Για οικιακή χρήση, τί τύπο RAID προτείνεται?

Εγώ σίγουρα είμαι από τους λίγους που θα βρείτε με raid10 σε 4 δίσκους
Και αυτό γιατί δεν το έχω μονό σαν αποθηκευτικό χώρο για media αλλά κάνω και δουλειές και ήθελα και ταχύτητα
IMHO to 10 είναι πολύ καλός συμβιβασμός για 4 δίσκους και υψηλές επιδώσεις πάρα τον ασθενικό επεξεργαστή.
Εάν το RAID10 σας φαίνεται σπατάλη, τι να πούμε για τα raid 50 και raid 60 που χρησιμοποιούμε σε επιχειρήσεις :D
(στην ουσία κάνεις mirror το raid5/6 σε άλλους τόσους δίσκους)
Καθένας έχει διαφορετικές απαιτήσεις.

Λ.χ με το raid10 μπορούμε να έχουμε γρήγορο αποθηκευτικό χώρο που στην ουσία θα περιορίζεται από το Gbit Ethernet και να μην ξαναδούμε ποτέ ταχύτητες μεταφοράς τάξης usb2 που ακούω. Και όλα αυτά με φθηνό επεξεργαστή όπως του Microserver.

Εάν ήθελα αντίστοιχες ταχύτητες σε raid6 καταλαβαίνετε ότι δε θα μου αρκούσε ο λιλιπούτειος microserver θα έπρεπε να επενδύσω σε πολύ ακριβό (ακόμα) επεξεργαστή η server.
Δηλαδή μπορεί να έχασα λεφτά σε δίσκους
Αλλά κέρδισα από επεξεργαστή / server/ nas hardware
Και κέρδισα σε ταχύτητα

Είπαμε τα πάντα είναι συμβιβασμός! Το με τι συμβιβάζεται ο καθένας είναι διαφορετικό, και πάντα πρέπει να δούμε εξατομικευμένα τις απαιτήσεις του.

Είπαμε τα πάντα είναι συμβιβασμός! Το με τι συμβιβάζεται ο καθένας είναι διαφορετικό, και πάντα πρέπει να δούμε εξατομικευμένα τις απαιτήσεις του.
Αν και για home nas κυριως αναφερομαστε στο απλα να μοιραζομαστε και να διαχειριζομαστε τα δεδομενα μας στις διαφορετικες συσκευες του σπιτιου αλλα και εκτος (κυριως ως storage server/multimedia server, χωρις αλλες χρησεις πχ webserver κτλ) υπαρχει δηλαδη καποια βασικη χρηση, θα συμφωνησω με τις εξατομικευμενες απαιτησεις.

Critical δεν εννοώ τις ταινίες και τις σειρές. Γι αυτά υπάρχει unlimited backup σε πολλά σπίτια..... :a0210:
Αυτο ισχυει μονο αν καποιος παρακολουθει blockbusters/mainstream, αν εχει καμια σοβαρη ταινιοθηκη, τοτε ειναι σχεδον απιθανη η ανακτηση της.

Λεω απλα οτι με raid5 εισαι χειροτερα απο το να μην ειχες καθολου raid.
Κατα ταλλα συμφωνουμε οτι ειναι too much.
Αυτο πρωτη φορα το διαβαζω. Παντως σε φιλο που "εσκασε" ενας δισκος σε 5απλο nas μια χαρα εκανε rebuilt. Αν δεν ειχε RAID5 θα τα ειχε χασει ολα.

Αναρωτιεμαι αν υπαρχει καποιος στο ιντερνετ με επιτυχια rebuilt σε array 8 και 12 δισκων των 3tb ή 4tb, με raid5/6..
Ειδικα στο unraid, αρκετοι εχουν 20+ δισκους με μονο ενα δισκο για parity. Υπαρχει καπου αναφορα για επιτυχια rebuilt σε τετοιο συστημα;

Last edited:
Προσωπικά έχω στη βιντεοθήκη μου αυτή τη στιγμή 3132 ταινίες HD με μέση βαθμολόγηση 7,25 στο IMDB και μέσο μέγεθος τα 17GB.
Είναι σε 2 RAID 6 volumes και έχουν σκάσει ανά καιρούς γύρω στους 5 δίσκους. Κανένα πρόβλημα rebuild και οι δίσκοι αντικαθιστώνται με εγγύηση.
Τα πάντα είναι backup σε ανεξάρτητους δίσκους USB. Δεν έχω χάσει πότε τίποτα και αν χάσω πολύ δύσκολα θα το ανακτήσω, εξ'ου και τα μετρά ασφάλειας.

