Για μια καλή μπουγάδα...(Καθαρισμός δίσκων βινυλίου)

Σήμερα πρωί πρωί αποφασίσαμε να αντλήσουμε το νερό από την δεξαμενή του ultrasonic cleaner ,κάποια πράγματα ήταν ορατά 😉στο κάτω ⬇️ μέρος .
Για πάρτε μια γεύση …
IMG_1118.jpegΑυτό που αντίκρισα στο κάτω μέρος .

IMG_1120.jpegΑυτό πηγαίνει σε κάποιους που εμμένουν στην ιδέα του παραδοσιακού καθαρισμού καινούργιων -παλιών δίσκων ,φυσικά ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει .
Στην περίπτωση αυτή φιλτράρισα το νερό και ιδού το αποτέλεσμα .

IMG_1121.jpegΤο νερό μετά το φιλτράρισμα.

IMG_1122.jpegΚαι εδώ απλά καθαρίσαμε την δεξαμενή με ένα πανάκι με μικρό ίνες .
Δεξαμενή με ανοξείδωτο ατσάλι παρακαλώ .

IMG_1123.jpeg

Κάπου εδώ νομίζω ότι το τερματίζεις ,κουράστηκα μόνο να το βλέπω .
Υ.Σ Από που ψωνίζουν άραγε τις βούρτσες 😉Δείτε ολόκληρο το video είναι να γελάς ή να Κλαις .
https://youtu.be/8LM6Chd7jls?si=o2xieC8vOc4_mwOD

Και η δικιά μου απάντηση .
IMG_1135.jpeg
IMG_1131.jpeg

Δεν έχω μεγάλη συλλογή βινυλίων αλλά όλη αυτή η ιστορία με τα Ultrasonic cleaners με τις ατέλειωτες αλλαγές υγρών μου φαίνεται περίπλοκη και χρονοβόρα. Ισως να αξίζει τον κόπο για όσους συλλέγουν παλιά και σπάνια βινύλια που είναι μεταχειρισμένα. Νομίζω ότι αγοράζοντας ένα καινούριο δίσκο βινυλίου που λογικά δεν θα ακούσεις στη ζωή σου πάνω από 20 - 30 φορές ένα καθάρισμα με βουρτσάκι από μικροΐνες άνθρακα είναι αρκετό. Εγώ πιο παλιά όσους δίσκους ήθελα να ακούω πολλές φορές τους έγραφα στο μαγνητόφωνο και ο ήχος ήταν άριστος και ο δίσκος δεν είχε φθορές.

Αυτό που μου προκαλεί το ενδιαφέρον, είναι αν και πως καθαρίζει τα γυαλιά που φοράμε.
Επιτέλους ότι και να κάνουμε με το πανάκι, ποτέ, ποτέ, ποτέ δεν καθαρίζουν σωστά.
Γιατί άραγε είναι τόσο καθαρά και λαμπερά, όταν τα παραλαμβάνουμε από το κατάστημα οπτικών και μετά τίποτα! 😠
Μιχάλη ,επειδη έχω τέτοιο μηχανημα 12 λίτρων καθαρίζει τα πάντα[σχεδόν] .Αν βέβαια η βρωμιά είναι από χρόνια και έχει ένα σώμα με το αντικείμενο ,τότε χρειάζεται υψηλή θερμοκρασία και κατάλληλο διάλυμα και προφανώς δεν αφορά τους δίσκους γιατί θα καταστραφούν .Το καλύτερο είναι η χρήση διαλύματος υγρής αμμωνίας [δεν ξέρω αν μπορεί να αγοραστεί ελεύθερα -πλέον ] και που δυστυχώς μυρίζει άσχημα .Το δεύτερο καλύτερο διάλυμα είναι με χλωροφόρμιο[που σε κάνει ευτυχισμένο].
Οσον αφορα τα γυαλιά που αναφέρεσαι υπάρχει η δυνατότητα απολύπανσης που συνήθως γίνεται ηλεκτρολυτικά ,αλλά στο γυαλί δεν μπορεί να γίνει λόγω των ηλεκτρικών χαρακτηριστικών του . Με κάθε επιφύλαξη δοκίμασε διάλυμα καυστικής σόδας [αφου κρυώσει ] και έπειτα ξέπλυνε πολύ καλά .Το πιο απλό -ακίνδυνο είναι αφου τα πλύνεις με κάποιο απορρυπαντικό για τα πιάτα και τα ξεπλένεις καλά καθάρισε τα με οινόπνευμα Βέβαια σήμερα το πραγματικά καθαρό οινόπνευμα είναι πανάκριβο ,οι λοσιόν οινοπνευματος εχουν και άλλα συστατικά ,αλλά δεν χάνεις τίποε αν δοκιμάσεις

