ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΓΕΝΗΘΗΚΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟ1980

Μνήμη

Established Member
17 June 2006
285
Ενα απο τα εδιαφέροντα e-mail ου κυκλοφορούν:

"Αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε. Ήμαστε μια
γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Έπρεπε
να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες
μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να
μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.
Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί. Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης».
Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια
και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά. Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.

Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια.
Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε
κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα. Παίζαμε «μακριά γαιδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση. Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μάς βρει. Τότε δεν υπήρχαν κινητά.
Σπάγαμε τα κόκκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους» Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα. Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε.

Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο. Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα. Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι.
Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια,
βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε
φίλους. Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε. Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα... μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία. Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα. Χάσαμε χιλιάδες μπάλλες ποδοσφαίρου. Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση.

Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι
ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν. Θεέ μου!
Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και
τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε; Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση.
Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη.
Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για
να περάσουν όλοι. Τι φρίκη!

Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία χωρίς αντιηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ.
Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα
στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά. Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα για να τους βάλουμε χέρι, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο
chat room και γράφοντας ; ) : D : P

Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και μέσα από όλα
αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε.

Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς»... συγχαρητήρια!
Είχες την τύχη να
μεγαλώσεις σαν παιδί.."

Aν και έχει ξαναγραφτεί, καλό είναι να θυμούνται οι παλιότεροι από εμάς ( για να μην πω οι γεροντότεροι ), πόσο ωραία χρόνια ήταν αυτά που περάσαμε.

εξαιρετικο......
Ξυπνησε φοβερες αναμνησεις...

Ειδικα αυτο το τριμηνο του καλοκαιριου,μακρια απο τους γονεις,μονο με την αγαπημενη μου γιαγια.......

Απάντηση: Re: ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΓΕΝΗΘΗΚΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟ1980

Ναι αλλά μην αδικείτε τόσο τις μεταγενέστερες γεννιές....

Όλες οι γεννιές στα κατοπινά τους χρόνια σίγουρα κάτι ίσως όχι ίδιο,
αλλά παραπλήσιο.. ανάλογα με την την εποχή που βιώνουν θα έχουν να εξιστορούν.
Δεν είναι αδικία,... είναι μνήμες..είναι μυρωδιές όπως το βρεγμένο χώμα, είναι εικόνες, που λίγο πολύ, κατοικούν σε όλους κάπου βαθιά στο νού, ίσως και να γίνουν παραμύθια για τις μελοντικές γιαγιάδες.
Το να μπορείς να μεγαλώσεις σαν παιδί, και να μην αποποιηθείς αυτή σου την ταυτότητα νωρίς, μάλλον μοιάζει δύσκολο σήμερα.

Να το θυμίζουμε λοιπόν αυτό στα παιδιά μας..να μείνουν και να ζήσουν όπως είναι η ταυτότητα τους...παιδιά, όποια γεννιά και αν βιώνουν αυτό τους ανοίκει.

Aν και έχει ξαναγραφτεί, καλό είναι να θυμούνται οι παλιότεροι από εμάς ( για να μην πω οι γεροντότεροι ), πόσο ωραία χρόνια ήταν αυτά που περάσαμε.

Το ξερω... Εγω το ειχα γραψει στο Avforum... Κλαψ! Λυγμ!

Δεν θα πεθανουμε ποτε κουφαλα νεκροθαφτη!!!!!!!

Mωρε 31x3 είχε ο μήνας και ήτανε και ωραία !!!:nounder:

Αλλά και τώρα καλά περνάμε, όσο μπορούμε, νομίζω....

:chinscratch: :chinscratch: :chinscratch:

:ernaehrung004: Ακριβώς έτσι περνάγαμε τα όμορφα χρόνια μας και γι'αυτο υπάρχουν και αναμνήσεις που νοσταλγείς.Με γύρισες σε ωραίες στιγμές.Για αυτό που στεναχωριέμαι όμως είναι ότι στα παιδία μου ποτέ δεν θα αφήσω να ζήσουν έτσι ξένοιαστα γιατί σήμερα εκεί έξω οι κίνδυνοι είναι πολύ και πολυ βίαιοι.Να σε καλά.:violent-smiley-030:

Οχι παιδιά...τώρα δεν ζούμε ωραία...νομίζουμε ότι ζούμε ωραία γιατί αυτό έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε.Βάλτε τα κάτω και κάντε αντικειμενικά τον απολογισμό....τι είχαμε τι χάσαμε;
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ Μνήμη...ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!!!

Last edited:
Το "νομίζω" που έγραψα Γιάννη σε προηγούμενο post εκεί ακριβώς πήγαινε.

Νομίζουμε ότι περνάμε καλά.

εξαιρετικο !!!!!!

αναμνησεις καλες !!!!!!!

.... αν και τα παιδικα μου χρονια ηταν πολυ δυσκολα λογω οικογενειας !!
(οχι οτι ετουτα ειναι ευκολα )... εχω καλες αναμνησεις ....

Δυστυχώς Ευάγγελε είτε νωρίς είτε αργά όλοι περνάμε τις δυσκολίες της ζωής.

Αυτό που μένει είναι οι αναμνήσεις καλές ή κακές.

Τα χρόνια εκείνα ήταν γεμάτα χαρά, αληθινό παιχνίδι, αθώα και το νόημα της ζωής βρισκόταν εκεί έξω, κι όχι κλεισμένο σε τέσσερις τοίχους. Η ζωή ήταν πιο εύκολη και ανέμελη, και με περισσότερους αγνούς ανθρώπους γύρω μας και το μόνο που είχαμε να φοβηθούμε ίσως σαν παιδιά, ήταν ο "τρελλός" της γειτονιάς. Θυμάστε που κάποτε υπήρχαν γειτονιές και αλάνες, που βγαίναμε να παίξουμε; Ολα τσιμεντοποιήθηκαν, ασφαλτοστρώθηκαν και εγκλωβίστηκαν στα πρέπει της σημερινής εποχής, του διαδικτύου, της απομόνωσης. Τα παιδιά σήμερα, είναι τα παιδιά της τηλεόρασης, του fame story & dreamshow, του survivor και δεν ξέρω τι άλλο αφού έχουν χάσει την αθωώτητα εκείνων των εποχών. Πως να αφήσεις το παιδί σου να παίξει σήμερα, ανάμεσα σε τσιμέντο, αυτοκίνητα, μηχανάκια, αλλοδαπούς και συμμορίες, ναρκωτικά και σχολική μαφία; Εχάθηκε η αγνότητα πλέον φίλοι μου. Να 'σαι καλά που μας τα θύμησες.