Last edited:
Αφου τα παντα ειναι back up σε δισκους USB, ο μονος λογος να εχεις καποιο ειδος RAID, ειναι το downtime.
H ωρα δηλ. για να περασεις τα δεδομενα ξανα στο nas. Το οποιο σε home nas δεν ειναι και τοσο θεμα προτεραιοτητας, εξαλλου μπορεις να συνδεσεις και ενα δισκο usb στην συσκευη που επιθυμεις, για εκεινες τις ωρες/μερες που θα εχεις downtime του nas.

Υπό την προϋπόθεση ότι όταν θα χρειαστείς το backup θα μπορέσεις να ανακτήσεις τα δεδομένα, σωστά;
Όταν λοιπόν αυτή η ανάγκη παρουσιαστεί 5-6 χρόνια μετά την εγγραφή αυτό δεν είναι δεδομένο.
Better safe than sorry.

Απάντηση: Re: Για οικιακή χρήση, τί τύπο RAID προτείνεται?

Τα πάντα είναι backup σε ανεξάρτητους δίσκους USB. Δεν έχω χάσει πότε τίποτα και αν χάσω πολύ δύσκολα θα το ανακτήσω, εξ'ου και τα μετρά ασφάλειας.

Δηλαδή έχεις άλλα 70 τέρα σε εξωτερικούς δίσκους USB;

Προσωπικά έχω στη βιντεοθήκη μου αυτή τη στιγμή 3132 ταινίες HD με μέση βαθμολόγηση 7,25 στο IMDB και μέσο μέγεθος τα 17GB.
Είναι σε 2 RAID 6 volumes και έχουν σκάσει ανά καιρούς γύρω στους 5 δίσκους. Κανένα πρόβλημα rebuild και οι δίσκοι αντικαθιστώνται με εγγύηση.

Είσαι άρχοντας!
Πότε μπορούμε να επισκεφθούμε το σπίτι σου; :)

Κατσε να δεις το LAN.
DNS, NTP στο NAS.
DHCP fixed per MAC address στο RV220W.

t5mzit.png
[/IMG]

Τελευταία πολύ ενδιαφέρουσα λύση για "φτιαχτό" NAS είναι αυτό. Nas4Free

φτιαχνει και απλό software RAID, αλλά η μαγκια είναι το ZFS raidz.Το ZFS ειναι enterprise λύση δοκιμασμένη και παλιά (Sun Microsystems)
Υπάρχουν native client OsX

Συμφωνώ ότι το ZFS RAID-Z2 είναι πολύ ενδιαφέρουσα λύση αλλά χρειάζεται βαθιές γνώσεις για να στηθεί και να διαχειριστεί σωστά.

Βλέποντας το δικτυο σου, πιτεύω οτ το χεις :2thumb22sup:
Εγώ πάντως δεν τρόμαξα. Θα πεις ΟΚ είμαι επαγγελματίας, αλλα τραγικά δύσκολο δεν το λες.

Γιατί να είναι θέμα δυσκολίας; Είναι θέμα fit to purpose. RSTP κλπ, πρακτικο και σταθερο.

Last edited:
Επανέρχομαι στο νήμα: Στο σπίτι αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο servers
- Ενας Qnap TS-421 με 4 δίσκους (4x3TB), Raid 5
- Ενας Qnap TS-231 με δύο δίσκους. (5+4TB) Raid 0

Ο 231 κάνει backup τον 421. Μέχρι τώρα όλα καλά.

Το πρόβλημα είναι ότι ο 421 γεμίζει επικίνδυνα, και μου μένει 1ΤΒ περίπου ελεύθερου χώρου. Για να πάρω μια ανάσα, θα πρέπει να αρχίζω να αλλάζω τους σκληρούς με άλλους μεγαλύτερης χωρητικότητας. Αυτό δεν θέλω να το κάνω τώρα όμως, διότι όλοι οι δίσκοι περνάνε το SMART test με μηδέν προβλήματα.

Αυτό που σκέφτομαι να κάνω είναι:
- Να γυρίσω τον 421 από RAID 5 σε RAID6, έτσι ώστε να έχω ασφάλεια απώλειας δύο δίσκων
- Να γυρίσω τον 231 από RAID 0 σε RAID1, έτσι ώστε να έχω ασφάλεια απώλειας δύο δίσκων

Με τον τρόπο αυτό, κερδίζω 4ΤΒ χωρητικότητα, χωρίς κανένα επιπλέον έξοδο. Το μεινέκτημα είναι ότι με αυτό τον τρόπο χάνω σε ασφάλεια δεδομένων, διότι τώρα όποιος δίσκος και να σκάσει σε όποιον server, έχω ασφάλεια απώλειας 2 δίσκων + ασφάλεια από RAID rebuild failure σε κάποιον server.

Η ερώτησή μου είναι η εξής : Πόσο αξιόπιστο είναι το RAID6 όταν σκάσουν δύο δίσκοι? Εχεις κάποιος εμπειρία σε RAID 6 να έχουν σκάσει δύο δίσκοι και να μην μπορεί να κάνει restore το RAID array, γιατί πάνω στο rebuilding έσκασε και τρίτος δίσκος?