Δεν έχω μεγάλη συλλογή βινυλίων αλλά όλη αυτή η ιστορία με τα Ultrasonic cleaners με τις ατέλειωτες αλλαγές υγρών μου φαίνεται περίπλοκη και χρονοβόρα. Ισως να αξίζει τον κόπο για όσους συλλέγουν παλιά και σπάνια βινύλια που είναι μεταχειρισμένα. Νομίζω ότι αγοράζοντας ένα καινούριο δίσκο βινυλίου που λογικά δεν θα ακούσεις στη ζωή σου πάνω από 20 - 30 φορές ένα καθάρισμα με βουρτσάκι από μικροΐνες άνθρακα είναι αρκετό. Εγώ πιο παλιά όσους δίσκους ήθελα να ακούω πολλές φορές τους έγραφα στο μαγνητόφωνο και ο ήχος ήταν άριστος και ο δίσκος δεν είχε φθορές.
Δεν έχεις άδικο. Αν ακούς μόνο καινούριους δίσκους δεν υπάρχει λόγος να έχεις πλυντήριο δίσκων. Βασικά, πριν το '80-90 τα πλυντήρια δίσκων ήταν εξειδικευμένος εξοπλισμός για αρχεία, ραδιοφωνικούς σταθμούς, βιβλιοθήκες, εταιρείες που ήθελαν να κάνουν επανεκδόσεις παλιών ηχογραφήσεων, τέτοια πράγματα. Από εκεί και μετά, όταν ήρθε το CD η αγορά του βινυλίου έγινε αγορά μεταχειρισμένων και ο καθαρισμός των δίσκων μια αναγκαιότητα.

Δεν είχα ποτέ την πολυτέλεια να δοκιμάσω ποτέ τα παραδοσιακά και ακριβα πλυντήρια δίσκων τύπου Keith Monks ή Loricraft και πόσο καλύτερα ή χειρότερα συμπεριφέρονται σε σχέση με ένα φθηνότερο "Chinese" ultrasonic cleaner. Πιστεύω ότι οι υπέρηχοι σε κάποια είδη ρύπων είναι πιο αποτελεσματικοί αλλά η φασαρία με τα cocktail υγρών και η προετοιμασία για να προστατεύεις τα χάρτινα label αφορά μόνο σοβαρούς συλλέκτες που ασχολούνται με αγορά σπάνιων δίσκων από άλλους συλλέκτες και eBay.

Δεν είχα ποτέ την πολυτέλεια να δοκιμάσω ποτέ τα παραδοσιακά και ακριβα πλυντήρια δίσκων τύπου Keith Monks ή Loricraft και πόσο καλύτερα ή χειρότερα συμπεριφέρονται σε σχέση με ένα φθηνότερο "Chinese" ultrasonic cleaner. Πιστεύω ότι οι υπέρηχοι σε κάποια είδη ρύπων είναι πιο αποτελεσματικοί αλλά η φασαρία με τα cocktail υγρών και η προετοιμασία για να προστατεύεις τα χάρτινα label αφορά μόνο σοβαρούς συλλέκτες που ασχολούνται με αγορά σπάνιων δίσκων από άλλους συλλέκτες και eBay.
Ουδέποτε πίστεψα τα ακριβά πλυντήρια και ξέρεις γιατί ;
Γιατί απλούστατα μια σκούπα αναρρόφησης υγρών της KARCHER είναι Γερμανική εταιρία με τεράστια εμπειρία στα μοτέρ για εμένα κορυφαία που σηκώνει ολόκληρο χαλί με κόστος 60 ευρώ.
Τώρα αν τους χαλάνε την σούπα 🍜 με τους υπέρηχους οι κινέζοι ,αρκεί να μπεις στο επίσημο σάιτ τους (VEVOR)για το τι κατασκευάζει .

Ο κάθε δίσκος είναι ξεχωριστή περίπτωση και δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις χημείες (Απιονισμένο νερό δια της αντίστροφης όσμωσης )με ελάχιστη ισοπροπυλική αλκοόλη πήρα εξαιρετικά αποτελέσματα με την κατάλληλη θερμοκρασία .

Θα δοκιμάσω κάποια στιγμή και το Knosti αλλά εδώ Συμπυκνωμένο και θα το αραιώσω .

Παρακάτω 👇 θα δεις πόσο πουλάνε κάποιοι άλλοι μόνο το μοτέρ για τους υπέρηχους .(το ίδιο με την παρουσίαση )

Είπαμε η αγορά όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα ,θέλει ψάξιμο .

Και εδώ το νερό 💧 που αναφέρθηκα πιο πάνω .https://www.realwater.gr/diafores-apestagmenou-kai-apionismenou-nerou/
Υ.Σ Η πιο πάνω φωτογραφία που είδες είναι το αποτέλεσμα δίχως βαθύ καθαρισμό στην βελόνα ,καινούργιος σφραγισμένος μην σου πω καλύτερα το κόστος ,καθαρίστηκε μόνο επιφανειακά.
Αλλά όπως είπα η κάθε περίπτωση δίσκου είναι ξεχωριστή δεν είναι όλες ίδιες περιπτώσεις και κάποιοι εδώ μέσα τους καθαρίζουν (καινούργιους παλιούς )για να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους και καλά κάνουν πάντα προσωπικά .

Attachments

• IMG_1157.png
    IMG_1157.png
    508.1 KB · Views: 5
Ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις σου. Πράγματι η φωτογραφία του καθαρισμένου δίσκου είναι εντυπωσιακή. Μιας και το έχεις ψάξει αρκετά θα ήθελα να σε ρωτήσω πόσο χρόνο σου παίρνει για παράδειγμα η διαδικασία καθαρισμού δύο δίσκων βινυλίων μαζί στο ίδιο tank από την ώρα προετοιμασίας μέχρι το στέγνωμα ώστε να είναι έτοιμοι για παίξιμο. Επίσης ένα γέμισμα νερού πόσες φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι να χρειαστεί αλλαγη.

Ενδιαφέρον βίντεο που δείχνει τα σωθικά μιας Nitty Gritty 1.0. Εγώ έχω την Nitty Gritty 0.5, που είναι το ίδιο μοντέλο χωρίς τα ξύλινα διακοσμητικά πλαϊνά.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: MakisM
Ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις σου. Πράγματι η φωτογραφία του καθαρισμένου δίσκου είναι εντυπωσιακή. Μιας και το έχεις ψάξει αρκετά θα ήθελα να σε ρωτήσω πόσο χρόνο σου παίρνει για παράδειγμα η διαδικασία καθαρισμού δύο δίσκων βινυλίων μαζί στο ίδιο tank από την ώρα προετοιμασίας μέχρι το στέγνωμα ώστε να είναι έτοιμοι για παίξιμο. Επίσης ένα γέμισμα νερού πόσες φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι να χρειαστεί αλλαγη.
Η φωτογραφία είναι καθαρά σε μια διαδικασία χωρίς να έχω σκουπίσει τον δίσκο για να επιταχύνω τον χρόνο .
Σε αυτήν την περίπτωση προθέρμανση για 10 λεπτά (Ή θερμοκρασία ανάμεσα σε 30 με μέγιστο τους 40 βαθμούς ) πιάνει άμεσα την θερμοκρασία όταν δουλεύουν και οι Υπέρηχοι και χρόνος ⏱️ πλυσίματος τα 15 λεπτά.
Όλα αυτά με απιονισμενο νερό 💧 και ισοπροπυλική αλκοόλη και καθαρισμό 3 με τέσσερις δίσκους μαζί .
Ο χρόνος πέφτει όταν μπούμε στην διαδικασία σκουπίσματος με σκούπα αναρρόφησης ή πανάκια με μικρό ίνες η θερμαντιντικό μηχάνημα όχι ζεστό κοντά στους δίσκους .
Όλα αυτά αλλάζουν (χρόνος ) με κάποια άλλα εξειδικευμένα υγρά με μέγιστο τα 5 λεπτά για να έχεις τρεις με τέσσερις δίσκους άμεσα .
Όταν δεις το νερό θολό και κάποια άλλα μικροσωματίδια στο κάτω μέρος το αλλάζεις ,το φιλτράρεις κτλ κτλ.
Αυτό μου αρέσει στο VEVOR έχεις όλη την παραμετροποίηση στα χέρια σου (δίχως κλειστά προγράμματα)χρόνος και θερμοκρασία νερού .
Υ.Σ Το νερό 💧 δεν χρειάζεται να το αντλήσεις άμεσα όταν βρίσκεται σε καλή κατάσταση ,καπάκι έχει ,μπορείς να πας και την επόμενη μέρα για να κάνεις την δουλειά σου ανοξείδωτο ατσάλι 304 έχει .

Ο καθαρισμός του δίσκου με την μέθοδο Ultrasonic δεν είναι καινούργιο .Δείτε το παρακάτω video έπεσα τελείως τυχαία για να το δω και αυτό πριν από 7 έτη …Μπράβο 🔝έπιασε και την παραμικρή λεπτομέρεια .
Κάτι για σκούπες αναρρόφησης υγρών και στερεών δεν είπαμε πιο πάνω ⬆️ Έχω προσωπική άποψη ,φυσάει και σαν αεροσυμπιεστή αν το κουμπώσεις στην αντίθετη οπή μπορείς να φιλτράρεις και τον αέρα κατά την διαδικασία εξαγωγής .
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

O κύριος αυτός πρέπει να έχει γερό πορτοφόλι και πολύ ελεύθερο χρόνο. Πάντως το website deepsound.eu δεν υφιστάται πλέον και το domain πωλείται προς 2.500 €.

O κύριος αυτός πρέπει να έχει γερό πορτοφόλι και πολύ ελεύθερο χρόνο. Πάντως το website deepsound.eu δεν υφιστάται πλέον και το domain πωλείται προς 2.500 €.
Καθόλου κακή ιδέα και θα σου εξηγήσω το γιατί .
1)Για τις τιμές του ανταγωνισμού στο θέμα της αναρρόφησης μόνο.
2)Πλήρες αυτοματοποιημένο σύστημα ,το μόνο που κάνεις εσύ είναι να βάλεις τον δίσκο .
3)Σύστημα με ηλεκτροβαλβίδες -ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες με τον έλεγχο ηλεκτρονικής πλακέτας που βρίσκεται σε άλλο κουτί .
4) Δεν είναι απαραίτητο να έχεις ελεύθερο χρόνο για να φτιάξεις κάτι τέτοιο ,πρέπει να έχεις γνώσεις για τα συστήματα πέδης -αέρα -σχέδιο -κύκλωμα που ο τύπος τις έχει και εγώ τα έχω δουλέψει όλα αυτά για χρόνια στην δουλειά μου ήμουν σε ομάδα που ασχολούταν με αυτό το αντικείμενο 🚂οπότε πρωτίστως σαν επαγγελματίας εδώ ,έχει κάνει καλή δουλειά .
Τώρα αν το πουλάνε δεν το γνωρίζω ,όλα αυτά όμως μπορείς να τα κάνεις και χειροκίνητα.

