ίδιο (και απ' το ίδιο εργοστάσιο!) και έχει τα μισά λεφτά!..

Re: Απάντηση: Για μια καλή μπουγάδα...(Καθαρισμός δίσκων βινυλίου)

Άστα φίλε το Okki Nokki είναι ακριβώς το ίδιο (και απ' το ίδιο εργοστάσιο!) και έχει τα μισά λεφτά!..

Mου φαίνεται η clearaudio έχει γίνει η apple τoυ audio.

Κοντεύει...
Αλλα δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο και μόνο στο δικό μας χόμπυ.

Πολλές εταιρίες που κάνουν κάτι πολύ καλά (όπως η clear τα πικάπ και τους βραχίονες) λανσάρουν με το brand τους ποιοτικά μεν υπερκοστολογημένα όμως προιόντα στα οποία δεν ειδικεύονται, πχ μπουφάν μηχσνής BMW μπότες Harley αναπτήρες Audi και ότι μπορείς να φανταστείς.

H Clearaudio δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό πχ οι φτηνές της mm κεφαλές είναι βασισμένες σε Audio technica ενώ η δική μου Talismann (το παλιό μοντέλο) δεν είναι παρα μία τουμπανιασμένη απο την Clear έκδοση της Denon 103R.

Πάντως για να είμαστε δίκαοι τα ακριβότερα πλυντήρια της εταιρίας είναι εξαιρετικά και κατασκευασμένα in House, εμμ Οκ και πανάκριβα ενώ κάνουν την ίδια δουλεια όμως υπάρχουν χομπίστες που εκτιμούν την εμφάνιση, τον μειωμένο θόρυβο και τις ευκολίες που προσφέρουν αυτά όποτε δεν ισχύει αυτό για όλα τα προιόντα της εταιρίας, υπάρχουν αρκετά που δικαιολογούν ακόμα και με το παραπάνω μερικές φορές την τσουχτερή τιμή τους.

Μετα απο πλυσιμο 300 + δίσκων με το ΟΚΚΙ ΝΟΚΚΙ και υγρό φτιαγμένο in house
ισοπροπυλική αλκοολη 1 αποσταγμένο νερο 3-4 και μια σταγονα υγρού πιατων κάθε 100 ml
Αναφαίρω ότι ακόμα και καινούργιους δίσκους καθαρίζω γιατι ακούγονται πιο κάλα. Με τους παλιούς απλα κάνει θάυματα

Η παραπάνω συνταγή είναι ότι χρησιμοποιώ και εγώ βέβαια λιγότερη αναλογία 4-5 σταγόνες ανά λίτρο χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το υγρό πιάτων καλό θα είναι να είναι διάφανου τύπου και χωρίς μαλακτικά κλπ.

Ο λόγος χρήσης είναι για να σπάσει την επιφανειακή τάση του νερού και να το διευκολύνει να περάσει στα αυλάκια.

Να συμπληρώσω, ότι ένας πρακτικός τρόπος να δείτε έχετε βάλει την σωστή ποσότητα υγρού πιάτων είναι να ανακινήσετε δυνατά το μείγμα...

Θα πρέπει να δημιουργηθεί αφρός ο οποίος να εξαφανιστεί μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα... αν ο αφρός παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα πχ ένα λεπτό ή παραπάνω..., τότε σημαίνει ότι το έχετε παρακάνει με το υγρό πιάτων...

To υγρό πιάτων δίνει μια κολλώδη ιδιότητα στο μίγμα που βοηθά στην καλύτερη απαλλαγή των ρύπων.
Πράγματι αν υπερβάλλεις στην ποσότητα υγρόυ πιάτων δεν έιναι καλό και μπορει να αφήσει στάμπα που φυσικά στο επόμενο καθάρισμα θα φύγει.

Κανένας νομίζω δεν εχει αναφερθεί στη συχνότητα που πρέπει να καθαριζουμε τους δίσκους. Δηλαδή νομίζω οτι καθε φορά πριν τους βάλουμε στο πλατό ειναι ισως υπερβολή και φθορά ιδικά αν ακούμε συχνά τους ιδιους δίσκους και αναφέρωμαι στους ολοκαίνουργιους γιατι οταν αγοράζω μεταχειρισμένους δίσκους μετά απο 2 πλυσίματα και 2 παιξίματα ερχονται στα ίσια τους.
Εσεις πόσο σύχνα τους καθαρίζετε.

Παιδια γεια σας κ καλως σας βρισκω.
Διαβασα με πολυ ενδιαφερον ολο το thread κ ομολογουμενως απεκτησα πολλες χρηστικες πληροφοριες που αγνοουσα, δε βρηκα ομως ουτε ενα ποστ σχετικα με το θεμα που με απασχολει.
Εχω στα χερια μου μια εδω κ πολλα χρονια παρατημενη δισκοθηκη (γυρω στα 1.500 βινυλια, με πολυ υλικο απο 80ς , αυθεντικα factory, tv personalities, αμερικανικο garage etc etc κ 90ς ) κ μαλιστα κατακερματισμενη σε διαφορες αποθηκες , γκαραζ , πλυσταρια κλπ κλπ.
Οπως αντιλαμβανεστε μπολικη σκονη, βρωμιες, ιχνη τρωκτικων (ω, ναι ναι ανιχνευσα μεχρι κ φαγωμενες γωνιες φακελων) κ οτι αλλο μπορει να επιφερει η εγκαταλειψη κ η φθορα του χρονου εχουν επικαθησει πανω στους φακελους των βινυλιων.
Μιας που αποφασισα να τα αποκαταστησω, να την βαλω σε ταξη κ να σωσω οτι σωζεται θα ηθελα την συμβουλη σας για το ποιος ειναι ο καλυτερος τροπος αποκαταστασης, καθαρισμου κ κυριως ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ των φακελων(μιας κ εχουμε πλεον μια τριαδα απο πιτσιρικια στο σπιτι) οι οποιοι χρηζουν αμεσης βοηθειας.
Το πολυαναφερθεν μιγμα-->> 1 μέρος ισοπροπυλική αλκοόλη, 4 μέρη απιονισμένο νερό από το σούπερ μάρκετ και 1 σταγόνα υγρό πιάτων ανά 100χλ.αρκει για μια τετοια δουλεια;;
Υπαρχουν καποιοι αλλοι τροποι η τεχνικες αποκαταστασης- οσο το επιτρεπουν οι συνθηκες βεβαια- των φακελων της δεινοπαθουσας δισκοθηκης.
Ευχαριστω προκαταβολικα για την οποιαδηποτε τοποθετηση.

Τους φακέλους θα τους καθάριζα με πανάκι vettex και dettol.
Για την αποκατάσταση της δισκοθήκης σου, σου είναι απαραίτητο ένα πλυντήριο δίσκων ανθές αυτή να γίνει σωστά και σε ρεαλιστικό χρονικό διάστημα.

Και να ξέρεις οτι με το πλύσιμο γίνονται θαύματα.. αα και οτι θα σου χρειαστει ένα πικάπ που να μην είναι το ίδιο ..παρατημένο...

Καλωσόρισες!

Εξωτερικά -το εξώφυλλο- θα είναι σχετικά το πιο δύσκολο να καθαριστεί από όσο καταλαβαίνω.
Τους εσωτερικούς φακέλους θα τους πετάξεις και θα τους αντικαταστήσεις με νέους οπότε δε σε απασχολούν.

Το πλυντήριο καθαρίζει την επιφάνεια του vinyl –
Μπορείς να κάνεις περισσότερες από μια πλύσεις
Για παράδειγμα μια αρχική με αποσταγμένο νερό.
Το νερό καλύτερα να είναι Water for injections για να μην αφήνεις κατάλοιπα. Ειδικά εαν κάνεις πάνω από μια πλύσεις.

Για 1500 δίσκους ανάλογα με το πλυντήριο θα χρειαστείς και έξτρα βελούδινα-χείλη στην αναρρόφηση. Και φυσικά θα χρειαστεί να ασχολείσαι συνέχεια και με την γενικότερη καθαριότητα του ίδιου του πλυντηρίου και των επιφανειών του.

Η ετικέτα των δίσκων όλοι λέμε ότι καλό είναι να μη βραχεί. Στην περίπτωση σου θα πρέπει να φροντίσεις την ετικέτα προσεκτικά με άλλο τρόπο. Ένα ελαφρά ποτισμένο πανάκι και προσοχή μη ξεκολλήσει η ετικέτα, αλλά και να μη μεταφέρεις βρομιά από την ετικέτα προς το vinyl.

@ LUXILLA --> πανάκι vettex και dettol λες ε;; Δεν το ειχα σκεφτει να πω την αληθεια.
Οσον αφορα τα πικ απ ως παλιοι djs κ club owners εχουμε 2 μκ2 σε πληρη ετοιμοτητα;-)

@tmjuju --> χμμ... αυτο λεω κ εγω...τα εξωφυλλα θα ειναι το δυσκολο κομματι, οσον αφορα τα εσωφυλλα εννοειται αλλαγη.
Τωρα για τα βινυλια και τα labels τους, ηδη εχω αντλησει πολλες χρησιμες πληροφοριες απο τo thread(+ τις δικες σας συμβουλες) κ πιστευω οτι θα βγαλω ακρη.