Η αξιοπιστία του RAID εξαρτάται από:
- Τον τύπο
- Τον τυπο των δίσκων που χρησιμοποιεί
- Τον αριθμό δίσκων
- Τα disk groups και filesystem
- Άλλες πιο σύνθετες παραμέτρους (stripe size,...)
Στη περίπτωση σου το backup σε άλλο NAS είναι μάλλον περιττό. Απλοί δίσκοι USB θα ήταν και καλύτερα (αν σκάσει ένας από τους δυο χάνεις τα πάντα στο backup που χρησιμοποιεις τώρα) και φθηνότερα.

Οπότε απελευθερωνεις το TS-231 και το χρησιμοποιεις σαν 2ο NAS (για σιγουριά σε RAID1 με ίδιους δίσκους).
Παίρνεις φθηνούς δίσκους USB (π.χ. Toshiba=HGST) για το backup.
Με 4 δίσκους (των 3ΤΒ)δεν μπορείς να κάνεις και πολλά και το RAID6 είναι τελείως overkill. Αφήνεις το RAID5 και αν μπορείς αλλάζεις το filesystem για σιγουριά.
Π.Χ. αν μπορείς να στήσεις το πιο προηγμένο (από EXT3 η EXT4 ) filesystem BTRFS σε RAID 5 θα έχεις checksums (για να αποφύγεις το silent corruption) και snapshots (σε περίπτωση σβησίματος κατά λάθος, versionning κλπ.). To BTRFS είναι copy on write.

Το να σκάσει ένας δίσκος και στο rebuild να σκάσει 2ος είναι μάλλον σπάνιο ιδίως αν κοιτάς συχνά το SMART όπως και κάνεις, και αν χρησιμοποιεις ποιοτικούς δίσκους διαφορετικής μεταξύ τους σειράς η μαρκας (i.e. εξαγορασμένους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές από διαφορετικά σημεία πώλησης). Αν όμως συμβεί θα έχεις το backup.

Τέλος μπορείς να ρίξεις μια ματιά εδώ http://www.servethehome.com/raid-reliability-failure-anthology-part-1-primer/ και εδώ http://wintelguy.com/raidmttdl.pl και να υπολογίσεις μόνος σου την αξιοπιστία του κάθε RAID.

Η αξιοπιστία του RAID εξαρτάται από:
- Τον τύπο
- Τον τυπο των δίσκων που χρησιμοποιεί
- Τον αριθμό δίσκων
- Τα disk groups και filesystem
- Άλλες πιο σύνθετες παραμέτρους (stripe size,...)
Στη περίπτωση σου το backup σε άλλο NAS είναι μάλλον περιττό. Απλοί δίσκοι USB θα ήταν και καλύτερα (αν σκάσει ένας από τους δυο χάνεις τα πάντα στο backup που χρησιμοποιεις τώρα) και φθηνότερα.

Οπότε απελευθερωνεις το TS-231 και το χρησιμοποιεις σαν 2ο NAS (για σιγουριά σε RAID1 με ίδιους δίσκους).
Παίρνεις φθηνούς δίσκους USB (π.χ. Toshiba=HGST) για το backup.
Με 4 δίσκους (των 3ΤΒ)δεν μπορείς να κάνεις και πολλά και το RAID6 είναι τελείως overkill. Αφήνεις το RAID5 και αν μπορείς αλλάζεις το filesystem για σιγουριά.
Π.Χ. αν μπορείς να στήσεις το πιο προηγμένο (από EXT3 η EXT4 ) filesystem BTRFS σε RAID 5 θα έχεις checksums (για να αποφύγεις το silent corruption) και snapshots (σε περίπτωση σβησίματος κατά λάθος, versionning κλπ.). To BTRFS είναι copy on write.

Το να σκάσει ένας δίσκος και στο rebuild να σκάσει 2ος είναι μάλλον σπάνιο ιδίως αν κοιτάς συχνά το SMART όπως και κάνεις, και αν χρησιμοποιεις ποιοτικούς δίσκους διαφορετικής μεταξύ τους σειράς η μαρκας (i.e. εξαγορασμένους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές από διαφορετικά σημεία πώλησης). Αν όμως συμβεί θα έχεις το backup.

Τέλος μπορείς να ρίξεις μια ματιά εδώ http://www.servethehome.com/raid-reliability-failure-anthology-part-1-primer/ και εδώ http://wintelguy.com/raidmttdl.pl και να υπολογίσεις μόνος σου την αξιοπιστία του κάθε RAID.

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, αν και θα την διαβάσω μετά απο κανα 10λεπτο, γιατί χαζεύω το σύστημα της υπογραφής σου :flipout: