Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά (ηλεκτροπληξία;)

Re: Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά

Ο πιο δοκιμασμένος τρόπος είναι η λάμπα πυράκτωσης (όπως σου είπαν οι άλλοι)
Θα δεις και οπτικά να ανάβει και θα καταλάβεις τι φλας έφαγες.
Αν δεν πέσει το ρελε να το αλλάξεις οπωσδήποτε.

Απάντηση: Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά

Γειά σου φίλε.Πραγματικά με φόβισε η περίπτωση σου.

Το συνολικό κύκλωμα του σπιτιού έχει μία είσοδο και μία έξοδο.Πρακτικά το ρελέ αυτό που κάνει είναι να ελέγχει αν το ρεύμα εισόδου είναι ίδιο με αυτό της εξόδου.Αν φυσικά δεί οτι κάποια ποσότητα ρεύματος "λείπει" τότε αυτόματα καταλαβαίνει οτι αυτή την κοπάνησε προς την γή.

Εσύ λοιπόν ακούμπησες την φάση.Το ρεύμα πέρασε απο το χέρι σου προς τη γή.Άρα γειώθηκες:music-smiley-005:

Όμως το ρελέ δέν έπεσε.Ή λοιπόν έλαβες ρεύμα μικρότερο απο 30mΑ ή κάτι χάλασε.
Όταν πατάς το test button τότε το ρελέ στέλνει μικρή ποσότητα ρεύματος απο τη φάση στη γείωση.Έτσι αυτομάτως δημιουργεί μία τεχνιτή φυγή ρεύματος απο το κύκλωμα.Άρα εφ όσον λειτουργεί σταματάει τη λειτουργία του κυκλώματος.

Όταν πατάς το test button τότε το ρελέ στέλνει μικρή ποσότητα ρεύματος απο τη φάση στη γείωση.Έτσι αυτομάτως δημιουργεί μία τεχνιτή φυγή ρεύματος απο το κύκλωμα.

Οχι, ο αγωγός γείωσης δεν εμπλέκεται πουθενά στην διαδικασία, άλλωστε δεν συνδέεται στη συσκευή.
Εκείνο που κάνει το test button, είναι να κλείνει κύκλωμα μέσω μιας αντίστασης, συγκεκριμένης τιμής. (Βλέπε σχηματικό post#20)
Στην πράξη, ένας αγωγός του κυκλώματος αυτού, περνάει μέσα απο τον αισθητήρα ανίχνευσης σφάλματος και "μεταφέρει" το ρεύμα που δημιουργήθηκε με το πάτημα του μπουτόν και το κλείσιμο του κυκλώματος, ο αισθητήρας το ανιχνεύει, το στέλνει στη διάταξη "σύγκρισης" και εκείνη δίνει εντολή αποσύμπλεξης του ρελέ και άνοιγμα του κυκλώματος.

Το πορτοκαλί καλωδιάκι με το νούμερο 9, που φαίνεται να περνάει μέσα απο τον αισθητήρα, είναι μέρος του κυκλώματος test.

The test button (8) allows the correct operation of the device to be verified by passing a small current through the orange test wire (9). This simulates a fault by creating an imbalance in the sense coil.

ResidualCurrentCircuitBreak.jpg

Πηγή wiki
http://en.wikipedia.org/wiki/File:ResidualCurrentCircuitBreak.jpg

Re: Απάντηση: Re: Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά

Το περιβραχιόνιο γείωσης το βάζεις για τον στατικό ηλεκτρισμό. Αν συνηθίζεις να δουλεύεις με μεγάλες τάσεις και ταυτόχρονα να είσαι γειωμένος σύντομα θα σε χάσουμε από την παρέα!

τώρα που το σκεφτομαι, εφόσον το dac ήταν στο ρεύμα, το σασσί του ήταν γειωμένο. Αν την ώρα που αφαιρούσα τον διακόπτη με την πλακετίτσα και ακούμπησα την φάση, ακουμπούσα και το σασί (το οποίο είναι ανωδιομένο αλουμίνιο) αυτό επίδρασε θετικά ή αρνητικά στο όλο σκηνικό? Και δεν ειμαι σίγουρος αν το ακουμπούσα και με ποιό χέρι. Θα μπορούσα να εχω την φάση στο αριστερό και το σασσί στο δεξί. Η την φάση στο αριστερό και γειωμένος μόνο από τα παπούτσια. Η την φάση και το σασσί στο αριστερό χέρι. Δεν μπορώ να θυμηθώ..

Όπως φαίνεται και στο σχήμα που ανέβασε ο Κουν η φάση και ο ουδέτερος περνάνε μέσα από τον φερρίτη αλλά επειδή έχουν αντίθετη φορά τα ρεύματα και άρα τα πεδία τους αυτά αλληλοεξουδετερώνονται. Αν έχουμε διαρροή τότε το πεδίο της φάσης θα είναι κατα τι μεγαλύτερο από αυτό του ουδέτερου και άρα θα έχουμε επαγωγή τάσης στο βοηθητικό δευτερεύον του πυρήνα το οποίο θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό του ρελέ. Με το μπουτόν "κλέβουμε" λίγο ρεύμα από την φάση πριν αυτό εισέλθει μέσα από τον πυρήνα και το στέλνουμε στον ουδέτερο από την μεριά που εξέρχεται. Άρα τα δύο ρεύματα δεν είναι ίσα και ο μηχανισμός ενεργοποιείται.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά

τώρα που το σκεφτομαι, εφόσον το dac ήταν στο ρεύμα, το σασσί του ήταν γειωμένο. Αν την ώρα που αφαιρούσα τον διακόπτη με την πλακετίτσα και ακούμπησα την φάση, ακουμπούσα και το σασί (το οποίο είναι ανωδιομένο αλουμίνιο) αυτό επίδρασε θετικά ή αρνητικά στο όλο σκηνικό? Και δεν ειμαι σίγουρος αν το ακουμπούσα και με ποιό χέρι. Θα μπορούσα να εχω την φάση στο αριστερό και το σασσί στο δεξί. Η την φάση στο αριστερό και γειωμένος μόνο από τα παπούτσια. Η την φάση και το σασσί στο αριστερό χέρι. Δεν μπορώ να θυμηθώ..

Αν γειωθείς με οποιδήποτε τρόπο είναι αρνητικό. Νομίζω όμως ότι το ανοδιωμένο αλουμίνιο είναι μονωτής. Η πρώτη περίπτωση (φάση στο ένα χέρι γείωση στο 'αλλο) είναι η πιο επικίνδυνη (πολύ!) γιατί το ρεύμα διέρχεται μέσα από την καρδιά και τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα. Φάση και γείωση στο ίδιο χέρι δεν σκοτώνει αρκεί τα πόδια να είναι μονωμένα. Στην χειρότερη περίπτωση να πάθει κανείς έγκαυμα στο χέρι το οποίο όμως ανάλογα το ρεύμα που περνάει, μπορεί να είναι εσωτερικό άρα πολύ σοβαρό. Το κριτήριο για την επικινδυνότητα εισόδου και εξόδου του ρεύματος είναι να μην περάσει ρεύμα από την καρδιά. Και κάτι ακόμα: δεν σκοτώνει η τάση αλλά το ρεύμα που προκαλεί. Σε κάποιους ευαίσθητους οργανισμούς τα 30mA είναι πολύ επικίνδυνα. Οι περισσότεροι στα 100mA χαιρετάμε τον μάταιο τούτο κόσμο. Κάποιοι οικοδόμοι ή αγρότες που έχουν πολύ χοντρό και ξερό δέρμα στα χέρια τους (μεγάλη αντίσταση) μπορούν τα αγγίξουν τα 230V χωρίς πρόβλημα. Αυτό αφορά τα δάχτυλα των χεριών τους. Αν ακουμπήσουν την φάση με τους καρπούς τους πχ τότε θα "την ακούσουν" κανονικά

λοιπόν έδωσα σε μια λάμπα "οικονομίας" 7w φάση και γή, και το ρελέ έπεσε. Κατόπιν συνέδεσα μια μικρή λαμπίτσα νυχτός 1w (κι αυτή φθορισμού την κόβω γιατί ανάβει μετά απο 1sec) και πάλι πέφτει το ρελέ. Οι πυρακτώσεως που έχω είναι όλες μεγάλες (40w και πάνω). Οι φθορισμού τραβάνε κι αυτές μεγάλο ρεύμα στην έναρξη ?

Οι λάμπες φθορισμού θέλουν κανονικά ένα κυκλωματάκι για να δουλέψουν (Περιορίζει το αρχικό ρεύμα).
Δεν ξέρω αν μπορείς να κάνεις δουλειά. Αντισταση έχεις να δοκιμάσεις?
Αν και πιστεύω οτι ο ρελές είναι οκ.

Μπα δεν έχω. όσες εχω 2 ή 5 watt είναι όλες μερικά ohm.. Σε ΚΩ όσες έχω είναι 1/4 watt και δεν ξέρω αν θα προλάβει να πέσει το ρελέ η αν θα εξαϋλωθεί η αντίσταση πρώτα. Θα πάω να πάρω.

Η μπορει απλα να ακουμπησες καποιο πυκνωτη (πλακετα τροφοδοτικου σωστα??) να περασαν οντος 30ma και παραπανω.. Σε αυτη τη περιπτωση "τροφοδοτηθηκες" απο το πυκνωτη και το ρελε δεν πηρε χαμπαρι!