Δηλαδη η λυση-> ενα μιγμα τυπου ( 1 μέρος ισοπροπυλική αλκοόλη, 4 μέρη απιονισμένο νερό και 1 σταγόνα υγρό πιάτων ανά 100χλ.) δεν βοηθαει λετε;

Εαν καποιος συμφορουμιτης εχει να προσθεσει κατι στην συζητηση περι εξωφυλλων θα χαρω να την ακουσω.

υ.γ:Ευχαριστω για το καλωσορισμα!

Last edited:
Εγώ πάντως τους δικούς μου τους καθαρίζω με υγρό για τα τζάμια: λίγο υγρό, ψεκασμένο σε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας και λίγο τρίψιμο. Άλλη απολύμανση δε νομίζω ότι χρειάζεται.

Μιας και θα ξεκινήσεις για πλυντήριο. Μη πας κατευθείαν στην παραπάνω συνταγή.
Δοκίμασε και καμιά άλλη συνταγή. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Με τον καιρό καθένας καταλήγει στη δική του.
Για το νερό γράφω ξεκάθαρα ότι το απλό απιονισμένο δεν είναι η καλύτερη λύση. Ειδικά εάν έχεις πολύ βρόμικους δίσκους που πιθανά χρειάζονται και δεύτερη πλύση.

Δηλαδή θα μπεις που θα μπεις σε έξοδα για πλυντήριο… Και θα έχεις μπροστά σου 1500 δίσκους….
Δε χάθηκε ο κόσμος να δοκιμάσεις Water for injections και κάποιο υγρό καθαρισμού εταιρίας. Όταν αποκτήσεις σχετική εμπειρία, αρχίζεις τις δοκιμές για τη δική σου συνταγή.

Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος ούτε στα πλυντήρια, θέλουν και αυτά προσοχή, συγκέντρωση, εμπειρία στη χρήση τους για να μην δημιουργήσουμε άλλα προβλήματα.

Χεχε λέτε να κάνουμε διαγωνισμό για τη συνταγή. Μάστερ ΠλυντήριοΣέφ :D

@ ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ->Ευχαριστω κ για το δικο σου τιπ, θα το δοκιμασω, μαζι με τα υπολοιπα που εχω μαζεψει να δω ποιο ειναι αποτελεσματικοτερο [ κ ας ριψοκινδυνεψουν μερικα εξωφυλλα]

@ tmjuju -> Καλα δεν το συζητω, αυτη που λες ειναι η ενδεδειγμενη διαδικασια για ενα ποιοτικο αποτελεσμα.
Αυτο το γνωριζα πρωτου ποσταρω στο φορουμ(κ βαση αυτων που ειχα διαβασει στο παρον thread), οτι δηλαδη θα πρεπει ν'ακολουθηθει η παραπανω διαδικασια που πολυ σωστα κ παλι ανεφερες σχετικα με τον ενδεδειγμενο τροπο καθαρισμου των βινυλιων. Ειναι μονοδρομος. Τελος.

Αυτο που ηθελα να ξεκαθαρισω και να μαθω ειναι το ποια ειναι η ενδεδειγμενη κ αντιστοιχης υψηλης ποιοτητας μεθοδολογια που ακολουθειται σχετικα με τον καθαρισμο κ την απολυμανση των εξωφυλλων(εαν τελικα υπαρχει καποια).
Νομιζω πως θα πεσω στον εξπεριμενταλισμο μιας που αντιλαμβανομαι πως δεν υπαρχει safe way για την αποκατασταση των εξωφυλλων.
Ενιγουει κ παλι ματς θανξ για τις οποιες τοποθετησεις.
Για οποια αλλη γνωμη/αποψη εδω ειμαστε:cool:

Ερώτηση: τα picture discs τα πλένουμε σε πλυντήριο ή επέρχεται καταστροφή;

Καμία καταστροφή.
Αλλά τα picture disks που έχω εγώ είναι όλα τραγικά από άποψη ποιότητας έτσι κι αλλιώς. Ούτε ένα καλά τυπωμένο δεν έχω. Δε νομίζω να ξαναπάρω άλλο.

Έτσι είναι δυστυχώς. Και εγώ ένα έχω και δεν πρόκειται να ξαναπάρω άλλο.