Μάλλον το συγκεκριμένο μηχάνημα ήταν παραγγελία από κάποιο ενδιαφερόμενο και δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να το αγοράσει πλέον. Οπως προανέφερα το website δεν υπάρχει πια. Σχετικά με το Vevor υπάρχει διαθέσιμο στην Ελλάδα ή παραγγέλνουμε απευθείας από το eur.vevor.com ;

Μάλλον το συγκεκριμένο μηχάνημα ήταν παραγγελία από κάποιο ενδιαφερόμενο και δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να το αγοράσει πλέον. Οπως προανέφερα το website δεν υπάρχει πια. Σχετικά με το Vevor υπάρχει διαθέσιμο στην Ελλάδα ή παραγγέλνουμε απευθείας από το eur.vevor.com ;
Το παρήγγειλα από το επίσημο σάιτ τους com ,ώστε αν δε είμαι ευχαριστημένος να τους το στείλω πακέτο πίσω με 20 ευρώ τα μεταφορικά για να γνωρίζεις .
Μπορείς όμως να δεις και τις τιμές στο Amazon DE.

Εγώ πάντως αν ποτέ παραδώσει το πνεύμα η Nitty-Gritty μου θα πάρω μια τέτοια:
ev1-1.jpg

Είναι ουσιαστικά μόνο ο μηχανισμός αναρρόφησης και περιστροφής του δίσκου, συν ένα μπιτονάκι για τη συλλογή του υγρού. Κοτσάρεις μια ηλεκτρική σκούπα και τελείωσες. Προσωπικά δεν έχω δει κάποιο μεγάλο πλεονέκτημα στο πλύσιμο δίσκων με υπέρηχους. Αν ένας δίσκος δεν καθαρίσει τέλεια με την πρώτη προσπάθεια στη Nitty Gritty μου τον περνάω και δεύτερο ή τρίτο χέρι. Ότι θόρυβος μείνει μετά δεν καθαρίζει ούτε με υπέρηχους (έχω δοκιμάσει, έχω πάει θορυβώδεις δίσκους σε ενα γνωστό που έχει υπεραυτόματο πλυντήριο με υπέρηχους. Δεν...)

View attachment 242527

Είναι ουσιαστικά μόνο ο μηχανισμός αναρρόφησης και περιστροφής του δίσκου, συν ένα μπιτονάκι για τη συλλογή του υγρού. Κοτσάρεις μια ηλεκτρική σκούπα και τελείωσες. Προσωπικά δεν έχω δει κάποιο μεγάλο πλεονέκτημα στο πλύσιμο δίσκων με υπέρηχους. Αν ένας δίσκος δεν καθαρίσει τέλεια με την πρώτη προσπάθεια στη Nitty Gritty μου τον περνάω και δεύτερο ή τρίτο χέρι. Ότι θόρυβος μείνει μετά δεν καθαρίζει ούτε με υπέρηχους (έχω δοκιμάσει, έχω πάει θορυβώδεις δίσκους σε ενα γνωστό που έχει υπεραυτόματο πλυντήριο με υπέρηχους. Δεν...)
Πρέπει να ήταν αυτό το πλυντήριο

View attachment 242527

Γιατί απλούστατα αυτό μπορείς να το κάνεις και σε ένα παλιό Πικαπ Κώστα .
Απλά σε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις αφού όλοι οι δίσκοι δεν είναι το ίδιο χρησιμοποιείς βούρτσα όπως έχω δείξει σωστή θερμοκρασία πιο πάνω και αναρρόφηση σε κάποιους άλλους .
Φυσικά υπάρχουν κατάλληλα υγρά που με την σωστή θερμοκρασία δεν αφήνουν τίποτα .Εδω φυσικά ψάχνουμε την οικονομική λύση .
Είμαι φυσικά ας πούμε οπαδός της κάθετου καθαρισμού ώστε τα υπολείμματα να φεύγουν προς τα κάτω κατά τον καθαρισμό .
Κανένα πλυντήριο στον κόσμο ακόμη και το πιο ακριβό δεν εξαλείφει τις γρατζουνιές αν υπάρχουν σε έναν δίσκο απλά ένας καλός καθαρισμός βοηθάει να ακούσεις ευκρίνεια και το πιο σημαντικό…Να μην καταστρέψεις την βελόνα ,πρόωρη φθορά για ευνόητους λόγους .
Εκτός αν κάποιοι θέλουν να της καταστρέφουμε και συνιστούν να μην καθαρίζουμε τους δίσκους .😉